© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Nieuwsbrief oktober 2007

060901_maandbrief-1

Rotary International

District 1590

theme

NIEUWSBRIEF

oktober 2007

 

D.Dijkstra

Governer 2007-2008
Wilhelminstraat 49
8651 AB Balk
Tel.+31 (0)514 581 252 E-mail: doekele.dijkstra@planet.nl

Geachte Rotarians van district 1590,

Het Maandthema is: Vocational Service

Zoals het gebruik van de hersenen de mensen onderscheidt van de dieren, zo is Vocational Service dat wat Rotary onderscheidt van andere serviceclubs. Het wordt ook “de ziel” van Rotary genoemd.

Wij geven als Rotarians speciale aandacht aan het beroep, de uitoefening daarvan en het bespreken van morele dilemma’s die daarmee samenhangen.

Dit jaar viert de Four Way Test haar 75 jarig feest en werkt nog steeds! Wist u dat veel Rotarians vergeten dat zij begint met de woorden: “The Four Way Test of the things we think, say or do”?

De Commissie Rotary Samen Sterk heeft in haar rapport gepleit voor een goede uitleg van wat de test beoogt en stelt ook dat de test meer aandacht en belangstelling verdient.

De Declaration for Rotarians in Businesses and Professions uit 1989 is wel niet zo oud, maar zeker zo behulpzaam als leidraad in ons beroep. Ook deze is integraal opgenomen in het rapport van deze commissie en op onze website www.rotary.nl te vinden.

Hoe gaan Rotarians in de clubs hiermee om? Op uiteenlopende manier, maar meestal inspirerend:

JobRotary

Veel clubs dragen bij aan JobRotary (www.jobrotary.nl). Deze organisatie heeft als missie:

Het ondersteunen van werkloos werkzoekenden bij het vinden van een baan en

het realiseren van een omslag in denken met betrekking tot ouderen en werk. Waar overheid en anderen werkloze ouderen opgeven gaat JobRotary door!

Het afgelopen kwartaal hebben zich weer ruim 160 werkzoekenden aangemeld en het succespercentage blijft hoog. Mede door de actieve mentoren van de tot nu toe 100 Rotary clubs die zich bij JobRotary hebben aangesloten.

“Toets je intuïtie / Omgaan met morele vraagstukken”.

Deze workshop wordt gegeven door mede-Rotarians en is ontwikkeld door de commissie Vocational Service onder leiding van Jan Willink (RC Soest-Baarn) Meer hierover lees je op de website van de Rotarian www.rotary.nl/rotarian/etalage/Workshop%20Vocational.doc .

Vocational Service handleidingen

Meer informatie over Vocational Service is te downloaden van www.rotary.org. Hier zijn ook training handleidingen te vinden in de verschillende Rotary talen.

Multi District Conferentie 17 mei 2008

Binnenkort is onze website in de lucht! Elke club in Nederland kan dan bijdragen aan het succes voor Rotary.

Via www.mdc2008.nl kan iedereen zien welke inspanningen worden gedaan voor onze millenniumdoelen zoals water, honger en gezondheid.

Belangrijke mededeling over uw Stichting Community Service en de fiscus!

Met ingang is de fiscale regelgeving met betrekking tot algemeen nut beogende instellingen (ANBI) gewijzigd.

Meer informatie vindt u op de website van Rotary bij http://www.rotary.nl/nieuws/St_Comm_Service_RC.doc/ 

Penningmeesters, controleer dit!

Mededelingen uit het District

GSE uitwisseling met Brazilië in 2008

Voor een vijftal gemotiveerde en gekwalificeerde jonge beroepsbeoefenaars (M/V, 25 – 35 jaar)) in ons district, werkzaam in het bedrijfsleven, overheid of vrij beroep, bestaat de mogelijkheid om in de periode april/mei 2008 met een door het district aangewezen teamleider een bezoek van 5 weken te brengen aan district 4770 in Brazilië.

Een unieke kans om in dit deel van de wereld kennis op te doen en je horizon te verbreden. De aanmeldingstermijn sluit op 13 oktober. Volledig ingevulde en ondertekende aanmeldingsformulieren moeten door de secretaris of een ander lid van de club worden gezonden naar Jaap Breugem, Wielingen 9, 8032 EK Zwolle- e-mail: j.breugem@zonnet.nl

Vocational Service

De commissie Vocational Service onder voorzitterschap van Twan Houben van de RC Staphorst-Reestland,

hebben alle clubs een CD ROM doen toekomen, waarin de Avenue Vocational Service uiteengezet wordt.

Doel hiervan is om de bekendheid met en van deze avenue binnen de club te vergroten. Ook al omdat het thema van deze maand Vocational Service is, wil ik nogmaals attenderen op deze Power Point presentatie. De leden van de commissie zijn altijd bereid om bij clubs deze PP te presenteren. Nadere informatie bij Twan Houben, tel. 06-25182730-e-mail:t.houben@home.nl

Rotaryprogramma voor Vrede en Conflictbeheersing (World Peace Scholarship)

De eerste kandidaat van ons district (tweede in ons land) Agnes Wielink, studeert vanaf juli 2006 met een beurs van bovengenoemd programma, aan de universiteit van Tokyo. Zij wordt gesteund door de RC Steenwijk-Regio en het districtsbestuur. Aan zes universiteiten in verschillende werelddelen is de mogelijkheid geopend in een twee-jarige opleiding een Masters graad te behalen in internationale vrede en conflict oplossing.

De Rotary Foundation heeft deze universiteiten in de gelegenheid gesteld elk jaar een tiental cursisten met een beurs van Rotary deze opleiding te geven.

Agnes zit inmiddels medio 2006 in Tokyo en het gaat haar goed. Ze laat regelmatig iets van zich horen. Ze is erg enthousiast en vind de studie zeer interessant. Het geeft haar een enorme verbreding van kennis en een geweldige ervaring.

Ze is eind juni naar Dubai vertrokken voor haar Applied Field Experience (stage) van enkele maanden. Ze werkt nu op een school en organiseert de oriëntatie voor de nieuwe docenten, die van over de hele wereld naar Dubai komen. Agnes hoopt in 2008 de studie af te ronden.

Informatie over World Peace Scholarship bij RI Foundation Commissie District 1590: Dick de Vries, Matthijs Kiersstraat 24, 8331 KR Steenwijk – e-mail: dsedevries@home.nl .

Nieuws uit district 1590

Kijk regelmatig op onze districtwebsite voor nieuws via http://www.rotary.nl/d1590 .

Voor kopij uit district 1590 ten behoeve van De Rotarian kan men terecht bij de districtsredacteur Henk Doevendans: henk@persbureaudoevendans.nl . Nieuws moet wel nieuws zijn en van belang voor meer dan de eigen club of de eigen regio. Niet alleen de districtsredacteur kijkt kritisch naar de nieuwswaarde, maar ook de hoofdredacteur van De Rotarian. Eventueel bijgeleverde foto’s moeten functioneel zijn en absoluut niet statisch.

Districtagenda:

9 januari 2008 RBC Regio IV RC Zwartewatersteden

10 januari 2008 RBC Regio III RC Zuidlaren-Anloo

16 januari 2008 RBC Regio II RC Winschoten

17 januari 2008 RBC Regio I RC Leeuwarden-Nijehove

Met vriendelijke groet,

Doekele Dijkstra.