© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief april 2011

Onno te Nuyl

met zijn vrouw Thea

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief april 2011

Listen, Do, Peace

Maandthema van RI:

Magazine Month

 

 

Van ouds her is een magazine een middel om vanuit de ‘hogere regio’s’ te communiceren met de leden van de vereniging. The Rotarian is daarvan een voorbeeld en vierde dit jaar zijn 100-jarig bestaan. Op de website www.rotary.org of http://shop.rotary.org/Rotarian-100th-Anniversary-Collectors/dp/B004GINQ4O is de uitgave digitaal in te zien. Sinds vele jaren is het toegestaan om in Nederland ons eigen Nederlandstalig blad De Rotarian uit te geven. Ik heb wel eens Rotarians gesproken die er trots op waren te vertellen dat dit blaadje onuitgepakt bij het oud papier ging, waarop ik altijd zei: ‘van niet lezen is nog niemand slimmer geworden’. Contact met de leden willen we graag hebben en daarvoor hebben we onze eigen Rotarian en iedereen is in de gelegenheid een abonnement te nemen op de internationale versie voor $24 per jaar.

Daarnaast is er de digitale maandbrief van de gouverneur en hebben we de website en iedere Rotarian kan naar eigen inzicht en behoefte twitteren, linkedinnen en faceboken al dan niet via door Rotary ondersteunde platformen.

Het belangrijkste is het onderlinge contact en de uitwisseling van ideeën in het belang van Rotary en de omgeving waar we wonen en werken.

In ons district gaf het Dagblad van het Noorden een interview weer dat zij hadden, zie het artikel

District 1590

Voor alle Rotarians een soort van dienstmededeling: de PETS (President Elect Training Seminar) is op 18 en 19 maart gehouden in Emmen voor alle inkomende voorzitters van jullie clubs. Vraag jullie inkomende voorzitter er eens naar en denk je dat hij of zij is veranderd?, dan klopt dat, want dat was de bedoeling. We hebben vanuit het district, gouverneur Bert Vroon 2011-2012, getracht jullie voorzitters wat te bieden en mee te geven. Als gouverneur vraag ik jou, als lid van jouw Rotaryclub je voorzitter te helpen bij het vervullen van zijn functie, mede in het belang van jouw Rotaryclub.

Voor secretarissen en penningmeesters was er op zaterdag een bijeenkomst met bijdragen van Peter Schnell uit Zurich en Barbara Ebbinkhuijsen van de RAN over hun activiteiten. Help jullie clubfunctionarissen bij het doen van hun taken, dat is dan makkelijk en snel, bij voorbaat hartelijk dank.

Op 19 maart hebben we de huishoudelijke vergadering van alle Rotaryclubs in het district gehouden, District Assembly. Het verslag wordt gemaakt door onze districtssecretaris Victor Sterk en zal beschikbaar komen. Van belang is dat IPDG Vera Kerremans decharge kreeg voor haar jaar, waarvoor hartelijk dank aan een ieder. DGE Bert Vroon vertelde over zijn plannen voor het komende jaar en DGNN Jan Leentvaar stelde zich voor.

The Rotary Foundation TRF

Lovende woorden van Staatssecretaris

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Ben Knapen, liet schriftelijk weten onder de indruk te zijn van de toewijding van Rotary aan de strijd tegen polio en schreef grote waardering te hebben voor de bereikte resultaten. De Nederlandse overheid stimuleert van harte de inzet van Nederlandse Rotarians en ziet dat als voorbeeld voor andere burgers die een bijdrage willen leveren aan ontwikkelingssamenwerking. ‘ Het is mij duidelijk dat de inspanningen van Rotary International de drijvende kracht zijn geweest achter de successen die wereldwijd op het gebied van polio uitroeiing behaald zijn.’

The Gambia

Het lijkt alweer lang geleden, maar Thea en ik waren een groot deel van februari in The Gambia, een land dat bekend is bij vele Rotarians en Rotaryclubs. Heerlijk die zon, de warmte, de vriendelijke mensen en de ontspanning even niets te doen, niets anders dan te luisteren naar het ruisen van de zee. Nou ja, één dag hadden we helemaal ‘niets’ en alle andere dagen waren er activiteiten met en voor Rotary, clubs bezoeken en projecten. Onder andere het project BAFROW bezocht dat zeer succesvol is met het beschikbaar hebben van micro credits vanuit de Rotaryclub Emmen. In het jaar 2010 zijn 366 vrouwen geholpen bij hun bestaan . Zo zijn met kleine bijdragen grote zaken gerealiseerd. We hebben het nu met eigen ogen gezien. Daar valt veel over te vertellen. Voor het rapport: klik hier

Op straat kom je ook Gambianen tegen die zo bij Rotary zouden kunnen, zeker wat

betreft hun T-shirt.

C:\Users\onno\Pictures\2011-03-05 Gambia 2011\Gambia 2011 052.JPG

Op zaterdag 26 maart vlinderde het tijdens de Discon in Emmen

Met meer dan tweehonderd aanwezigen was de Discon 2011 een groot succes. Het programma sloot prachtig aan bij mijn thema over Luisteren, Doen, Samen-leven; Listen, Do, Peace. Als gouverneur moet je op zo’n bijeenkomst niet zoveel ‘hoeven’ . Het is een bijeenkomst voor Rotarians en partners en dat was een succes. Burgemeester Cees Bijl was enthousiast over Rotary en de rol die zo’n club kan spelen in de gemeente omdat de Rotarians zo’n gemêleerd gezelschap vormen. Key note speaker Ashok Bhalotra vertelde over zijn ervaringen als professioneel luisteraar voor het ontwikkelen van stedelijke gebieden en zijn huidige passie voor Food, Energy, Water en Shelter. Dat wereldwijd, en daaraan bij te dragen, dat sluit naadloos aan bij Rotary. Boeiend en inspirerend, bedankt Ashok. En onze eigen Director, om trots op te zijn, Paul Knijff, die ons liet zien dat Rotary leeft door te gaan voor de toekomst. Trots konden we zijn op de presentatie van ons GSE team dat binnenkort vertrekt naar Californië, aan de west kust van USA. Ze hebben er zin in, te luisteren naar hun beroepsgenoten aan de andere kant van de wereld. Zie hun voorbereidingen en ervaringen op www.gse2011.com

Onno te Nuyl

DG 2010 2011

D1590