© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief november 2011

Bert Vroon

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief november 2011

Rotary: maatschappelijk relevanter dan ooit!

Beste vrienden en vriendinnen van Rotary.

1.Een gouden, veelkleurig pallet.

Het is herfst. En vooral dan maak je van die dagen mee dat de bladeren geel worden, en de ondergaande zon er ook nog eens een warme, roodgele gloed overheen straalt. Dat is het voorrecht van de wisseling der seizoenen. Nooit eenkleurig, altijd wisselend.

Rotary biedt datzelfde eigenlijk ook. Als het goed is. En dat is het gelukkig meestal wel in de clubs. De formule bestaat al 106 jaar, en toch wordt het nooit saai! Geniet er dus van!

2. De Rotary Foundation.

Onze foundation maakt deel uit van het veelkleurige Rotarypallet. En staat in november centraal.

Toch lopen we er niet echt warm voor. Staat het te ver van ons af? Figuurlijk- “ze doen maar”- en letterlijk ( “in Amerika”)? Gaan de enorme bedragen ons boven de pet? ( de totale omvang van het Fonds bedraagt rond de 170 miljoen US-Dollars; in 2008-2009 kwam bijna 12 miljoen US-Dollar aan giften binnen). Is het te moeilijk aan Grants te komen?

Is het “onbekend, maakt onbemind”? In ieder geval zal de Foundation in 2013 een gewijzigde aanpak introduceren ( het zgn. “Future Vision Plan”.) Ook wel nodig vind ik. Dat maakt het aanvragen van Grants simpeler, en er gaat meer geld naar de districten, die dat zelf mogen verdelen via de Districts Grants. Per 01.07.2010 lopen er al pilots. In 2012-2013 gaan we in ons District voorlichten over deze wijzigingen.

Ik vind het jammer dat wij in Nederland en in ons District zo weinig geld uit de Foundation “plukken”. Dat het lukt, bewijzen de navolgende clubs:

Beilen, Buinen-Hondsrug, Coevorden, Drachten, Drachten-de Wouden, Dronten, Eems-Dollar, Emmen, Groningen, Groningen-West, Groningen-Zuid, Heerenveen, Hoogeveen, Leeuwarden-Zuid, Sneek-Zuidwesthoek, Zuidlaren-Anloo, Zwartewatersteden, Zwolle en Zwolle-IJsselland.

Zij staken er zelf 259.956,00 Dollar in, maar wisten dat bedrag via de Foundation met 3,52 te vermenigvuldigen tot 916.207,00 Dollar! Dit over de laatste drie Rotaryjaren gerekend.

Inmiddels hebben alle clubs in ons District een brief gekregen ( t.a.v. de secretaris) met het verzoek ook dit jaar aan de Foundation te betalen. Klik hier voor de brief.

(voorbeeldbrief Rotaryclub Appingedam-Delfzijl).

Gevraagd wordt per lid een bijdrage van 100 Dollar ( omgerekend ca. € 73,-) te betalen. Dat bedrag haalt ons District nog niet. Maar we zijn wel op de goede weg.

Een drietal clubs in ons District springt er met de bijdrage aan de Foundation met kop en schouders bovenuit.

Dat zijn:

Franeker (in 2010-2011): per lid 133,69 Dollar

Heerenveen (idem) “ 104,17 Dollar

Groningen-Zuid (idem) “ 90,66 Dollar

Mijn dank en felicitaties.

Zij krijgen een vaantje uitgereikt, in Groningen-Zuid en Heerenveen tijdens mijn clubbezoek.

Franeker krijgt het op de Districtassembly uitgereikt. Dat mag ook wel als de “No.1 club in District”. Deze assembly is op 17 maart 2012 in Emmen

3. Polio.

Een onderdeel van de Foundation betreft de Polio Challenge.

Hierbij vraag ik jullie hernieuwde aandacht voor de ENDPOLIONOW postzegelactie.

De actie loopt nog steeds goed

Op dit moment zijn er ruim 40.900 velletjes verkocht.

De opbrengst (inclusief enkele donaties) is ruim € 91.800 voor ENDPOLIONOW.

De verdeling over de districten is als volgt:

€ 11.917

€ 5.991 

€ 14.764

€ 2.922

 € 2.952

 € 42.891

€ 7.262

 € 1.000

D1550

D1560

D1570

D1580

D1590

D1600

D1610

RoS

Wij hopen dit Rotaryjaar de € 100.000 te kunnen bereiken, maar hebben daar jullie medewerking bij nodig.

Voor bestelling van de zegels: Klik hier

Tevens kregen alle clubvoorzitters een verzoek van het Nationaal Polio Comité Rotary Nederland ( van Carol Govers) om aan de polioactie bij te dragen, eventueel in de vorm van de aanschaf van een DVD.

Deze brief is zonder mijn voorkennis verstuurd. Tot mijn spijt. Maar ik vat het sportief op.

Daarom het navolgende: zoals jullie weten is jullie bijdrage aan Polio in mijn clubjaar geheel vrijwillig. Formeel hebben wij deze actie in D 1590 in het jaar van mijn voorganger Onno te Nuyl, afgesloten qua districtsondersteuning ( als project) maar het staat clubs vrij mee te blijven doen aan deze “Challenge”. Vooral die clubs die de afgelopen drie jaar nog niets bijdroegen.

De clubs die (wel) bijdroegen in 2010-2011 waren de Rotaryclubs:

Assen, Bolsward, Drachten, Dronten, Eems-Dollard, Emmeloord, Emmen, Schiermonnikoog, Hoogeveen, Hoogeveen-Middenveld, Joure, Kampen, Leeuwarden, Leeuwarden-Nijehove, Leeuwarden-Oldehove, Oosterwolde, Sneek, Sneek-Zuidwesthoek en Wolvega.

Zeer veel dank daarvoor.

Zij krijgen het “certificate of appreciation”uitgereikt op de Districtassembly op zaterdag 17 maart 2012 in Emmen ( Van der Valk).

4. Update van het Oenkerkproject 2008-2009.

Op verzoek van de Oud-Gouverneur Tjitte de Jong verschaf ik gaarne een update van dit project. Tjitte schrijft daarin “dat het Oenkerkproject, ooit geïnitieerd in D1590 een wereldwijd vervolg krijgt door de Strategische Alliantie TRF-Oikocredit.

Voor meer informatie : klik hier

5. Clubbezoeken.

Die blijven interessant, ook nu ik van de 63 clubs er zo’n 35 heb bezocht. Ik heb al aangekondigd een evaluatie te schrijven, dus daar wil ik niet op vooruit lopen.

Maar voorop blijft staan: je bent er trots op Rotarian te zijn als je al die clubs bezoekt en veel weekberichten leest. Betrokkenheid is toch een wezenskern van Rotary.

Twee bezoeken licht ik eruit:
Emmen-Monarch: een kleine club, maar groot in prestatie. De clubvoorzitter Edward Segaar overhandigde mij voor het Polioproject een gift ( cheque) van maar liefst € 3500,-

De club ben ik daarvoor zeer erkentelijk. Dat is op 32 leden meer dan € 100,- de man.

Nog een opmerkelijke gebeurtenis; dit keer in Sneek. Daar schonk de voorzitter zijn eigen club een kunstwerk.

Het geeft naast het Rotary Wheel de Sneker Waterpoort en hun watersport goed weer.

Maurice Tax wilde bij zijn aantreden als voorzitter naast zijn ketting en het Rotary Wheel ( in de vorm van een bronzen tafeltje) een derde attribuut toevoegen.

Marko Kaeller maakte het schilderij.

Maurice schreef mij: “Ik vind het belangrijk dat tijdens mijn jaar de passie van al onze leden gebruikt kan worden om zo een grotere saamhorigheid te kweken. Die verbondenheid onderling en die met de regio is weergegeven in het schilderij”.

Maurice liet ook een clublied ontwikkelen. Dat zal de volgende Gouverneur zeker horen.

6. RBC’s en Intercity Meetings.

Die van de RC Assen moet nog gehouden worden op 11 november in Van der Valk te Assen, om 17.30 uur. Zie de Districtssite.

De andere zijn inmiddels gehouden. Ik dank de RC Eems-Dollard, Bolsward, Steenwijk, Staphorst-Reestdal, Assen en Assen-Noord voor hun inzet. Deze clubs hadden (hebben) goede programma’s weten op te zetten. Complimenten voor deze Rotarysolidariteit.

De ervaringen, ook dit jaar opgedaan, zullen gebruikt worden voor een evaluatie met aanbevelingen, die ik op de Districtassembly zal behandelen.

Een goede, zonnige en herfstachtige novembermaand toegewenst.

Met hartelijke groet,

Bert Vroon.