© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief februari 2011

Onno te Nuyl

met zijn vrouw Thea

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief Februari 2011

Listen, Do, Peace

Beste fellow Rotarians,

Maandthema van RI:

World Understanding Month

Schrijf u nu in voor de Discon 2011 op zaterdag 26 maart 2011

www.disconemmen2011.nl

GROUP STUDY EXCHANGE 2011

In april en mei van dit jaar staat er weer een uitwisseling op het programma in het kader van het ‘Group Study Exchange’-programma van de Rotary Foundation. Het team uit ons district 1590 onder leiding van Thom van der Goot van Rotaryclub Groningen-Oost is druk en enthousiast bezig met de voorbereidingen op een vier weken lange trip naar het prachtige Zuid-Californië, USA – district 5320. Volgend jaar komen de Amerikanen ons opzoeken.

Het vijftal ‘young professionals’ - werkzaam in de psychiatrie, de gezondheidszorg, het onderwijs en het bedrijfsleven - is gekozen uit een grote groep enthousiastelingen, die november vorig jaar op voordracht van Rotaryclubs uit ons district met de selectie dag hebben meegedaan.

Het GSE-team komt sindsdien elke drie weken bij elkaar om de reis voor te bereiden: de vorderingen door te spreken, samen te (leren) werken, ideeën uit te wisselen, elkaar te informeren en te ondersteunen, zodat een zo succesvol mogelijke uitwisseling met de Amerikanen kan ontstaan. Het team is allereerst uit op het opdoen van kennis en ervaring op ieders eigen vakgebied, maar ook willen we kennis nemen van de leefgewoonten, de waarden en normen, de economie en de cultuur van Zuid-Californië. Er is nogal wat aan de hand in de USA, leren ons immers de media! In deze GSE staat trouwens het door de Foundation aangedragen thema ‘conflicthantering’ centraal – voor elk vakgebied, maar ook breder een interessant vraagstuk.

De selectiecommissie van district 1590 heeft goed werk verricht in de samenstelling van dit team. Er heerst binnen de groep een prettige, ontspannen, leergierige en professionele verstandhouding. Het team is Rotary en de Rotaryclubs die de kandidaten hebben voorgedragen bijzonder dankbaar voor de unieke kans mee te doen met deze GSE. Het team zal er dan ook alles aan doen een goede indruk achter te laten bij de Amerikaanse Rotarians.

We houden u allen graag van onze ervaringen op de hoogte.

Foto van team en de namen van links naar rechts:

Laura Snabilié, Michel van Vliet, Linda van der Meulen, Richard Touber en Ellen Kinkel.

District 1590

De toekomst begint voor onze DGE Bert Vroon, juist terug van training in Amerika

OVER DE GROTE ROTARYFAMILIE

Van 8 tot 24 januari j.l.  vertoefden mijn vrouw (spouse) Anna en ik in de USA. De eerste week op homestay in Florida, de tweede week op de Rotaryassembly in San Diego.

De homestay betekent een week bij een Rotarygastgezin, veel clubs bezoeken, uitstapjes naar Disneyworld (Apcot), de krokodillen, en Cape Kennedy; al doende het Engels op te vijzelen. Je treft een overweldigende gastvrijheid.

In San Diego was de training voor mij als toekomstig Gouverneur, en voor Anna als zijn spouse. Een formidabel georganiseerd event, met alle inkomende gouverneurs van over de hele wereld. De speeches waren verbluffend goed qua inhoud en presentatie. Daarbij verbleken alle Nederlandse politici. De avonden cultureel charmant opgezet. De training voor mij intensief. Voor Anna was het in de trainingen voor spouses minder effectief: te weinig geëmancipeerd, te veel op spiegeltjes en kraaltjes gericht. Maar goed: cultuurverschillen zijn ook interessant. Want Angelsaksisch is en blijft het; al loopt Rotary daar sterk terug en groeit het sterk in het verre oosten, exclusief Japan. Maar wat blijft: het Rotary-familiegevoel.

Het JAARTHEMA van de Inkomende President van Rotary International, Kalyan Banerjee uit India, een bewogen en begenadigd spreker met het hart op de goede plek is: REACH WITHIN TO EMBRACE HUMANITY. Niet makkelijk vertaalbaar. Ik lees het aldus: alleen vanuit je diepste wezen kun je echt medemenselijkheid omarmen.

Het kleurrijke logo verbeeldt dat: de kleurrijke, en dus bezielde veelvormige en brede omarmingen. Hij sluit daarbij perfect aan op de tijdgeest. De weg naar binnen, ontmoeting met je eigen ik, op zoek naar je bronnen, je inspiratie: de managementtrainingen en –boeken staan er bol van.

Nieuw leiderschap en -stijlen, ander personeels-management, andere beleidskeuzen zijn er het gevolg van.

Solidariteit en gemeenschapsvorming: het mag weer! Duurzaamheid, integriteit, compliance, maatschappelijk verantwoord ondernemen, dienend leiderschap, de zoektocht op aarde, authenticiteit: Rotary staat er midden in. Springlevend en dienend.

Bij zijn thema sluit ik aan met : Rotary, maatschappelijk relevanter dan ooit! Op dit thema ga ik in op al mijn clubbezoeken en  op de PETS (President Elect Training Seminar) in Emmen, op 19 maart (16.00 uur) tot 20 maart (14.00 uur ) a.s.. Verplicht voor alle inkomende voorzitters, zoals San Diego voor mij ook verplicht was. Maar zo zal je het niet ervaren. Want we hebben een boeiend programma, vooral gezellig ook; we blijven immers  Nederlanders.

Ik verheug mij zeer op mijn Gouverneursjaar. Want Rotary bleek ook weer voor mij een unieke organisatie. 105 jaar maatschappelijk actueel: er zijn niet veel organisaties die je dat na nazeggen. Het is dan ook niet toevallig dat ik landelijk de portefeuille Vocational Service ga vormgeven.

Ik hoop velen van jullie te ontmoeten en met jullie inspiratie te delen.

Bert Vroon

Autotourrit door Friesland

Aanstaande 15 mei 2011 organiseert RC Leeuwarden Oldehove, met hulp van de drie overige RC's in Leeuwarden, een tourrit voor oldtimers en motors. Zij willen daarbij graag geld verzamelen voor de Voedselbank. De bedoeling is om een tocht te houden door Friesland, waarbij Rotary leden van welke club dan ook mee kunnen doen.

Nadere invulling van deze toertocht via www.rotary.nl/d1590 en

Jacob Deinum, 058-2121770, 06-15011223, secretarisoldehove@gmail.com

The Rotary Foundation TRF

In de maandbrief van januari is veel aandacht gegeven aan TRF en dat heeft geleid tot nieuwe initiatieven en plannen van Rotary Clubs. Het GSE team wordt betaald door TRF vanuit de bijdragen van alle Rotary Clubs. Een succes van de bovenste plank.

Rotary Foundation Zone Seminar voor Nederland, België, Luxemburg en Zwitserland

Zaterdag 5 maart 2011 te Antwerpen in het Provinciehuis

Ik heb het genoegen u de uitnodiging  toe te zenden voor het FR seminarie van 5 maart eerstkomende. Mag ik u verzoeken dit zo breed mogelijk te willen verspreiden ? Ik herinner je er aan dat wij in ideaal geval de DG’s, DGE’s, DGN’s, DRFC chairs et DGSC wensen te kunnen verwelkomen evenals de ADG’s.   Klik hier voor meer informatie

Met vriendschappelijke groeten,

Georges Richard,RRFC 2008/11, g.richard@skynet.be

Polio de wereld uit

In de maand februari wordt in Nederland speciale aandacht gevraagd voor Rotary en in het bijzonder voor onze inzet voor ‘End Polio Now’. Het kan dus zomaar gebeuren dat je ergens in het openbare gebied logo’s tegenkomt waarvan je denkt: waar heb ik dat eerder gezien? Dat is aandacht voor onze eigen organisatie, voor Rotary en voor de

inspanningen die wij allemaal hebben geleverd om een succes te maken van onze inzet en positie. Een invulling van: Listen, Do, Peace.

Zie www.rotary.org en www.rotary.nl voor een veelheid aan documenten.

The Gambia

In de loop van deze maand gaan Thea en ik het West Afrikaanse land The Gambia bezoeken, de twee Rotary Clubs Banjul en Fajara en tevens de projecten zien die daar een aantal jaren geleden zijn gestart door onder andere de RC Emmen. Zie http://www.rotary.nl/emmen/Projecten/The%20Gambia/Micro%20credits/ en www.bafrow.gm/socialecodevelopment.html

Nieuws van de Discon PR Commissie:

Schrijf u nu in voor de Discon 2011 op zaterdag 26 maart 2011: “Het gaat vlinderen in Emmen..” op www.disconemmen2011.nl !

Onno te Nuyl

DG 2010 2011

D1590