© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief december 2011

Bert Vroon

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief december 2011

Rotary: maatschappelijk relevanter dan ooit!

Maandthema: Family

Beste Fellow-Rotarians,

Sint Maarten, Sint Nicolaas, Kerstmis en Rotary

December gaat met Sint-Nicolaas van start. Druk wordt gekocht, als surprise gepakt, gedicht. Veel Rotaryclubs vieren, als ze daartoe rond 5 december bijeenkomen, Sint-Nicolaas.

Een echt warm feest van Fellowship, betrokken, maar ook relativerend. Vanuit het hart wordt geschonken.

Sir Anthony van Dyck: Martinus van Tours verdeelt zijn mantel (1618)

Sint Maarten ging er aan vooraf, in november. Ridder Maarten sneed met zijn zwaard zijn mantel doormidden, en gaf die aan een verkleumde bedelaar.

Een middeleeuwse vorm van Community Service. Vanuit het hart wordt gedeeld.

En dan Kerstmis.

Natuurlijk vieren we dat thuis met familie en vrienden in de beslotenheid, intimiteit. Er wordt aandacht geschonken, lief en leed gedeeld. Het zijn van die echte licht momenten.

Kerstfeest anno 1925

Rotary is actief. Met kerstmarkten, kerstfairs, kerstdiners, dit alles voor fundraising, maar toch ook om zo’n lichtmoment. En Rotary is actief in betrokkenheid op en aandacht voor eenzaamheid, buitengeslotenheid, opgeslotenheid en ook: armoede. Rotary rijdt bejaarden langs de lichtjes, kookt maaltijden in verpleegtehuizen. Rotary schenkt, Rotary deelt, Rotary verlicht! Of wellicht: Rotary: één grote familie!

Jubilea Rotaryclubs.

Als een club 25 jaar, 50 jaar, 75 jaar en 100 jaar bestaat komt de Gouverneur langs. Maar daar tussen door worden ook jubilea gevierd. Zo bestond de RC Dedemsvaart recentelijk 60 jaar. Niet uniek om in deze brief bij stil te staan. Maar wel uniek is het gegeven dat ze een clubdichter hebben, Frans Looijestijn. Zijn gedicht onthoud ik jullie niet: het heet: jubelen.

jubelen

 

een keer haar

twee keer hem

en tegelijk ook ons

allemaal zestig

in het jaar

van de elf

terug naar eenenvijftig

de oorsprong van nu

is het veel en zo ja

ten opzichte van wat

tijd is een

onbegrijpelijk begrip

juist omdat wij

altijd vooruit willen

en waarom eigenlijk

achter ons was alles toch beter

zestig jaar is een optelsom

waarbij niet het getal

maar de herinneringen

de uitkomst bepalen

een uitkomst die alleen

op de weegschaal

van verdriet en liefde

zijn herinneringen kent

bewust daarom

in waardigheid stilstaan

met tederheid aanschouwen

en in liefde doorgaan

altijd opnieuw

voor twintig

voor veertig

voor zestig jaar

eindeloos in tijd

met vooral

een diepe buiging

voor jullie weg

gefeliciteerd

Roterend en Inspirerend

Daarnaast bezochten Agnes den Hartogh en Wim van Gerdingen in het kader van hun promotie van Rotary een aantal clubs in ons District. Dit onder het motto: “Roterend en Inspirerend”. Zij willen al hun clubbezoeken in boekvorm uitgeven. Onder de titel: “En Passant”. De bezochte clubs waren:

·

Zwolle-IJsselland (klik hier)

·

Groningen (klik hier)

·

Hardenberg (klik hier)

·

Appingedam-Delfzijl (klik hier)

·

Wolvega (klik hier)

Daarnaast bezochten ze nog eens 95 clubs. Zie hun website. Waar Rotarians al niet groot in kunnen zijn!

In Rotary Magazine van November jl. stond over hen een artikel op blz. 14 en 15.

Intercity meetings.

Jaarlijks wordt door de Gouverneur de indeling gegeven voor de organiserende clubs voor (onder andere) de intercitybijeenkomsten. We hebben 4 regio’s, dus er zijn 4 organiserende clubs per jaar.

Inmiddels zijn, voor zover doorgegaan, alle bijeenkomsten achter de rug. Victor Sterk bericht als Districtssecretaris hieronder:

In regio I werd de intercitybijeenkomst wederom afgezegd.

In regio II was men in eerste instantie vergeten de bijeenkomst te plannen, in 2e instantie vond men het, gesteund door enkele omliggende clubs, niet nodig om het dit Rotary-jaar nog te doen. Dat wordt dus 2012-2013.

In regio III was de datum verplaatst naar vrijdagavond 11 november, op het eerste gezicht een lastige datum, echter het programma was dermate aantrekkelijk dat daar ruim 100 man op afkwam. Met een perfecte organisatie en een spreker van klasse (dhr. B.Wientjes) was dit een avond om als deelnemer blij te zijn dat je erbij was en als organisatie om tevreden op terug te kunnen kijken. Uiteraard ging het over alle actuele economische perikelen in Nederland en daarbuiten. In een goed betoog werden de problemen (vaak ook met cijfermatige onderbouwing) gepresenteerd. Natuurlijk waren er ook voorstellen voor een mogelijke oplossing. In de afsluitende discussie werd op gerichte vragen ook weer een gedetailleerd antwoord gegeven vanuit visie en dossierkennis. Assen-Noord verdient alle lof voor deze Intercity Meeting.

In regio IV werd de bijeenkomst op een prachtige locatie (Havixhorst) met een uitstekend programma gehouden. Daar kwamen ca. 80 man op af. De spreker, prof. Otten (RUG, hoe een wetenschapper naar de wereld om zich heen kijkt) gaf vanuit enerzijds zijn wetenschappelijke achtergrond en anderzijds vanuit zijn hobby een overzicht van allerhande zaken om ons heen die we denken te begrijpen, maar die in werkelijkheid gefilterd (gemanipuleerd) worden door onze beperkte waarnemingszintuigen. Wij keken (en luisterden) naar een wetenschapper die op soms indrukwekkende wijze en soms op humoristische wijze de werkelijkheid met verklaringen toonde. Ook voor deze Intercity Meeting verdient de RC Staphorst-Reestland alle lof.

Polio

Soms wordt mij gevraagd wat de inzet van D 1590 voor polio is. Formeel is dit project door ons afgesloten. Echter: clubs die de afgelopen jaren nog nooit bijdroegen worden door mij uitgenodigd dat alsnog (eenmalig) te doen. En clubs die willen blijven doneren worden door mij aangemoedigd dat vooral te doen. In mijn maandbrief over november vermeldde ik de clubs die aan Polio bijdroegen. In dat lijstje ontbrak de Rotaryclub Hardenberg. Deze droeg in 2010-2011 € 1500,- bij. Ik vermeld hen alsnog met dank.

Clubbezoeken

Terwijl ik dit schrijf zitten er zo’n 50 clubbezoeken op. Recentelijk bezocht ik de RC Groningen, waar mijn opvolger, Inkomend Gouverneur Jan ten Sijthoff thans voorzitter is. Dat moment moest natuurlijk vereeuwigd worden.

Bijeenkomst nieuwe leden.

Tot nu toe zijn dit kalenderjaar twee bijeenkomsten gehouden voor nieuwe leden. Eén in het voorjaar en één. In het najaar. Het waren goed bezochte, enthousiasmerende ontmoetingen met nieuwe leden. Goed georganiseerd door onze Regiocoördinaten Hans Betzema, Rolf Moes en Steven Helfrich. Uiteraard dank aan hen. De nieuwe leden kregen de vraag voorgelegd: wat zijn je indrukken van Rotary, wat vind je inspirerend en moet zo blijven, wat zou beter kunnen. Dit na een voordracht van mij over: “Nieuwe leden bepalen de toekomst van Rotary”.

Aanbevelingen:

·

-Meer transparantie intern en naar buiten

·

-Meer profileren en etaleren

·

-Mix jong en oud bewaren, maar niet teveel gepensioneerden, want Rotary is al te oud

·

-(Sociale) media beter benutten, idem de website, met leden en activiteiten voor het wachtwoord

·

-Meer samenwerking tussen clubs op projecten

·

-Geen clubjes binnen de club (bijv. Round Table)

·

-Naast geld geven vooral doen: handen uit de mouwen ter wille van je eigen sociale balans

·

-Introductie nieuwe leden moet sterk verbeterd worden!

·

-Jonge/nieuwe leden meteen inzetten

·

-50 % van de RC moet vrouw zijn vindt iedereen!!!

·

-Meer reflectie binnen de club en professioneler

Perspectieven voor 2012

Ik begon met de donkere, maar juist lichte, momenten in December. En ik eindig ermee.

Een goede tijd gewenst. Met fijne, gezellige kerstdagen, een mooi Rotary-diner, een goede jaarwisseling en nieuwjaarsreceptie gewenst.

Perspectieven voor 2012? Te over.

Noteer vast in je agenda 12 mei 2012: de Discon.

Graag nodig ik jullie uit voor de Discon 2012 op 12 mei 2012 op Mooirivier Congreshotel te Dalfsen, authentiek en idyllisch aan de Vecht gelegen. Rietgedekt en intiem.

Het thema is: Rotary- Grenzeloos inspirerend.

Na een inleiding van mij over “Inspirerend leiderschap” verzorgen ’s morgens Ernst Daniël Smid en ons Rotarylid Henk Ruiter een muzikale impressie rond “Inspiratie door muziek”.

’s Middags is er een presentatie van Leoni Jansen. Zij spreekt en zingt over Afrika waar zij kansloze jongeren scout voor een muzikale carrière. Zij neemt ook talent mee.

Parallel daaraan kan ook gekozen worden voor workshops: zingen, dansen, trommelen, onder leiding van spelers uit de Musical “The Lion King”. Met hen en Leoni Jansen voeren we vervolgens dan een stuk als sluitstuk uit “The Lion King” op. Noem het: “Inspiratie door samen doen en je talent ontdekken”. Een unieke kans voor jong en oud.

Voor de kinderen is ook een apart spelmuziekprogramma.

Het wordt die dag echt zorgeloos genieten!

Graag verwelkom ik een grote (gezins)delegatie van jullie club.

Met vriendelijke groet,

Bert Vroon,december 2011.