© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief september 2011

Bert Vroon

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief september 2011

Rotary: maatschappelijk relevanter dan ooit!

Maandthema: New Generations.

Beste Fellow-Rotarians,

Nieuwe generaties.

Sinds een tweetal jaren is naast Clubservice, Vocational Service, Community Service en International Service, New Generations de vijfde avenue.

Dat was en is even wennen. Meestal wordt (werd) in een Rotaryclub de Jeugdcommissaris gebombardeerd tot voorzitter van de New Generations Commissie. En nog is alles niet duidelijk, want het GSE-team valt weer onder Vocational Service. Maar het GSE-programma verdwijnt m.i.v. 2013-2014. Ja, zelfs voor een Gouverneur is Rotary geen simpele, overzichtelijke organisatie. Nederlanders gaan daar gelukkig ontspannen mee om.

Toch ondersteun ik de gedachte van een vijfde avenue. “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”, zegt het spreekwoord. Dat geldt zeker voor Rotary, want onze gemiddelde leeftijd ligt te hoog.

Rotary doet al lang heel veel aan en met “jeugd”, ook in Nederland. Vooral ook via internationale uitwisseling. Zo verbind je twee avenues.

In het “Rotary Magazine” van augustus 2011 was een special van de MDJC opgenomen

( Stichting Rotary Multi District Jeugdzaken), speciaal met informatie m.b.t. de Internationale Jeugduitwisseling 2012-2013.

Zo kennen we het “Jaarkind”, de “STEP”(Short term Exchange Programma’s), de “Europese Jeugduitwisseling/ Camps and Tours” en de NGE’s, de “New Generations Exchanges”.

Ons District doet volop mee in de organisatie via Rolf Moes, RC Drachten, MDJC (moesavv@chello.nl); Bettina de Jong, RC Leeuwarden, voor de jaarkinderen vanuit het noordelijk halfrond ( bettinadejong@goforcolour.nl) ; Henk Brouwer, RC Wolvega, voor de STEP (step@rotary-wolvega.nl) samen met Harry Westra, ook van RC Wolvega; en Kees Schmalz, RC Hoogeveen-Middenveld, voor de NGE

( k.schmalz@hetnet.nl). Het is altijd weer fantastisch hoeveel vrijwilligers Rotary op de been brengt.

Daarnaast kennen we uiteraard de Vlielandkampen, de Zomerkampen, de RYLA -dit Rotaryjaar willen we een RYLA organiseren- en het reeds genoemde GSE. Waarvoor ook veel Rotarians zich inzetten.

Aan deze opsomming(en) zou ik een persoonlijke reflectie willen verbinden. Zoveel energie steken we in zoveel jonge mensen. Maar zien we ze later terug? In Rotary als lid, of voor Rotary als ambassadeur? Open vragen waarop ik het antwoord niet weet. Maar als je zegt te investeren in de toekomst, mag Rotary daar dan ook onderdeel van uitmaken?

Clubbezoeken.

Inmiddels bezocht ik – tot zondag 28 augustus- Joure, Franeker en Uithuizen-Het Hogeland (Warffum). Gastvrij werd ik ontvangen. Je bent er dan trots op Rotarian te zijn .Dat wordt nog versterkt als ik de weekberichten lees van een groot aantal clubs. Betrokkenheid; samen-doen en samen-beleven; lief en leed; gezelligheid. Wie verlangt daar niet naar?

Joure had een jaarkind in zijn midden: Mariana Fried uit Brazilië. Natuurlijk gingen de Gouverneur en de clubvoorzitter Harmen Dijkstra, met haar op de foto. Dat past bij ons maandthema.

Gouverneur Bert Vroon en clubvoorzitter Harmen Dijkstra met jaarkind Mariana Fried

Vera Kerremans wordt Gouverneurstrainer.

Vera verzuchtte eens, toen zij zelf Gouverneur was: “Wat moet je toch met die oud-Gouverneurs?” Welaan, dacht ik: “zinvol inzetten”.

Mijn profetie werd vervuld. Vera gaat inkomende Gouverneurs trainen.

Lees hier haar verslag en bewonder haar schoonheid. Eens gouverneur, altijd jong!

Hieronder licht zij dit zelf toe.

Toen ik in januari 2009 afreisde naar San Diego om getraind te worden als gouverneur van dit district, had ik niet gedacht daar ooit nog terug te komen. Niet dat het daar zo vreselijk was – de angstige voorspellingen van sommigen over brainwashing kwamen niet uit – maar het leek niet logisch.

Toch ga ik er in januari weer naartoe, nu als international trainer. Dat is verbazend, omdat mijn collega’s uit Nederland en ik forse kritiek geuit hebben op het programma, sommige trainers en de schoolse aanpak. Ik heb niet de illusie dat het nu allemaal anders wordt, maar ik zal er zeker aan werken.

Mijn gedachte was toen al dat het niet de kennis over Rotary International moet zijn die centraal staat (dat kun je ook uit de ontelbare manuals aan de weet komen), maar vooral de ontmoeting met andere culturen, opvattingen, manieren van omgaan met clubs en leden.

Oud-gouverneur Vera Kerremans

Discussies in de kleine groepen, die meestal plaatsvinden in de middag, na de grote plenaire sessies, zouden ook echte discussies moeten zijn, en niet alleen een opsomming van wat er in het district van de gespreksdeelnemer aan vooral financieel goeds tot stand komt. De zo nodige relativering ontbrak wel eens. Uiteraard waren er ook prima bijeenkomsten, en die wil ik als voorbeeld nemen.

Een week van te voren moeten de trainers bij elkaar komen voor een scholing Train de trainer. Ik ben erg benieuwd naar de collega’s, naar de aanpak die week, en naar de ontmoeting met de toekomstige gouverneurs, van wie Jan ten Sijthoff er een is. Hij treedt in juli 2012 aan in ons district.

Na terugkeer zal ik u graag op de hoogte brengen van mijn wederwaardigheden.

Vacatures.

Gouverneur

Soms komen er, ook in ons District, vacatures los.

Allereerst de GOUVERNEUR 2014-2015.

Grijp de kans voor een unieke ervaring. “Never a dull moment”. Je ziet de wereld ( bij mij: Hannover, Milaan, Florida, Californië, San Diego, New Orleans), Nederland ( via het Gouverneursberaad) en District 1590 tijdens de clubbezoeken. Je ontmoet je zelf, en veel Rotarians. En dat alles op kosten van Rotary. Het enige wat je zelf investeert is vrije tijd. Maar je ervaringen zijn inspirerend. Bel of mail mij.

Vocational Service.

De commissie Vocational Service heeft op dit moment te maken met een sterke onderbezetting en is derhalve op zoek naar enthousiaste nieuwe commissieleden die het belang van Vocational Service binnen het district willen uitdragen.

De commissie vergadert 4x per jaar op een centrale plaats binnen ons district.

Vocational Service binnen het district houdt zich bezig met onder andere:

De positionering van Vocational Service binnen Rotary

Ethisch handelen

Beroepspraatjes, Groepsgesprekken, Avondjes van zes

Bedrijfsbezoeken

JobRotary

Rotary Youth Leadership Award (RYLA)

Beroepenvoorlichting en stageplaatsen regelen.

Als je het interessant vindt hier een bijdrage aan te leveren, neem dan contact op met Steven Helfrich, vz Commissie Vocational Service, district 1590

06-512276296

stevenhelfrich@online.nl

Districtsredacteur voor de Rotarian.

Ervaar Rotary in de publiciteit. Werk aan een modern imago. Kijk in de keuken.

Geknipt voor (oud)-professionals PR/M, journalistiek, uitgeverijen.

Mail of bel mij.

RBC’s en IM’s; DA, PETS en Discon

Ze komen er aan. De uitnodigingen al verstuurd (voor de september activiteiten).

Hier nogmaals de data:

Data Regionale Bestuurscontacten (RBC’s): (niet op clubavond)

Regio I, Woensdag 14 september 2011 RC Bolsward

Regio II, Woensdag 14 september 2011 RC Eems-Dollard

Regio III, Maandag 12 september 2011 RC Assen-Noord

Regio IV, Donderdag 15 september 2011 RC Steenwijk

Data Intercitymeetings ( IM’s) (wel op de clubavond)

Regio I , Dinsdag 11 oktober 2011 RC Wolvega

Regio II, Maandag 10 oktober 2011 RC Hoogezand-Sappemeer

Regio III, Vrijdag 11 november 2011 RC Assen

Regio IV, Woensdag 12 oktober 2011 RC Staphorst-Reestland

PETS en Districtsassembly (DA)

Vrijdag, 16 maart 2012 PETS, locatie Hotel Emmen van der Valk

Zaterdag 17 maart 2012 Districtsassembly (DA) aansluitend op het PETS

Districtsconferentie (Discon)

Vrijdag 11 mei 2012 Gouverneursdiner, Mooirivier Congreshotel te Dalfsen

Zaterdag 12 mei 2012 Discon, Mooirivier Congreshotel te Dalfsen

De PETS op 16 en 17 maart 2012

Dit is de President Elect Training Seminar van vrijdag 16.00 uur tot zaterdag daarop 14.00 uur.

Verplicht voor inkomende voorzitters. Noteer vast de data.

De Discon op 12 mei 2012

Wordt een (muzikale) verrassing op het thema “Inspiratie”. Want als het gaat om “Reach within to Embrace Humanity” en om “Rotary: maatschappelijk relevanter dan ooit,” dan past daar in ons moderne tijdperk zeker “Inspiratie”bij.

Het wordt “Samen-beleven”, “Samen-doen”. Ook over de grenzen heen.

Mooirivier Congreshotel te Dalfsen, schitterend en lommerrijk aan de Vecht gelegen, is het decor. Het hele gezin is welkom, want het programma overstijgt generaties en intellect. Stap in je auto en beleef dat er muziek in Rotary zit. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Afscheid van Kees Hoeksma en Janny Schipper.

Mensen komen, en mensen gaan. Dat geldt ook voor trouwe Rotarians.

Kees Hoeksma verzorgde jarenlang de districtswebsite. Nu neemt Koos Schoe (RC Emmen) het van hem over.

Afscheid van Kees Hoeksma

Janny Schipper was Regiocoördinator ( ook wel: assistent-Gouverneur). Ook zij vertrekt. Voor haar zoeken we nog een Regiocoördinator.

Afscheid van Janny Schipper

Van beiden namen we afscheid op de Districtsvergadering. Wijn en bloemen ontbraken uiteraard niet.

Graag tot ziens met mijn nieuwsbrief over oktober!

Hartelijke groet,

Bert Vroon, september 2011.