© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief augustus 2010

Onno te Nuyl

met zijn vrouw Thea

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief augustus 2010

Listen, Do, Peace

Beste fellow Rotarians,

Maandthema van RI:

Membership and Extension

De maand augustus is de periode waarin aandacht wordt gevraagd voor de leden en de ´nog niet leden´. Met andere woorden: wie willen we in het kader van Rotary wekelijks ontmoeten.

Om eerlijk te zijn, als we niets doen aan ons ledenbestand, dan sterven we langzaam uit. Er zijn organisaties die dit doen. Echter, Rotary is springlevend. Rotary wil verder in de samenleving. En dat vraagt om actie in Rotary Clubs.

Vanuit Rotary International wordt forse uitbreiding gepropageerd. Maar laten we reëel zijn, er zijn Rotary Clubs die bij een groei van het ledenaantal het etablissement van samenkomst moeten verlaten, omdat ze er niet meer in kunnen. Er zijn Rotary Clubs met zoveel leden, die zeggen dat ze elkaar niet meer kennen als ze nog verder groeien. Dat is allemaal waar. Maar er zijn ook Rotary Clubs die toch wel wat aan de kleine kant zijn en als de attendance dan niet al te hoog is wordt het aantal Rotarians dat elkaar geregeld ontmoet, wel erg klein.

De landelijk commissie ledenbeleid heeft veel onderzoek gedaan naar instroom en uitstroom van leden en het ledenbehoud. Buitengewoon interessant materiaal waar toch iets uit blijkt, namelijk dat het behoud van leden van belang is, zo mogelijk tot op hoge leeftijd en dat grotere Rotary Clubs meer ´presteren´ dan kleine clubs; waarop ook weer uitzonderingen zijn, die de resultaten van het onderzoek weer onderuit halen. Zo gaat dat eenmaal met statistieken.

Kortom, als DG wil ik graag levendige en wellevende Rotary Clubs hebben in district 1590. Dan blijven er Rotary Clubs met een passend aantal leden en met de goede activiteiten in de samenleving.

Wil je weten hoe andere Rotary Clubs de ups en downs op dit gebied hebben aangepakt, kijk dan eens op http://www.rotary.nl/d1590/clubjaar/Ledenbeleid/

bij ledenbeleid. Kijk op www.rotary.org voor ‘Membership Development’ (417-EN), ‘New Member Orientation’ (414-EN) en ‘Organizing New Clubs’ (808-EN).

Naar aanleiding van mijn benoeming tot DG en mijn eerste maandbrief van juli ontving ik een aantal reacties:

Ik ontving felicitaties van Rotary International, van vrienden, van Rotarians en besturen van Rotary Clubs, via kaarten, brieven en emails en prachtig mooie bloemen.

Heel bijzonder was een kaart met de tekst: There is no way to peace; Peace is the way.

Ook een aardige aanwijzing, namelijk dat Vera verleden jaar veel sneller was met haar maandbrief, maar ik doen mijn best.

Communicatie en imago

Ons imago moet interessant zijn voor jongere mensen. Jonge mensen die een deel van hun tijd willen besteden aan de bedoeling van Rotary.

Binnen onze eigen Rotary wereld hebben we contact met elkaar via onze clubbijeenkomsten, via de maandbrief van de DG en ons lijfblad De Rotarian. Contacten met de ‘buitenwereld ‘ verlopen het beste via de Rotary Clubs en lokale media. Er waren de afgelopen periode weer veel berichten in lokale kranten over activiteiten van Rotary, clubs en leden, veelal door projecten die in de samenleving werden gerealiseerd. Chapeau!

Over ons imago is de afgelopen jaren veel nagedacht en zijn rapporten geschreven. Ons imago is toch eigenlijk het Rotaryimago en dat wordt gemaakt of gebroken door wat Rotary Clubs en individuele leden uitstralen en uitdragen. Laten we daar op letten, elkaar daar op aanspreken en het binnen clubs bespreekbaar maken. Let op, het kan zomaar mis gaan met ons eigen imago.

Rotary doet internationaal, maar inmiddels ook in Nederland mee aan moderne digitale media via bijvoorbeeld LinkedIn www.linkedin.com en Facebook www.facebook.com . Daar ontstaan ook discussies over Rotaryonderwerpen. Kijk daar eens en meld je aan.

Rotary Clubs die hun ervaringen willen delen met anderen of oproepen willen doen hebben de mogelijkheid om hun berichten te plaatsen op de districtswebsite, neem contact op met Kees Hoeksma choeksma@adhova.nl onze districtswebmaster.

District 1590

In het district komt het districtsbestuur (DB) met regelmaat bijeen. De DG, IPDG, DGN, DGNN en onze districtssecretaris Victor Sterk. Heb je zaken waarvan het clubbestuur denkt dat het aandacht moet hebben van het DB, laat het dan even weten bij: victor.sterk@hetnet.nl

RBC Het is een goede gewoonte dat de besturen in de regio’s contact met elkaar hebben en aan het begin van het Rotary jaar met elkaar overleggen in het Regionale Besturen Contact.

Regio I 15 september Drachten de Wouden

Regio II 22 september Groningen Oost

Regio III 16 september Coevorden

Regio IV 23 september Dedemsvaart

Tijdens alle RBC zal aandacht worden gegeven aan The Rotary Foundation, met name aan de werkwijze om geld terug te krijgen voor projecten van Rotary Clubs in het district.

IM Al vele jaren worden per regio de zogenaamde Intercity Meetings georganiseerd, met name bedoeld voor Rotarians in de regio. Het kan interessant zijn om leden buiten je eigen Rotary Club, maar wel in de buurt, te ontmoeten. Daarvoor wordt bij toerbeurt een Rotary Club gevraagd een IM te organiseren, altijd met een bijzonder aantrekkelijk programma.

Regio I 5 oktober Wolvega

Regio II 4 oktober Roden Leek

Regio III 6 oktober Beilen

Regio IV 7 oktober Zwartewatersteden

Ben je benieuwd naar ons district 1590 met 63 clubs in Friesland, Groningen, Drenthe een groot deel van Overijssel en de Flevopolders, kijk dan op onze website www.rotary.nl/d1590 .

Als gouverneur ga ik vanaf 5 augustus de clubs bezoeken (www.rotary.nl/d1590) en zal daarbij aandacht vragen voor ons motto dit jaar: Listen, Do, Peace of te wel : Luisteren, Doen, Samen-leven.

The Rotary Foundation TRF

.

Een vast onderdeel van de maandbrief is nieuws over TRF.

Via The Rotary Foundation (één van de twee pijlers van Rotary) dragen Rotarians, meestal via hun Rotary Club, bij aan de fondsen voor het realiseren van projecten. Een bekende uitdrukking is EREY, namelijk Every Rotarian Every Year.

Wat dan? Een bijdrage van US$ 100. Afhankelijk van de wisselkoers een bedrag tussen de € 70 en € 80 per Rotarian per jaar. Zie onderstaande statistiek voor de bijdragen van ons district. Gelukkig dragen vanaf 1 juli 2010 alle Rotary Clubs in ons district bij aan TRF, hoewel niet alle Rotary Clubs dat op tijd doen, zodat we wel eens een bijdrage administratief voor een jaar mislopen. Graag op tijd betalen. Er zijn duidelijke verschillen in bijdrage per club en of per lid, maar we halen gemiddeld (met € 31) nog niet het nagestreefde bedrag.

Tijdens de Regionale Bestuurs Contacten, zie www.rotary.nl/d1590 , zal hieraan aandacht worden gegeven en die bijeenkomst is dus zeer interessant voor clubleden die belast zijn met Community Service of TRF. Klik hier voor de PowerPoint presentatie

Polio de wereld uit

In mijn maandbrief van juli schreef ik over het goede nieuws dat polio de wereld uit is en dat we nu voor de taak staan deze ziekte, die ook onze kinderen en kleinkinderen kan treffen, beheersbaar te maken, niet alleen in Nederland, maar in de gehele wereld.

Bill Gates wil ons daar financieel bij helpen, als we als Rotarians ook meedoen. Vera heeft verleden jaar gevraagd om een eurodubbeltje per Rotarian per dag. Dat moet toch kunnen drie jaar lang? Dan zitten we in 2012 op het gewenste bedrag. Hoe is de stand in ons district? Er zijn twee Rotary Clubs die het gehele bedrag meteen hebben overgemaakt, hartelijk dank.

Er zijn 15 Rotary Clubs die een bedrag hebben overgemaakt voor hopelijk het eerste jaar, hartelijk dank. Er zijn drie Rotary Clubs die al twee jaar achter elkaar een bedrag hebben overgemaakt, hartelijk dank. Er zijn in ons district nog 45 Rotary Clubs die blijkbaar aan het sparen zijn om polio beheersbaar te houden. Ik hoop dat deze Rotary Clubs in dit club jaar hun bijdrage zullen geven om het cadeau van Rotary aan de wereld waar te maken.

Zie www.rotary.org en www.rotary.nl en onderstaand grafisch overzicht voor meer informatie.

Rotary projecten

De postzegelverkoop voor de actie ENDPOLIONOW is een groot succes. Veel Rotary Clubs en individuele Rotarians hebben totaal (stand per 1 juli 2010) meer dan 234.000 postzegels gekocht en hiermee al meer dan € 52.500 bijeengebracht.

Vanaf 1 juli is de nominale waarde aanduiding op de Nederlandse postzegels vervangen door een 1 of een 2. Het gevolg hiervan is dat de ENDPOLIONOW zegel een nieuw jasje heeft gekregen.

http://www.rotary.nl/d1600/nieuws/districtsnieuws/copy%20poliozegel%20juli%202010.doc/copy%20poliozegel%20juli%202010-1.jpg

WORDT VERVANGEN DOOR

http://www.rotary.nl/d1600/nieuws/districtsnieuws/copy%20poliozegel%20juli%202010.doc/copy%20poliozegel%20juli%202010-2.jpg

 

Elk velletje van 10 postzegels met de waarde aanduiding “NEDERLAND 1” wordt verkocht voor € 6,60, dus met een opslag van 50%.

De opslag van € 2,20 per velletje is volledig bestemd voor de polioactie ENDPOLIONOW.

Bestellingen kunnen per E-mail worden opgeven bij Ton van Vliet, E-mail: a.van.vliet09@freeler.nl

 
Oproep

Eén van de programma´s, die in belangrijke mate betaald wordt door TRF is de Group Study Exchange GSE. Afgelopen jaar was een team in Letland, daarvoor in India en daarvoor in Brazilië.

In dit Rotary jaar kan een groep naar Amerika, de westkust, Annaheim Californië. Tijdens onze opleiding als DGE in januari 2010 in San Diego zijn Thea en ik in dat district geweest, bij de daar fungerende gouverneur thuis. Die uitwisseling van Nederlandse jonge mensen daar naar toe belooft veel enthousiasme en mooi ervaringen. Zie de oproep van Jaap Breugem. Klik hier

De functie van gouverneur. Voor het Rotary jaar 2012-2013 is deze functie vacant, dus na DGE Bert Vroon en DGN Jan ten Sijthoff. Heb je interesse om een bijdrage te leveren aan Rotary buiten je eigen Rotary Club, laat het mij weten. tenuyl@wxs.nl of 0650480712

Districtsconferentie

De drie Rotary Clubs Emmen, Emmen ´t Loo en Emmen Monarch zijn druk bezig met de voorbereidingen.

Bericht van de Discon PR Commissie

Binnenkort bij uw club: onze gouverneur Onno te Nuyl met een speciale aankondiging voor de Discon voor u, uw partner en uw (klein)kinderen. Noteer alvast in uw agenda: 26 maart 2011 gaat het vlinderen in Emmen…

Onno te Nuyl

DG 2010-2011 D1590