© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Informatiepagina's district 1570

DG nieuwsbrief juni 2006 Kees Kuijpers

Rotary International

Nieuwsbrief juni 2006

K. Kuijpers

Governor 2005-2006

District 1590 RI

Beste Rotaryvrienden en -vriendinnen,

Hulp aan Midden-Java

De aardbeving op Midden-Java heeft tot nog toe het leven gekost aan ruim 5100 mensen, terwijl 10.000 mensen gewond zijn geraakt en circa 200.000 mensen dakloos zijn geworden. Talloze Rotaryclubs in Indonesië zijn direct in het geweer gekomen om directe hulp te verlenen middels het zenden van artsen, geneesmiddelen, tenten en voedingsmiddelen. Ook Rotary Australië zond inmiddels een medisch team.

Het ligt voor de hand dat Rotary District 3400 uit Indonesië ook Rotary Nederland te hulp heeft geroepen. Via de districtgouverneur worden wij dagelijks op de hoogte gehouden van de ontwikkelde activiteiten waaruit ook duidelijk wordt dat er een eind komt aan de financiële spankracht van de hulpverlenende clubs.

De Interlandcommissie Nederland-Indonesië coördineert de activiteiten in Nederland en volgt daarbij de lijn dat onmiddellijke financiële hulp vooral ook uit het oogpunt van solidariteit geboden is, maar dat Rotary Nederland voorkeur heeft voor het uitvoeren van herstelprojecten op termijn met hulp van de Rotary Foundation en/of Cordaid.

Voor het inzamelen van fondsen voor de korte termijn hulp heeft de Stichting Kansarme Kinderen Indonesië haar rekening beschikbaar gesteld onder nummer 55.03.40.831 te Hilversum. Onze clubs worden opgeroepen hun bijdragen op deze rekening te storten.

In eerste instantie zullen met dit geld de eerste noden worden gelenigd. Daarnaast is het bestemd voor herstelprojecten. Dit gebeurt in overleg met Rotary Indonesië, de Rotary Foundation en Cordaid. Verder is het mogelijk dat er hiervoor nog afzonderlijke acties komen en dat (een deel van) de resterende reserves uit ons Tsunami-fonds ingezet zullen worden.

Project Bent u ook zo integer?

In het laatste nummer van De Rotarian stond informatie over een nieuw landelijk project Bent u ook zo integer? dat aan de Nederlandse Rotaryclubs wordt aangeboden. Het blijkt mogelijk om ethische dilemma’s op systematische wijze aan te pakken. Het biedt de mogelijkheid om op een boeiende wijze bezig te zijn met vocational service. Om hiermee in de clubs aan de gang te gaan, moet een aantal cursusleiders worden opgeleid. Dat gebeurt op twee avonden in het najaar.

Bij voldoende belangstelling in het Noorden, verzorgen twee docenten van de universiteit Nijenrode een training in Zwolle. Deelname is gratis, maar deelnemers nemen wel de verplichting op zich: ten minste vier geïnteresseerde clubs in het district bezoeken om daar één of twee avonden bezig te zijn met een planmatige aanpak van ethische dilemma’s in de beroepspraktijk (De eigen club telt overigens mee). Inlichtingen en opgave bij Jan Willink van de Rotaryclub Soest-Baarn, e-mail: willinknu@planet.nl.

Blauwe formulieren!!!

Willen alle inkomend voorzitters zorgen dat zij een dezer dagen de blauwe formulieren invullen? Lever ze daarna in bij Jan Hendriks.

Declaraties voor 15 juli

Wie dit Rotaryjaar onkosten heeft gemaakt en gerechtigd is deze te declareren, kan dat bij mij nog doen vóór 15 juli. De financiële boeken voor dit Rotaryjaar worden begin augustus gesloten. Daarna declareren is dus niet meer mogelijk.

Weekberichten

Willen alle clubs de weekberichten vanaf 1 juli sturen naar Jan Hendriks of Doekele Dijkstra? Alvast dank.

Het kantoor van de RAN

Jeroen van Dorp is per 1 mei benoemd als algemeen secretaris bij de RAN. Hij volgt Willem Rijneke op, die in september met pensioen gaat.

Carla Chandler heeft tijdens haar formele afscheid, in aanwezigheid van veel oud-, inkomende en zittende gouverneurs, op donderdag 11 mei namens het huidige gouverneursberaad een saffier bij haar al eerder verdiende PHF ontvangen. Haar opvolgster Ingeborg van Nood is 1 juni in dienst getreden. Daarmee is het kantoor weer volledig bezet.

GSE-uitwisseling 2007

Vijf gemotiveerde en gekwalificeerde jonge mensen in ons district kunnen begin volgend jaar een bezoek brengen aan D9520 in Australië, het gebied rondom Adelaide. Dit gebeurt samen met een door het district aangewezen teamleider. Deelname staat open voor jonge Nederlandse beroepsbeoefenaren (25-35 jaar) uit het bedrijfsleven, vrije beroepen of in overheidsdienst. Zij maken vier weken kennis met het bedrijfsleven, de samenleving, cultuur en natuur. Kandidaten (geen directe verwant van een Rotarylid) worden door clubs voorgedragen aan de selectiecommissie. Een GSE-team uit hetzelfde district in Australië brengt in datzelfde voorjaar een bezoek aan ons district.

Begin september ontvangen alle clubs een brief met informatie over de eisen die aan kandidaat-teamleden worden gesteld, over de aanmelding en over de selectie. In dezelfde brief staat hoe clubleden die in aanmerking willen komen om leider van het GSE-team naar Australië te worden, hun belangstelling kenbaar kunnen maken.

De coördinatoren van de clubs die betrokken zijn bij het programma voor het inkomende GSE-team uit Australië, ontvangen in oktober een brief voor een eerste overleg over de invulling van een voorlopig programma voor de Australische bezoekers.

De GSE-chairman van ons district die al deze werkzaamheden coördineert is Jaap Breugem, RC Zwolle-Noord. Zijn e-mailadres is j.breugem@zonnet.nl.

Agenda

Gouverneursoverdracht D1590, Hoogeveen

opgave bij clubvoorzitter Erik Scholte

vrijdag 23 juni

Laatste gouverneursbrief

Dit is de laatste nieuwsbrief van mijn hand als gouverneur. Ik heb het afgelopen jaar ervaren als zeer plezierig. Veel bewondering heb ik voor de vele actieve clubs en hun leden. Blij ben ik wanneer ik iets heb kunnen betekenen om projecten rondom water en alfabetisering van de grond te krijgen. Dat hoop ik echt van harte. Alle aandacht hiervoor is en blijft meer dan welkom. Mijn opvolger, Jan Hendriks, zal hier het komend jaar op zijn eigen wijze mee verdergaan. Het is dan ook met het volste vertrouwen dat ik het stokje aan hem doorgeef.

Met vriendelijke groet,

Kees Kuijpers DG

PietSmit overleden

In zijn woonplaats Havelte isop zaterdag 20 mei Piet Smit op 78-jarige leeftijd overleden. In het jaar1994-1995 was hij gouverneur van ons district en voorzitter van hetgouverneursberaad. Piet Smit was lid vanRotaryclub Assen.

Als arts, bestuurder engeëngageerd rotarian heeft hij veel betekend voor de gemeenschap. Hij werdbinnen en buiten zijn beroepskring dan ook diverse malenonderscheiden.