© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief juni 2011

Onno te Nuyl

met zijn vrouw Thea

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief juni 2011

Listen, Do, Peace

Maandthema van RI:

Rotary Fellowship month

 

 

Beste fellow Rotarians,

Maandthema van RI: Rotary Fellowships month

Rotary gebruikt niet het woord ‘friendship’, dat was eenvoudig te vertalen in vriendschap. Maar Rotary gebruikt het woord ‘Fellowship’ en daarmee kunnen we veel meer kanten op, van genootschap, verbond, lidmaatschap ervan tot beurs, omgang en kameraadschap.

Rotary kent veel Fellowships en stimuleert Rotarians met een gemeenschappelijk belangstelling zich te verenigen, maar wel onder voorwaarde dat niet-Rotarians ook lid kunnen worden van deze Fellowship. Al die groepen krijgen erkenning van Rotary International. In Nederland kennen we Fellowship of Gardening Rotarians www.rotary.nl/gardening , Fellowship of Flying Rotarians, Fellowship of Cycling to Serve c.asten1@chello.nl , Yachting Rotarians, Caravanning Fellowship of Rotarians www.rotarydistrict.nl/icfr , Rotarian Retro Automibile ron.hagestein@fimac.info , Golfing Fellowship vcmkok@quicknet.nl , Rotarian Gourmets gezinus@meijernet.nl , Motorcycling Rotarians www.ifmr.org en de Postzegelverzamelaarsclub a.van.vliet09@freeler.nl

En bijzondere positie heeft de Federatie van Clubs van Past Rotarians www.past-rotarians.com . Dat klopt want daar kunnen alleen maar past-Rotrians lid van worden en daarmee wordt niet voldaan aan de criteria voor een Fellowship. In Nederland is er al jaren een convenant tussen de districten en de Federatie.

District 1590

DISCON in Emmen

Na de succesvolle districts conferentie zijn de foto’s te zien op: www.disconemmen2011.nl

The Rotary Foundation TRF

Ons GSE team is weer terug in Nederland van hun trip naar Californië, aan de west kust van USA. Zie hun ervaringen op www.gse2011.com

Rotary Magazine

Halverwege de maand verscheen het Rotary Magazine. Ons verenigingsblad in een nieuwe look. Al meerdere jaren wilden de samenstellers van de Rotarian een vernieuwing doorvoeren. Daarover is veel vergaderd, is advies ingewonnen bij Rotarians, buitenstaanders, potentiele nieuwe leden en deskundigen. Daaruit werd gedestilleerd: maak een modern ogend blad dat interessant is voor een veel breder publiek dan uitsluitend enthousiaste Rotary leden. Het is aan jullie, als bekende ontvangers van het magazine, om te oordelen over het resultaat. Laat het ook weten bij de redactie of via de DG. Het feit dat zes DG’s zich, buiten medeweten van ons district 1590, hebben laten portretteren en afdrukken op posterformaat, is ze van harte gegund. Geef je mening en draag bij aan vernieuwing van Rotary.

Rotary International

Op het moment van schrijven, zijn Thea en ik ook bezig onze koffers te pakken om te vertrekken naar de International Convention in New Orleans aan de Mississippi waarvan het water dagelijks stijgt en haar hoogste punt zal bereiken tijdens de conventie. De berichten zijn dat Rotary overal aan heeft gedacht en we ons geen zorgen hoeven te maken.

Rotary International Convention

Eind mei werd de 102de Internationale Conventie van Rotary gehouden in New Orleans (Norliens) USA. Dit is de jaarlijkse bijeenkomst die open staat voor alle leden van Rotary, met de bedoeling elkaar te ontmoeten, te spreken, ideeën uit te wisselen vanuit alle delen van de wereld, maar ook voor formele zaken zoals het kiezen van de Rotary President voor het jaar 2012-2013 en ook de DGE’s voor dat jaar. Gefeliciteerd Jan ten Sijthoff, je bent gekozen. Met onder andere Bert Vroon (DG 2011-2012) waren wij daar met 18.500 andere Rotarians gedurende zeven dagen in het Morial Convention Center. Voor foto’s, verhalen, impressies zie www.rotary.org , het kan niet missen.

Voor de stad New Orleans is veel promotie gemaakt, bekend van Katrina, jazz en als importstad van slaven in vergane tijden. Gesticht door de Fransen, overgenomen door de Spanjaarden, stad in de staat Louisiana USA. Het was prachtig mooi weer en zeer warm. Uit menig café in Bourbonstreet klonk meer lawaai dan voor mij herkenbare jazz. Een dagelijks nachtleven gericht op toeristen, met veel gelegenheden om te genieten van de Creol ekitchen en de cajun smaken gericht op seafood producten. Het gokpaleis Harrah’s met 2000 slotmachines en bijna evenveel speeltafels, geopend 24 uur per dag.

De conventie gaf een programma met veel muziek en als keynote speaker Bill Gates, met plenaire sessies en workshops in zeven talen over ca. 50 verschillende onderwerpen.

Overdaad schaadt, voor mij is dit toch een beetje teveel van het goede, kiezen wordt dan moeilijk en zoveel mensen die voortdurend een andere kant op willen, maakt de logistiek niet eenvoudig. Alles is groot in US, dus ook deze conventie hal, ruw geschat met een lengte van 1,5 km en een breedte van 300 meter. Waren wij als Rotarians de enige bezoekers, welnee, de American Society of Microbiology hield haar 111de conventie met 15.000 fellows en er was ook de grootste beurs voor juweliers in USA.

Inmiddels is, met als penvoerder D1580, een aanbod gedaan om de Internationale conventie in 2018 in Amsterdam te organiseren. Daaruit kan blijken dat we zo’n conventie in Nederland ook kunnen onderbrengen. Er zijn twee vragen, namelijk of met dit ingezonden bidbook Rotary International ook is overtuigd en de vraag of we zoiets in Nederland ‘moeten willen?’ De tijd zal het leren.

Terugkijkend naar New Orleans en de conventie ben ik van mening dat het zeer de moeite waard is om zoiets mee te maken, want dan kan je oordelen. Belangrijk bij iedere activiteit is de vraag: Trekken we hiermee nieuwe leden over de streep om lid van Rotary te worden? Mijn idee is dat we nog veel te doen hebben om de jeugd er bij te kunnen krijgen en houden en interessant te zijn voor hun tempo en ontwikkeling.

Laten we ons huis eerst opruimen voordat we nieuwe gasten ontvangen!

Het Rotary jaar 2010-2011

Hartelijk dank voor al jullie inzet als leden van je Rotary Club in District 1590. Hartelijk dank aan de besturen van de 63 Clubs, de samenwerking vanaf het begin bij de PETS, de districtsassembly, RBC’s. IM’s, de districtsconferenties, de ontvangst bij mijn bezoeken aan jullie clubs en niet te vergeten jullie bijdragen aan The Rotary Foundation, aan Polio en aan al jullie individuele projecten.

Het was voor mij een ‘stevig’ jaar maar ik heb er bijzonder van genoten.

Nog vier weken en dan schuiven alle functies door naar de volgende personen en is onze Bert Vroon jullie nieuwe gouverneur, proficiat.

Bedankt voor alles

Onno te Nuyl

DG 2010 2011

D1590