© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief juli 2010

Onno te Nuyl

met zijn vrouw Thea

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief juli 2010

Listen, Do, Peace

Beste fellow Rotarians,

Van harte gefeliciteerd, het nieuwe Rotaryjaar is begonnen.

Alle Rotary Clubs hebben een nieuwe voorzitter en er zijn veranderingen in het bestuur van jullie club. Een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden en veel voorzitters hebben hun plannen bekend gemaakt. Als afgevaardigde van onze internationale Rotary president, Ray Klinginsmith, mag ik als gouverneur van ons district jullie bijstaan. Zie www.rotary.org

Op woensdag 30 juni waren Thea en ik in Amsterdam voor een rondvaart door de grachten. Dat werd ons en de zes andere gouverneurs in Nederland aangeboden door de gouverneurs van het vorige jaar. Onze Vera was daar ook bij. Dat was de zogenaamde landelijke overdracht. Om eerlijk te zijn, de publieke belangstelling was minimaal, vergeleken bij de tocht van Oranje.

De Rotary Club Emmen had aangeboden om op feestelijke wijze in het district de functie van DG over te dragen van Vera Kerremans aan mij. Dat was op 2 juli, de middag dat Brazilië in het zand beet. Een mooie afsluiting voor Vera en een goed begin voor mij.

Vera, hartelijk dank voor je inzet en voor je bijdragen aan Rotary in district 1590. Het motto was ´De toekomst van Rotary is in jullie handen´ en je hebt dat aangezet met jouw drie V´s , verjonging, vernieuwing en verantwoording.

Aan mij is al gevraagd of ik met de drie O´s van Onno kom, zoals onnodig, onhandig of onnozel, maar bij nader inzien ga ik dat niet doen. Wie zich afvraagt of Vera nu als IPDG in een gat valt kan ik geruststellen. Vera blijft verbonden aan ons districtsbestuur en als redacteur voor de Rotarian. Daarnaast heeft ze een activiteit waarvoor ik verwijs naar bijgevoegde foto.

Waar staat Rotary voor

De basis van Rotary is fellowship. Fellowship geeft de gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Vanuit die ontmoetingen ontstaan bijna vanzelfsprekend activiteiten. Rotarians over de gehele wereld willen graag een bijdrage leveren in de samenleving waar ze deel vanuit maken, in Drenthe noemen we dat Naoberschap.

Als gouverneur hoop ik daar aan te mogen bijdragen en ontmoet straks bij clubbezoeken graag 63 levendige en wellevende Rotary Clubs met bijna 2700 enthousiaste Rotarians.

Wat is Rotary

Rotary is een internationale organisatie, ontstaan in Amerika en dat is nog steeds merkbaar. En daar is niet zoveel mis mee. Rotarians zijn lid van hun Rotary Club en de Rotary Clubs zijn lid van Rotary International. Op voorspraak van de Amerikaanse belastingdienst is Rotary al in 1928 gesplitst in twee pijlers, naast de organisatie van de Rotary Clubs werd opgericht The Rotary Foundation, de organisatie voor de geldstroom voor goede doelen. De reden voor deze splitsing was het voorkomen van misbruik van gelden. Naar mijn mening dienen we als Rotarians en Rotary Clubs onze bijdragen te leveren aan de twee pijlers van Rotary, want de één kan niet zonder de ander. Gelukkig doen in district 1590 met ingang van 1 juli 2010 alle Rotary Clubs daar aan mee.

District 1590

Ben je benieuwd naar ons district 1590 met 63 clubs in Friesland, Groningen, Drenthe een groot deel van Overijssel en de Flevopolders, kijk dan op onze website www.rotary.nl/d1590 .

Daar is een veelheid van informatie te vinden, over de opleiding van jullie voorzitters, de PETS, het districtsbestuur, het bezoekschema van de DG, maar ook over ledenbeleid, over Rotary Clubs in actie en door in te inloggen op het deel uitsluitend voor Rotarians, vraag de secretaris van je club de gegevens en werkwijze, kom je op de Rotary Leden Administratie LEAD met je eigen gegevens en die van andere Rotarians in geheel Nederland.

Als gouverneur mag ik alle clubs bezoeken en zal daarbij aandacht vragen voor mijn motto dit jaar Listen, Do, Peace of te wel Luisteren, Doen, Samen leven.

Communicatie en imago

De zeven gouverneurs van Rotary in Nederland hebben afgesproken dat de leden van Rotary uitsluitend worden geïnformeerd via ons Nederlandse magazine De Rotarian en de maandbrief van de gouverneur. Ander berichten worden door Rotary niet verzonden aan alle leden. Bestuursleden van clubs en functionarissen kunnen vanzelfsprekend relevante documenten ontvangen per post of email.

Door deze vorm van communiceren willen we ook bijdragen aan ons imago, een traject dat verleden jaar door de DG´s in gang is gezet. Ons imago moet interessant zijn voor jongere mensen die ook deelnemen aan moderne digitale netwerken en een deel van hun tijd willen besteden aan de bedoeling van Rotary.

Rotary Clubs die hun ervaringen willen delen met anderen of oproepen willen doen hebben de mogelijkheid om hun berichten te plaatsen op de districtswebsite, neem contact op met choeksma@adhova.nl, onze districtswebmaster.

The Rotary Foundation TRF

Een vast onderdeel van de maandbrief zal zijn nieuws over TRF.

Tijdens de opleiding van club voorzitters, de PETS, heeft een presentatie plaatsgevonden over de werkwijze van TRF. Uitleg is gegeven over de wijze waarop Rotary Clubs vanuit TRF, via zogenaamde Matching Grants, geld kunnen terughalen voor eigen projecten. Geld dat eerder was betaald aan TRF als bijdrage. Onder voorwaarden is wel driemaal zoveel terug te krijgen dan zelf ingelegd. Tijdens de Regionale Bestuurs Contacten, zie www.rotary.nl/d1590 , zal hieraan wederom aandacht worden gegeven en die bijeenkomst is dus zeer interessant voor clubleden die belast zijn met Community Service of TRF. Klik hier voor de presentatie en hier voor de TRF-brochure.

Rotary projecten

Daarnaast is er een veelheid aan projecten binnen Rotary in Nederland of daar buiten. Graag aandacht voor Rotary Doctors Nederland RDN, waaraan veel clubs een financiële bijdrage leveren, en die nu een bridgedrive organiseren als fondswerving. Zie www.rotarydoctorsnederland.nl

Shelterbox, het project dat door vele Rotary Clubs is ondersteund na de aardbeving in Haïti in januari 2010. Wil je weten waar jouw shelterbox nu staat of de bereikte resultaten, zie www.shelterbox.nl

Polio de wereld uit

Op de internationale Rotary Conventie in Montreal afgelopen juni hoorden we van de directeur van de WHO, die met polio is belast, dat polio de wereld uit is. Een geweldige prestatie, ingezet door Rotary bij het 75 jarig bestaan als geschenk van Rotary aan de wereld. De volgende kanttekening hoort daarbij. Sinds een bepaald moment dit jaar zijn er in de resterende landen, India, Pakistan, Afghanistan en Nigeria geen registraties meer geweest van poliobesmettingen. In een enkele regio waar wel registratie was werd adequaat ingegrepen, zoals we dat in Nederland ook zouden doen. Vanaf nu is het mede een Rotary taak om het beheersbaar te houden, net zoals wij in Nederland alle kinderen nog steeds vaccineren tegen polio zal dat over de gehele wereld ook moeten blijven plaatsvinden voor 500 miljoen kinderen per jaar.

Een enorme opgave op het gebied van beheersing die ons mede wordt mogelijk gemaakt door Bill Gates en zijn vrouw Melinda die US$ 250 miljoen beschikbaar stelt aan Rotary onder voorwaarde dat Rotarians all over the world een even grote bijdrage leveren. Gelukkig hebben veel clubs verleden jaar al gehoor gegeven aan de oproep van Vera, maar we zijn er nog niet. Zie www.rotary.org en www.rotary.nl voor een veelheid aan documenten.

Oproep

Eén van de programma´s, die in belangrijke mate betaald wordt door TRF is de Group Study Exchange GSE. Afgelopen jaar was een team in Letland, daarvoor in India en daarvoor in Brazilië.

In dit Rotary jaar kan een groep naar Amerika, de westkust, Annaheim Californië. Tijdens onze opleiding als DGE in januari 2010 in San Diego zijn Thea en ik in dat district geweest, bij de daar fungerende gouverneur thuis. Die uitwisseling van Nederlandse jonge mensen daar naar toe belooft veel enthousiasme en mooie ervaringen. Zie de oproep van Jaap Breugem. Klik hier

De functie van gouverneur. Voor het Rotary jaar 2012 2013 is deze functie vacant, dus na DGE Bert Vroon en DGN Jan ten Sijthoff. Heb je interesse om een bijdrage te leveren aan Rotary buiten je eigen Rotary Club, laat het mij weten.

Kijk eens op de websites van Rotary zie www.rotary.org en www.rotary.nl .

Rotary heeft 105 jaar ervaring vastgelegd in een veelheid van documenten en materiaal voor PR en imago en hoe organiseer je projecten etc. Het heeft veel van een Amerikaanse MBA opleiding. Alles is beschikbaar, transparant en voorzien van cases. Opvallend is de openheid bijvoorbeeld van de verslagen van de board van RI en de trustees van TRF. Echter niet op iedere vraag die je te binnen schiet vind je ogenblikkelijk een antwoord.

Districtsconferentie

Op zaterdag 26 maart 2011 wordt de districtsconferentie georganiseerd in Emmen. De drie Rotary Clubs Emmen, Emmen ´t Loo en Emmen Monarch zijn al druk bezig met de voorbereidingen. Het zal niet verbazen dat veel aandacht zal worden gegeven aan mijn motto Listen, Do, Peace. De gehele dag zal in het teken staan van fellowship, de basis van Rotary. Om het vaders en moeder gemakkelijk te maken zijn kinderen van harte welkom en die zullen een bezoek brengen aan het Noorder Dierenpark. Hierbij wordt gezorgd voor vertier en eten en drinken bij de apen en olifanten en alle andere dieren in de Zoo. Noteer de datum vast Zaterdag 26 maart 2011. Hartelijk welkom.

Mede namens Thea wens ik jullie een goed jaar toe, mogelijk met als begin een goede vakantie en zomerperiode.

Onno te Nuyl

DG 2010 2011

D1590