© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

januari 2003

Nieuwsbrief januari 2003

ROTARY "AWARENESS MONTH".

Het wil zo veel zeggen als: "zich bewust zijn van", weet hebben van!

U en ik hebben weet van veel dingen. Zijn ons bewust van wellicht nog meer.

Maar de vraag is natuurlijk of we ons bewust zijn van de belangrijkste dingen in het leven.

Ik wens u, mede namens de staf van het district, een goede gezondheid en veel levensgeluk in 2003.

Voor u en de uwen, tijdens uw actieve loopbaan in het komende jaar, voor degenen die met (vervroegd) pensioen zijn gegaan of in dit jaar zullen gaan.

Natuurlijk wens ik u allen een plezierig en vruchtbaar Rotaryjaar toe, waarin naast fellowship een betekenisvolle invulling van vocational-, international- en community service ieder hun plek vinden in de eigen club.

Als besturen en als leden ons óók bewust van eigen verantwoordelijkheid in de club; op de plek, waar wij hebben toegezegd ons steentje te zullen bijdragen aan zaken, die in een club nu eenmaal moeten worden gedaan, in 2003 nu eens niet alleen door degenen op wie zelden tevergeefs een beroep wordt gedaan, maar door elk lid van de club, hoe oud of jong in Rotaryjaren ook!

U kent de slogan: wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend!

Als DG’s 2002-2003 ons er van bewust dat wij verantwoordelijkheid dragen voor het noodzakelijke veranderingsproces, dat Rotary moet willen doormaken om aansluiting te blijven vinden bij de hedendaagse samenleving.

Tijdens het landelijk gouverneursberaad van 19 november 2002 heeft een groep rotarians, voor het merendeel afkomstig uit de landelijke stuurgroep communicatie (LSC), het GB een rapport aangeboden dat diepgaande voorstellen bevat voor de toekomst van Rotary.

Dit zogenaamde Vision-rapport gaat in op de actualiteit van de uitspraken van Paul Harris, op het hedendaags imago van Rotary International en op de toekomst van Rotary in onze Nederlandse samenleving. Daarbij is ook nagedacht over de gewenste structuur van en de samenwerking tussen onze zeven districten.

Het GB vindt in het rapport ruimschoots aanleiding om het gesprek met deze vision-groep voort te zetten. Bij dit voortgezet overleg in januari 2003 worden ook de inkomend gouverneurs betrokken.

Ons bewust van de ondersteunende functie, die wij als Gouverneurs hebben voor het blijven stimuleren van de campagne "polio de wereld uit".

Met het oog daarop meldt onze portefeuillehouder Donald Beck, DG van D 1610, het volgende:

"CD EN FLYER VOOR DE POLIOACTIE GRATIS TE VERKRIJGEN!

De acties, die Rotaryclubs ondernemen voor "polio de wereld uit", lopen over het algemeen goed. De eerste bijdragen zijn al reeds op de speciale rekening ontvangen. Ook het eerste bedrag van Euro 100.000,- is reeds aan de Rotary Foundation overgemaakt.

Om de clubs verder te ondersteunen bij de fundraising en de promotie van Rotary, is besloten om de CD met 2 actuele films en een presentatie, gratis aan de clubs ter beschikking te stellen. Dit zal in januari worden verzonden. De films en presentatie kunnen een bijdrage leveren om sponsors over de brug te helpen. Deze CD kan ook gebruikt worden om belangstellenden te informeren over de wereldwijde actie.

Verdere actuele informatie is te verkrijgen op de poliowebsite van www.rotary.nl met o.a. een overzicht van goede voorbeelden van geslaagde clubacties en dienovereenkomstige opbrengsten Bovendien is hier een polio poster te downloaden.

De polioflyer is ook gratis te verkrijgen bij de RAN, om bij projecten (concerten, sportdagen, evenementen, in wachtkamers van (tand)-artsen, specialisten etc.) op te hangen of uit te delen om zodoende buiten Rotary-kringen duidelijk te maken wat de bijdrage van Rotary aan dit wereldwijde gezondheidsproject is. Een voorbeeld van deze flyer zal met de CD aan alle clubs worden gezonden."

U allen laat ik hierbij weten dat de KWF-actie nu officieel is afgesloten met een eindrapport en een dito-verantwoording aan het GB. De definitieve opbrengst is uitgekomen op een totaalbedrag van Euro 1.546.141.= ( F. 3.407.248.=), de grootste bijdrage, die door één organisatie werd geleverd aan de TV-actie "Scoren tegen Kanker".

De Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) bedankt alle deelnemende Rotaryclubs voor deze indrukwekkende bijdrage en de inventieve wijze waarop de gelden werden bijeengebracht.

Wie wil weten hoe de toewijzing van bedragen er uitziet aan de verschillende projecten, kan het Rotary/KWF Bulletin van 2002 er op nalezen.

In deze maandbrief moet ik helaas nogmaals laten weten dat per 15 december 2002 een 22-tal clubs in ons district niet aan hun financiële verplichtingen jegens Rotary-International hadden voldaan, zodat ik bericht ontving van de voorgenomen schorsing van deze clubs per 1 januari 2003.

Ik heb de voorzitters van de desbetreffende clubs persoonlijk gemaild dan wel gebeld over de ontstane situatie.

Ik weet uit telefoontjes of email-berichten van een aantal clubs dat men ondertussen de verschuldigde bedragen heeft voldaan. Echter er zijn nog steeds clubs, die blijkens een aan mij verstuurde e-mail volharden in: geen bericht ontvangen, geen rekening, dus geen betaling. Rot. International zal wel weer fouten hebben gemaakt.

Dat terwijl ik een kopie heb ontvangen van een op 6 oktober 2002 aan de desbetreffende club gezonden brief, gericht aan de functionaris, die door de club zélf als bevoegd functionaris is doorgegeven aan Zúrich.

Hier zou wel eens sprake kunnen zijn van een groot misverstand, dan wel gebrek aan kennis bij besturen of functionarissen van de clubs. Misschien is er ook een gebrekkige overdracht van de vertrekkende naar de opkomende functionaris in de club. In ieder geval is het raadzaam om eerst de hand in eigen boezem te steken en contact te zoeken met het door mij aan een ieder, die het betrof, opgegeven adres: Frank Annemans, via e-mail Frank.Annemans@riea.org., via fax.nr.: 0041 1 422 50 41, of telef.: 0041 1 387 71 80, het kantoor in Zürich.

Het is te gek voor woorden dat aanvankelijk (augustus 2002) totaal 43 clubs in ons district een achterstand hadden in het voldoen van de contributie afdracht aan Rotary International. Die achterstand bedroeg soms enkele maanden, oplopend tot soms méér dan 1200 dagen! Over basale discipline gesproken!

Mag ik jullie als voorzitters en besturen opnieuw vragen te willen controleren of jullie club heeft betaald aan RI , wat verschuldigd was volgens hen? Bespaar de club en ook mij als DG de ellende van een aantal (onnodige?) schorsingen!

We hebben met elkaar wel wat beters te doen!

Bewust van de noodzaak om te helpen en de ondersteunen.

In het clubjaar 1997/1998 hebben de Rotaryclubs van Dokkum, Steenwijk en Hardenberg, een vierjarig project "Help Honger Bestrijden".

Redelijk opgeleide jonge mensen uit ontwikkelingslanden (jonger dan 35 jaar, Engels sprekend en werkzaam als voorlichter in de veehouderij) krijgen op de Praktijkschool voor de veehouderij in Oenkerk (thans I.P.C. Plant en Dier Oenkerk) een opleiding gericht op: voederwinning, melkwinning, conserveren van melk en melkproducten.

De cursus duurt een half jaar (van januari tot juli) en houdt rekening met de omstandigheden in de desbetreffende ontwikkelingslanden. De cursus kent een theoretisch en een praktisch deel. Dit betekent "learning by doing". De bedoeling is dat de cursisten de lokale vaak kleinschalige veehouderij in eigen land op een hoger niveau brengen. Het niveau wordt verhoogd door:

Beter voer, hogere melkopbrengst per koe, meer koeien per boer, stichten van kleine zuivelfabrieken via coöperaties om produkten te verduurzamen en te vermarkten.

Op die wijze moeten ooit de ontwikkelingslanden zélf een zo hoog mogelijk niveau van selfsupporting bereiken.

Tussen 1993 en 1996 sponserden 16 Rotaryclubs in ons district dit project voor studenten uit Uganda. Er werd een Matching Grant verleend, en zodoende kon het budget van fl. 191.000.= voor negen cursisten een plaats betekenen in Oenkerk.

In 1999 ging eenzelfde project van start voor studenten uit Zimbabwe. Dit project loopt af in 2003, en dan hebben 20 Rotaryclubs uit ons district gezorgd dat er negen studenten gelukkig en enthousiast naar hun land terugkeerden.

Het sponsorbedrag per club varieerde tussen de fl. 4000.= en fl. 10.000.= totaal over een periode van vier jaar. In Euro’s resp. 1816.= en 4530.=.

Met onze districtsstaf is overleg gepleegd over de vraag: hoe verder na 2003?

Antwoord: doorgaan op de ingeslagen weg. Onze staf streeft naar een DISTRICTSPROJECT.

M.a.w.: Het district draagt een toekomstig project, thans gericht op Zambia, beveelt dit project aan bij de clubs, terwijl de Rotaryclub Dokkum bereid is om de coördinatie te verzorgen, inclusief het contact met de Zambiaanse zusterclub en het aanvragen van een Matching Grant.

Onze vraag aan de besturen van de Rotaryclubs in District 1590:

Welke clubs in ons district doen mee aan dit project!

Uw club kreeg een brief van de RC Dokkum.

Mag ik de besturen bij dezen vragen zich in de komende bestuursvergadering te willen beraden op de beantwoording van het bij die brief gevoegde enquêteformulier. Antwoord s.v.p. opsturen vóór 15 februari a.s. aan RC Dokkum.

Als DG vind ik het noodzakelijk om de "Noodkreet uit Roemeens Moldavië" in deze maandbrief te herhalen:

Mag ik jullie verwijzen naar de oproep, gedaan in mijn vorige maandbrief voor leniging van de nood in het streekziekenhuis in Tirgu Neant in Roemeens Moldavië. Tot nu toe heb ik maar één reactie ontvangen! Wil nog eens nagaan wat de mogelijkheden zijn voor jullie club om te helpen.

Vanuit de staf van ons district en namens jullie allen wens ik onze inkomend gouverneur en zijn echtgenote Frits en Anita Mulder een heel leerzaam en plezierig verblijf in Amerika.

Zij gaan 16 januari a.s. naar de home-stay in Florida, ontmoeten daar onder meer a.s. collegae uit verschillende landen, ontmoeten de leden van het GSE-team van dit jaar; vertrekken dan naar Anaheim en zijn 8 dagen lang in training voor het a.s. Gouverneurschap.

Als jullie begin februari weer thuis komen, horen wij van jullie met welke indrukken en met welke nieuwe initiatieven de DGE’s huiswaarts zijn gekeerd.

Terwijl ik dit schrijf, realiseer ik mij dat het al weer een jaar geleden is dat Riek en ik naar Anaheim vertrokken. Het was een inspirerende reis en een goede voorbereiding op het Rotary-jaar, dat nu al weer halverwege is. Laten we de tweede helft met de collega-gouverneurs in staat zijn duidelijke lijnen uit te zetten voor de gewenste koers van Rotary anno 2003!

Herhaalde oproep voor Secretaris van het District 1590 per 1 juli 2003 vacant, in verband met het vertrek van Maup van Dijk in die functie. Verzoek aan alle besturen van de Rotaryclubs in ons district om in de eerstvolgende bestuursvergadering te willen bespreken of er in hun club een geschikte kandidaat aan mij te melden valt. Bedankt voor het meedenken.

Herinnering aan de brief van Wilfried Banning aan clubs inzake het aanmelden van teamleden voor de GSE naar Florida. Graag zo spoedig mogelijk melden bij hem!

In de afgelopen tijd zijn tot Paul Harris Fellow benoemd:

Rtn. Cees Engels, RC.Roden-Leek.

Rtn. Ko Diekema, Ger Feij en Wim Wind, allen van RC Appingedam.

Rtn. Jouke Nyenhuis, RC Dokkum.

vanwege hun bijzondere verdiensten voor resp. club-, vocational- en community service gedurende een veelheid van jaren.

Aan de gelauwerden mijn hartelijke felicitaties!

Districtskalender:

RBC: 7 januari: Roden-Leek, Café Rest. De Waag, J.P. Santeeweg 15, Nietap. Aanvang 17.30 uur.

RBC: 8 januari: Drachten de Wouden, Het Witte Hoes te Olterterp. Aanvang 18.00 uur.

RBC: 14 januari: Buinen Hondsrug, Hotel Rest. Platen, Kruisstraat 1, Musselkanaal. Aanvang 18.00 uur.

RBC: 15 januari: Emmeloord, Hotel Rest. Grandcafé ‘t Voorhuys, De Deel 20, Emmeloord. Aanvang: 20.00 uur.

Alle bijeenkomsten zijn bestemd voor clubvoorzitters, hun secretarissen en andere geïnteresseerden.

Vrijdag 21 maart en aansluitend zaterdag 22maart: PETS en Districtsassembly. Motel van der Valk, Assen.

Jullie allen een goede en frisse start toewensend,

Haije Sybesma, DG. 1590 2002 – 2003.