© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Nieuwsbrief juni 2007

060901_maandbrief-1

Rotary International

District 1590

theme

NIEUWSBRIEF

Juli 2007

 

D.Dijkstra

Governor 2007-2008
Wilhelminstraat 49
8651 AB Balk
Tel.+31 (0)514 581 252
E-mail:
doekele.dijkstra@planet.nl

Geachte Rotarians van district 1590,

Het nieuwe Rotaryjaar begint: Rotary Shares!

Het thema van onze nieuwe President Wilf Wilkinson is voor 2007-2008 Rotary Shares .

Delen wordt over het algemeen geassocieerd met het bijdragen aan een groot en verheven doel, maar het is ook een individuele actie of een persoonlijke keuze. Wilf hoopt dat dit thema niet alleen dient als een punt van trots voor alle Rotarians, maar ook als drijvende kracht voor onze activiteiten in het komende jaar.

Het thema ‘Rotary Shares’ en zijn speerpunten

Wilf Wilkinson licht het delen verder toe: Iedereen beslist hoeveel tijd en energie hij of zij wil delen met Rotary en dat bepaalt weer hoeveel elke club kan delen met zijn eigen omgeving en de gemeenschap daarbuiten.

Daarom is het belangrijk dat iedereen meer persoonlijk betrokken raakt en actief deelneemt in zowel service- als membership projecten.

De persoonlijke betrokkenheid is ook belangrijk voor onze Rotary familie, zoals Rotaract, GSE en jeugduitwisselingstudenten en anderen die samen werken om onze Rotary doelen en idealen te bereiken.

Continuïteit is essentieel voor het succes van Rotary. Vandaar dat Water, Gezondheid, Hongerbestrijding en de strijd tegen het Analfabetisme de speerpunten blijven voor het komend jaar.

De Multi District Conferentie

De MDC 2008 zal in het teken staan van onze Millenniumdoelen die hierboven staan genoemd.

17 mei 2008 wordt dit in Nijkerk georganiseerd door alle zeven Rotary districten van Nederland.

Het thema is Water, Gezondheid en Honger. De bedoeling is dat alle clubs op hun manier bijdragen aan een landelijk succes dat bijdraagt aan deze doelen. Dit kan op verschillende manieren:

·

een club kan een project inzake ons thema ter grootte van € 5.000 zelfstandig op te zetten

·

dan wel in deze samen te werken met andere clubs teneinde een dergelijk project te kunnen realiseren, of

·

€ 5.000 bijeen te brengen als bijdrage voor een of meerdere nog nader aan te wijzen grote internationale projecten.

·

Het spreekt voor zich dat clubs, die al goedlopende meerjarige projecten hebben, hiermee doorgaan.

Rotary Samen Sterk.

In het nieuwe jaar zal dit rapport worden aangeboden aan de clubs, waarin aanbevelingen voor kwaliteitsverbetering van club, regio en district worden aangedragen. Binnenkort worden de clubs met dit rapport op de hoogte gebracht. Wordt vervolgd…

Aandachtgebied landelijk

Iedere gouverneur krijgt een landelijke portefeuille toebedeeld. Mijn portefeuille wordt Jeugdzaken en jeugd is en blijft één van de kerntaken van Rotary.

Mededelingen uit het District

Gouverneursoverdracht

In een stijlvolle en bijzondere clubbijeenkomst van de RC Sneek werd ik door Jan Hendriks geïnstalleerd tot nieuwe gouverneur van ons district. De scheidende Gouverneur werd door de voorz. van de RC Hoogeveen onderscheiden en benoemd tot Paul Harris Fellow. Oud-Gouverneur Ivo Witteveeen van de RC Kampen werd onderscheiden voor zijn grote bijdrage als archivaris bij de RAN. Heel veel dank aan Jan Hendriks en Ivo Witteveen.

Het thema van Rotary International is voor deze maand analfabetisme. In District 1590 is sinds ruim een jaar een werkgroep laaggeletterdheid werkzaam, die de clubs ondersteunt in aandacht besteden aan analfabetisme/laaggeletterdheid in de eigen regio. Een wervende folder is aan alle clubs gezonden.

Werkgroepleden verzorgen lezingen bij clubs. Op de PETS van 14 april j.l. is gewezen (door een inleiding en een tentoonstelling van materialen) op het belang om laaggeletterden te zoeken en te verwijzen naar opleidingen. Contacten met ROC’s (opleidingsinstituten) zijn door de werkgroep gelegd. Voorzitter Rotarywerkgroep laaggeletterdheid District 1590 is : Wim Lutgendorff, RC Hoogeveen-Middenveld, e-mail: wl.lutgendorff@hccnet.nl

Op 29 mei en 1 juni waren er Intercity Meetings in Dronten (RC Dronten) en in de Eemshaven (RC Groningen-Noord). Beide waren zeer succesvol en hadden een grote belangstelling. Een woord van dank voor alle inspanning aan de organisatoren van beide clubs.

Voorbereiding clubbezoeken

Dit jaar is het “blauwe formulier” digitaal in te vullen en op te sturen. Kijk daarvoor op de districtswebsite op de volgende URL: http://www.rotarydistrict.nl/d1590/blauweformulier/. Het is prettig als de clubsecretaris dit formulier zo spoedig mogelijk instuurt naar de gouverneur.

Clubweekberichten

Graag het komend rotaryjaar de clubweekberichten insturen aan de gouverneur, e-mail: doekele.dijkstra@planet.nl en aan de inkomend gouverneur Tjitte de Jong, e-mail: tjitte@jonass.nl

Vooraankondiging GSE uitwisseling met Brazilië in 2008

Voor een vijftal gemotiveerde en gekwalificeerde jonge beroepsbeoefenaars (M/V) in ons district, die werkzaam zijn in het bedrijfsleven, bij de overheid, of in een vrij beroep, bestaat de mogelijkheid om in de periode april/mei 2008, met een door het district aangewezen teamleider een bezoek te brengen aan District 4770 in Brazilië, het gebied rond Uberaba. Gedurende 4 weken wordt daar kennis gemaakt met bedrijfsleven, onderwijs, samenleving, cultuur en natuur. Deelname staat open voor jonge Nederlandse professionals (25-35) met minimaal 2 jaar beroepservaring, die niet in directe lijn verwant zijn aan een Rotarylid en die door een club worden voorgedragen aan de selectiecommissie. Ongeveer gelijktijdig brengt een Braziliaans team uit District 4770 een bezoek aan ons district. Begin september ontvangen alle clubs een brief met informatie omtrent eisen, aanmelding en selectie.

De GSE-chairman van ons district is Jaap Breugem van RC Zwolle-Noord, e-mail: j.breugem@zonnet.nl

Ride for the Roses 2007 Noord Nederland

Mijn voorganger, Jan Hendriks heeft alle clubs in mei uitvoerig geïnformeerd per mailbericht over achtergrond en doelstelling van de Ride for the Roses. Dit evenement is inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste toerfietsevenementen van NL en trekt jaarlijks duizenden deelnemers en bezoekers, waaronder vele prominenten. Dit jaar is de 10e editie op zondag 19 augustus. Start en finish op het terrein van de Martiniplaza in Groningen.

Kanker raakt ons allemaal. Het is dus fietsen tegen kanker. Inmiddels zijn diverse clubs in District 1590 actief in ondersteuning en sponsoring en in het daadwerkelijk meefietsen. Doel: 10.000 fietsers aan de start en 1 miljoen Euro bijeen te brengen voor de strijd tegen kanker! Naast Rotary zijn ook andere service-clubs als Lions en Ronde Tafel eveneens actief. Wil je meer weten over sponseren en deelname, zie website www.ridefortheroses.nl of neem contact op met rotarian Geerhard E. Schaap van RC Groningen (voorzitter), tel.050-5266106 of 06-53640602, e-mail: geerhardschaap@home.nl

Districtsagenda

27 september 2007: Voorlichtingsavond voor o.a. nieuwe leden van het District. Plaats de KARMEL, Burgemeester Wuiteweg 162 te Drachten. Nader bericht volgt.

17 mei 2008: MDC te Nijkerk

De vakantietijd begint:

Bezoek eens tijdens uw vakantie een club in het buitenland. Dit is een unieke manier om contacten te leggen met andere culturen en gebruiken. Verdiep u in wat ons en anderen bindt en deel ervaringen. Rotary Shares!

Beste Rotarians, ik hoop met u allen op een plezierig, actief en vruchtbaar rotaryjaar. Samen sterk, samen met elkaar en betrokken.

Een groet en een goede zomer toegewenst!

Doekele Dijkstra

DG 2007-2008

.