© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief september 2010

Onno te Nuyl

met zijn vrouw Thea

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief september 2010

Listen, Do, Peace

Beste fellow Rotarians,

Maandthema van RI:

New Generations

September is de maand waarin aandacht wordt gevraagd voor New Generations. Met andere woorden de toekomst van onze samenleving en Rotary. Nu de vijfde service avenue in Rotary.

Als kleine jongen mocht ik met mijn vader mee naar activiteiten die werden georganiseerd voor kinderen van de Rotary Club Rijswijk. Rotary was kindvriendelijk en is dat nog steeds. Bij mijn trainingen voor deze functie als DG in Parijs en San Diego is het mij opgevallen dat Rotary International veel aandacht geeft aan de opleiding en vorming van jonge mensen. Hebben wij het in Nederland bij Vocational Service over de ethiek in ons beroep en ons leven, in Amerika ligt de nadruk veel meer op de vorming en begeleiding van jonge mensen door training en opleiding. Daaruit zijn ook de programma´s als GSE en RYLA ontstaan.

Vooraankondiging GSE uitwisseling met D5320 in Zuid-Californië in 2011 / 2012

Voor een vijftal gemotiveerde en gekwalificeerde jonge beroepsbeoefenaars (M/V) in ons district, die werkzaam zijn in het bedrijfsleven, bij de overheid, of in een vrij beroep, bestaat de mogelijkheid om van 19 april tot 15 mei 2011, met een door de gouverneur benoemde teamleider een bezoek te brengen aan District 5320 in Zuid-Californië, het gebied tussen Los Angeles en San Diego. Gedurende 4 weken nemen ze daar kennis van bedrijfsleven, onderwijs, samenleving, cultuur en natuur en ontmoeten zij collega’s uit het eigen vakgebied. Een jaar later, van 6 mei tot 3 juni (2012), brengt het GSE team van D5320 in Zuid-Californië een bezoek aan ons district.

Deelname staat open voor jonge Nederlandse professionals (25-35) met minimaal 2 jaar beroepservaring, die niet in directe lijn verwant zijn aan een Rotarylid, en die door een club worden voorgedragen aan de selectiecommissie. Het vak of beroep dat een kandidaat uitoefent doet bij de selectie niet ter zake. Wel of de kandidaat belangstelling heeft voor hoe in de eigen beroepsgroep, of in het eigen werk, wordt omgegaan met het thema “conflict beheersing”.

Begin september 2010 ontvangen alle clubs een brief met informatie over de eisen die aan kandidaat-leden worden gesteld, alsook over de procedure van aanmelding en selectie. In dezelfde brief staat vermeld hoe clubleden die in aanmerking willen komen om in 2012 leider van het GSE team naar Zuid-Californië te worden, hun belangstelling hiervoor kenbaar kunnen maken.

In de PETS handleiding 2010 staat aangegeven welke clubs betrokken zijn bij de ontvangst van het Amerikaanse GSE team in 2012. Deze clubs ontvangen in september 2011 hierover een brief met nadere informatie.

De GSE coördinator van ons district die al deze werkzaamheden coördineert, is Jaap Breugem van RC Zwolle-Noord. Zijn e-mail adres is j.breugem@zonnet.nl.

Zie voor meer over GSE: handbook 164en

De vijfde avenue van Rotary: New Generations Service

Rotary heeft voor het realiseren van haar doelen al in de jaren 1920 gekozen om dat te doen via vier wegen, de avenues waarlangs we onze doelen willen bereiken, namelijk Club Service, Community Service, Vocational Service en International Service.

Het verbaast, of toch niet in zo´n grote organisatie, dat het tot de Council on Legislation van juni 2010 heeft geduurd voordat er een vijfde weg aan is toegevoegd, namelijk New Generations. De activiteiten van de Club Jeugd Commissarissen zijn verheven tot een erkende Avenue in Rotary.

Kijk eens op de site www.rotary.org en type bij zoeken het betreffende nummer, voor:

Rotaract Handboek (562-EN); Interact Handbook (654-EN); Youth Exchange Handbook (764-EN), of hoe om te gaan met wederzijds gedrag: Abuse and Harassment Prevention (775-EN).

Er zijn mij vragen gesteld over de statuten van Rotary Clubs waarin nog sprake is van vier avenues. Moeten we nu meteen naar de notaris? Dat is niet noodzakelijk. De statuten van de Rotary Club zijn er voor de eigen Club, de eigen spelregels binnen Rotary. Aanpassingen in de Manual of Procedures worden geacht te worden opgevolgd door alle Rotary Clubs, ongeacht hun eigen statuten. Dus wacht maar tot een goed en passend moment voor de notaris.

Naar aanleiding van mijn maanbrief van augustus ontving ik een aantal reacties:

Over de basis van Rotary, namelijk Fellowsip, de gelegenheid krijgen en geven om elkaar te ontmoeten. En via de avenue Vocational Service kunnen we een bijdrage leveren in onze samenleving evenals via de andere vier avenues

Over mijn uitleg van Peace, waarom niet gewoon vrede. Samen-leven sprak mij meer aan gezien vanuit de naoberschap in veel gebieden.

En, via via hoor ik dat Rotarians hun vakantie hebben aangepast om (voor het eerst in drie jaar) bij het bezoek van de gouverneur aanwezig te kunnen zijn. Ik verheug mij daar op.

District 1590

RBC: Besturen reageer op de uitnodiging van de organiserende club!

Regio I

Regio II

Regio III

Regio IV

15 september

22 september

16 september

23 september

Drachten de Wouden

Groningen Oost

Coevorden

Dedemsvaart

Tijdens alle RBC zal aandacht worden gegeven aan The Rotary Foundation, met name aan de werkwijze om geld terug te krijgen voor projecten van Rotary Clubs in het district.

IM: Rotarians meld je aan voor de interessante programma’s van de organiserende Rotary Clubs!

Regio I

Regio I

Regio III

Regio IV

5 oktober

4 oktober

6 oktober

7 oktober

Wolvega

Roden Leek

Beilen

Zwartewatersteden

Bezoeken aan Rotary Clubs:

Als gouverneur ben ik de clubs aan het bezoeken (www.rotary.nl/d1590) en vraag daarbij aandacht voor het motto dit jaar: Listen, Do, Peace of te wel : Luisteren, Doen, Samen leven.

Een warm welkom valt mij te beurt. Vera Kerremans heeft verleden jaar een trend gezet met haar V’s over verantwoording, vernieuwing en verjonging. De resultaten worden zichtbaar in de clubs.

The Rotary Foundation TRF

Een vast onderdeel van de maandbrief is nieuws over TRF.

Rotarian Kor Doornbos komt op alle RBC’s uitleg geven over The Rotary Foundation en het aanvragen van Matching Grants. Leuker kunnen we het niet maken.

Klik hier voorde pp-presentatie en brochure.

Polio beheersbaar maken net als in Nederland

In de gesprekken met de besturen en leden van de clubs ontmoet ik een warme belangstelling om te helpen bij de ‘final inch’, het laatste stukje van onze belofte aan de kinderen in de wereld. Gelukkig ontvang ik vele toezeggingen en al stortingen om de uitdaging met Bill Gates aan te gaan.

Zie www.rotary.org en www.rotary.nl voor een veelheid aan documenten.

Rotary projecten en anderen

Graag aandacht voor: Stichting Erven A. de Jager die met hulp van Rotarians activiteiten wil ontplooien in de provincie Groningen. Klik hier.

De functie van gouverneur. Voor het Rotary jaar 2013 2014 is deze functie vacant, dus na DGE Bert Vroon en DGN Jan ten Sijthoff. Heb je interesse om een bijdrage te leveren aan Rotary buiten je eigen Rotary Club, laat het mij weten. tenuyl@wxs.nl of 0650480712

Districtsconferentie

De drie Rotary Clubs Emmen, Emmen ´t Loo en Emmen Monarch zijn druk bezig met de voorbereidingen.

Nieuws van de Discon PR Commissie.

Binnenkort bij alle RBC’s en Intercity Meetings een speciale Discon attentie voor alle aanwezigen. Noteer alvast in uw agenda: 26 maart 2011 gaat het vlinderen in Emmen…

Onno te Nuyl

DG 2010 2011

D1590