© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

februari 2003

Nieuwsbrief februari 2003

In verband met mijn vakantie, onderstaand de gecombineerde maandbrieven van februari en maart 2003

De maand februari was het thema: Worldunderstanding en Peace.

Daar houden ook individuele clubs zich mee bezig als zij projecten ondersteunen in landen, waar sociaal- economisch of infrastructureel sprake is van grote achterstanden.

Dat wordt niet altijd als zodanig ervaren, maar niettemin zijn het gelukkige Rotaryfeiten.

Natuurlijk zijn ook de door Rot. Intern. gestarte programma’s, waar jonge mensen in conflictgebieden zich professioneel inzetten voor vredesbemiddeling fantastische en eigentijdse voorbeelden van wat Rotary probeert daadwerkelijk te bereiken op dit belangrijke terrein. In en eerdere maandbrief heb ik daar melding van gemaakt.

De maand maart kent als thema: aandacht voor Rotaract.

In de afgelopen maanden is er veel gesproken met de Rotaracters uit de verschillende districten onder leiding van de portefeuillehouders Georgette Hoogveld en Donald Beck.

Een belangrijke conclusie is dat er alle reden is om in de komende periode meer en intensiever met de Rotaracters in ons district overleg te voeren.

Hier ligt immers een belangrijk potentieel aan nieuwe jonge leden.

Jan Hemminga, die zich in ons district in bijzondere mate met Rotaract bezig houdt, zal ongetwijfeld van zich doen horen.

Collega Gouverneur Donald Beck van D 1610 meldt nog het volgende:

De Nederlandse Rotaracters hebben een persbericht laten uitgaan, waarop zij hun fonds werving acties bekend maken. Op www.rotaractmusic.com is men in staat een unieke CD samen te stellen uit een databestand met tienduizend songs variërend van pop tot klassiek. Van iedere verkochte CD gaat E. 5.= naar de actie tegen polio. De CD kan in heel Europa besteld en geleverd worden. Dit biedt dus veel mogelijkheden als relatiegeschenk en het is ook gewoon een leuk cadeau voor (verre) vrienden. Voor verdere vragen, neem contact op met Steven Kraal, PR coördinator Rotaract Nederland: steven@rotaract.nl of telefoon 06 47 57 43 39.

Internationaal nieuws:

FRITS MULDER, de INKOMEND DG 1590 voor 2003-2004 meldt:

2003 International Assembly Rotary International te Anaheim (Californië)

In de week van 26 januari tot 2 februari 2003 woonden de DGE's van de zeven Nederlandse districten de International Assembly in Anaheim bij met hun collega DGE's uit de gehele wereld, in totaal 530 gouverneurs en hun partners. De President van Rotary International, de Thai Bhichai Rattakul, gaf op zijn inspirerende wijze leiding aan deze Assembly. Tijdens de Assembly gaf de President-elect, de Nigeriaan Jonathan Majiyagbe, de aftrap voor zijn komende jaar als President van Rotary International met de lancering van zijn thema: ''Lend a Hand''.

De nieuwe President vroeg aan alle rotarians met name aandacht in zijn jaar voor de ''Rotary-family'', die essentieel is voor het goed functioneren van de clubs en een aantal dringende noden in de wereld, zoals gezondheidszorg, armoede en analfabetisme. Op de uitwerking van deze kernpunten van de President en de wijze, waarop Rotary een rol kan spelen bij de verlichting van deze noden, zal in de loop van het nieuwe Rotaryjaar door de gouverneurs uitvoerig worden teruggekomen.

De perfect geregisseerde en vlekkeloos verlopende Assembly stond tevens in het teken van een stevig trainingsprogramma voor de inkomend gouverneurs, die op deze wijze uitstekend werden voorbereid op hun komende taak. Een unieke ervaring voor hen, die dit hebben mogen meemaken, vooral ook door het internationale karakter en de mogelijkheid om kennis te maken en contacten te leggen met de toekomstige collega-gouverneurs in de hele wereld.

Vooraf aan de bijeenkomst in Anaheim was een aantal van de Nederlandse gouverneurs met collega's uit vele andere landen te gast bij diverse Rotaryclubs in Florida, die jaarlijks voor inkomend gouverneurs een z.g. ''Homestay'' organiseren. Hulde aan deze clubs voor de wijze, waarop zij hun gasten hebben ontvangen en onderhouden! Rotary in optima forma!

Dank aan Frits en Anita Mulder, die ondertussen al begonnen zijn met het maken van plannen voor het nieuwe Rotaryjaar 2003 – 2004.

Landelijke nieuws:

Ik heb eerder melding gemaakt van het rapport van de Visiongroep. Een lezenswaardig aantal ideeën is er in opgenomen over kansen en toekomst voor een eigentijdse Rotary. Wie dit rapport wil lezen, kan de website van D. 1580 raadplegen.

Actie Coins for Care:

Vaak wordt ons als Gouverneurs gevraagd naar de stand van zaken: volgens een van Tjebbe Visser van RC Vianen-Vreeswijk ontvangen bericht, aldus:

"De Stichting, die de actie kleingeld van de Nederlandse serviceclubs coördineert, heeft op 12 februari jl. een brief verzonden naar alle deelnemende clubs, waarin staat dat het tellen en inwisselen van het ingeleverde geld meer tijd kost dan was voorzien door de uitvoerende stichting nationale eurocollecte.

Naar verwachting wordt er in de maand april een voorschot betaald aan de clubs, die een totaalopbrengst van euro 12.- per ingeleverde kilo kleingeld mogen rekenen. De slotbetaling vindt later dit jaar plaats. In de Rotarian wordt over dit onderwerp gepubliceerd."

Het nieuwe Jaarboek.

Hoewel er landelijk een zeer geringe response is geweest van de clubs (slechts 25% nam de moeite om over dit onderwerp, waarover in de clubs zo vreselijk veel is geklaagd!) te reageren op de door het GB aangezwengelde enquête. Toch heel jammer bij dit door veel leden heftig gekritiseerd onderwerp.

Mede naar aanleiding van de binnengekomen reacties, waarvoor dank, heeft het Gouverneursberaad in de februarivergadering besloten het RAN-bestuur te adviseren volgend jaar het Jaarboek te doen verschijnen in de editievorm 2001 – 2002.

Het boek zal derhalve weer alle gegevens bevatten, die eerder ook beschikbaar waren, zoals cluboverzicht, huisadres, werkadres, telefoon, emailadres etc.etc.; ieder lid blijft dus ook een boek ontvangen, ook al gaat dat boek in vele gevallen rechtstreeks naar het oud-papier, zo is ons vaak gemeld.

En nu dan maar niet meer klagen over ongewenste commerciële reclame, dat er geen CD-rom, van wordt gemaakt, of over de hoogte van de kosten van het boek in de RAN-begroting, terwijl zoveel leden er nooit in kijken. Wij hebben geprobeerd verdere bezuinigingen op deze relatief dure post in de begroting door te voeren, maar als de Rotarians in het land het zo massaal laten afweten, als het om de mogelijkheid tot inspraak gaat, ( wie wilden ook al weer "meer bottum-up"?), rest ons niets anders dan onze verantwoordelijkheid te nemen en de meerderheid van de 25% reagerende clubs te volgen en te stoppen met verdere bezuinigingen op dat punt.

Districtsnieuws:

De verschillende oproepen, die ik heb gedaan, hebben gelukkig resultaat gehad.

Fred de Lange van RC Franeker is de nieuwe districtssecretaris per 1 juli 2003.

In de laatstgehouden kleine stafvergadering is er een inwerkprogramma voor en in overleg met Fred de Lange gemaakt. Wij danken hem voor de bereidwilligheid deze belangrijke functie te willen vervullen voor ons district. In de volgende maandbrief van april zal hij zich even in het kort voorstellen.

GSE:

Er hadden zich 7 kandidaten gemeld voor de functie van teamleider voor het GSE-team dat dit najaar naar Florida vertrekt.

De selectiecommissie heeft het moeilijk gehad een keus te maken uit zoveel geschikte kandidaten.

Na wikken en wegen is Jaap Breugem van RC Zwolle Noord benoemd tot teamleider 2003. Van harte gefeliciteerd en de andere kandidaten bedankt voor hun sollicitatie.

Het GSE team is eveneens samengesteld. Vijf gelukkigen uit de 17 aangemelde kandidaten kunnen een onvergetelijke vier weken tegemoet zien in Florida onder inspirerende leiding van Jaap Breugem.

Ik heb laatstgenoemde gevraagd voor één van de volgende maandbrieven het team aan ons voor te stellen.

Polio-Plus-Actie

Stand van zaken Polio-Plus-Actie.

Tjitte de Jong meldt mij:

"Als je in het cluboverzicht voor de polio-plus-actie de clubs in ons district, waar "betaald" dan wel ‘akkoord" en "in principe akkoord" staat vermeld, bij elkaar optelt, kom je op een positieve response van ruim 80 % op dit moment! Maar eigenlijk is de reactie nog (veel) beter, omdat in de categorie "in voorbereiding" tot op dit moment slechts één club definitief afwijzend heeft gereageerd, en dat om heel begrijpelijke redenen. Wij mogen dus rekenen op bijna 100 % deelname."

Tjitte en ik zijn enthousiast geworden door het commitment dat zóveel clubs tonen!.

Landelijk gezien, staat ons district op dit moment op een totaal van Euro 53.565.= op een voorlopig landelijk totaal van Euro 296.019.=

Financiën van het district 1590.

De begroting van ons district ligt voor wat betreft het uitgavenpatroon geheel op koers.

Na de PETS en de Districtsassembly hoop ik een redelijke inschatting te kunnen maken hoe het jaar zal eindigen. Naar het zich laat aanzien, opnieuw met een positief resultaat.

Bericht voor de clubbesturen:

Willen de penningmeesters nagaan of de clubbijdrage aan de Rotary Foundation over de afgelopen periode is betaald? Houdt rekening met een tijdige voor dit gehele jaar toegezegde bedrag! Er zijn op dit moment nog 17 clubs in ons district, die in het geheel niets hebben overgemaakt. Voorzitters: zet het punt op de agenda van de bestuursvergadering!

Eveneens voor de bestuurstafel:

Onlangs kreeg ik van Willem Rijneke, directeur van de RAN in Amsterdam, het volgende bericht: "Zürich maakt nu toch echt aanstalten om clubs te gaan schorsen."

In ons district 1590 werd een aantal clubs geconfronteerd met een schorsingsprocedure, ondanks het feit dat ik vanaf december bezig ben geweest de voorzitters persoonlijk te benaderen om tussen beide te komen en voor tijdige betaling te (doen) zorgen.

Door een aantal van hen werd onthutst en soms bits en verbeten gereageerd, waarbij de schuld vaak naar Zürich werd geschoven, zonder te weten dat er van (forse) nalatigheid en slordigheid en slechte organisatie in eigen gelederen sprake was. Het was niet één van mijn beste ervaringen in het afgelopen jaar. Op dit moment is er nog steeds één club, die niet aan de verplichtingen heeft voldaan.

Teneinde mijn opvolger Frits Mulder de ellende uit en van het afgelopen jaar (jaren) te besparen, zal ik er alles aan doen om het herstel van de broodnodige discipline op dit punt onder de aandacht van de besturen in hun geheel te brengen, zodat er toezicht op elkaar en de verantwoordelijkheid voor elkaar als bestuursleden wordt benadrukt in de praktijk van alle dag.

Mag ik er in dit verband op wijzen dat de Semi Annual Reports (Sar’S), waarmee de af te dragen contributie aan Rotary International over de eerste helft van 2003 bepaald wordt, eind december 2002 naar de clubsecretarissen werden verstuurd?

Daarin wordt verzocht vóór het einde van het eerste kwartaal 2003 te betalen. Clubsecretarissen, die begin februari nog geen SAR ontvangen hebben, worden verzocht met het kantoor in Zürich contact op te nemen, (annemanf@riea.org., telef: 0041 1 387 7180) voor toezending van een kopie. Ik hoop opnieuw op jullie medewerking.

Nieuws van het Web:

Onder "Help" wordt nu duidelijk gemaakt hoe te surfen is over de verschillende pagina’s. Voor diegenen, die problemen hebben om over de Rotary-website te surfen en ideaal hulpmiddel.

b . De volgende nieuwe factsheets zijn verschenen:

1.Wat is een levensbericht.
2.Wat is een beroepspraatje.

Beide zijn vooral bedoeld als handleiding voor de nieuwe leden.

Zoals bekend, is er op de website eveneens een zeer bruikbaar informatieboekje beschikbaar voor de nieuwe leden.

Nieuwe Paul Harris Fellows:

Bert van der Haar en Gerhard Poppema, beide van de RC Hoogeveen.

Onze hartelijke gelukwensen met deze onderscheiding.

Clubjubilea:

25 februari 2003: RC. Hoogeveen: 50 jaar; Het was een fantastisch feest in de Havikshorst met een voortreffelijk programma en veel vrienden uit de Duitse en Engelse partnerclubs. Eén van de hoogtepunten: Het aanbieden van een indrukwekkend monument in het Spaarbankbos te Hoogeveen ter nagedachtenis van 5 gefusilleerden aan het einde van de 2e W.O.: Een late maar terechte hommage, die door de Hoogeveense samenleving zeer gewaardeerd is.

15 maart 2003: Viering van het 45 jarig bestaan van de club Pekela.

11 maart 2003: Oprichtingsvergadering van de grensoverschrijdende RC Bentheim/Coevorden, zodat later dit jaar, het plan is juni a.s., de Charteruitreiking kan plaats vinden.

Ook hiervoor onze complimenten en felicitaties.

Agenda

voor maart en april:

21 en 22 maart a.s. PETS voor de inkomende voorzitters op vrijdagmiddag en zaterdagmorgen en Districtsassembly voor de zittende bestuurders op zaterdagmorgen. Locatie: Motel Assen.

Zaterdag 12 april a.s.: Districtsconferentie 1590 in Assen.
Motel Assen. Aanvang 10.00 uur. Inschrijving en begroeting: vanaf 9.00 uur.

DISCON 2003:

Onderwerp: SAMENLEVEN IN VEILIGHEID?

Sprekers: Prof. Dr. U. Rosenthal, hoogleraar bestuurskunde universiteit Leiden en EU Rotterdam,

en

Drs. J. Wallage, burgemeester van Groningen.

Na de inleidingen, discussie met de zaal onder meer over de vraag: Wat kan Rotary betekenen voor het herstel van samenleven, veiligheid en vertrouwen.

Mede dank zij de actieve inzet van de leden van de RC Assen is de voorbereiding van de DISCON ongeveer afgerond.

Clubleden van Assen brengen aan alle clubs in het district een bezoek en zullen u vragen aan de DISCON deel te nemen.

Wij hopen dat er veel Rotarians zijn, die zich zullen aanmelden voor deze interessante bijeenkomst met twee voortreffelijke sprekers, die ieder vanuit eigen ervaring en deskundigheid het onderwerp zullen inleiden, wat hopelijk in een boeiende interactie met de zaal zal uitmonden.

VERZOEK AAN DE CLUBBESTUREN: het jaarlijks nog steeds organiseren van een districtsconferentie is geen sinecure. Er is elk jaar gelukkig weer een club bereid de organisatie ervan voor haar rekening te nemen. Stel je eens voor dat jullie club zoiets zou worden gevraagd.

Ik weet zeker dat ook jullie eigen club, na zóveel voorbereidingswerk met als resultaat een klinkend programma en uitstekende sprekers, het op prijs zou stellen dat de Rotarians uit het eigen district in grote getale komen. Het is de vrijwel enige districtsbrede bijeenkomst, waar je ervaart dat er toch ook iets meer is dan het eigen interessante clubleven en de eigen projecten.

Mag ik "OP JULLIE VOLHARDENDE ONDERSTEUNING EN AANMOEDIGING TOT INSCHRIJVING IN ELKE KOMENDE CLUBBIJEENKOMST REKENEN? DANK ALVAST! MEDE NAMENS CLUB ASSEN.

Met vriendelijke groet,

Haije Sybesma, DG .D.1590.