© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief mei 2010

http://www.rotaryemmenmonarch.nl/Downloads/D1590/header.jpg

http://www.rotaryemmenmonarch.nl/Downloads/D1590/V_Kerremans.jpg

Maandbrief mei

Een natte, koude laatste zondag in mei.

Maar, positieve geluiden in deze maandbrief: een geweldig succes voor het GSE-programma, een tevreden geluid van de werkgroep Laaggeletterdheid en geen aanmaningen meer uit Evanston, of ben ik nu te optimistisch?

Letland in Nederland

Maakte het Group Study Exchange-programma het mogelijk voor vier Nederlanders en hun begeleider om een maand in Zweden en Letland te werken en te leven – u hebt daarover gelezen in de maandbrief van november – nu was het Letse team in district 1590 te gast. Een week werd van hun programma afgenomen doordat vulkaanas hun vliegreis een week onmogelijk maakte. Het ontvangstcomité van Emmen-Monarch had er alles aan gedaan om een prachtig programma samen te stellen, maar moest genoegen nemen met een enkele avond.

De drie volgende weken bracht het team door in Joure, Leeuwarden en Zwolle. Bert Kamsteeg, Peter Brouwer en Julius van Gils, samen met andere Rotaryclubs in hun regio, lieten hen kennismaken met het oude en nieuwe land, met Vlieland, met de grachten in Amsterdam en Giethoorn, met het planetarium in Franeker. Aan de vocational kant van het programma was veel aandacht besteed, en dat is ook de kern van het GSE-programma: jonge beroepsbeoefenaren maken in een ander land kennis met de praktijk van hun werk daar: in het onderwijs, in de zorg, in overheidsfuncties. Ansis, Andris, Marina en Sabine met Ludmila, hun teamleider hebben geen minuut ongebruikt gelaten om alles van Nederland te weten te komen en hadden in hun presentatie daar leuke voorbeelden van. In het clubverslag van RC Meppel, waar het team ook te gast was, is hun presentatie opgenomen.

GSE-team: vlnr Ludmilla Jansone, Ansis Guslens, Andris Lilienfields, Marina Gehta en Sabine Pirsko

Uiteraard hebben zij zelf ook verslag gedaan, na thuiskomst, van hun wederwaardigheden. Deze maandbrief is daarom zo laat, omdat ik op hun verslag wilde wachten. Ook Jaap Breugem, coördinator GSE in ons district, kwam met een eigen verhaal over zijn uitwisselingservaringen met Zweden en Letland.

Na zo’n bezoek volgen over en weer bedankbrieven. Ik heb die van Jaap Breugem en Steingrimur Jonsson bijgevoegd. Klik hier

Dat zijn de twee mensen die het mogelijk hebben gemaakt dat dit jaar de uitwisseling zo succesvol is verlopen. Uiteraard kan dat niet zonder de steun van de Rotaryclubs.

Van ontvangst door Emmen-Monarch de belevenissen in Joure en Leeuwarden, alsmede het persoonlijke verslag van Jaap Breugem: klik hier

Dank, veel dank aan allen!Volgend jaar vindt de uitwisseling plaats met Zuid-Californie; u zult daar het nodige over horen van DGE Onno te Nuyl.

Werkgroep Laaggeletterdheid

Het is al eerder gezegd: zonder de werkgroep Laaggeletterdheid was er in en vanuit dit district niet zoveel aandacht geweest voor mensen die niet (goed genoeg) kunnen lezen en schrijven. PDG Kees Kuypers is ermee begonnen, de werkgroep heeft het opgepakt, en mij enorm gesteund bij het ontwikkelen van dit thema bij de Discon 2010. Het onderwerp staat op de kaart, zoals dat heet. En niet alleen in dit district: het boekje Brieven aan de Prinses, dat op de Discon aan Prinses Laurentien werd uitgereikt (zie de omslagfoto van De Rotarian van deze maand) vindt gretig aftrek, ook in andere districten. Als er onder u nog mensen zijn, die het boekje niet hebben kunnen kopen (het was in no time uitverkocht op 29 maart): meld u bij mij, en u krijgt er eentje toegestuurd voor 10 Euro.

v.kerremans@home.nl.

Terug naar de werkgroep Laaggeletterdheid.

Nu hun hoofddoel bereikt is: bewustwording, gaan ze een tijdje in de ruststand. Herman ter Meulen, van RC Heerenveen, lid van de werkgroep, vertelt u er meer over. Klik hier

Afscheid districtsredacteur, vernieuwing De Rotarian

Na tien jaar districtsredacteurschap heeft Henk Doevendans (RC Sneek) er nu een punt achter gezet. In de districtsvergadering van 14 mei heeft hij afscheid genomen. Voor zijn vele verdiensten voor het district kreeg hij de Paul Harris Fellow-onderscheiding uitgereikt. Na zijn vertrek zal De Rotarian ook veranderen, hoewel het een niet per se een gevolg is van het ander. De zeven Nederlandse gouverneurs, en zeker Rob Klerkx, de portefeuillehouder Communicatie, hebben veranderingen voorgesteld: de actualiteit (dus de clubonderwerpen, de clubacties) naar de website, onder de knop Clubs in Actie, en de achtergrondartikelen, de columns, de beschouwingen in De Rotarian. We hadden heel graag het laatste nummer van de jaargang al die veranderingen laten zien, maar waarschijnlijk wordt dat pas in het eerste nummer van het nieuwe Rotaryjaar, dus juli/augustus.

Betalingen

Ongeveer vier weken geleden kwam er weer een noodkreet uit het hoofdkwartier: tien clubs in D1590 hadden nog niet betaald. Als dat voor 1 juli niet gebeurt, worden zij uitgesloten van Rotary en moeten zij opnieuw opgericht worden, met alle financiële consequenties van dien. Ik heb dat toen gemeld, in de maandbrief, en tevens geweigerd er net zo achter heen te gaan zitten als voor Kerstmis. Dat heeft, hoop ik, geholpen; ik heb niets meer uit Evanston gehoord, dus ik neem aan dat iedereen nu betaald heeft? Dat geldt nog niet helemaal voor de bijdrage die naar Amsterdam moet worden overgemaakt tbv. RAN. Daar heeft een aantal clubs onlangs een brief met verzoek tot betaling over ontvangen. Doe dat nou gewoon op tijd, dat bespaart iedereen een boel ergernis. Ook de TRF-bijdrage is nog niet van alle clubs binnen. Frits Mulder (vz TRF-commissie van het district) heeft mij onlangs een lijst clubs gemaild die niet betaald hebben. Als dat niet op tijd gebeurt, voor 15 juni, telt dat bedrag niet meer mee voor de fondsen die het district uit Amerika terugkrijgt ten behoeve van o.a. GSE-programma’s, ambassadorial scholars, matching grants etc. Het is dus in ons aller belang dat bedrag voor 15 juni compleet te hebben!

Als u voor een van bovengenoemde betalingen even niet meer weet, hoe dat moet: een e-mail aan mij en u krijgt alle aanwijzingen.

Ik hoop dat u in de maand juni in uw clubs alle voorbereidingen voor het nieuwe Rotaryjaar af kunt ronden.

Hartelijke groet,

Vera Kerremans