© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief april 2010

http://www.rotaryemmenmonarch.nl/Downloads/D1590/header.jpg

http://www.rotaryemmenmonarch.nl/Downloads/D1590/V_Kerremans.jpg

Maandbrief april

Deze maand heet in Rotarytermen:

Magazine month.

Wij kennen in Nederland ons ‘clubblad’ de Rotarian. Ik merkte tijdens mijn bezoeken aan de clubs in het district dat die zeer wisselend gelezen en beoordeeld wordt. Soms gaat men er prat op dat hij nog in het plastic de vuilnisbak ingaat, dan weer haalt een lezer er een schat aan

informatie uit op het gebied van jeugdprogramma’s, of zoals laatst, laaggeletterdheid.

Misschien heeft u gemerkt dat er al een lichte verandering in de opmaak is opgetreden. Dat zal nog rigoureuzer gebeuren, en de inhoud verandert mee. Van clubblad, met clubnieuwtjes, uit binnen- en buitenland, wordt het een meer opiniërend tijdschrift, met achtergrondinformatie, door en voor Rotarians. De clubnieuwtjes en de actuele berichten verhuizen naar de website.

Een van de mensen die voor ons district volop in de weer geweest zijn voor dit tijdschrift, is Henk Doevendans, districtsredacteur. Hij zwaait na veel jaren af; in mei neemt het district afscheid van hem. Henk, ook hier: dank voor je inzet. Henk vertrekt wel in stijl, want een van zijn laatste bijdragen, in het komende nummer, is een groot artikel over de Discon, 27 maart in Groningen.

Discon 2010

Het was een geweldig feest, in de volle Martinikerk, met prinses Laurentien, en ’s avonds het Unicefgala in de Gasunie. Prinses Laurentien, u hebt het vast al gelezen, was ontroerd door ons geschenk aan haar, het boek: Brieven aan de Prinses. Rotarian en organisator van het middagprogramma Michael Klok was de bedenker. Chapeau!

Laaggeletterden uit het hele land beschrijven in dat boekje hoe het is om laaggeletterd te zijn, en hoe cursussen en hulp hen daaruit ‘bevrijd’ hebben. Een citaat:

“Ik kocht kleren. Ik kocht een broek en die was te lang. Die broek kon korter gemaakt worden in de winkel. En toen moest ik mijn naam en adres opschrijven.

Dat heb ik gedaan. Vroeger deed mijn vrouw dat altijd. En nu doe ik het zelf. Ik ben trots op mezelf. Ik heb veel geleerd op de cursus.”

Meer foto’s van het middagprogramma kunt u vinden op de website: www.dagvandeletters.nl/foto’s.

Op een Discon horen ook Rotarygeluiden. Vrijdagavond klonken die volop: De President Representative, Paul Knijff, hield een mooie toespraak, waarin hij ook de websites van het district onder de loupe nam. Klik hier

Ook op die vrijdagavond werd Aart Kleijer, van RC Kampen, benoemd tot Paul Harrisfellow, vanwege zijn niet aflatende inspanningen tbv. laaggeletterdheid. Hij en zijn werkgroep zijn van grote waarde voor het district geweest in de strijd voor bewustwording mbt. laaggeletterdheid. Zeer veel dank.

’s Avonds in de Gasunie, met Unicef, was de veiling, o.l.v. veilingmeester Mark Grol, een groot succes. Mede daardoor heeft de Discon in totaal 120.00 euro opgebracht, een unicum. 60.000 gaat naar de Stichting Lezen en Schrijven, 60.000 naar Unicef. De Stichting Lezen en Schrijven gaat een reality-tv-serie maken over een laaggeletterde, en zal het geld voor dat doel gebruiken.

Omdat prinses Laurentien niet schroomde in haar toespraak te refereren aan Rotary, was ook de publiciteit gunstig voor ons. Op Facebook heeft Marcel Harlaar, hoofdredacteur van de Rotarian, de artikelen verzameld. U kunt ook kijken op www.rotary.nl. Zoektermen: Laurentien, Dag van de Letters, laaggeletterdheid. Op de website van de Rijksvoorlichtingsdienst staat de speech van Prinses Laurentien.

En wat gebeurt er dan na zo’n evenement? Een stroom complimenten, waarvan ik er een opneem. Klik hier

En, ook bijzonder, in de maandbrief van de Zweedse gouverneur, die aanwezig was omdat de GSE-uitwisseling met Zweden en Letland plaatsvond dit jaar, staat een mooi verhaal over onze Discon. Klik hier

En Rotaracter Rafael, die prinses Laurentien bloemen aanbood, koppelde er onmiddellijk een E-bay-veilingactie aan, tbv laaggeletterdheid. klik hier

Het was een zeer bijzondere Discon, door het open karakter, door het fundraisingsaspect. Mijn Rotary club, Bel Campo, heeft zich zeer ingespannen om dit resultaat te behalen. Ik noem in het bijzonder: Tom de Witt Hamer, Michael Klok, maar zeker ook Thom van der Goot, de ceremoniemeester, lid van Groningen-Oost. Zonder hen zou het niet zo’n succes geworden zijn. Dank!

Een ander succes: Wandelen voor Water. Dick Luijendijk, onze watercommissaris, meldde het resultaat van 24 maart, de dag waarop kinderen liepen voor water. Het district heeft 75000 euro opgehaald, en na verdubbeling door Aqua for All wordt dat dus 150.000. Voorwaar geen slecht resultaat. In de vijf jaar dat het district meedoet, is er 800.000 euro opgehaald door in totaal slechts 17 clubs. Stel je voor dat meer of alle clubs zouden meedoen. Informatie bij Dick Luijendijk: dick@luva.info. Dit jaar deden mee: Eems-Dollard, Appingedam-Delfzijl, Beilen, Assen, Staphorst-Reestland, Zwolle-IJsselland, Lelystad en Lelystad-Batavia.

Er zijn weer aanmaningsbrieven vanuit Evanstan verstuurd naar diverse clubs over de betaling van de SAR-dues. Ook in Zurich drong men er op aan dat de clubs toch op tijd zouden betalen, vanwege dreigende uitsluiting. Het viel mij op dat in de lijst steeds dezelfde clubs voorkomen. In het eerste halfjaar heb ik zelf ook clubs benaderd; dat doe ik nu niet meer. De procedure moge duidelijk zijn: de secretaris heeft de rekening, de penningmeester moet betalen, en wel voor 1 juli. Succes!

In Zurich werkt men overigens erg hard voor ons, op de afdeling club- en districtondersteuning. Ik heb dat zelf mogen bekijken, onlangs. Elisabeth Forslund en Peter Schnell zijn zeer bereid al uw vragen te beantwoorden, Peter doet dat zelfs in het Nederlands. Voor contactgegevens: klik hier, voor meer informatie over Zürich: klik hier

En om weer te eindigen met het thema:

De digitale roddel Rotary op internet

Er is geen ontsnappen aan. U gaat over de tong. Wij ook. Als individu en als groep. Met wat geluk komen we er goed af en babbelt de virtuele gemeenschap over onze projecten en rollen in de samenleving. Maar soms ook niet. Met wat pech sabelen onzichtbare commentatoren ons neer. Wij hebben Rossort maar net achter de rug. Is het een kwestie van geluk of pech?

Afgelopen gaf de DIG Rotary (Digital Internet Group) een advies aan het gouverneursberaad en dat advies is door de gouverneurs overgenomen. De oorspronkelijke vraagstelling was: ’ Moet Rotary in Nederland aanwezig en actief zijn op de ‘social networks’ als LinkedIn/ Facebook/Hyves/Twitter en indien ‘ja’ op welke? En waar willen wij over drie jaar op het digitale landschap staan?’

Nu acht mln Nederlanders op Hyves zitten en LinkedIn wereldwijd 40 mln gebruikers kent, ligt de conclusie voor de hand dat (ook) Rotary zich op deze nieuwe manier van communiceren moet instellen. Het is de enige manier om het ‘geluk’ te sturen. Door zelf op de sociale media aanwezig te zijn, hebben we meer invloed op ons imago. Welk medium het moet zijn blijft in een kristallen bol kijken. Voorlopig zetten wij in op het gebruik van Facebook als aanvullend communicatieplatform naast het magazin ‘Rotarian’, de websites, de maandbrief van de gouverneur en de weekberichten. LinkedIn heeft een zakelijk karakter en Hyves is meer voor jongeren en erg visueel ingesteld.

Wat willen wij bereiken met dit platform?

· Een digitale community voor Rotarians scheppen

· Snelle, actuele en accurate berichtgeving naar alle (aangesloten) Rotarians sturen

· Rotary als een open organisatie opzetten, die een platform tot dialoog biedt. 

Binnenkort zult u concrete informatie ontvangen, maar neemt u alvast een kijkje: DIG denktank.

De presentatie van gouverneur Rob Klerkx, handelend over dit onderwerp, kunt u raadplegen op Slideshare (ook al zo nieuwerwets), achter deze link: http://www.rotary.nl/dig/

Met vriendelijke groet

Vera Kerremans

PS: Graag wijs ik op een berichtje van Rotary Doctors Nederland. De sponsorteller staat al op € 6400. Klik hier