© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief januari 2011

Onno te Nuyl

met zijn vrouw Thea

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief Januari 2011

Listen, Do, Peace

Beste fellow Rotarians,

Maandthema van RI:

Rotary Arwareness Month

Een voorspoedig, gelukkig en gezond nieuw jaar 2011 gewenst.

Rotary begint, halverwege het Rotary jaar, ons aan te spreken op awareness, kan het niet wat eenvoudiger? Bewustzijn, oplettend zijn, welingelicht zijn, op de hoogte zijn, gewaar zijn voor Rotary en alles wat ons kan overkomen. Een goed begin van het nieuwe jaar. Of zijn het gewoon de goede voornemens die we aan het begin van ieder jaar maken en waarbij blijkt dat de werkelijkheid weerbarstig is en ons vaak niet helpt bij het uitvoeren van onze goede voornemens?

Blijkbaar roept Rotary ons op ‘ iets te zijn’ en daar is niets mis mee. Mijn vader liet mij vroeger zelf keuzes maken, iets te doen en zei daar steeds bij: ‘ je bent wel zelf verantwoordelijk voor de resultaten van je eigen handelen’. Dan kom je ook wel eens van een koude kermis thuis.

Rotarians dit sluit mooi aan bij: luisteren, doen en naoberschap.

Bezoeken aan Rotary Clubs

Hartelijk dank, jullie hebben het mij mogelijk gemaakt alle Rotary Clubs te bezoeken voor Kerstmis. Heel wat ervaringen heb ik opgedaan in de gesprekken met de besturen en de leden van de clubs. Ik ben voornemens om op de PETS voor inkomende voorzitters op vrijdag 18 maart 2011 te vertellen over mijn ervaringen. Daar kunnen de inkomende voorzitters dan hun voordeel mee doen.

Naar aanleiding van

Als gouverneur was ik druk met het bezoeken van alle Rotary Clubs. Gelukkig was het mogelijk om met mijn eigen club Emmen een bezoek te brengen aan Bonn, waar ook onze contact clubs uit Duitsland, Frankrijk en Engeland aanwezig waren. Een zeer geslaagd weekend met een mooie reactie van onze Engelse vrienden:

Having returned to Herne Bay and told my fellow Rotarians of the good time we had in Bonn, I feel I must thank you , your wife and all the other Emmen Rotarians and their partners for the hospitality, warmth and welcome given to myself and Sandy during this weekend. As relatively new members to the “Rotary” circle your friendship made for a wonderful and enjoyable time. We look forward to seeing you all again in the future.

Best regards Allan & Sandy Winkworth

Mooi toch ? !

Council on Legislation 2013

Eens in de drie jaar wordt de Council on Legislation (CoL), de wetgevende vergadering van Rotary International georganiseerd. In een week tijds worden ruim 200 voorstellen door afgevaardigden van alle districten behandeld. Zie voor een verslag van de CoL van dit jaar de Rotarian van juni!

De besluiten van de CoL worden verwerkt in de Manual of Procedure (MoP), het “wetboek”van Rotary. De nieuwe MoP als gevolg van de CoL van dit jaar is al digitaal beschikbaar en ook in boekvorm.

De voorbereiding voor de volgende CoL in 2013 is inmiddels al gestart. Voorstellen voor de CoL van 2013, ingediend door clubs, moeten door een districtsconferentie of assembly goedgekeurd worden. Uiterlijk 31 december 2011 moeten de voorstellen in Evanston zijn.

De CoL is de belangrijkste besluitvormende instantie in Rotary, maar ook de meest onbekende. Alleen bij dringende zaken wordt de MoP tevoorschijn gehaald.

Er zullen zeker zaken zijn die clubs zouden willen veranderen. Aarzel daarom niet daarvoor het initiatief te nemen. Raadpleeg de MoP en vraag informatie en /of ondersteuning bij het maken van een voorstel bij Jan Hemminga, afgevaardigde CoL 2013.

THE ROTARY FOUNDATION (TRF)

District Simplified Grants(DSG):

Een aantal clubs heeft zich gemeld voor een DSG-bijdrage in hun projecten. De Commissie WCS/TRF heeft deze inmiddels uit het voor 2010-2011 beschikbare DSG ad US$ 12,254.00 toegekend aan:

- RC Dronten/Raalte/Staphorst-Reestland

voor een zomerkamp tbv Europese jongeren

- RC Pekela

voor leermiddelen van Roma kinderen

- RC Emmen

middelen tbv bereiding en uitreiking maaltijden voor dak- en thuislozen in Timisoara

- RC Coevorden

voor ondersteuning van de Stichting Rudie Zwols Fonds tbv kansarme jongeren Coevorden

$ 4,000

$ 2,700

$ 3,375

$ 2,179

Totaal beschikbaar en toegekend voor 2010-2011

$ 12,254

Matching grants (MG):

Voor MG’s is voor 2010-2011 nog een bedrag beschikbaar van US$ 60,000 als verdubbeling van de eigen investering met een maximum van US$ 25,000 per project. Zo mogelijk kan dit bedrag vanuit het World Fund (WF) nog met 50% verhoogd worden door TRF. Raadpleeg daarover de regiocommissaris.

Een MG van $ 7,114 werd in augustus 2010 toegekend aan RC Groningen Zuid. Enkele clubs hebben aanvragen in voorbereiding voor ca. $ 30,000. Er is dus nog ruimte!

In het kader van het TRF’s Future Vision Plan (FVP) dienen clubs erop te letten dat bij voorkeur gekozen moet worden voor host clubs, die geen deel uitmaken van het FVP. Clubs in de z.g. pilotdisticten, deel uitmakend van het FVP zijn uitgesloten voor MG’s. De regiocommissarissen in ons district weten welke clubs dit zijn. Ga eerst bij hen te rade alvorens een host club te benaderen ter voorkoming van teleurstellingen!

TRF-seminar:

Op 5 maart 2011 vindt een TRF-seminar plaats in het Provinciehuis van Antwerpen voor de Nederlandse, Belgisch/Luxemburgse en Zwitserse districten. Het programma met ongetwijfeld interessante sprekers zal binnenkort bekend worden gemaakt. Zij, die aan dit seminar willen deelnemen, kunnen zich aanmelden bij de voorzitter van de Commissie WCS/TRF : Frits Mulder, e-mail f.w.mulder@xs4all.nl .

Polio de wereld uit

Inmiddels hebben alle Rotary Clubs de toolkit ontvangen met informatie.

In de maand februari wordt in Nederland speciale aandacht gevraagd voor Rotary en in het bijzonder voor onze inzet voor ‘End Polio Now’. Het kan dus zomaar gebeuren dat je ergens in het openbare gebied logo’s tegenkomt waarvan je denkt: waar heb ik dat

eerder gezien? Dat is aandacht voor onze eigen organisatie, voor Rotary en voor de inspanningen die wij allemaal hebben geleverd om een succes te maken van onze inzet en positie. Een invulling van: Listen, Do, Peace.

Districtsconferentie

Welkom op de website van de DISCON op 26 maart 2010

www.disconemmen2011.nl

Onno te Nuyl

DG 2010 2011

D1590