© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Nieuwsbrief september 2007

060901_maandbrief-1

Rotary International

District 1590

theme

NIEUWSBRIEF

September 2007

 

D.Dijkstra

Governer 2007-2008
Wilhelminstraat 49
8651 AB Balk
Tel.+31 (0)514 581 252 E-mail: doekele.dijkstra@planet.nl

Geachte Rotarians van district 1590,

Het Maandthema is: New Generation!

De maand september is bij Rotary International de maand van de jeugd. Zonder jeugd heeft Rotary geen toekomst. Denk daar aan als je als club overweegt een Rotaract club helpt oprichten en ondersteunt. Veel nieuws, maar ook de nodige formulieren zijn de vinden op de site: http://www.rotary-jeugduitwisseling.nl .

Op 22 september is een informatiemiddag georganiseerd in Nieuwegein voor belangstellende kinderen, ouders, clubfunctionarissen. Kortom voor iedereen, ook vrienden, bekenden of collega’s die belangstelling hebben voor onze internationale jeugdprogramma’s. Hier wordt door Rotarians die betrokken zijn én kinderen die terug zijn van zo’n uitwisseling informatie gegeven en vragen beantwoord over:

·

Jaaruitwisselingen. Voor scholieren uit het voortgezet onderwijs die bv naar de USA, Canada, Brazilië, Australië, Indonesië, Ecuador, Peru, of een ander land willen gaan.

·

Korte uitwisselingen van gezin tot gezin van scholieren naar een aantal landen op een ander continent. Bij uitzending moet een Rotaryclub, c.q. gastgezin bereid zijn een kind terug te ontvangen.

·

(Europese) Zomerkampen. Georganiseerd door vaak meerdere clubs die samen in de zomervakantie zo’n kamp voor een groep organiseren die is samengesteld uit kinderen uit verschillende landen.

·

“New Generation Exchange”. Bij dit programma is de doelgroep scholieren, studenten en young professionals, kinderen van Rotarians en niet Rotarians. Een prachtige manier om een stage aan te bieden aan jongelui van 18 tot 25 jaar in hun vakgebied.

Lead 2 in de lucht!

Het is zover. Ons nieuwe ledenadministratieprogramma is operationeel. In de Rotarian van September is een bijlage te vinden met een korte hulp op weg voor alle leden. Ook is de informatie te vinden op de website van Rotary ( www.rotary.nl ). Wij wensen de RAN én alle Rotarians veel plezier bij het gebruik van dit programma.

Ook zijn tegelijkertijd de websites van Rotary Nederland en de districten van een nieuw uiterlijk voorzien die hopelijk verleidt tot meer bezoekers en gebruik!

Versterk onze communicatie en zorg ervoor dat al uw gegevens correct vermeld staan. En kijk dan meteen even naar de nieuwe sites.

En hoe staat het met uw clubsite? Vanaf 1 september is er een model beschikbaar met het nieuwe uiterlijk inclusief ledenadministratie.

Kandidaten gezocht voor het gouverneurschap 2010-2011.

Graag verneemt de DG voor het einde van dit kalenderjaar (uiterlijk 31 december 2007) van clubs of zij kandidaten hebben voor het gouverneurschap van ons district.

Een kandidaat moet voldoen aan de volgende eisen: minstens zeven jaar Rotarian, clubvoorzitter zijn geweest, binnen Rotary een actieve rol spelen of hebben gespeeld in eigen club en liefst ook daarbuiten. Hij of zij moet bereid zijn zijn/haar tijd in Rotary en de gouverneurstaken te investeren èn het is belangrijk om te kunnen rekenen op de steun van de club en het thuisfront.

De Advies -en Keuzecommissie nieuwe gouverneur (zie jaarboek pag XXVI) selecteert uit de voorstellen de “best beschikbare kandidaat”. De DG informeert de clubs omtrent de naam van kandidaat DGN alsmede van de club waar hij/zij lid van is. Lobbyen is niet toegestaan. De clubs kunnen eventueel met tegenkandidaten komen. Op District Assembly of “Kleine Districtsconferentie” stemmen de aanwezigen over de kandidatuur. De uiteindelijke kandidaat krijgt de status van District Governor Nominee (DGN) en wordt door de gouverneur voorgedragen bij Rotary International. Daarna wordt hij of zij benoemd tot District Governor Elect (DGE) tijdens de internationale Conventie van 2009. Informatie bij DG 2007-2008.

Multi District Conferentie 17 mei 2008

Clubs worden verzocht bij het zoeken naar nieuwe projecten te denken aan de projecten van de Multi District Conferentie van volgend jaar. Deze gaan over de millenniumdoelen zoals water, honger en gezondheid. Ook is mogelijk per club een richtbedrag van € 5000,- te bestemmen voor één van de drie grote projecten van het MDC 2008.

Rotary Doctors Nederland

Clubs worden verzocht goede nota te nemen van de binnenkort te verschijnen brochure van Rotary Doctors Nederland. Wij ondersteunen de oproep dat elke club € 5,- per lid doneert in 2007-2008. Kijk voor meer informatie naar www.rotarydoctorsnederland.nl .

Oproep CoL (Council of Legislation)

De regels van Rotary International (een vereniging van Rotaryclubs) zijn vastgelegd in de Manual of Procedures. Elke club heeft het recht “enactments”, resp. “resolutions” in te dienen om deze te wijzigen via de CoL. De CoL komt één keer in de drie jaar bijeen. Deze voorstellen dienen echter door het district te worden aangenomen voordat zij aan de CoL mogen worden voorgelegd. Per district geldt een maximum van 5 voorstellen. Er zijn meer dan 30.000 Clubs, dus terughoudendheid is geboden. Op de CoL 2007 werden 337 voorstellen ingediend.

Alle clubs worden thans uitgenodigd om bij de Gouverneur of bij de CoLvertegenwoordiger van het district “enactments, resp. resolutions” vóór 1 maart 2008 in te dienen. Voorstellen, die na deze datum worden ingediend, kunnen niet meer op de districtsconferentie behandeld worden. Wel is daarna nog een ballot-by-mail procedure mogelijk.

Mededelingen uit het District:

De jubileumeditie van de Ride for the Roses op 19 augustus is een enorm succes geworden en heeft het fantastische bedrag van bijna 777.000,- Euro opgebracht. De gehele opbrengst komt ten goede aan het KWF. Heel veel dank aan de organisatie, individuele leden en clubs, die met elkaar gezorgd hebben voor dit geweldige resultaat!

Uitwisseling met Brazilië.

De activiteiten van de Group Study Exchange richten zich dit Rotaryjaar op Centraal Brazilië. In het voorjaar van 2008 bezoekt een GSE team uit District 4770, dat is Uberaba e.o., ons District. Na afloop ervan reist een team uit ons District met de Brazilianen mee voor een tegenbezoek van 5 weken aan hun District. Dit najaar worden teamleider benoemd en team samengesteld. Dezer dagen hebben alle clubs per email informatie ontvangen over aanmelding en selectie. Vanwege het unieke karakter van dit programma van Rotary International wordt gerekend op een groot aantal aanmeldingen.

Districtsagenda

27 september 2007: 17.00 uur Voorlichting LEAD2 voor secretarissen en webmasters te Drachten

27 september 2007: Districtsinformatieavond voor leden bestuur, voorzitters commissies, jeugdcommissarissen en nieuwe leden. Beide bijeenkomsten vinden plaats in: De Karmel te Drachten.

9 januari 2008 RBC Regio IV RC Zwartewatersteden

10 januari 2008 RBC Regio III RC Zuidlaren-Anloo

16 januari 2008 RBC Regio II RC Winschoten

17 januari 2008 RBC Regio I RC Leeuwarden-Nijehove

17 mei 2008: MDC te Nijkerk

Met vriendelijke groet,

Doekele Dijkstra.