© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

juni 2003

Nieuwsbrief juni 2003

Algemeen.

Dit is mijn laatste nieuwsbrief. Op 1 juli a.s. zal Frits Mulder van RC Drachten de functie van districtsgouverneur van mij overnemen.

Een collega-gouverneur schrijft in zijn maandbrief: een gevoel van opluchting, omdat het toch wel een hele klus was, en een gevoel van weemoed omdat dit jaar alweer voorbij is, strijden in mij om voorrang. Een ervaring, die wij als collega’s samen delen. Ook ik kan in ieder geval zeggen dat ik zeer genoten heb van de contacten met alle clubs in ons district, en ik hoop dat die contacten na 1 juli niet helemaal verloren zullen gaan.

In deze laatste nieuwsbrief wil ik nog een paar dingen aan de orde stellen die mij en ons Gouverneursberaad bezig houden. 

Opsturen van de blauwe formulieren aan de nieuwe Gouverneur.

Graag zou ik het mijn opvolger gunnen minder problemen te hebben dan ik vorig jaar ervoer, met het tijdig ontvangen van deze belangrijke formulieren ter voorbereiding van het komende Rotaryjaar. Het formulier heeft in de eerste plaats een functie voor de voorzitter, het bestuur en de commissies van de eigen club. Immers uit de verschillende rubrieken zal blijken of een ieder zich goed heeft voorbereid op het nieuwe jaar. Daarom een dringend beroep op de inkomend voorzitters er voor te zorgen dat Frits Mulder zo spoedig mogelijk het formulier van jullie club mag ontvangen.

Tijdige betaling van de clubcontributie aan Rotary International en de clubbijdrage aan de Rotary Foundation wordt nogmaals in jullie aandacht aanbevolen.

Het Jaarboek. Gelukkig hebben vele clubs nog net op tijd gereageerd op het verzoek de bestuursgegevens in te leveren bij de RAN.

Als onze planning wordt gehaald, zal de vernieuwde en tevens welbekende editie begin juli beschikbaar zijn op de overeengekomen wijze. Jullie zijn daar in mijn vorige maandbrief over geïnformeerd.

Oprichting van een nieuwe (grensoverschrijdende) Rotaryclub, genaamd RC Coevorden – Uelsen.

Na een lange tijd van voorbereiding is de grensoverschrijdende club Coevorden – Uelsen officieel van start gegaan. Onze hartelijke gelukwensen met deze start. Mogen jullie een bloeiende toekomst als club tegemoet gaan. Veel dank aan allen, die zich hebben ingespannen om tot dit resultaat te komen.

De actie Polio verloopt uitstekend. Tot nu toe is er Euro 125000.= door de clubs bijeengebracht.

Tjitte de Jong meldt mij dat 60% van de in ons district toegezegde bijdrage is betaald. De opbrengst tot nu toe is exclusief de bijdrage, die het gevolg zal zijn van de fietstocht Wladiwostok – Scheveningen. De wel zeer sportieve deelnemers aan deze zeer zware en weken durende fietstocht verdienen op voorhand ons groot respect. Wij hopen hen gezond en wel in Scheveningen te mogen verwelkomen. We zulllen jullie op de hoogte houden.

Rotary Doctor Bank.

Gaarne vestig ik nog de aandacht op ons aller Rotary Doctor Bank. Niet alleen wordt door vrijwilligers, artsen en tandartsen, basis gezondheidszorg verleend met behulp van een “jeep line” vanuit twee plaatsen in de binnenlanden van Kenya, maar daarnaast worden arts/specialisten uitgezonden naar ziekenhuizen in ontwikkelingslanden, onder meer om te voorzien in tijdelijke lacunes. Hoewel de Rotary Foundation bereid blijft de reis- en verblijfkosten van een beperkt aantal rotarians voor haar rekening te nemen, is er veel geld nodig, bijvoorbeeld voor verdere uitzendingen, de kosten van twee jeeps, lokale assistentie en medicijnen. Het minste wat van de clubs verwacht mag worden is dat zij per jaar € 5 per lid over hebben voor dit prachtige project van de Nederlandse rotaryclubs. Als daarnaast een aantal speciale acties met elkaar jaarlijks € 60.000,- opleveren, dan kunnen de activiteiten in de huidige omvang worden voortgezet. In het bij het augustusnummer van de Rotarian gevoegde Informatiebulletin van Rotary Doctor Bank kunt u meer lezen over de activiteiten. Wie nu al meer wil weten of een uitgezonden (tand)arts wil uitnodigen voor een clubvoordracht kan zich wenden tot de secretaris van RDBN, Rtn Dr.J.Coolsma, tel 070 5114456, email coolsma@wanadoo.nl .

Mogelijke samenwerking tussen Rotary en "Dance4Life"

In mijn nieuwsbrief van mei heb ik al melding gemaakt van het "Dance4Life" project . Ik heb toen gezegd dat ik hierop in de nieuwsbrief van juni nader op in zou gaan.

HIV en Aids worden wel de "stille ramp" genoemd, om aan te geven op welke schaal gezinnen, kinderen, en zelfs hele landen hierdoor ontwricht kunnen worden. Het wordt tijd om het probleem een eigentijds gezicht te geven en op grote schaal betrokkenheid, "awareness" en fundraising te stimuleren. Taboes moeten worden doorbroken, en een nieuwe generatie zal zich wereldwijd moeten inzetten om de HIV-Aids problemen aan te pakken. Om te beginnen in en voor het land dat het hardst getroffen wordt: Zuid-Afrika.

Het Dance4Life project wil bevorderen dat er binnen enkele jaren een samenwerking tot stand komt tussen Europa, de VS, Rusland en een aantal landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, die het meest te lijden hebben van de HIV-Aids epidemie.

Het Dance4Life project omvat:

- een groot evenement in Kaapstad op of rond World Aids Day 2004 (1 december), met onder meer medewerking van de choreograaf van de openingsceremonies van de Olympische Spelen;

- wereldwijde uitzending van het evenement op radio en TV;

- een avondvullend TV-programma in Nederland, met vele topartiesten o.l.v. presentator Jack Spijkerman;

- een omvangrijke communicatiecampagne in Zuid-Afrika en Nederland;

- een groot scholenproject in deze landen en enige andere Europese hoofdsteden. Dit project omvat naast fundraising een kort interactief lestraject en een groot, nationaal afsluitend evenement, bijvoorbeeld in een stadion met de beste DJ's van Nederland.

Wat kan Rotary doen?

Rtn Henk Huibregtsen, lid van de RC Vlaardingen ,die betrokken is bij de opzet van het project, heeft de Nederlandse districtgouverneurs om medewerking gevraagd.

Het Gouverneursberaad heeft met enthousiasme kennis genomen van de grondige en positieve wijze waarop de organisatoren aan de slag zijn. Samenwerking tussen individuele Rotaryclubs en Dance4 Life is op verschillende niveaus mogelijk, ook "dicht bij huis"

Een klein aantal middelbare scholen in Nederland is bereid als "pilot-school" op te treden in 2003, en wij zijn op zoek naar Rotaryclubs in de omgeving van deze scholen die dit pilot-project zouden willen ondersteunen. Hierover vindt al overleg plaats met enige Rotaryclubs.

Voor 2004 vragen wij aan individuele clubs of zij bereid zijn een van de vijftig grote scholengemeenschappen te willen ondersteunen die bij het Dance4Life project zullen worden betrokken. De hulp van deze vijftig Rotaryclubs lijkt ons van grote waarde: het onderstreept de samenwerking tussen scholieren en het bedrijfsleven en die tussen de oudere en de jongere generatie!

Begin juli a.s. zullen alle clubs een brief ontvangen met een antwoordformulier, waarop kan worden aangegeven of ze in principe bereid zijn om zo'n samenwerking aan te gaan en of zij op korte termijn een spreker zouden willen ontvangen om over de verdere details van het project te spreken.

Op deze manier zou een unieke inbreng van Rotary in Nederland bij de bestrijding van de HIV-Aids epidemie kunnen ontstaan, en het is niet uitgesloten dat er vanuit Nederland ook Rotaryclubs in andere landen kunnen worden betrokken.

Het gaat hier om een groot probleem, maar een probleem waarbij ook op kleine schaal hulp kan worden geboden.

Indien er een beroep op jullie club zal worden gedaan, hoop ik dat er royale steun gevonden zal worden voor een probleem, waarover ook in Rotarykring met grote bezorgdheid is gesproken.

Voorzover mij bekend gemaakt, zijn er in de afgelopen maand geen nieuwe Paul Harris Fellows in ons district benoemd.

En tenslotte…..

Willen mijn vrouw Riek en ik dank zeggen voor ondervonden vriendschap en hartelijkheid.

Wij zullen het soms hectische clubjaar 2002 – 2003 nog vele malen de revue laten passeren als we de clubactiviteiten en de festiviteiten, waarvoor wij werden uitgenodigd, nog eens overdenken.

Een jaar, waaraan wij, summa summarum, met plezier zullen terugdenken.

Het was al met al toch best de moeite waard om zó veel tijd en energie op te brengen voor het Gouverneursschap van het district 1590 alsmede voor de vervulling van het voorzitterschap van het Gouverneursberaad 2002 – 20003.

Dank, veel dank aan allen, die in het district hebben meegewerkt aan de voortgang en de uitvoering van de plannen voor dit jaar.

Dank aan de leden van de Staf van het district, speciaal onze afscheid nemende districtssecretaris Maup van Dijk en zijn lieve echtgenote Alja van Dijk, die op de haar zo vertrouwde achtergrond zoveel heeft gedaan in stilte, waarop in alle openheid wel eens nadrukkelijk de aandacht gevestigd mag worden. Dankjewel Alja. Een verdiende dikke kus.

Het ga de clubs in ons district goed! Mogen zij vernieuwen, waar nodig verjongen en vooral eigentijds blijven als een maatschappelijk relevante club in de plaatselijke of regionale samenlevingstructuur.

Ik hoop in de komende jaren veel vruchten te mogen zien groeien als gevolg van een proces, dat per 1 juli a.s de historie zal zijn ingegaan met het veelzeggende jaarthema

Sow the Seeds of Love!

Met vriendelijke groet voor jullie allen,

Haije Sybesma.