© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief juli 2011

Bert Vroon

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief juli 2011

Rotary: maatschappelijk relevanter dan ooit!

Beste Fellow Rotarians,

1.Bestuurswisselingen

Alle bestuurswisselingen zijn achter de rug,de voorzitters zijn gestart,uiteraard met een speech waarin de plannen voor het nieuwe Rotaryjaar uiteen zijn gezet. Een groot aantal daarvan las ik in en bij de weekberichten, die ik van velen van jullie ontvang.

Gefeliciteerd met jullie start,ook aan overige betrokkenen in bestuur en commissies. Houd het enthousiasme vast! En vooral: blijf van Rotary genieten.

2. Gouverneurswisselingen

Als afgevaardigde van, en bestuurlijk verantwoordelijk voor RI mag ik als Gouverneur van jullie District jullie bijstaan. Als zodanig verheug ik mij op mijn bezoek aan jullie club en clubbestuur.

Zoals ik er vanuit ga dat jullie hebben genoten van de Bestuurswissel, vaak terecht een hoogtepunt in de club, zo heb ik genoten van de GouverneurswisselsLandelijk was die in Enkhuizen in het Zuiderzeemuseum op 30 juni j.l. Daar traden aan:

D 1550

Jan Vader

Financiën en de Rotary Foundation

D 1560

Henk Valkhof

Algemene Zaken

D 1570

Liesbeth Toth Varju-de Knegt

Internationale Zaken

D 1580

Roel van der Voort

Media en ICT

D 1590

Ondergetekende

Vocational Service

D 1600

Wouter van Putten

Vzt/coördinator Gouverneursberaad

D 1610

Hans lambeek

Jeugdzaken/New Generations

3 Jaarthema’s

Als jaarthema heeft RI president Kalyan Banerjee ons meegegeven: “REACH WITHIN TO EMBRACE HUMANITY” . Dat is een prachtig thema waaruit blijkt hoe betrokken en gemotiveerd hij is. Hij zegt: sta stil bij jezelf, realiseer waar je staat in de maatschappij,kijk om je heen naar je gezin, je club, je collegae op je werk en breng die omgeving op orde als basis voor jouw bijdrage aan een betere wereld. Omarm de mensheid. Want medemenselijkheid kan alleen vruchtbaar zijn als het uit je innerlijk komt.

Bannerjee is een bevlogen spreker,en het is een voorrecht hem te beluisteren. Hij geeft je inzicht in zijn kijk op de wereld. Maar hij is niet zweverig,eerder pragmatisch. Want hij ziet in dat ook Rotary aan de vooravond staat van verandering, verjonging, evitalisering.

Ik haak op zijn thema in met een meer Nederlandse variant: Rotary,maatschappelijk relevanter dan ooit. Tijdens de clubbezoeken ga ik op dit thema in en verbind ik de “klassieke”rotary waarden aan de dynamiek van de post-moderne samenleving.

4 Speerpunten

Ook de Nederlandse gouverneurs zijn zich er van bewust dat Rotary moet veranderen in een eigentijdse NGO,aantrekkelijk genoeg voor nieuwe,en vooral jonge leden,die bereid zijn met nieuwe communicatiemiddelen de schouders eronder te zetten. Zij kozen  een drietal speerpunten.

Herstructurering van hun eigen opleiding;meer te enten op teambuilding, op de dagelijkse rotary praktijk,en op verdieping van inzicht door inzet van professionals (rotarians) van buiten.

Het op armlengte brengen van de RAN in Amsterdam. Door optimalisatie van de dienstverlening en van verandering in de governance.

Een modern communicatiebeleid met aandacht voor de social media en het imago van Rotary.

Vooral bij dit laatste thema zoeken we rotarians die met ons mee willen denken en werken.

5 Logo

En als je dan naar dat prachtige logo kijkt van Banerjee’s jaar 2011-2012,de lotusbloem,die zich ontvouwt met het hart in het midden en de uitgestoken bloembladeren die je als her ware omarmen,dan besef je dat het een voorrecht is om een bijdrage te leveren aan zo’n kleurrijke,internationale,interculturele organisatie.

6 Overdracht van Onno te Nuyl naar ondergetekende

Meer specifiek genoot ik van de Bestuurs-en Gouverneurs- overdracht op 4 juli op Huize Het Laer te Ommen, georganiseerd door mijn eigen club Dedemsvaart.

Gelet op de aanleveringstermijn van deze maandbrief ga ik daarop (meer nader) in in mijn augustus maandbrief. Dat wordt dan nagenieten.

Toch wil ik Onno te Nuyl nu bedanken voor zijn inzet in het Rotaryjaar 2010-2011.Je staat altijd op de schouders van voorgangers,en dan past altijd alleen maar dankbaarheid. Zijn motto was:”Listen,Do,Peace”. Luister naar de samenleving, richt je op de signalen die je daaruit opvangt, handel vervolgens adequaat,en richt je vooral op gemeenschapsvorming. Onno had in zijn Gouverneursberaad geen makkelijk jaar. Het was helaas niet altijd “peace”. Maar ook dat is soms het (rotary)leven. Maar hij sloeg zich er bewonderenswaardig doorheen. Ook die kracht is Fellowship.

Onno blijft als uitgaand gouverneur lid van het Districtsbestuur.

7 (Sub)optimalisatie District 1590.

Banerjee vraagt om verandering, change, ook om aan te sluiten bij nieuwere generaties.

De Nederlandse Gouverneurs zullen daar niet aan voorbijgaan,zoals ik hierboven al schreef.

Zelf wil ik in het District ook een aantal vragen stellen.

Rond assertievere en meer post-moderne ledenwerving. Het wemelt van geschikte kandidaten, die ook bij Rotary willen behoren. Waarom benaderen wij ze dan niet of onvoldoende, of weinig geëigend?

Rond alle activiteiten die wij ondernemen. Is er suboptimalisatie te betrachten bij activiteiten die wij ontplooien zoals Discon, IM’s, RBC’s, Pets, Districtassembly? We hebben het al zo druk,en er wordt al zoveel aangeboden.

Op antwoorden loop ik niet vooruit. Jullie horen echter nog wel nader.

8 GOUVERNEUR 2014-2015 gevraagd

Na mij komen als Gouverneurs Jan ten Sijthoff (2012-2013) en Jan Leentvaar (2013-2014). Daarna is er ruimte voor toetreding van een nieuwe Gouverneur. Dat lijkt ver weg, maar mijn tijd vloog om en voor ik het wist waren de beide inwerkjaren voorbij. Het is een unieke kans om Rotary en de wereld  (van Rotary) te zien. Zelf ervaar ik het nog steeds als een unieke en indrukwekkende belevenis, die een grote ontwikkelingsmogelijkheid aan je biedt. Grijp die kans!

Ik ben beschikbaar voor alle vragen van geïnteresseerden. En deel vooral mijn enthousiasme met jou.

9 The Rotary Foundation

Zoals jullie weten maakt de Rotary Foundation een integraal onderdeel uit van Rotary International. Uit fiscale overwegingen, en uit overwegingen van transparantie in governance is de Foundation bestuurlijk en financieel gescheiden. De TRF is het Fonds van waaruit veel ideeele projecten, ook binnen ons district,worden gefinancierd. Vorig jaar is er in de RBC’s hieraan veel aandacht besteed.

Binnen ons district is een aparte Commissie werkzaam voor de TRF. Met harde en capabele werkers. Zij begeleiden clubs in hun aanvragen, komen daartoe zelfs op verzoek langs,beoordelen de aanvragen, en verzorgen de administratieve afwikkeling. Dat laatste is ook zeker complex.

Op 22 juni j.l droeg Frits Mulder, oud-gouverneur en grijze eminentie, de

Voorzittershamer over aan Kor Doornbos. Op een gezellige bijeenkomst bij Frits thuis in het mooie Friesland.

Frits dank ik zeer voor al zijn inspanningen, Kor voor de bereidheid de estafettestok over te nemen.

Kor wordt gesteund door Joop Burbach,Erik Starre,Hans Betzema  en voor de scholarships door Bart Starke.

Zie verder www.rotary.nl/d1590 of mail met vragen naar kordoornbos@planet.nl

C:\Users\onno\Pictures\IMG_6251.JPG

10 Polio de wereld uit.

In het jaar 2010-2011 was het de laatste keer in ons district dat polio een districtsproject was. Ook in mijn jaar staat het clubs uiteraard vrij dat te continueren. Maar dan op eigen initiatief.

Bill Gates schonk Rotary 250 miljoen dollar,op voorwaarde dat Rotary dat bedrag verdubbelde. Thans is daarvan 177 miljoen binnen. Dat lukt dus wel. Daarmede blijft polio beheersbaar. Zie verder www.rotary.org en www.rotary.nl

Wel zal ik in mijn clubbezoeken met de besturen spreken over hun bijdragen in de afgelopen vier jaar. Want sportief blijft het als alle clubs in ons district in die periode enige bijdrage leveren, cq hebben geleverd.

Verder breek ik onverminderd een lans voor Rotary Doctors Nederland en voor Shelterbox. Beide onverminderd goede projecten voor clubs die nog geen internationale projecten hebben of aanvullend actief willen zijn.

Zie respectievelijk www.rotarydoctorsnederland.nl en www.shelterbox.nl

11 Clubbezoeken.

In augustus start ik mijn clubbezoeken.

Dat zijn:

Joure

22 augustus

Bolsward

23 augustus

Franeker

25 augustus

Uithuizen-Het Hoge Land

26 augustus

Appingedam-Delfzijl

29 augustus

Veendam

30 augustus

Schiermonnikoog

31 augustus

Ik vermeld alleen de clubbezoeken in augustus in mijn maandbrief ivm de vakanties. Als herinnering.

De blauwe formulieren zien wij gaarne tegemoet.

Ik verheug mij jullie te ontmoeten.

11 Tot slot

Alleen met elkaar houden wij Rotary vitaal. Daarom vind ik de samenwerking met jullie en in het District zo belangrijk. Ik ben er slechts een onderdeel van. Gouverneur; niet minder,maar ook niet meer. Ik reken op jullie steun en vertrouwen.

Ik wens jullie een goede zomertijd en – mogelijke- vakantie toe.

Met hartelijke groeten,

Juli 2011

Bert Vroon, DG1590,

bert@avroon.nl