© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief augustus 2009

http://www.rotaryemmenmonarch.nl/Downloads/D1590/header.jpg

http://www.rotaryemmenmonarch.nl/Downloads/D1590/V_Kerremans.jpg

Augustus


Hartelijk dank voor alle reacties op de vorige maandbrief. Ik ben blij te horen dat het u wel bevalt, zo. Er waren ook suggesties: een maandelijkse stelling, die verband houdt met het thema, een quiz. Het idee van de stelling heb ik overgenomen. Deze maand is het thema ledenbeleid en u schreef mij o.a.:

Moet Rotary een exit-beleid hebben, of scherper geformuleerd: Mag een club leden van 60 jaar en ouder wijzen op het bestaan van Past Rotary-achtige clubs?

Een andere uit de reacties: Hoe maak je je club interessant voor de volgende generatie, op een aansprekende, wervende en eigentijdse manier, zonder de oudere garde weg te jagen? En, van het hoofdkantoor: Each Rotarian: reach one, keep one.

U kunt uw reactie sturen naar: choeksma@adhova.nl. Op de districtswebsite onder het kopje: Stelling van de maand leest u dan ook de reacties van andere Rotarians.

Maandbrief Thema

In deze maandbrief komt het thema ledenbeleid op twee manieren terug: in de vorm van een stukje van de voorzitter van de districtscommissie ledenbeleid, en, concreet, wat doet de club Oosterwolde daaraan?
In september zal jeugdbeleid centraal staan. Wil een club met goede ideeën of ervaringen zich melden? v.kerremans@home.nl

Ledenbeleid, ook de zorg van het district

 

Het district moet een weerspiegeling zijn van de organisatie en de ervaringen in de clubs, schreef ik vorige maand. Als onderdeel van de avenue Districtservice (tegenhanger van Clubservice) is vorig jaar de commissie ledenbeleid opgezet. Jan Hemminga is voorzitter, en schrijft:



Ledenbeleid, ook de zorg van het district

http://www.rotary.nl/d1590/test/HemmingaJan.jpg

Het district moet een weerspiegeling zijn van de organisatie en de ervaringen in de clubs, schreef ik vorige maand. Als onderdeel van de avenue Districtservice (tegenhanger van Clubservice) is vorig jaar de commissie ledenbeleid opgezet. Jan Hemminga is voorzitter, en schrijft:

Ledenbeleid

Het is in elke club een vast discussiepunt: het werven van nieuwe leden. Het kost moeite om het ledental op peil te houden. Veel gehoorde argumenten zijn dat de jongere generatie het te druk heeft en dat de attendance van de wekelijkse bijeenkomst een bezwaar is.

Uit de statistiek blijkt dat een groot deel van de leden die voor het lidmaatschap bedanken maar relatief kort lid van een club zijn. Naast het werven van nieuwe leden is het misschien nog belangrijker te kijken hoe je (nieuwe) leden kunt behouden.
De districtsledencommissie tracht daarbij de clubs behulpzaam te zijn.
Lees verder

http://www.rotary.nl/d1590/test/SterkVictor-2.jpg

Hoe pakt RC Oosterwolde het ledenbeleid aan?
Victor Sterk is secretaris van Oosterwolde (en van het district), en meldt vanuit Haule:

Voor alle clubs geldt dat zij in juli weer met de neus op de feiten zijn gedrukt bij het opmaken van het SAR, semi annual report, waarbij op basis van ledenaantallen de bijdrage aan RI wordt bepaald.

Dan blijkt ook of de doelstelling ten aanzien van ledentallen wel of niet is behaald. Geen leden erbij en geen leden vertrokken betekent dat het om een stabiele club gaat, da’s waar, maar ook dat de gemiddelde leeftijd per jaar met een jaar stijgt.

Heeft u wel eens in Lead, de ledenadministratie van Rotary Nederland, gekeken naar de leeftijd statistieken van uw eigen club en die vergeleken met de gemiddelden van uw regio, uw district en heel Nederland? Deze getallen zijn natuurlijk niet heilig, maar ze geven wel een goed beeld van uw ledenbestand.
RC Oosterwolde heeft een paar jaar geleden niet afgewacht, maar actie ondernomen, onder het motto:
Er zijn altijd vele redenen om iets niet te doen, maar gewoon doen is ook een optie.
Op de website van D 1590 staat een verslag te lezen hoe we dat destijds als club hebben aangepakt. Lees verder.
We zijn nu een aantal jaren verder en je ziet dat de grote groep nieuwe leden, die we er toen bij kregen, er nog steeds is. Maar wat meer is: de groep is volledig opgenomen in de club; we hebben hen heel snel betrokken bij allerhande activiteiten van RC Oosterwolde.
De meesten van deze groep hebben inmiddels een duidelijke rol in een van de commissies:

Enkele voorbeelden:
• De programmacommissie werd vorig jaar geheel bemand door twee nieuwe leden Atte en Kees, dit jaar wederom door een nieuw lid, Marga.
• De in het voorjaar georganiseerde Intercitymeeting (met ruim 140 deelnemers, een goede spreker en een goed doel) werd geheel en al georganiseerd door de nieuwe leden Froukje en Ben, op de achtergrond bijgestaan de onze nestor Maup.
• In de avenues Vocational en Community zitten nieuwe leden: Hester, Froukje en Nienke voor vocational en Atte, Annemieke en Feike voor community.
• De jeugdcommissie wordt bemand door Johan en Jan, ook nieuwe leden.
• Jarenlang was er in Oosterwolde eigenlijk weinig animo voor jaarkinderen onder het motto: we hebben zelf de kinderen de deur uit, wat kunnen wij de jeugd nou bieden. Laat een ander dat maar doen. Vorig jaar tijdens clubzaken stond er een groep nieuwe leden klaar om die kar opnieuw te gaan trekken: hoezo geen jaarkind? We gaan er voor en we regelen dat, dus is er nu een commissie jaarkind: Kees, Ben, Marga en Johan.

Er worden momenteel nieuwe initiatieven ontplooid om lokaal onze stem te laten horen. Dat heeft ook zijn uitwerking op de werving: als mensen je kennen zeggen ze ook makkelijker ja tegen een uitnodiging om lid te worden. Kortom, de vitalisering, de verjonging heeft voor mij tot gevolg gehad dat ik het gewoon steeds leuker vind om binnen en buiten RC Oosterwolde bezig te zijn.

Met vriendelijke groet,
Victor Sterk

Districtsnieuws

Op de districtswebsite staat veel: een geactualiseerd bezoekschema, de belangrijkste data voor het komend Rotaryjaar, de commissies met daarin altijd een vertegenwoordiger uit uw regio, uitnodigingen voor Intercitymeetings en Regionale Besturen Contacten, agenda’s en verslagen van districtsvergaderingen. Maar, dat is nog geen nieuws, en dat zijn geen nieuwtjes. Alleen met uw hulp kan deze maandbrief ook een nieuwsbrief worden. Meld geslaagde projecten, unieke lustrumvieringen, maar ook prangende vragen of creatieve oplossingen. Dan krijgt mijn motto: Verbinding (tussen clubs, tussen clubs en regio, en tussen clubs en district) invulling.

Deze maand wijs ik op de komende Intercitymeetings (5 oktober Sneek, 7 oktober Stadskanaal en Hardenberg). U mist hier Raalte, die ivm lustrum besloten heeft op 15 februari 2010 de IM te organiseren. De Regionale Besturen Contacten (RBC’s) worden gehouden: 16 september Drachten, 17 september Appingedam-Delfzijl, 23 september Lelystad-Batavia en 24 september Coevorden. Intercitymeetings en Regionale Besturen Contacten zijn bedoeld voor leden en besturen van RC’s in de regio. Uitnodigingen verstuurt de organiserende club. Er zijn al veel ervaringen met deze bijeenkomsten opgedaan; als u het wiel niet opnieuw wilt uitvinden: mail en wij brengen u in contact met een club die in vorige jaren succesvol iets georganiseerd heeft.

Oproep

Ieder jaar rond deze tijd kijken wij ver vooruit, in dit geval naar het Rotaryjaar 2012-2013. De gouverneur voor dat jaar kan zich melden tot 1 december 2009. Natuurlijk zullen er veel vragen zijn. Daarom is er informatie te vinden op de website Maar wat belangrijker is: hoe is het nu echt, hoe druk heb je het, hoe is de training in San Diego, hoe gaan die clubbezoeken etc. etc. Informatie daarover wil ik graag verschaffen: v.kerremans@home.nl. En ja, het is druk, maar ook enorm leuk, juist door alle, ook internationale contacten.
Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,
Vera Kerremans