© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief oktober 2010

Onno te Nuyl

met zijn vrouw Thea

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief oktober 2010

Listen, Do, Peace

Beste fellow Rotarians,

Maandthema van RI:

Vocational Service

Dit is de maand voor Vocational Service. Eén van de vijf Rotary Avenues waarlangs we onze doelstellingen willen realiseren. Door velen de lastigste weg gevonden. Wat is dat? Wat moeten we ermee? Toen ik een jaar lid was van RC Emmen zei de voorzitter tegen mij: ga jij maar Vocational doen, ik had de classificatie: bedrijfsorganisatie. Beroepspraatjes, intuïtie, ethiek, voorlichting, 4-way test. Als het allemaal goed gaat is er niets aan, zelfs een beetje saai. En als er wel iets aan de hand is dan is het plotseling moeilijk, en dan kunnen we het er maar beter niet over hebben. Zie www.rotary.org An Introduction to Vocational Service (255-EN).

Eens haalde ik zelf vijf dagen achter elkaar de voorpagina van een regionaal dagblad. Bij de vijfde keer had onze oudste zoon een weddenschap afgesloten met vriendjes, wedden dat: ‘morgen mijn vader op de voorpagina staat’. Dat was kat in het bakkie.

Als voorzitter van een schoolbestuur werd ik geconfronteerd met ‘gedoe’ in de directie. Eén van de partijen ging naar de krant en de ander was lid van mijn Rotary Club. Toen werd het lastig, dan sta je alleen; ik heb de 4-way test in al z’n uitleggen vele malen gelezen. Verzin iets, doe iets. Binnen mijn club heb ik gevraagd de krantenartikelen te mogen voorlezen. Vanaf dat moment hadden we allemaal in de club dezelfde informatie, de waarheid lag toch ergens anders, maar dat kwam later. Ik heb geleerd: loop er niet voor weg en maak het bespreekbaar. Het ‘gedoe’ is op een wellevende wijze opgelost, zonder schade aan personen, de Rotary Club en de school.

Tijdens onze opleiding in Amerika tot DG heb ik ervaren dat Rotary daar met Vocational Sevice heel anders omgaat dan hier en anders aankijkt tegen Vocational Service. Amerikanen zijn veel meer gericht op de opleiding en training van jongvolwassenen in het leren leidinggeven en omgaan met elkaar. Programma’s voor deze groep hebben een andere invulling en uitvoering dan bij ons. Een programma als RYLA vindt daar veel meer respons bij Rotary Clubs en jeugdigen dan ik hier ervaar. Zie www.rotary.org Rotary Youth Leadership Awards (694-EN).

Wil je weten hoe andere Rotary Clubs op dit gebied het hebben aangepakt kijk dan eens op www.rotary.nl/d1590 bij Vocational Service D1590.

Erkenning van de inzet van Rotarians

Beste mensen,

Tot mijn grote verassing kregen Peter Wiers (watercoördinator district 1580) en ik afgelopen donderdag bij de Aqua for All Stakeholdersdag de vrijwilligers award uitgereikt als dank voor de vele Rotary inspanningen op het gebied van water. Bijgaand een foto van de bijeenkomst. Het

is leuk om te zien dat de inspanningen van Rotaryclubs ook buiten Rotary gezien en erkend worden.

Met vriendelijke groet, Dick Luijendijk

District 1590

GSE uitwisseling met D5320 in Zuid-Californië in 2011 / 2012

Voor een vijftal gemotiveerde en gekwalificeerde jonge beroepsbeoefenaars (M/V) in ons district, die werkzaam zijn in het bedrijfsleven, bij de overheid, of in een vrij beroep, bestaat de mogelijkheid om van 19 april tot 15 mei 2011, met een door de gouverneur benoemde teamleider een bezoek te brengen aan District 5320 in Zuid-Californië, het gebied tussen Los Angeles en San Diego. Gedurende 4 weken nemen ze daar kennis van bedrijfsleven, onderwijs, samenleving, cultuur en natuur en ontmoeten zij collega’s uit het eigen vakgebied.

Begin september 2010 ontvingen alle clubs een brief met informatie over de eisen die aan kandidaat-leden worden gesteld, alsook over de procedure van aanmelding en selectie. In dezelfde brief staat vermeld hoe clubleden die in aanmerking willen komen om in 2011 leider van het GSE team naar Zuid-Californië te worden, hun belangstelling hiervoor kenbaar kunnen maken.

De GSE coördinator van ons district die al deze werkzaamheden coördineert, is Jaap Breugem van RC Zwolle-Noord. Zijn e-mail adres is j.breugem@zonnet.nl.

RBC: Tijdens alle RBC’s is aandacht gegeven aan The Rotary Foundation. Klik hier voor de power point presentatie, zoals deze op de districtswebsite is te vinden.

Succes story’s D1590 van de laatste 30 maanden The Rotary Foundation

•Er was sprake van 32 projecten opgedeeld in 6 x 1590-I, 10 x 1590-II, 6 x 1590-III en

4 x 1590-IV en 6 x district (District Simplified Grants (DSG))

•Rotarians van D1590 hebben over 2,5 jaar middels Every Rotarian Every Year (EREY) ruim € 200.000 in Annual Program Found (APF) gestopt. (RoFo bijdrage van de clubs)

•16 van de 63 RC’s hebben voor Grants (MG/DSG/VS) zelf rond € 200.000 middels

fundraising verzameld

•Deze 16 RC’s en het district hebben via Grants de inleg van € 200.000 terug gehaald.

•Daarnaast werd met Grants nog rond € 250.000 extra uit de APF gehaald

IM: Rotarians meld je aan voor de interessante programma’s van de organiserende Rotary Clubs!

Regio I

Regio I

Regio III

Regio IV

5 oktober

4 oktober

6 oktober

7 oktober

Wolvega

Roden Leek

Beilen

Zwartewatersteden

The Rotary Foundation TRF

EveryRotarianEveryYear (EREY)

In de maand september hebben de penningmeesters van alle clubs in ons district de brief ontvangen met het verzoek de jaarlijkse bijdrage aan The Rotary Foundation te leveren. In 2001 heeft de Council on Legislation (COL) unaniem een bijdrage per lid aanvaard van US$ 100, omgerekend € 77.

Penningmeesters, maakt uw clubbijdrage z.s.m. over met de aan de brief gehechte acceptgiro op gironummer 3071211.

Clubbijdragen aan TRF in 2009-2010

Verheugend is dat bijna alle clubs in D 1590 in 2009-2010 hun bijdrage op tijd hebben geleverd!

In totaal ruim € 82.000, hetgeen een gemiddelde per lid van € 30 betekent. Er is dus nog een weg te gaan naar de eerder genoemde € 77. Dat zou dan voor ons district € 208.000 betekenen en daardoor aanzienlijk meer middelen in ons District Designated Fund (DDF) voor het uitvoeren van projecten!

Beschikbare middelen voor D 1590 tbv projecten

In het District Designated Fund (DDF), dat gevoed wordt met een deel van de jaarlijkse bijdragen per lid, is voor 2010-2011 nog een bedrag beschikbaar van US$ 76,000 voor matching grants. In augustus is al een matching grant (MG) van US$ 7,114.00 toegekend aan RC Groningen-Zuid voor een project in India in samenwerking met RC Ambalpady (D 3180).

Twee clubs hebben projecten in voorbereiding in resp. Zuid-Afrika en Namibië. Voor de financiering van DDF-projecten kan bovendien een beroep worden gedaan op het World Fund (WF).

Als District Simplified Grant (DSG) voor 2010-2011 is US$ 12,254.00 beschikbaar voor kleinere projecten zonder de verplichting van een buitenlandse hostclub ter plaatse.

Advies en ondersteuning

De regiocommissarissen in ons district kunnen te allen tijde behulpzaam zijn bij het indienen van een MG-aanvrage uit het DDF, het WF en de DSG. Zie verwijzing naar districtsfunctionarissen

Maak van hun kennis en ervaring gebruik ter voorkoming van teleurstelling!

Future Vision Plan (FVP)

TRF heeft 100 districten in de wereld, waaronder D 1600 in Nederland, aangewezen als “pilotdistrict”, waarin TFR een nieuwe financieringsmethodiek voor grants test en uitwerkt. In 2013 zal deze in werking moeten treden. “Non pilotdistricten”, zoals het onze, kunnen in principe geen projecten ondernemen in pilotdistricten, tenzij dit via het Nederlandse pilotdistrict 1600 gebeurt. Neem in voorkomende gevallen contact op met de regiocommissaris om het een en ander in goede banen te leiden. Zij weten welke districten in de wereld als pilot zijn aangewezen.

Polio beheersbaar maken net als in Nederland

In de gesprekken met de besturen en leden van de clubs ontmoet ik een warme belangstelling om te helpen bij de ‘final inch’, het laatste stukje van onze belofte aan de kinderen in de wereld. Gelukkig ontvang ik vele toezeggingen en al stortingen om de uitdaging met Bill Gates aan te gaan.

Zie www.rotary.org en www.rotary.nl voor een veelheid aan documenten.

Rotary Clubs en hun projecten

Rotary Eems-Dollard organiseert  op Landgoed Ekenstein te Appingedam de 8ste Luci-fair.

Een fair voor huis en haard. Evenals voorafgaande jaren biedt de fair weer een gevarieerd aanbod van antiek en kunst, decoraties voor huis en tuin, stijlvolle kleding en accessoires, delicatessen, heerlijkheden van het Groninger land.

De opbrengst van deze fair gaat naar het Microcredietfonds Githunguri in Kenia. Dit fonds stelt kredieten beschikbaar aan jonge boer(inn)en, die in Nederland een opleiding gevolgd hebben in de gelegenheid  een lening te geven, en naar Stichting “De Schutse” in Appingedam. Deze vrijwilligersorganisatie voor palliatieve terminale zorg heeft tot doel, die mensen die in het eindstadium van hun ziekte  zijn te begeleiden en te  verzorgen. Zij bieden hen de mogelijkheid thuis of in een vertrouwde omgeving – een bijna-thuis-huis-te sterven.

De fair wordt gehouden op:

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

26 november

27 november

28 november

14.00 tot 22.00 uur

10.00 tot 18.00 uur

10.00 tot 18.00 uur

Rotary brengt zomerpracht in de winter

De Rotaryclub van Emmeloord/Urk heeft in haar 60-jarig bestaan een rijke traditie inzake het organiseren van fondswerving ten bate van vrijwilligerswerk in onze omgeving. Klik hier.

Districtsconferentie

De drie Rotary Clubs Emmen, Emmen ´t Loo en Emmen Monarch zijn druk bezig met de voorbereidingen.

Nieuws van de Discon PR Commissie. Wist u dat de Discon ook erg leuk is voor uw (klein)kinderen, omdat we een erg leuk programma hebben?

En dat onze locatie een 4-sterren hotel is (met zwembad!) en u ook kunt blijven overnachten?

Noteer alvast in uw agenda: 26 maart 2011 gaat het vlinderen in Emmen…

Onno te Nuyl

DG 2010 2011

D1590