© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief oktober 2011

Bert Vroon

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief oktober 2011

Rotary: maatschappelijk relevanter dan ooit!

Maandthema voor oktober: Vocational Service

Beste Fellow-Rotarians,

R.I. stelt in oktober Vocational Service centraal.

In de USA richt men zich meer op dienstbaarheid in en vanuit het beroep. In Europa meer op ethisch handelen en moreel leiderschap. Twee kijkrichtingen die daarom Vocational Service ingewikkeld maken.

Vanouds zie je aan de ene kant van het spectrum de beroepenvoorlichting, de sollicitatietraining en de stagebemiddeling. Die activiteiten zie je afnemen in Nederland. In mijn optiek is Rotary daar ook niet meer echt nodig voor. Het onderwijs verzorgt dat veelal zelf adequaat.

Jobrotary vind ik veel interessanter, zeker waar het UWV zich steeds meer terugtrekt. Jobrotary vind ik ook echt bij Rotary passen. Dat geldt ook voor zgn. “maatjesprojecten”, de begeleiding van zwakke(re) leerlingen in het M.B.O.

Twee “topprojecten” vind ik Rotary Doctors Nederland en de Medical Equipment Bank.

Op 1 oktober was ik in Nijkerk op de voorlichtingsdag van RDN. Hun projecten, die daar gepresenteerd werden, zijn zonder meer indrukwekkend. De M.E.B. is minder bekend, maar even relevant.

Medische apparatuur wordt in Nederland ingezameld -als het overbodig is geworden- en verscheept naar een Rotaryclub in de derde wereld die voor de distributie zorg draagt. Een betrouwbaar proces veelal.

In het hart van Vocational Service staan de beroepspraatjes, de levensberichten en bedrijfsbezoeken.

Zeker als Rotarians bij hun presentaties erin slagen naar binnen te reiken ( “Reach within…”) wordt het doorleefd en interessant. Zelfs rumoerige clubs worden dan aandachtig. Bedrijfsbezoeken dienen eigenlijk ook verder te reiken dan een “uitstapje”, vooral indien bijv. duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staan.

Tot slot belanden we dan meer in het veld van ethisch handelen, de “four-way test”, en moreel leiderschap. Dilemmadiscussies passen daar goed bij, eventueel op de “avondjes van zes”.

Met dit thema voel ik mij het meest verbonden. Rotarians kunnen daarin hun authentieke keuzes zichtbaar maken, maar ook hun worsteling. De “waarheid” is zelden absoluut. Wil Rotary maatschappelijk relevant blijven, dan is juist hierin, ook publicitair en qua uitstraling, veel te winnen. De tijdgeest vraagt daarom. Kortom: niet “wat is Rotary, maar wie is Rotary”.

Clubbezoeken.

Ik ben al aardig op streek met mijn clubbezoeken. Ik startte op 22 augustus. Weliswaar nog in de schoolvakanties, maar een nog latere start zou ertoe leiden dat ik nog tot volgend jaar april bezig zou zijn. en dan kijkt iedereen al weer verlangend uit naar Jan ten Sijthoff, de nieuwe Gouverneur. Overigens: Rotarians gaan ook nog in september op pad, dus of de attendance veel hoger zou zijn geweest? Ik betwijfel het.

Overal voel ik mij zeer welkom. Veel dank daarvoor. In mei 2012, na de Discon, evalueer ik de bezoeken, zoek ik de uitdagingen, en reflecteer ik op innovaties.

Twee bezoeken licht ik er uit.

Groningen-Noord in Bedum. Daar ontmoette ik Agnes den Hartogh. Zij bezoekt samen met een collega Rotarian, Wim van Gerdingen, een groot aantal clubs door heel Nederland heen.

Van haar bezoeken schrijft zij korte impressies die zij in een boek bundelen.

Zie hieronder haar verslag.

Groeten uit RC Groningen-Noord

(even vooraf: een vrijdagavondclub is sowieso bijzonder, hoor!)

Wat moet je als Grunneger toevoegen aan een mooi moment –die vrijdagavond dus -, een mooie locatie, een avondzonnetje op het terras, een fijne sfeer…  En al het andere dat RC Groningen-Noord ook nog te bieden heeft! Zo objectief als ik probeer te zijn, herhaal ik de woorden van de voorzitter: “Wij Groningers zijn van weinig woorden, maar we kunnen wel heel veel herrie maken”.

Nou, van herrie was geen sprake deze avond… want ik was in vereerd gezelschap van de districtsgouverneur Bert Vroon. De planning van onze clubbezoeken voor ons project Roterend & Inspirerend is vaak overgeleverd aan toeval of efficiency. In dit geval het laatste aspect. Als je dan toch in het Noorden bent, is het prachtig om op vrijdagavond een club te bezoeken. En als dat ook nog samenvalt met het bezoek van de gouverneur en dat het uitmondt in gemeenschappelijke targets… dan is het weer helemaal duidelijk waar we mee bezig willen zijn als Rotarians.

Maar bovenal had ik een ontzettend gezellige avond (jammer Wim, dat je er niet bij was!) met heel veel inspirerende mensen vanuit zoveel verschillende classificaties en invalshoeken, boeiende gesprekken, mijn oude leraar Engels die nog steeds geen gele sokken droeg, en een gevoel van: de avond is te kort! De oplettende lezer begrijpt dat ik graag een keer terugkom (uiteraard met een stapel Bookazines)

Dank voor zoveel leuke ideeën en input voor ons project! Op http://roterendinspirerend.blogspot.com/ de verslagen van de andere clubbezoeken. Wij houden graag contact & wordt vervolgd!

Natuurlijk overhandigde ik haar een vaantje in gezelschap van de voorzitter van de RC Groningen-Noord, Herman Hoen(rechts)

Nog een clubbezoek was bijzonder. Ik bezocht Leeuwarden-Oldehove, waarvan ik tussen 2000 en 2006 lid was. Deze club zit in de hogeschool waar ik in dezelfde periode leiding gaf.

Van dit bijzondere moment uiteraard ook een foto.

Op de foto met Marten Patist, voorzitter, en Ginus Geersing, die mij in 1999 voorstelde voor de club.

Preach within to Embrace Humanity.

Humoristisch was dat een weekberichtverslaggever Banerjee’s thema na mijn inleiding omboog tot “Preach within…..” Mijn roeping als predikant ben ik dus niet misgelopen.

RBC’s en Intercity Meetings.

Die hebben plaatsgevonden of vinden binnenkort plaats.

Zie ook de activiteitenkalender op de site van D 1590.

Ik kreeg vanuit de districtsvertegenwoordigers een aantal impressies doorgemaild.

Van Jan ten Sijthoff over Slochteren en Steenwijk:

Boeiend waren de RBC's in Slochteren en Steenwijk. In het voormalige koetshuis van de Freylemaborg hield de jonge ICT ondernemer Arjan Deenen een vlammend betoog over de nieuwe media. "Twitter gaat LinkedIn overvleugelen" was zijn stelling. Daar was de spreker Chris Kooij in Steenwijk het niet mee eens. De ervaren rot in de LinkedIn materie -zelf een Rotarian- toonde de vele mogelijkheden van dit sociale internetmedium.

En van Victor Sterk, vergezeld van Onno te Nuyl en Steven Helfrich ( Regio III), dan wel Jan Hemminga ( Regio I):

Regio III was de eerste regio die dit jaar haar RBC bijeenkomst organiseerde.

Met een opkomst van ca 20 leden uit meer dan de helft van het aantal clubs uit de regio Drenthe werd een inventarisatie gemaakt over de wijze waarop de clubs hun internationale contacten onderhielden. Veel clubs hebben één of meerdere buitenlandse contactclubs en hebben daar soms minder, maar meestal veel en intensief contact mee. Voor iedereen was er wel een waardevolle tip om mee te nemen naar de eigen club om te kijken of er nog meer uit deze contacten gehaald kan worden.

Daarna werd een kort overzicht gegeven over de aandachtsgebieden en activiteiten van de districts commissie Vocational Service.

Regio I kreeg het voor elkaar om ondanks de verplaatsing in tijd met één week toch ruim 20 bezoekers van ongeveer de helft van de regio I clubs bij elkaar te krijgen. Het onderwerp was hier zoals ook in regio II en IV social media in de praktijk. Met een heldere lezing werden door twee in deze wereld actieve ondernemers op basis van prikkelende stellingen en de inmiddels op de website gepubliceerde enquêteresultaten leuke discussies gevoerd. Hoewel enkelen nog behoudend zijn, waren de meeste bezoekers ieder op eigen wijze met deze nieuwe wereld bezig.

Vacatures.

Er zijn een aantal vacatures in ons District.

Deze maand krijgen alle leden daarover rechtstreeks een mail.

Avond voor nieuwe leden

Op donderdagavond 3 november wordt in ons Rotary District 1590 een avond voor nieuwe leden georganiseerd (lid geworden in 2009, 2010 of 2011) om Rotary ook in het bredere perspectief te laten zien.

De bijeenkomst wordt voor de regio’s 1 en 2 gezamenlijk georganiseerd in Groningen in het restaurant van de school voor Gastvrijheid en Toerisme van het Noorderpoort in de Euroborg, Boumaboulevard 113. Je kunt parkeren in de parkeergarage van de Euroborg. Bewegwijzering Noorderpoort volgen.

Wij zouden het zeer op prijs stellen je ervaringen met Rotary te mogen vernemen met eventuele suggesties voor verdere dynamisering van Rotary. Jij bepaalt immers de toekomst van Rotary.

Het programma ziet er als volgt uit:

Aanvang: 18.00 uur

18.00 uur:

Inloop en aperitief in het restaurant “Escape” van de school

18.30 uur:

Maaltijd voor rekening van het District

19.15 uur:

Inleiding “Nieuwe leden bepalen de toekomst” door Bert Vroon, gouverneur 2011/2012

19.45 uur:

Onderlinge kennismaking in kleinere groepen

20.00 uur:

Wat was je motivatie om lid te worden van Rotary en je ervaring tot nog toe? Heb je nog suggesties voor verdere dynamisering van de clubs? Community Service: Wat voor projecten doet je club? Maak de ander deelgenoot

20.45 uur:

Plenaire discussie

21.15 uur:

Afsluiting en drankje

21.30 uur:

Einde

Wil je i.v.m. organisatie voor 27 oktober laten weten of je al of niet komt. Dit kan je doen op het E-mailadres: moesavv@chello.nl (voor regio I) en stevenhelfrich@online.nl (voor regio II).

Wij hopen je op 3 november in Groningen te mogen begroeten.

Discon 2012 op 12 mei 2012.

Tot slot:

Graag nodig ik jullie uit voor de districtsconferentie 2012 op 12 mei 2012.

Locatie: Mooirivier Congreshotel in Dalfsen, authentiek en idyllisch aan de Vecht gelegen, riet gedekt en intiem.

Het thema is: ‘Rotary- grenzeloos inspirerend.’

Na een inleiding van ondergetekende over: ‘ inspirerend leiderschap’ verzorgen

‘s morgens Ernst Daniël Smid en ons Rotarylid Henk Ruiter een muzikale impressie rond

‘ inspiratie door muziek ‘.

‘s Middags is er een presentatie van Leoni Jansen. Zij spreekt en zingt over Afrika waar zij kansloze jongeren scout voor een muzikale carrière. Zij neemt ook talent mee.

Parallel daaraan kan ook gekozen worden voor workshops: zingen, dansen, trommelen, onder leiding van spelers uit de musical ‘’The Lion King”.

Met hen, Leoni Jansen, en wellicht Ernst Daniël Smid, voeren we vervolgens als afsluiting een stuk uit ’The Lion King’ op. Noem het: ‘ inspiratie door samen doen en je talent ontdekken’.

Een unieke kans voor jong en oud!

Voor de kinderen is ook een apart spel / muziekprogramma.

Het wordt die dag echt zorgeloos genieten!

Graag verwelkom ik een grote( gezins)delegatie van jullie club.

Graag tot de volgende Gouverneursbrief in november.

Met hartelijke groeten,

Bert Vroon, oktober 2011.

bert@avroon.nl