© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief januari 2012

Bert Vroon

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief januari 2012

Rotary: maatschappelijk relevanter dan ooit!

Maandthema: Awareness

Beste Fellow-Rotarians,

1 De Goede Wensen.

Allereerst wens ik jullie een goed 2012 toe. Zowel privé, in je gezin, op je werk en in de Rotaryclub.

Het is positief te starten met goede voornemens.

De Kersttijd roept die ook op. Het is een tijd van en voor bezinning. Waar sta ik? Wat wil ik veranderen? Anders doen? Iedereen moet zo af en toe zijn kompas herijken. Lig ik wel op de juiste koers? Goede voornemens hoeven niet altijd uit te komen. Als je maar iets te wensen hebt! Ambitie houdt! Niet helemaal op de automatische piloot wegzakt.

2 Rotary Awareness

Het maandthema is: Rotary Awareness. Bewustzijn van wie je bent als Rotarian, wat je doet, hoe dat uitwerkt op je omgeving. Hoe je jezelf kunt veranderen op zwakheden. Een complete mens kunt worden. Dat past wel bij goede voornemens. Ook als Rotarian.

“Reach within to embrace humanity”. “ Reik naar buiten, en open je hart, ziel en verstand voor een betere wereld”, sluit daar als jaarthema goed op aan.

3 Rotary kerstbijeenkomsten en Nieuwjaarsrecepties.

Fellowship kun je als geen ander bleven in december, als de dagen kort zijn, de avonden lang, en het licht schaars. Het is intiem en behaaglijk, ook in Rotary.

Enige inkeer doet ons dan goed. Iedere club doet het zo op zijn eigen wijze.

In mijn maandbrieven laat ik ook zo af en toe een club stralen.

Als het om de kerstbijeenkomst gaat laat ik Zuidlaren-Anloo stralen.

Voor hun mooie verslag, klik hier.

Dit verslag vind ik zo typerend voor mijn ideaal van Rotary: inspirerend, zelfredzaam, creatief en betrokken.

4 Groeten uit……

Agnes den Hartogh en Wim van Gerdingen laten via hun “ Groeten uit…” ook clubs stralen. Dit keer Emmeloord en Bolsward:

Groeten uit Emmeloord:

Storm, striemende regen, een vroeg invallende duisternis rond de klok van vijf... We trotseren de Ketelbrug zonder windwaarschuwingen. Langs singels van vleesgeworden en gewortelde roedes die iedere Piet op afstand lijken te houden verwelkomt de skyline van Emmeloord ons. Hier vieren we ons 100e clubbezoek. Ha! Zeiden we bij ons vorige clubbezoek nog dat toeval niet bestaat: hier hebben Sint en Piet het toeval een handje geholpen. En zo dachten de ongelovige clubleden in Emmeloord er blijkbaar ook over, want zij voorvoelden -wie is er stout geweest?- dat onze goede heilige man met aanhang dit jaar RC Emmeloord zouden overslaan. Misschien hield 'ie toch ergens een oogje in het zeil?

Voor ons een waardige gelegenheid om te surpriseren. En voor ons bijzonder om ons 100e clubbezoek te vieren in een club waar de leden zich helemaal wilden overgeven aan een andere manier van uitpakken. Maar dan anders. Geen kleurrijke cadeaupapiertjes of stichtelijk gedicht. Gewoon een kijkje in de wereld en uiteindelijk in ons project. Onze cadeautjes waren niet alleen de ogen die op ons waren gericht. Het andere cadeautje: aan tafel ontmoetten we de enthousiaste ogen van de secretaris, de mooiste fysieke ogen waar Modigliano jaloers op zou zijn en de krachtig geschilderde ogen van mijn andere buurvrouw. Hoe blij kun je zijn met een moment. Aanhakend bij de woorden van de voorzitter, dat het -juist in deze gekte van Sinterklaas, en straks Kerst- goed is te realiseren dat geven beter is dan krijgen, zijn we heel blij met wat we hebben gekregen! Meer dan jullie denken.

en:

....een letter van banket. (Heerlijk! Evenals de mooie wijn) 

Oh, kwam er eens kijken....

...en we zullen zeker nog een keer komen kijken in Emmeloord en nog lang terugdenken aan deze mooie avond. Dank lieve mensen; tot snel (keep in contact)

Groeten uit RC Bolsward:

Niks reservebank. Integendeel. Al hebben we de 100 bereikt, blijkbaar hebben we het best voor het laatst bewaard: Friesland! Hier in RC Bolsward wordt de F van fellowship met een hoofdletter geschreven. En hier zegt men waar het op staat. En wordt er ogenschijnlijk wat bescheiden gedaan over de activiteiten van de club, uiteindelijk blijkt dat deze ingetogenheid niet helemaal terecht is.

Nadat de Smid zelve het vuur aangewakkerde en het aambeeld op scherp zette, een moment van reflectie. Wat is Rotary? Wat doen we ermee? Mooie herinneringen: hoe je als ‘jongeman’ een beeld had van Rotary, en hoe je er nu zelf in staat. IJzer moet je smeden als het vuur op de juiste temperatuur is. Speerpunten mag je aanscherpen. En daarna is het weer tijd voor fellowship!

Onder het genot van van alles genoten we buiten op het terras (in Friesland wintert het nog niet echt, laat staan dat we daar last hadden van de wind…) van prachtige verhalen, geweldige anekdotes en leerden we hoe je zeer effectief hoge fundraisbedragen binnenhaalt: koop een paar kuub zand, schenk het genereus aan één van je vrienden, dreig dat je het voor zijn deur laat storten en zorg ervoor dat deze actie uiteindelijk voorkomen wordt… Ha! Hier komen we nog een keer op terug…

Wat een gezellige avond! Bedankt allen voor deze geweldige openheid! Oeral thûs! Dank voor alles & de goede zorgen. We houden contact, want voor het Bookazine zijn in Bolsward mooie verhalen te halen. (zie http://www.roterend-en-inspirerend.nl/ en http://www.roterendinspirerend.blogspot.com/ ) Dus tot snel mails

4 Rotarysterren stralen in Veendam.

Over stralen gesproken! De RC Veendam heeft in Veendam e.o. een huis-aan-huis-krant verspreid t.b.v. hun Project: “Sterren Stralen”.

Klik hier voor de pdf Sterren Stralen Krant

Dit vermeld ik speciaal in mijn Gouverneursbrief omdat dit een “ good practise” is. Hoe je Rotary op een dynamische, externe en betrokken wijze in de etalage kunt zetten.

Complimenten aan de RC Veendam! En Petra Maters in het bijzonder.

5 Toets je intuïtie

Vanuit de kerstgedachten en de Stralende Sterren – begin januari is de tijd van Drie Koningen en de Ster van Bethlehem- naar de vertaling op aarde.

Ik onthoud jullie niet de informatie over de workshop “ Toets je intuïtie: omgaan met morele dilemma’s”.

Hoe ga je om met morele vraagstukken? Daar heeft bijna iedere Rotarian wel een idee over, maar ga dat nu eens met elkaar proberen uit te vogelen. Rotary Nederland heeft hiervoor een bijzonder interessante workshop ontwikkeld. Het boeiende is dat het niet over wereldproblemen gaat, maar over zaken die dicht bij huis liggen, die je in je dagelijkse werk tegenkomt. De naam van de workshop is: ‘Toets je intuïtie, het omgaan met morele vraagstukken’.

Oefening baart kunst

De workshop is ontwikkeld in samenwerking met docenten van Universiteit Nyenrode. De workshop wordt gegeven door Rotarians die een training hebben gevolgd gedurende tien uur, onder leiding van Edgar Karssing, verbonden aan het “Instituut voor Verantwoord Ondernemen” van Nyenrode.

De workshop duurt ongeveer 2,5 uur. Dit betekent bij een avondclub een verlengde clubbijeenkomst. Bij een middagclub kan de workshop in twee sessies worden uitgevoerd als de korte inleidingen al tijdens het eten van de broodjes kunnen worden gegeven. Na een korte inleiding over de opzet van de workshop en over enkele hoofdlijnen van de ethische aanpak van dilemma’s worden in groepjes ethische dilemma’s geïnventariseerd waar leden van de club mee te maken hebben of hebben gehad.

In het tweede gedeelte van de workshop wordt een stappenplan behandeld waarmee je ethische dilemma’s kunt benaderen. Vervolgens wordt weer in groepjes een door de clubleden gekozen dilemma uitgekozen dat volgens dit stappenplan wordt besproken.

Het gaat om dilemma´s die niet uit een boekje komen, maar wel uit de beroepspraktijk van elke dag. Het gaat niet om absoluut goed of fout, maar wel om de afwegingen die je maakt bij het aanpakken van dilemma’s. Op deze manier wordt inhoud gegeven aan Vocational Service. We pretenderen met elkaar wel dat we ethiek hoog in het vaandel hebben, maar er over praten en eraan werken is toch essentieel. We leven immers in een maatschappij waar vrijwel elk besluit gevolgen heeft voor anderen, in positieve of negatieve zin.

Kosten voor deelname zijn € 100,- per Rotaryclub. Van dit bedrag worden de onkosten voor de opzet en uitvoering van de workshop bestreden.

De landelijk coördinator voor de workshops is Paul de Wit, lid van de RC Bussum. Je kunt je bij hem opgeven voor deelname. Zijn e-mail adres is pdw@planet.nl

In ons district is Jan Hendriks, workshopleider, graag bereid om nadere inlichtingen te geven Tel. 0528.371512, e-mail hendriks.locht@planet.nl

6 RYLA “ Groningen: City of Challenge”

Jong professionals trekken graag naar het Westen voor de start van hun carrière. De RYLA-commissie ziet graag dat hier verandering in komt, want “er gaat niets boven Groningen”. Wat maakt Groningen nou aantrekkelijk, wat heeft de stad te bieden voor jong professionals? Dat is het uitgangspunt van de RYLA “Groningen: City of Challenge”.

Vijf Rotarians en twee Rotaracters zijn momenteel druk bezig met de organisatie van de RYLA. In het weekend van 13-15 april 2012 zullen circa twintig deelnemers in de leeftijd 20-28 jaar door sprekers en een interactieve workshop ervan overtuigd worden dat de uitdaging óók in Groningen is te vinden. De deelnemers krijgen meer inzicht in de potentie van de stad door kennis en ervaring van sprekers vanuit het lokale bedrijfsleven, maar ook de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers komt aan bod. Uiteraard is er naast de inspanning ook ruimte voor ontspanning! Het programma zal plaatsvinden in Congres- en vergadercentrum Het Kasteel te Groningen. Begin januari 2012 zal de commissie contact opnemen met de Rotary clubs uit de omgeving. Wij komen graag bij deze clubs langs om een presentatie te geven over de RYLA.

7 Oproep vanuit de MDJC ( Multi District Jeugdcommissie)

De nieuwe 5e Avenue: New Generations, is sinds enkele jaren een feit, en er is ook veel te doen.

Als je geïnteresseerd bent je voor Jeugd binnen Rotary in te zetten dan zoekt de MDJC enthousiaste leden en coördinatoren voor de verschillende uitwisselingsprogramma’s van Rotary Nederland.

Kijk eens op www.rotary.nl/yep

of mail in ons District Rolf Moes: mailto:moesavv@chello.nl

8 Discon 12 mei 2012: “ Inspireer de toekomst”.

Noteer in je (nieuwe) agenda de Discon 2012.

Thema: Inspireer de toekomst.

Het programma ziet er voorlopig als volgt uit:

09.30 – 10.00

Ontvangst met koffie

10.00 – 10.15

Begroeting door Han Noten, burgemeester van Dalfsen

10.15 – 10.35

Inleiding Bert Vroon: Inspirerend Leiderschap

10.35 – 11.00

Toespraak Special representative Rotary International ( nog niet bekend)

11.00 – 11.15

Koffiepauze

11.30 – 12.30

Ernst Daniël Smid en Henk Ruiter: Inspiratie door Muziek

12.30 – 13.30

Lunch

13.30 – 14.00

Presentatie Rabobank: een inspirerende bank

14.00 – 15.00

Leoni Jansen: Inspirerend Talent

14.00 – 15.00

Workshops “The Lion King”

15.00 - 16.00

Opvoering van een deel uit “The Lion King” door Ernst Daniël Smid, Leoni Jansen, spelers uit The Lion King, en de workshopdeelnemers (m.m.v. de kinderen!).

16.00 – 17.00

Aangeklede borrel.

Het is een fantastisch en inspirerend programma voor leden, partners, kinderen, familieleden en kennissen, uit ons District 1590. Laat je uitdagen: dan heb je meer competenties dan je denkt; doe het samen: dan bereik je meer; ga de bühne op: en je performance is verbluffend. Metaforen voor een moderne Rotary!

Het thema: “Inspireer de toekomst” verenigt in zich: Rotary: een inspirerende, toekomstgerichte organisatie.

Kosten: max. € 40,- p.p. Kinderen van 6 – 16 jaar max. € 15,-. Prijzen worden nog nader vastgesteld. Geen geld voor zo’n programma

9 Tot slot: Belangrijke organisatorische wijzigingen in ons District.

Ik reis rond, bezoek clubs, kijk goed rond, luister en vraag.

Dat heeft geleid tot een drietal belangrijke organisatorische wijzigingen in ons District.

Deze worden geagendeerd op en vastgesteld door de Districtsassembly op 17 maart a.s. in Hotel van der Valk te Emmen ( Nieuw-Amsterdam) aansluitend op de PETS.

Van iedere club wordt minimaal één vertegenwoordiger geacht aanwezig te zijn. Veelal de inkomend voorzitter, voorzitter en secretaris.

Wijziging 1:

Naast de PETS en Discon – beide verplicht binnen Rotary – worden ook Per Regio georganiseerd een Intercity Meeting en Regionaal Bestuurscontact. IM resp. RBC.

Beide vervallen. Daarvoor in de plaats komt nog maar één regionale activiteit: de RRC: Regionaal Rotary Contact.

Per regio wordt onverminderd een club “ aangewezen” een RRC te organiseren, echter

de club mag zelf de datum bepalen

zelf bepalen of alleen Bestuursleden worden uitgenodigd of ook alle Rotarians, event. met partner

een bestaande activiteit mag worden “ opgewaardeerd”.

Het wordt dus minder, simpeler en meer ontspannen.

Wijziging 2:

De Discon wordt geïntegreerd in de PETS. Dat scheelt veel geld, kopzorgen en regelwerk. De laatste Discon, niet geïntegreerd in de PETS, is de Discon 2012.

Klik hier voor:

Aan de Districtsassembly 2012: “RBC’s, IM’s en Discons: hoe verder?”

Wijziging 3

Het District 1590 krijgt de juridische status van een Vereniging, de Districtsassembly wordt de Algemene Leden Vergadering, bestaande uit de aangesloten/dragende Verenigingen, de Clubs.

Er verandert feitelijk niets in de bestaande situatie, noch functioneel, noch procedureel. Echter: het feitelijke handelen krijgt een juridische status/basis.

De Rol van de Gouverneur wijzigt evenmin functioneel en procedureel. Formeel is hij representant van Rotary International; echter hij wordt ook formeel in het District verankerd; dit laatste binnen de Nederlandse wetgeving.

Klik hier voor het document: Aan de Districtsassembly 2012: “ Juridische Status Districtsbestuur en Districtsassembly, alsmede van de Gouverneur D 1590”.

Ik verzoek alle clubbesturen goede nota te nemen van deze voorstellen en formeel op de DA daarover een besluit te nemen, na het consulteren van de eigen club.

10 Rectificatie:

In mijn decemberbrief vermeldde ik dat op vrijdagavond 11 november de fantastische Intercitymeeting met Bernard Wientjes georganiseerd was door de Rotaryclub Assen-Noord.

Dit was niet correct. De Rotaryclub Assen komt alle lof toe.

Met vriendelijke groet,

Bert Vroon, januari 2012.