© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Nieuwsbrief december 2007

060901_maandbrief-1

Rotary International

District 1590

theme

NIEUWSBRIEF

december 2007

 

D.Dijkstra

Governer 2007-2008
Wilhelminstraat 49
8651 AB Balk
Tel.+31 (0)514 581 252 E-mail: doekele.dijkstra@planet.nl

Geachte Rotarians van district 1590,

Het Maandthema is: De Rotary Familie

Decembermaand is de familiemaand. Dat is logisch. Wij genieten van onze familie, dus ook van onze Rotaryfamilie. Feestdagen genoeg. Bij de clubbezoeken krijgt de gouverneur deze maand ook gezelschap van Sinterklaas en soms zelfs de Kerstman. Hierbij is het niet onmogelijk dat zich spontane verrassingen voordoen!

Rotaryclubs gebruiken deze maand niet alleen voor veel feestelijkheden, zoals gedichten en traditionele kerstdiners, maak ook vaak voor kerstacties. Veel clubs zijn deze maand extra actief (kerstpakketacties, kerstwensen, brieven van en aan Sinterklaas en nog veel meer ideeën op het gebied van fundraising en hulp aan zwakkeren in de samenleving).

Ook is December bij uitstek geschikt voor het benadrukken van onze Rotary familie.

Koester familieleden van Rotarians die niet meer onder ons zijn, oud-leden en de contacten die wij in het buitenland hebben.

Maar vergeet ook niet:

·

Rotaract. Deze organisatie is prominent deel van onze Rotary familie en bestaat uit jonge mensen van 18 tot 30 jaar, werkend of studerend die zich actief willen inzetten voor de maatschappij en daarbij hun grenzen willen verleggen. (kijk bij www.rotaract.nl ) Een Rotaracter is ambitieus, enthousiast, sociaal betrokken, heeft een brede interesse en een internationale blik. Kortom:

·

Heeft uw club een goede band met een locale Rotaract club?

·

Als er geen Rotaract club in uw buurt is, heeft u al een plan voor het oprichten?

·

Rotaracters zijn bijzonder actief op veel gebieden. Vaak maken Rotary clubs hier dankbaar gebruik van.

·

Rotaract is een uitstekende kweekvijver voor Rotary clubs. Denk eraan dat deze ervaren en potentiële leden ook vóór hun 30e lid kunnen worden van Rotary!

·

NGE en Jaarkinderen. Volgende maand komen de jaarkinderen uit het Zuidelijk halfrond. Meestal zijn wij trots op deze uitwisselingen en de afspraken die wij met elkaar hierover maken. Toch dreigen er nu een paar jaarkinderen tussen wal en schip te raken doordat er niet voldoende ontvangende clubs in Nederland zijn:

·

Heeft uw Rotary club al plannen voor het ontvangen van een jaarkind, maar nog niet afgesproken? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de MDJC of uw gouverneur!

·

Ook met korte (de zg. short-term) uitwisselingen kunt u de Rotary familie uitbreiden!

·

Past Rotarians. Op dit moment zijn er zo’n 100 clubs actief (http://www.past-rotarians.com ). Zorg ervoor dat uw club ook hier regelmatig aandacht aan schenkt:

·

Heeft uw club een Past Rotarian club in de buurt? Hoe vaak organiseert u iets samen met deze PR club?

·

Fellowship en andere Rotary clubs. Niets is leuker dan het bezoeken van een andere Rotary club tijdens deze donkere dagen.

·

Overleg over gezamenlijke activiteiten en acties!

Breaking news van de Rotary Foundation: Poliovrije wereld: Gates Foundation daagt Rotary uit

Een opmerkelijke partnership om als Rotarian trots op te zijn. De Bill & Melinda Gates Foundation heeft Rotary Foundation (TRF) 100 miljoen dollar toegezegd in het ideaal van een poliovrije wereld. Een strijd waarvoor in 1985 door Rotary de aftrap werd gegeven. Vanaf dát moment zijn vrijwilligers van Rotary clubs over de hele wereld begonnen met gelden te verzamelen en het vaccineren van kinderen. Op dit moment zijn er nog vier haarden van polio over: in India, Afghanistan, Pakistan en Nigeria. Het is van het grootste belang dat deze gebieden ook poliovrij worden. De Gates Foundation onderkent dit. Het heeft een zogenaamde ‘challenge grant’ aan TRF toegezegd van 100 miljoen dollar voor de bestrijding van polio. Het gaat om de grootste eenmalige gift aan een serviceorganisatie ooit. Aan Rotary de taak om dit bedrag de komende drie jaar tot op de dollar te verdubbelen. Een grote uitdaging. De Board of Directors en de Trustees van TRF zijn er van overtuigd dat deze financiële injectie als katalysator zal werken om polio wereldwijd voorgoed te bestrijden. Laten we er allemaal volgend jaar aan bijdragen. Zie ook bij www.rotary.org

Rotary Medical Equipment Bank

De Medical Equipment Bank heeft tijdens haar 7- jarige bestaan 24 grote containers met medische en verpleegkundige hulpmiddelen verzonden. Wij hebben nu nieuwe toezeggingen voor materialen als hospitaalbedden met toebehoren, rolstoelen, rollators en medische materialen die nog zeker 10 containers kunnen vullen, die in de tweede en derde wereld met open armen worden ontvangen

De ontvangende partij is altijd een Rotaryclub ter plaatse zodat er niets tussen wal en schip valt. Onze financiële middelen zijn uitgeput. Welke club adopteert een container á € 3500,= om de verzending van deze goederen mogelijk te maken?

Voor verdere informatie zie www.medicalequipmentbank.nl of mail wthooft@tiscali.nl

Aan de secretarissen:

Een aantal van U heeft nog niet zijn zogenoemde SAR i.e. het Semi-Annual Report ingeleverd. Ook de clubinformatie voor de Official Directory 2008-2009 moet worden doorgegeven aan RI in Zürich.

Een dringend verzoek om dit vóór 31 december te doen.

Kandidaten gevraagd Gouverneurschap 2010-2011

Continuïteit in opvolging is één van de succesfactoren van Rotary. Het Gouverneurschap is een boeiende (deeltijd) functie. Graag verneem ik voor het einde van dit kalenderjaar (uiterlijk 31 december 2007) van clubs of zij kandidaten hebben voor het gouverneurschap van ons district. Heb je belangstelling voor de functie? Meldt je bij mij aan. Een kandidaat moet voldoen aan de volgende eisen: minstens zeven jaar Rotarian, clubvoorzitter zijn geweest, binnen Rotary een actieve rol spelen of hebben gespeeld in eigen club en liefst ook daarbuiten. Maar bovenal een maatschappelijk betrokken instelling.

Hij of zij moet bereid zijn zijn/haar tijd in Rotary en de gouverneurstaken te investeren én het is belangrijk om te rekenen op de steun van de club en het thuisfront.

Multi District Conferentie 17 mei 2008

Onze website is in de lucht! Elke club in Nederland kan nú haar projecten tonen! De clubs hebben de inlogcodes per brief ontvangen. Wees trots op uw club en laat Nederland in één oogopslag zien hoe wij bijdragen aan een betere maatschappij. Via www.mdc2008.nl kan dan iedereen zien welke inspanningen worden gedaan voor onze millenniumdoelen zoals water, honger en gezondheid.

Nieuws uit District 1590

Op vrijdag 23 november is overleden op de leeftijd van 89 jaar, onze oud-gouverneur Max Keizer. Als gouverneur in de jaren 1983-1984 heeft hij zich zeer ingespannen voor de leden, de clubs en het district. Max was destijds lid van de RC Groningen-Zuid. Wij denken met dankbare gevoelens terug en wensen zij die achter blijven, kracht en sterkte in de tijd waartoe.

GSE-team voor Brazilië geformeerd

Op 3 november is het uitgaande team GSE 2008 voor Uberaba in District 4770 in Brazilië geselecteerd. De selectiecommissie heeft vanwege samenhang bewust gekozen weer een team van 5 samen te stellen. Het gekozen GSE-vijftal bestaat uit 3 vrouwen en twee mannen: Florence Eizinga, 1980, (RC Lelystad); Gerrit Jan Hoogeland, 1976, (RC Leeuwarden-Zuid); Maaike Wind, 1981, (RC Hardenberg); Anthony Hogeveen, 1978, (RC Eems-Dollard); Lenny Louws, 1978, (RC Beilen). De teamleider is Annemiki Bok uit Espel. (RC Emmeloord). Het is een unieke kans die jonge professionals wordt geboden met dit bijzondere Rotary project, om kennis te nemen van wat er in een ander werelddeel gaande is op hun vakgebied en op algemeen maatschappelijk terrein. Volgend jaar is er een uitwisseling met India. En aan de clubs: kijk alvast rond en grijp de kansen.

Districtagenda:

Let op, de volgende data zijn verschoven:

RBC Regio I 17 januari 2008 RC Leeuwarden-Nijehove

RBC Regio II 16 januari 2008 RC Winschoten

RBC Regio III 31 januari 2008 RC Zuidlaren-Anloo

RBC Regio IV 24 januari 2008 RC Zwartewatersteden

Tenslotte

Dank voor de plezierige ontmoeting in de clubs, welke ik tot nu toe heb bezocht. Ik wens U en Uw familie, ook namens Klaske, bijzonder fijne Kerstdagen en een gezond en voorspoedig Nieuwjaar.

Een hartelijke groet en Rotary Shares,

Doekele Dijkstra.