© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief okober 2009

http://www.rotaryemmenmonarch.nl/Downloads/D1590/header.jpg

http://www.rotaryemmenmonarch.nl/Downloads/D1590/V_Kerremans.jpg

oktober 2009.

Vanuit een club kwam een suggestie: kan de maandbrief niet een spannender titel krijgen? Ja, natuurlijk, geheel mee eens. Maar, welke dan? Vera’s ontboezemingen?

Goed voor een vraag aan jullie allen: verzin een omschrijving voor de maandbrief, zodanig dat de lezer nieuwsgierig wordt, en de maandbrief gaat lezen.

Vrolijk nieuws: er hebben vijf mensen gereageerd op de stelling van vorige maand, die luidde: een club kan best jaarlijks een jeugdactiviteit uitvoeren. De schrijvers waren allen positief, zelfs meer dan dat. Zo schrijft een Rotarian: wij willen per januari 2010 ons jaarkind, en we vinden het jammer dat er minder jaarkinderen te verdelen zijn over meer clubs. Een ander meldt: als Rotary wil verjongen, dan moet je bij jeugdprojecten beginnen. En een Rotaryclub wil graag kinderen uit bv. Tsjernobyl verblijf en extra verzorging aanbieden. Heeft iemand mogelijk contacten in die regio? Reacties naar v.kerremans@home.nl.

Deze maand is het thema: Vocational Service, ook wel de ‘vergeten’ avenue genoemd. Daar wil ik dan maar gelijk de Stelling aan koppelen: Is bij jullie in de club Vocational ook een ondergeschoven kindje, weet men er eigenlijk geen raad mee?

In het vervolg van deze maandbrief vind je ervaringen van clubs met deze avenue. Maar eerst:

Nieuws en nieuwtjes

1. Bericht van het GSE-front. Ons team, o.l.v. Jan Piet ten Sijthoff, van RC Dokkum, is in Letland aangekomen, en heeft interessante bezoeken afgelegd en gesprekken gevoerd. Ze zijn te volgen via hun weblog

http://gseblog2009.blogspot.com/ .

Binnenkort verhuizen ze van Letland naar Zweden, en maken daar ook de Discon mee. Verslag volgt in hun weblog.

http://lh3.ggpht.com/_nRmaHEQAch0/SqlV8Hs9M2I/AAAAAAAAAIQ/J51gRgAgfSE/s576/P1080339%20-%20kopie.jpg

2. Verschillende clubs hebben de laatste weken activiteiten ontplooid t.b.v. laaggeletterdheid. RC Pekela organiseerde een concert met het Noord Nederlands Politie Orkest in Winschoten, en kon een bedrag van 10.500 Euro overhandigen aan de gemeente Winschoten. De wethouder, op haar beurt, betrok daar het Noorderpoortcollege bij. Het geld wordt besteed aan het opzetten van workshops, die mensen uit bedrijven en instellingen alert leren zijn op werknemers daar die moeite hebben met lezen en schrijven.

Wat zijn de signalen, hoe help je hen verder? Daar kunnen volgens de wethouder Rotarians weer een rol spelen: zij leveren de namen van deelnemers aan die workshops. Prima initiatief, proficiat!

RC Wolvega organiseerde een 4x4-event Lees het verslag. En in Heerenveen werd een alfabetiseringsdag gehouden. Lees verder

3. De oproep om je te melden als gouverneur 2012-2013 doe ik nu voor de derde keer, drie keer is scheepsrecht. De reacties zullen binnenstromen, voor 1 december moet dat gebeuren. Inlichtingen: v.kerremans@home.nl. Kijk ook op de website voor informatie en procedure.

4. De clubbezoeken (ik heb er nu zo’n 20 achter de rug) verlopen erg plezierig. Wat me het meest opvalt, zijn de grote verschillen tussen clubs. Die kun je vinden bij de rituelen, bij de bedragen die gegenereerd worden voor goede doelen, bij de sfeer in de club. Stiekem maak ik wel eens een rangorde, die iedere keer weer verandert, omdat je steeds weer nieuwe gegevens tegenkomt. Mag ik jullie wel vragen, alsjeblieft: stuur het blauwe formulier op tijd op, minstens een week van te voren?

Vocational Service

Zoals gezegd, een lastige avenue. Natuurlijk heeft elke club in het programma beroepspraatjes, bedrijfsbezoeken, en worden er soms in clubjes van zes kwesties besproken die raken aan ethiek en werken. Het is lastig om over ethische dilemma’s, in de club of ingebracht vanuit het werk, met elkaar te spreken op een vruchtbare manier. Een aantal clubs in regio IV heeft een avond belegd, waarin dat al doende geleerd wordt. Verslag daarvan in de volgende maandbrief, omdat die avond pas op 20 oktober plaatsvindt.

Landelijk is men bezig een workshop rondom de Four Way –test, die ook bij Vocational hoort, te ontwikkelen. Zodra daar meer over bekend is, zal ik dat uiteraard melden.

Nu dan wat concreter over twee Vocational programma’s: RYLA en Jobrotary.

RYLA (Rotary Young Leadership Award) vindt plaats tijdens een weekend, waarin met studenten/net-afgestudeerden een management-game gespeeld wordt, o.l.v. en voorbereid door een of meerdere Rotaryclubs. RC Kampen heeft dat enkele jaren geleden met veel succes gedaan. Het verslag is te vinden op de site: klik hier

Het zou leuk zijn, als na zes jaar weer, en nu bijv. in Groningen en omstreken, een RYLA-weekend gehouden wordt. Ik ben bezig clubs te vragen mee te werken, maar als mensen/clubs zich aan willen melden: heel graag.

Jobrotary. Niet in alle regio’s een even bekend fenomeen: Rotarians helpen mensen door begeleiding aan werk. Uiteraard zijn er voorwaarden (de kandidaat heeft geen eigen outplacement-traject, heeft geen enorme gouden handdrukken meegekregen, of is anderszins slecht bemiddelbaar), maar de toestroom en successen zijn prima te noemen. RC Emmen en RC Emmen Monarch doen verslag. Lees verder