© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

mei 2003

Nieuwsbrief mei 2003

De Rotary-Meimaand heeft geen speciaal thema. Dus vallen we terug op de in Nederland gebruikelijke benaming: de oogstmaand. Voordat het aan de oogst toe is, wordt uiteraard wel even gekeken naar de stand van het gewas.

Van harte wens ik de besturen van de clubs toe dat zij in de komende 6 weken, de balans opmakend, met tevredenheid kunnen vaststellen dat de voorgenomen clubplannen zijn geslaagd. Ik wens jullie allemaal een goede afronding van het jaar toe.

Alvorens daartoe zélf te komen, moet ik jammer genoeg een paar zaken opnieuw onder de aandacht van de clubs brengen, die zich eerder dit jaar hebben voorgedaan, en ook toen voor de nodige problemen c.q. ellende hebben gezorgd. Ik hoopte dat dit eenmalig het geval zou zijn.

1. Betaling Clubcontributie.

In een aantal gevallen werd de schuld natuurlijk bij Zürich gezocht. Achteraf is gebleken hoezeer sommige clubs zèlf zijn tekortgeschoten in het tijdig versturen van de juiste ledengegevens, niet alleen naar de RAN maar ook naar het Europe-Africa Office in Zürich.

Helaas, de broodnodige, - en gelukkig door vele clubs wèl betrachte - discipline in het betalingsgedrag, geldt niet voor elke club.

Omdat ik vind dat ik niet voor een tweede keer alle voorzitters van de niet-op-tijd-betalende clubs persoonlijk behoef te benaderen waar het gaat om de halfjaarlijkse clubverplichtingen, meld ik, zonder daarbij enig gevoel van mij eerder verweten onzorgvuldigheid te hebben, in deze maandbrief de door mij ontvangen mail uit Zürich met daarbij de namen van de clubs, die nog moeten reageren richting Zürich.

Ga s.v.p. bij jullie penningmeester na of in de komende weken het onderstaande bedrag is gestort..

Zo niet, dan komt er voor sommige clubs opnieuw een ronde van aankondiging van schorsing etc. Een beetje vervelend en onnodig lijkt me, als de basale discipline, die velen van hun medewerkers vragen, niet op clubniveau door ons zélf wordt betracht.

Het overzicht is van 25 april jl. en is mij gemaild door Frank Annemans van het Rotary International Europe Africa Office. Het kan dus zijn dat er in de laatste 3 weken betalingen zijn verricht, hoewel ook in dat geval wel erg laat is gehandeld voor de tweede helft van het clubjaar.

Van: "Rotary International Europe-Africa Office" <EAO@rotaryintl.org>

Aan: "DG 1590 (2002/2003) (E-mail)" <h.sybesma@zonnet.nl>

CC: "DG 1590 (2003/2004) (E-mail)" <f.w.mulder@12move.nl>

Onderwerp: Club Indebtness

Datum: vrijdag 25 april 2003 17:44.

Dear Governor.

The following attachment lists all the clubs in your district to whom we sent the first reminder for the January-June 2003 dues Clubs failing to pay the amount by latest 30 June will be suspended.

District Club Name
1590 Beilen 
1590 Bergum 
1590 Coevorden 
1590 Dedemsvaart 
1590 Drachten de Wouden 
1590 Emmeloord 
1590 Emmen-t Loo 
1590 Groningen-Belcampo 
1590 Groningen-Noord 
1590 Hoogeveen Middenveld 
1590 Hoogezand--Sappemeer 
1590 Leeuwarden-Nijehove 
1590 Leeuwarden-Oldehove 
1590 Leeuwarden-Zuid 
1590 Meppel 
1590 Roden--Leek 
1590 Stadskanaal 
1590 Steenwijk 
1590 Uithuizen 
1590 Veendam 
1590 Zuidhorn-Westerkwartier 

May we ask for your cooperation, either directly or through your assistant governors, to inform the affected clubs and help us remove them from the above lists.

If you need additional information, please contact your RI Finance Department Staff as indicated below

Frank Annemans
Financial Services
Phone: +41 1 387 71 80
Fax: +41 1 422 50 41
E-Mail: frank.annemans@rotaryintl.org

Your Europe/Africa Team.

2. Betaling bijdrage aan de Rotary Foundation.

Met verwijzing naar mijn vorige maandbrief verzoek ik de voorzitters van de clubs te willen nagaan of thans de bijdrage wél is overgemaakt. Ook wat dit punt betreft, is tijdige betaling gewenst, omdat er, zoals jullie weten, een rechtstreeks verband bestaat met het straks beschikbare budget voor ons eigen DDF (District Designated Fund) in 2004.!

3. Betaling van de bijdrage aan de Polioactie.

Tjitte de Jong heeft mij bericht dat per begin mei een stand in ons District is bereikt van bijna Euro 100.000.=, exclusief de aan ons district toe te rekenen bijdrage als gevolg van de deelname aan de fietstocht Vladivostok – Scheveningen. Fantastisch!.

Het tot dusver door de 7 Nederlandse districten verzamelde bedrag voor de actie "Polio de Wereld uit" bedraagt op dit moment ruim 570.000 Euro, waarvan inmiddels al 500.000 Euro overgemaakt is naar de Rotary Foundation.

Er is nog steeds een grote bereidheid binnen de clubs om aan deze actie medewerking te verlenen, en we hebben als gezamenlijke Gouverneurs dan ook een groot vertrouwen in het eindresultaat.

De voorbereidingen van de fietstocht Vladiwostok-Scheveningen zijn in volle gang, en op 29 mei beginnen de fietsers aan deze gigantische tocht. Vanuit deze plaats wil ik alle deelnemers veel succes en veel sterkte wensen. Ik ben ervan overtuigd dat deze actie een daverend resultaat zal opleveren, en ik heb grote bewondering voor het doorzettingsvermogen van de deelnemers en van de organiserende clubs.

Het totaalbedrag door ons District op te brengen zal uiteindelijk Euro 200.000.= moeten worden. We zijn dus op de helft ! Het eindresultaat moet kunnen worden gehaald met bijna 100% deelname van de clubs.

Verzoek aan de penningmeesters: het overmaken van de toegezegde Euro 90.= per clublid op bankrekeningnr. 62 88 06 833 t.n.v. “Polio de wereld uit” o.v.v. de clubnaam.

Er zijn in ons district echt hartverwarmende clubactiviteiten georganiseerd. Slechts één voorbeeld uit vele: De voorzitter van de club Franeker bericht mij als volgt:

Van één van onze leden, begreep ik dat je graag wat meer informatie ontvangt over onze Polio fondswervingsavond.

Uiteraard voldoe ik met plezier aan jouw verzoek, want nog steeds zijn wij euforisch over de buitengewoon fijne en ook qua opbrengst, zo succesvolle avond!

Vanavond (15 mei) tijdens de reguliere clubbijeenkomst hebben we kort, maar zeer plezierig geëvalueerd.

De gebeurtenissen op hoofdlijnen.

Bij het begin van dit Rotary-jaar heb ik bij mijn aantreden als voorzitter 'slechts' 2 doelen genoemd waar we ons met z'n allen op gaan richten: ledenaanwas (inmiddels 2 geïnstalleerd, nog 2 zeer kansrijk) en de Polio-bijdrage. Ten aanzien van dit laatste punt gold als uitgangspunt: maximale zelfwerkzaamheid en 'geld uit de markt' (dus niet zelf als lid een cheque uitschrijven…).

Binnen onze zeer enthousiaste Communityservice is deze uitdaging opgepakt. Twee leden kwamen met het idee van een avondvullend Rotary-gala-diner met zang en dans. Dit idee is door 5 leden (kernteam) op een gigantische inventieve, creatieve en ondernemende manier uitgewerkt en tot uitvoer gebracht. Enige weerstand in de club werd overwonnen door het eclatante succes!

Maar wat moest er uiteindelijk allemaal gebeuren?

· 128 betalende gasten werven voor een 5-gangen diner à 45 euro per couvert,

· een programmaboekje vullen met betaalde advertenties (waarvoor couverts)

· een veiling van aangeboden diensten en goederen vullen,

· een 5-gangen diner koken en bedienen,

· wijnarrangementen aan de man/vrouw brengen tijdens diner

· etc. etc.

Het kernteam heeft het geheel per onderwerp uitgewerkt: de keuken, de bediening, de veiling, de sponsoring, en heel belangrijk: de procesbewaking.

Zowel in de keuken als bij de bediening hebben leden en partners (en enkele deskundige vrijwilligers) de handen flink uit de mouwen gestoken. Het bereiden en koken etc. van een diner voor 128 gasten is voorwaar geen sinecure, maar was tot in de puntjes verzorgd! De bediening liep gesmeerd en de veiling, waar diensten werden aangeboden die geheel belangeloos door leden, vrienden en bekenden waren ingebracht, bleek een zeer succesvol onderdeel van de avond. Er kon worden geboden op bijvoorbeeld een vlucht met een zweefvliegtuig, een zeil-clinic op de Noordzee, een kaats-clinic, kunstwerkjes, een old-timertocht, vaartochten, het gebruik van vakantiehuisjes, etc. etc.

Tijdens de avond, gehouden in ons plaatselijk theater De Koornbeurs in Franeker waarvan de zaal bijzonder sfeervol was aangekleed, hoorden we uitsluitend lovende woorden. Iedereen vond het een geweldig gezellige avond.

De netto opbrengst van deze actie is, op basis van de voorlopige cijfers van kosten en baten, maar liefst (circa) € 11.000,-.

Een fantastisch resultaat, dank zij de inzet van zeer veel rotaryleden en partners. Het samenwerken in zo'n actie is andermaal een uitstekende manier gebleken om elkaar nog beter te leren kennen!

En met een dergelijk schitterend financieel resultaat, wat uiteraard in z'n geheel wordt overgemaakt op de rekening van "Polio de wereld uit", hebben we laten zien dat wat elders kan, dat kan ook in Franeker!!

De avond had ook niet voor niets de titel "Jildop(sm)iterij!" meegekregen.

Met vriendelijke groet,

Pieter Wiersma

voorzitter RC Franeker.

Zo zijn er vele voorzitters en clubs die zich wat dit betreft bijzonder hebben

ingespannen om het gestelde doel te bereiken. Hulde aan jullie allemaal.

4. Toezending van de gegevens over de bestuurssamenstelling

van de clubs voor het komende clubjaar.

Ondanks vele door de RAN en mijzelf gedane herinneringen aan het adres van de desbetreffende clubs is door een vijftal clubs niet tijdig gereageerd. Zij hebben de maximale tijd gekregen tot 16 mei de tijd gekregen nog te reageren.

Bij gebreke daarvan zullen in het nieuwe jaarboek, in de oude vertrouwde en bruikbare vorm, de clubs van Beilen, Drachten,Emmen ’t Loo, Groningen Belcampo en Leeuwarden Nijehove worden opgenomen met de mededeling: “gegevens niet ontvangen”.

Ik vraag mij na zo veel pogingen om de clubs te laten reageren, soms echt af hoe je sommige clubfunctionarissen moet bewegen om actief te worden. Jammer en slordig!

5. Vraag van RC aan alle clubs

in ons district m.b.t. het nieuwe Oenkerk-project.

Een aan alle voorzitters van de 61 clubs in ons district gerichte brief hebben slechts 19 clubs gereageerd op het verzoek van Ruurd Posthumus en Jan Bits van de RC Dokkum om hen te laten weten of er op de medewerking van de clubs in ons district mocht worden gerekend om opnieuw een negental buitenlandse studenten in de gelegenheid te stellen deel te nemen aan het Oenkerk-project.

Slechts 7 van de 19 reacties waren positief, nl. van Hardenberg, Zuidlaren, Steenwijk, Dokkum, Groningen, Leuwarden-Zuid en Stadskanaal.

Om tot realisatie te komen is er meer steun nodig!. Het gevraagde bedrag is Euro 5000.= per club over een periode van vier jaar. Maar een toezegging van bv. Euro 2000.= over vier jaar kan natuurlijk ook. Dat is voor een club toch geen onoverkomelijk bedrag, te meer waar wordt bedacht dat er bij de vorige – zeer geslaagde – Oenkerkprojecten een 22-tal clubs uit ons district hun steun hebben toegezegd.

Mag ik de voorzitters oproepen dit punt in hun wellicht laatste bestuursvergadering van hun jaar aan de orde te willen stellen en vervolgens bericht zenden aan de bovengenoemde Rotarians. De brief moet in jullie bezit zijn samen met het bijgevoegde antwoordformulier. Gemakkelijker heeft men het jullie niet kunnen maken!

6. Nieuwe Paul Harris Fellow met Saffier:

Jan Hijlkema van de RC. Appingedam-Delfzijl als dank voor de vele door hem bewezen diensten in het kader van International Service. Van harte proficiat.

7. Deelname aan de PETS en Districtsassembly:

54 van de 61 clubs hebben deelgenomen met 65 personen op vrijdagavond en 90 personen op zaterdagmorgen. Aan de Districtassembly namen 56 clubs deel met 140 personen. De getallen zijn inclusief de stafleden. Aldus meldt onze nog steeds volijverige districtssecretaris Maup van Dijk.

8. Districtsconferentie.

Een prima bijeenkomst, uitstekend georganiseerd door de RC Assen. Een compliment aan hen is hier op zijn plaats.

Uitstekende sfeer. Prima sprekers. Goede omlijsting van het programma. Deelnemers zeer tevreden. Aantal bezoekers: 240 personen. Had nog wat meer kunnen zijn als je bedenkt dat het heel normaal zou zijn dat bij het zó lang van te voren bekend zijn van de datum van de Discon, ( nl. bij het begin van het Rotaryjaar), de clubprogrammacommissarissen eigenlijk op die datum geen clubactiviteiten zouden behoren te plannen.

Mijn vraag is of deze functionarissen wel door hun voorzitters zijn gevraagd om die datum ook vrij te houden in de clubplanning. Dat zou toch als normaal mogen worden verondersteld bij een juiste aansturing door de voorzitter c.q. het bestuur van de club, die m.i de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het totaal van de clubactiviteiten behoort te dragen. Een volgende keer zou het gewoon moeten zijn dat in ieder geval de bestuursleden de Districtsconferentie bezoeken. Uiteraard is niemand verplicht om deze conferentie bij te wonen, maar als iedere club in ons district gemiddeld vijf conferentiegangers zou leveren, is er al sprake van een groot succes. Het is misschien goed om in de clubs nog eens van gedachten te wisselen over deze materie.

9. Het GSE-team uit D. 6930

uit Florida is weer huiswaarts gekeerd. Zij hebben een zeer succesvolle en leerzame vier weken in ons district doorgebracht. Dank aan alle clubs en individuele Rotarians, die hen hebben opgevangen en begeleid.

10. "Dance 4Life" project

Er wordt momenteel door een aantal mensen in Nederland en Zuid-Afrika een groot project opgezet om de verschrikkelijke Aids-epidemie in Zuid- Afrika onder de aandacht te brengen en om een fundraisingprogramma te starten voor de vele Aids-wezen in dat land. In Zuid-Afrika is Rotary is op dit moment al zeer betrokken bij de voorbereidingen van dit project, en er wordt onderzocht in hoeverre er ook in Nederland belangstelling van Rotaryclubs zou bestaan om hieraan op actieve wijze medewerking te gaan verlenen.

Degenen die in Nederland zijn betrokken bij dit project hebben recentelijk een presentatie gegeven aan de zeven districtsgouverneurs , en er is afgesproken dat we zullen nagaan welke mogelijkheden er zijn om Rotaryclubs voor dit project te interesseren. Wordt vervolgd.

11. Vlielandkamp

Het Vlielandkamp komt er weer aan. Op 21 juli 2003 zullen 90 kinderen in de leeftijd van 8-10 jaar, onder begeleiding van 24 studenten uit Amsterdam, en onder leiding van Dick en Coby Huijsman voor een tiendaagse vakantie naar Vlieland vertrekken. Voor veel van deze kansarme kinderen is dit hun allereerste vakantie! Het verblijf op Vlieland wordt volledig door Rotary gereorganiseerd, dit jaar voor de 31e keer, en kost veel geld. Rotary clubs die een kind aanmelden betalen voor kost en inwoning van dit kind. De activiteiten die tijdens het verblijf op Vlieland georganiseerd worden moeten door de Stichting Vlielandkamp gefinancierd worden. De Stichting is aangewezen op giften van Rotaryclubs. Hoewel een Kiwanis club uit Naarden dit jaar 1500 Euro heeft geschonken, is de begroting voor deze zomer nog niet sluitend. Ik wil dus hierbij aan alle clubs vragen een bedrag te schenken aan de Stichting Rotary Vlielandkamp om dit initiatief te ondersteunen. Het Rekening nummer is 43 62 57 548 t.n. v. Stichting Rotary Vlielandkamp te Bussum.

Een goede manier om als Rotaryclub wat extra's aan Jeugdzaken te doen!

12. Rotary 100 Jaar.

Het Gouverneursberaad 2002 – 2003, de inkomende gouverneurs voor het jaar 2003 – 2004 en die voor 2004 – 2005 hebben besloten om het 100 jarig bestaan van Rotary International ( 23 februari 2005) in Nederland te vieren met een landelijke (multi)districtsconferentie, waarbij het accent zal komen te liggen op Vocational Service. Aan alle Rotaryclubs in Nederland zal worden gevraagd plaatselijke dan wel regionale projecten te organiseren eveneens in het kader van Vocational Service.

Ter voorbereiding van de landelijke activiteit is een stuurgroep benoemd, bestaande uit:

DGE Frits Mulder (1590), voorzitter
DGE Louis Donckers (1610)
DGN Wim Nieuwenhuis (1600)
DGN Jan Hemminga (1590)
DGN Suzanne Baartman (1610)

Rotary Nederland zal het Europese project “Santiago de Compostella”, dat de aandacht zal vestigen op de betekenis van Rotary International in de wereld, van harte ondersteunen en medewerking verlenen om dit project, waarin Europese Rotaryclubs samenwerken, tot een succes te brengen, Dit is één van de activiteiten, die uit individuele initiatieven is voortgekomen.

Het staat u als Rotarian, als club, als buurtclubs, als RBC of als District vrij om die initiatieven te nemen en uit te voeren, die u vindt passen bij een gebeurtenis als een 100 -jarig bestaan.

Wordt vervolgd in de komende maandbrieven van de opvolgers.

13. Jubileum RC Leeuwarden.

De oudste club in ons District, de RC Leeuwarden heeft het 75 jarig jubileum gevierd.

Van harte proficiat.

Met vriendelijke groet,

Haije Sybesma.