© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief juli 2009

De eerste maandbrief, in een nieuw jasje, en met doorklikmogelijkheden. U kunt dan zelf bepalen of u verder leest. Ik zou reacties erg op prijs stellen: v.kerremans@home.nl.

Maandbrief Thema

In de volgende brieven zal een thema centraal staan; in augustus ledenbeleid, in september jeugd, in oktober vocational service.
Een club die veel aan zo’n onderwerp gedaan heeft, nodig ik uit om ons daarvan deelgenoot te maken.
RC Groningen Noord is de eerste in de rij; zij vertellen over een bijzonder succesvol project: hun jubileumactie Stichting Vaarwens.
Lees verder

Clubs eerst!

Het jaarthema van RI president John Kenny luidt: The future of Rotary is in your hands. Op de PETS (President Elect Training Seminar)heb ik dat in verband gebracht met mijn wens om de clubs centraal te stellen. Immers, daar gebeurt het, dat is de basis van Rotary. Laat weten wat u doet, waar u mee zit, kom met suggesties.
Lees verder

Clubbezoeken

Op zijn minst wordt daar verschillend over gedacht. Ook ik ken alle mopjes die over gouverneursbezoeken de ronde doen. Mijn bescheiden doelstelling: u en ik kijken tevreden terug op zo’n bezoek. Ik beloof (en dat hebben we als zeven Nederlandse gouverneurs afgesproken): niet langer dan een kwartier, enkele thema’s, veel discussie. Mag ik van u vragen het blauwe formulier dat u begin juli digitaal vanuit Amsterdam wordt toegestuurd, ruim van te voren (drie weken) naar mij te mailen?
Lees verder

Vraagbaak in de regio’s

Ons district, 1590, is verdeeld in vier regio’s. In elk van die regio’s is een aantal mensen actief, die clubs van dienst kunnen zijn op het gebied van The Rotary Foundation (aanvragen Matching Grants, beurzen, vragen over serviceprojecten, het GSE-team), Vocational Service (bijvoorbeeld Jobrotary, organisatie van een thema-avond over ethische vraagstukken), Jeugd (er zijn veel meer programma’s dan alleen het jaarkind) en Ledenbeleid (vitalisering, het behouden van nieuwe leden, mentoren). U vindt namen en adressen van de mensen in uw regio als u doorklikt.
Lees verder

Parallel tussen clubs en district

Het district is in de organisatie een afspiegeling van de clubs: een districtsbestuur, een districtsvergadering, avenues waaronder commissies opereren. De gouverneursoverdracht is te vergelijken met de bestuurswisseling. Voor foto’s:
Lees verder

Speciale aandacht voor Laaggeletterdheid

Een van de speerpunten van dit jaar is Literacy, geletterdheid. In Nederland hebben 1.5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven, waarvan 1 miljoen allochtonen. Ook van de jongeren (16-25 jaar) is 7% laaggeletterd; het probleem gaat dus niet vanzelf over. In het district is een werkgroep Laaggeletterdheid actief, die ook op de Districtsconferentie een rol zal spelen.
Lees verder

Met vriendelijke groet,
Vera Kerremans