© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Nieuwsbrief november 2007

060901_maandbrief-1

Rotary International

District 1590

theme

NIEUWSBRIEF

november 2007

 

D.Dijkstra

Governer 2007-2008
Wilhelminstraat 49
8651 AB Balk
Tel.+31 (0)514 581 252 E-mail: doekele.dijkstra@planet.nl

Geachte Rotarians van district 1590,

Het Maandthema is: De Rotary Foundation

De Rotary Foundation (TRF) ondersteunt Rotary International (RI) bij het vervullen van zijn missie: het bevorderen van internationaal begrip en vrede door internationale en lokale programma's van humanitaire en educatieve aard.

Het is deze maand 90 jaar geleden dat de Rotary Foundation (TRF) werd opgericht. In de loop der jaren is TRF als ‘public charity’ uitgegroeid tot niet alleen een belangrijk bindmiddel van alle internationale Rotary-programma’s, maar ook als boegbeeld van Rotary International. Met name door de in 1987 door TRF geïnitieerde actie ‘Polio de wereld uit’ is de naamsbekendheid van Rotary (Foundation) door haar steun aan humanitaire-, educatieve- en gezondheidsprogramma’s sterk toegenomen. TRF wordt zelfstandig bestuurd en beheerd.

De Foundation omvat onder andere de volgende activiteiten:

·

Humanitaire programma’s:

§

De verschillende z.g. Grants, waarmee eigen clubfondsen en districtsfondsen met 50 procent respectievelijk 100 procent worden opgehoogd

§

Een belangrijk humanitair project van TRF is 'Polio de Wereld Uit'. Met dit programma, gestart in 1985, wordt beoogd om de ziekte polio in 2005 uit de wereld gebannen te hebben. Op dit moment hebben 5 miljoen kinderen géén polio gekregen dankzij de inzet van vaccins en vrijwilligers van Rotary!

·

Educatieve programma’s:

§

Group Study Exchange(GSE), gericht op jonge professionals (25 tot 35 jaar) in de aanloop van hun carrière.

§

Rotary Centra voor Internationale Studies in vrede en conflictbeheersing’ vormen het nieuwste educatieve programma van TRF. Er zijn momenteel zes centra waar een tweejarige academische studie op mastersniveau kan worden gevolgd.

De clubbijdragen zijn de ‘motor’ van TRF. Om aan de stijgende vraag naar ondersteuning voor de diverse Rotary-programma’s te voldoen, is groei van de inkomsten noodzakelijk. Vandaar de oproep vanuit TRF: every Rotarian, every year US$ 100,- . TRF wordt door Charity Navigator ,een toonaangevend instituut in de VS die charities beoordeelt, gezien als een ‘triple A’-foundation. Daar moeten we trots op zijn. Een verhoging van uw clubbijdrage aan de Foundation wordt goed besteed!

Meer over de Rotary Foundation staat op onze website www.rotary.nl . Maar natuurlijk kunt u altijd bij uw Rotary Foundation Officer in uw eigen club terecht voor meer informatie!

Kandidaten gevraagd Gouverneurschap 2010-2011

Continuïteit in opvolging is één van de succesfactoren van Rotary. Het Gouverneurschap is een boeiende (deeltijd) functie. Graag verneem ik voor het einde van dit kalenderjaar (uiterlijk 31 december 2007) van clubs of zij kandidaten hebben voor het gouverneurschap van ons district. Heb je belangstelling voor de functie? Meldt je bij mij aan. Een kandidaat moet voldoen aan de volgende eisen: minstens zeven jaar Rotarian, clubvoorzitter zijn geweest, binnen Rotary een actieve rol spelen of hebben gespeeld in eigen club en liefst ook daarbuiten. Maar bovenal een maatschappelijk betrokken instelling.

Hij of zij moet bereid zijn zijn/haar tijd in Rotary en de gouverneurstaken te investeren én het is belangrijk om te rekenen op de steun van de club en het thuisfront.

Multi District Conferentie 17 mei 2008

Binnenkort is onze website in de lucht! Elke club in Nederland kan dan bijdragen aan het succes voor Rotary.

Via www.mdc2008.nl kan iedereen zien welke inspanningen worden gedaan voor onze millenniumdoelen zoals water, honger en gezondheid.

Bovendien kunt u op de website www.ideediner.nl het nodige lezen over een heel aantrekkelijk project om aan de nodige gelden te komen.

Nieuws uit district 1590

Kijk regelmatig op onze districtswebsite voor nieuws via www.rotary.nl/d1590.

Wanneer er een leuke activiteit of actie heeft plaats gevonden, welke de moeite waard is om met meerderen te delen, zend deze melding dan aan onze webmaster voor opname op de website.

Zijn naam en emailadres: Kees Hoeksma, email: choeksma@adhova.nl

Districtagenda:

9 januari 2008 RBC Regio IV RC Zwartewatersteden

10 januari 2008 RBC Regio III RC Zuidlaren-Anloo

16 januari 2008 RBC Regio II RC Winschoten

17 januari 2008 RBC Regio I RC Leeuwarden-Nijehove

Met vriendelijke groet,

Doekele Dijkstra.