© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

april 2003

Nieuwsbrief April 2003

Maandthema: COMMUNICATIE en MAGAZINEMAAND.

Wie het middelste gedeelte van het woord communicatie voor zich zelf zorgvuldig spelt, - en communiceren is immers een uiterst zorgvuldige aangelegenheid- leest goed dat het slaat op en gaat om "U en ik." Om niet te vergeten!

In de afgelopen maanden heb ik opnieuw in mijn Gouverneurswerk ondervonden hoe belangrijk het thema is ter ondersteuning van alles wat je samen wilt bereiken binnen Rotary.

Tweezijdigheid is dus nodig. Helderheid van de boodschap. Een juiste instelling van de antenne bij zender en ontvanger. Maar ook de wil om te reageren.

Op elk van de genoemde punten worden fouten gemaakt van twee kanten.Redenen voldoende om te blijven proberen de gestelde doelen te bereiken.

Omdat April magazinemaand is, doet Marcel Harlaar, hoofdredacteur van de Rotarian de volgende oproep aan alle clubs:

Met het oog op de berichtgeving in de gouverneursbrief van april zou ik willen vragen of de gouverneurs aandacht willen geven aan de informatieverstrekking aan de districtsredacteuren. Het blijkt dat nog steeds niet alle clubs hun week/maandberichten, maar ook hun persberichten, aan de redactie c.q. de districtsredactie zenden. Hierdoor missen wij vaak de aanloop naar een bepaalde actie toe. Een betere coördinatie van die informatiestroom werkt in de hand dat de redacteuren kunnen inspelen op de bijzondere activiteiten van clubs. Ook kunnen wij tijdig een bepaalde actie agenderen

Marcel Harlaar.

Adverteren in de webeditie van De Rotarian?

Vraag naar tarieven en voorwaarden via redactie@rotarian.nl of kijk op: www.rotarian . nl.

Bericht van de Webmasters:

Waarde CIC's (= Club-Internet-Commissarissen):

Hierbij even uw aandacht voor het volgende.

Wilt u het volgende even in uw Club propageren:

"Districtswebsite www.rotary.nl/D1590 vier jaar oud. Het is al weer

vier jaar geleden dat onze districtswebsite van start ging, als één van

den allereerste Rotarysites in Nederland. Inmiddels werden ruim 17.000

bezoekjes geteld.

Bedankt lezers, en weet dat wij graag nog veel meer bekijks èn kopij willen hebben!

Uw felicitaties kunt u op de traditionele wijze tot uiting brengen,

namelijk door deze week al uw mede-Clubleden een kijkje op de site te doen nemen!"

De webmasters.

Landelijk nieuws:

De publicatie op de website van district 1580 van het rapport van de Visiongroep heeft vanwege technische probleempjes enige vertraging opgelopen. Binnenkort zullen die zijn opgelost. Aan hen, die vragen gesteld hebben over dit onderwerp is dit dus het voorlopige antwoord.

Het Jaarboek 2003 – 2004:

In de afgelopen week heeft een delegatie van het Gouverneursberaad een uitermate verhelderend en tevens probleemoplossend gesprek gevoerd met een vertegenwoordiging van het RAN-bestuur. Wij hebben de bevoegdheden van het GB en het RAN-bestuur aan een herijking onderworpen en haarscherp elkaars taken en bevoegdheden geherformuleerd.

Natuurlijk kwam ook aan de orde het zo vaak bekritiseerde besluit van het RAN-bestuur om vorig jaar een geheel nieuw -–naar later bleek- niet zo’n bruikbaar Jaarboek uit te geven.

Overigens moet worden vermeld dat het vorige Gouverneursberaad van die uitgave niet onkundig was.

Hoe ook, na de vele kritiek van de zijde van de clubs en na inventarisatie van de opmerkingen van hen, die reageerden op de ter zake gehouden enquête – slechts 25% van de clubs in Nederland heeft gereageerd! - heeft het RAN-bestuur, na raadpleging van het GB., besloten om het Jaarboek komend clubjaar weer de oude en vertrouwde vorm te geven.

Echter: Elke club zal opnieuw de vraag worden gesteld hoeveel exemplaren per club gewenst zijn.

Reageer derhalve op de binnenkort te stellen vraag aan jouw club.

Er zal van de ontvangers ook een bijdrage worden gevraagd voor het Jaarboek 2003 – 2004.

De gegevens van leden en clubs zullen evenzeer via Internet –uiteraard op een slechts voor leden toegankelijke site- beschikbaar zijn. Daaraan wordt in de komende maanden door de RAN-medewerkers gewerkt, tegelijkertijd met de introductie van de nieuwe ledenadministratie.

Op deze wijze wordt tegemoetgekomen aan de wens van vele leden om vooral Internet als modern communicatiemiddel te gebruiken. zodat men de gegevens uit het boek in geval van gebleken behoefte ook eenvoudig kan raadplegen.

Op deze wijze is er een evenwicht gevonden tussen de diverse belangen, die hier aan de orde zijn, nl. bruikbaar, niet onnodig duur, voor oudere en jongere leden hanteerbaar ieder op eigen wijze en beheersbaar binnen de RAN-begroting.

De vervulling van de vacature Districtssecretaris is jullie vorige maand gemeld:

FRED DE LANGE is zijn naam.

Hij stuurde op mijn verzoek de volgende introductie van zichzelf:

"EVEN KENNISMAKEN."

In het maandbericht van de gouverneur van maart j.l. heeft u al kunnen lezen dat er een nieuwe districtssecretaris is als opvolger van Maup van Dijk.

Nu is er even gelegenheid mij voor te stellen, zodat u in ieder geval iets weet van mijn achtergronden.

Mijn naam is officieel Ulfert de Lange, maar mijn roepnaam is Fred en daar luister ik het beste naar. Ik ben geboren in de enige belangrijke stad in ons land, Amsterdam en wel op

29 november 1940. Dat was dus niet in een al te beste tijd maar daar heb ik niet zoveel van meegemaakt. Mijn grootouders van moederskant woonden in het plaatsje Baflo in het noorden van Groningen en daar heb ik de meeste tijd doorgebracht.

In 1948 zijn we ook verhuisd naar Baflo. Na de gebruikelijke periode op de lagere school ging ik naar de HBS te Warffum. Na drie jaar had ik het daar wel gezien en ging naar de zeevaartschool te Groningen. Na het behalen van mijn diploma ging ik de grote vaart op bij wat toen nog de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd heette. Begonnen als stuurmansleerling en na de nodige studies heb ik daar 10 jaar gevaren en ben afgezwaaid als 2e stuurman.

In die periode heb ik Sjoukje leren kennen en op 10 september 1963 zijn we getrouwd. We kregen 2 zonen die inmiddels ook al weer geruime tijd getrouwd zijn en we hebben 4 kleinkinderen, waarbij een tweeling.

Omdat de combinatie varen (dus veel en lang weg ) en gezin moeilijk te verenigen bleek ben ik gestopt. Ik ging naar de politieschool te Arnhem, haalde daar het vereiste diploma en werd geplaatst bij de Rijkspolitie te Sassenheim. Daar heb ik 7 jaar gewerkt en in die periode, middels een studie aan de politieacademie als extraneus, haalde ik mijn inspecteursdiploma. Dat maakte de weg vrij voor de opbouw van een aardige carrière bij de politie.

Via de Rijkspolitie te Water Amsterdam en Leeuwarden kwam ik als recherchechef bij het Rijkspolitiedistrict te land Leeuwarden.

In 1992 werd de politie geconfronteerd met een totale reorganisatie waarbij de Rijkspolitie en de Gemeentepolitie werd omgevormd tot Regiopolitie. Ik was in die periode belast met de afbouw van het Rijkspolitiedistrict en het mede opbouwen van de Regiopolitie Fryslân.

Tot 1998 was ik chef van wat toen genoemd werd de divisie criminaliteitsbeheersing. In 1999 heb ik mij bezig gehouden met een aantal projecten met als doel onderdelen van de Regiopolitie korpsen Groningen, Fryslân en Drenthe meer te laten samenwerken.

Op 1 december 1999 ben ik met de VUT gegaan en geniet nu van de vrijheid die dat met zich brengt.

Na(ast) het werk was en ben ik erg actief in de sport. Ik deed aan volleybal, gaf training en was coach. Deze activiteiten heb ik dit jaar afgestoten. Verder tennis ik en vervul daar een bestuursfunctie. Ik ben bestuurslid bij de Openbare Bibliotheek en zit in de Provinciale Stuurgroep Biblioteek fan Moarn, die zich bezighoudt met een grote reorganisatie van het bibliotheekwerk in de provincie. Wanneer het zo uitkomt doe ik ook nog wat advieswerk ter ondersteuning van besturen en ondernemingen.

Sinds enige tijd ben ik ook presentator bij de lokale omroep Eenhoorn.

Ik ben lid van de Rotaryclub Franeker sinds 1993 en daar ben ik secretaris sinds 2000.

Begin dit jaar werd mij gevraagd of ik bereid zou zijn de functie van districtssecretaris van Maup van Dijk over te willen nemen. Ik heb niet direct ja gezegd maar daar eerst eens over na lopen denken. Vervolgens heb ik toch maar eens een gesprek met Maup gehad en dat was voor mij een reden toch wat serieuzer op de gedachte in te gaan. Wel heb ik als voorwaarde gesteld dat er een goede vervanger voor mij moest zijn binnen de Rotaryclub Franeker, want beide functies wilde ik in ieder geval niet doen. Die vervanging werd naar alle tevredenheid gevonden en toen heb ik mij aangemeld als kandidaat districtssecretaris met het gevolg dat ik mij nu aan u voorstel, want een aanmelding staat – zeker bij Rotary - gelijk met een onmiddellijke inlijving.

Ik hoop dit werk een aantal jaren te mogen doen, want dat is mij wel gebleken, een secretaris ben je niet voor 1 jaar, dat is onmogelijk.

Ik hoop ook op een goede samenwerking met de clubs en met name de secretarissen van die clubs in dit district. Uit ervaring weet ik dat het werk niet zo moeilijk is maar dat je het wel nauwgezet moet doen. Een goede administratie gekoppeld aan een activiteitencontrole maakt een groot deel uit van het goed functioneren van de club. De secretaris vervult daar een central rol in.

Ik hoop u op daarvoor in aanmerking komende gelegenheden te ontmoeten.

Met vriendelijke groeten,

Fred de Lange.

PETS en DISTRICTSASSEMBLY,

gehouden op 21en 22 maart jl.

Door griep geveld, kon ik helaas niet de bijeenkomsten bijwonen. Gelukkig beschikt het district over een officieel in Anaheim benoemde DGE voor het jaar 2003 – 2004, Frits Mulder.

De zeer informatieve vergadering met de inkomende voorzitters stond onder zijn leiding. De introductie van het nieuwe jaarthema alsmede de plannen van Frits Mulder voor zijn jaar, zijn bezoekschema van de clubs en de begroting voor 2003 - 2004 zijn aan de orde geweest.

Van diverse kanten heb ik vernomen dat het een geslaagde bijeenkomst is geweest.

Op zaterdagmorgen heeft Frits mij vervangen in het leiding geven aan de Districtsassembly, de jaarlijkse huishoudelijke vergadering van het District, waarbij de rekening van het Gouverneursjaar van Piet Gruppelaar, de begroting van Frits Mulder, de voorstellen voor de volgend jaar te houden Council on Legislation zijn behandeld.

Overtuigend en indrukwekkend waren de presentatie van:

het thema Vocational Service door één van de Districts Vocational Service Officers Doekele Dijkstra van RC. Sneek, alsmede

het thema Rotary Foundation en de nieuwe ontwikkelingen op dat terrein door de Distrits Rotary Foundation Coördinator PDG Gé Schaeffer.

Geweldig om over de inzet, kennis en gedrevenheid van zulke Rotarians in ons district te kunnen en mogen beschikken.

Eveneens vond de benoeming plaats van Kees Kuypers, voorzitter van RC Meppel, tot Gouverneur van het Rotary-jaar 2005 – 2006.

Daartoe uitgenodigd, stelt hij zich alsvolgt voor:

Wie is Kees Kuijpers?

60 jaar jong, gehuwd met Lidy, woonachtig in Meppel

4 kinderen, 34, 31, 17 en 10 jaar oud

2 kleinzonen van 2 en 1/2 jaar oud

Van 1966 tot en met 2002 assurantieadviseur voor particulieren en midden- kleinbedrijf;

33 jaar eigenaar en directeur van een assurantiebemiddelingsbedrijf in Meppel.

Lidmaatschappen serviceclubs:

1973 - 1984 lid Junior Kamer Meppel-Reestmond

1978 - 1979 districtsofficier Junior Kamer Noord

1984 - heden lid Rotaryclub Meppel, waarvan

1993 - 1994 secretaris

2002 - 2003 voorzitter.

Lidmaatschappen en activiteiten zakelijk en maatschappelijk:

1983 - 1989 secretaris en voorzitter afdeling IJsselstreek van de NVA (Nederlandse Vereniging van Assurantieadviseurs)

1993 - 2001 eerst lid, later voorzitter Assurantieclub Zwolle (ca 550 leden)

1990 - heden eerst lid, later voorzitter Meppeler Handelsvereniging (ca 220 leden)

1992 - heden voorzitter Businessclub Meppel (ca 175 leden)

1998 - heden voorzitter Sponsorcommissie Havelter Golfclub

1992 - 2002 lid VNO NCW Noord

Hobby's:

Fietsen, watersport, golf en fitness

Wat heeft Kees Kuijpers met Rotary:

Hoofdthema is 'dienstbaarheid' vanuit beroep en privé. Met een club mensen dingen doen,die anders niet tot stand gekomen zouden zijn. Zo leer je die mensen ook beter kennen en worden het in veel gevallen je vrienden. Dus: zet je in voor je medemens en zorg er ook voor dat normen en waarden hoog in het vaandel blijven. Dat is Rotary voor mij.

De four way test helpt mij in het dagelijks leven om inzicht te krijgen in te nemen besluiten.

Vanwaar mijn besluit om te solliciteren naar de functie van gouverneur:

a. omdat er een gouverneur werd gevraagd;

b. omdat ik meen een bijdrage te kunnen leveren aan Rotary in het algemeen en aan District 1590 in het bijzonder;

c. omdat mijn club (Meppel) er in zijn geheel achter staat.

Het Rotarywiel is er niet om stil te staan, het moet draaien, in beweging blijven! In onze steeds complexer wordende samenleving is het van belang dat Rotary mee-ontwikkelt en zijn plaats behoudt. Ik vind het dan ook belangrijk dat Rotary aantrekkelijk is voor jongere mannen en vrouwen, want daar ligt onze toekomst.

w.g.

Kees Kuypers.

GSE:

Het GSE-team onder leiding van Jaap van Breugem (RC Zwolle Noord)heeft zich voorbereid op de reis naar Florida en deelt aan ons het volgende mee:

GSE-team van D1590 in september 2003 naar Florida.

Gedurende de maand september 2003 zullen vijf jonge, ondernemende mensen met verschillende beroepen en achtergronden onder leiding van captain Jaap Breugem van Rotary Club Zwolle-Noord in het kader van de Group Study Exchange een reis maken door Florida. Na een voorafgaande selectie door Rotary District 1590 zijn Mirjam van Werven, beleidsmedewerkster bij gemeente Stadskanaal, Annetta Tabak, communicatie-adviseur bij Rabobank Surhuisterveen, Guido Botter, bedrijfsleider van het Hajé-wegrestaurant langs de A6 richting Lelystad, Jochem Wilson, interactie-ontwerper bij Tappan Communicatie te Utrecht en Valéry Daniels, jurist bij de Vereniging voor Arts en Auto (VVAA) te Utrecht de uitverkorenen. Het team der musketiers heeft als motto voor de nu al onvergetelijke ervaring: "één voor allen, en allen voor één" gekozen.

Momenteel zijn de voorbereidingen voor de reis in volle gang. Maandelijks wordt er vergaderd bij een teamlid thuis of op het werk, om elkaars achtergrond beter te leren kennen. Het team hoopt dat de Golfoorlog zo spoedig mogelijk en met zo min mogelijk bloedvergieten beëindigd zal zijn. De verwachtingen van de reis zijn hooggespannen en luiden –samengevat als volgt:

-ontmoeten van inspirerende mensen in hun woon- en werkomgeving;

-leren kennen van de levenswijze alsmede het ontdekken van de normen en waarden van Amerikanen: wat houdt hen bezig?, hoe gaan zij met hun werk om? wat zijn de opvattingen binnen de Amerikaanse samenleving over verschillende maatschappelijke kwesties?;

-in aanraking komen met nieuwe, verfrissende denkwijzen op zakelijk en persoonlijk vlak;

-inzicht krijgen in de organisatie van de maatschappij (bijvoorbeeld op het gebied van sociale zekerheid, rechtssysteem en politiek);

-verzeild raken in nieuwe situaties, waardoor je jezelf beter leert kennen en die situaties als team beleven en doorstaan;

-ontplooiing op zakelijk en persoonlijk vlak door bijvoorbeeld presentaties in het engels te geven en verschillende presentatietechnieken te leren kennen;

-nieuwe ideeën opdoen voor ieders werk;

-opdoen van contacten voor je werk en maken van nieuwe vrienden op persoonlijk vlak;

-beleven van heel veel fantastische momenten met het team en met de Amerikanen.

Het team wil Rotary Nederland, en district 1590 in het bijzonder, bij voorbaat danken voor het bieden van de gelegenheid om een zo waardevolle reis te maken. Ook gaat nu reeds dank uit naar alle Amerikaanse leden van de Rotary, die deze reis mogelijk maken en het zullen maken tot een "experience of a lifetime".

Namens het hele team,

Jaap Breugem, "captain".

Stand van zaken Polioactie:

Ons district is onverminderd actief bezig om de gedane toezeggingen waar te maken.

D. 1590 scoort landelijk met de hoogste opbrengst tot nu toe: bijna Euro 90.000.=

Veel succes voor alle clubs, die in de komende maanden hun acties gaan afronden.

Bijdrage aan Rotary Foundation.

Omdat het schrijven van een persoonlijke brief van de Gouverneur aan de penningmeester van de clubs, met een afschrift aan de voorzitters blijkbaar niet voldoende helpt, moet ik wel mij bedienen van de maandbrief, om alsnog de niet-betaald hebbende clubs te wijzen op hun taak om tijdig de aan de Foundation toegezegde bijdrage te betalen.

Volgens opgave van Gé Schaeffer hebben de volgende 19 clubs daaraan nog niet voldaan:

Conform de in de Staf van het District gemaakte afspraak zullen zij in Maart van de DG

een aanmoediging c.q. herinnering krijgen.

De hoogten van de bijdragen valt overigens lang niet tegen. Tellen wij de 5

clubs die over vorig jaar hebben nabetaald bij het desbetreffende jaar, dan ontstaat het

volgende beeld:

2001-02: Euro 58023 + 4667. = Euro 62690.= ( 4 clubs lieten verstek gaan: Bolsward,

Buinen Hondsrug, Groningen en Hoogeveen Middenveld)

2002-03: Euro 55173 - 4667 = 50506 met nog 19 clubs te gaan.

Met vriendelijke groeten,

Gé Schaeffer.

De 19 clubs, die niet betaald hebben, zijn: Bolsward, Buinen-Hondsrug, Coevorden,

Dokkum, Drachten, Drachten- de Wouden, Emmeloord, Groningen, Kampen, Leeuwarden, Oranjewoud-Heerenveen, Raalte, Sneek, Stadskanaal, Steenwijk-Regio, Uithuizen-het Hogeland, Winschoten, Zwartewatersteden en Zwolle-IJsselland.

Bij deze het verzoek aan de besturen van de clubs om passende maatregelen te nemen.

Paul Harris Fellow: Piet Gruppelaar, RC Pekela.

Van harte namens de staf onze felicitatie met deze onderscheiding.

Op 12 april a.s: Districtsconferentie in Motel Assen. Aanvang 10.00 uur.

Op jullie komst wordt gerekend.

Op de bijlage bij deze brief vinden jullie de ledenmutaties van de afgelopen maand.

Tot de volgende maand.

Met vriendelijke groet,

Haije Sybesma.