© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief februari 2012

Bert Vroon

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief februari 2012

Rotary: maatschappelijk relevanter dan ooit!

Maandthema: World Understanding

Beste Fellow-Rotarians,

Winter buiten, Lente in onze harten

Inmiddels is in Dalmsholte, aan de voet van de Archemerberg/Lemelerberg, de winter ingevallen. Al schrijvende aan deze brief kijk ik naar buiten, vanuit mijn warme Sallandse boerderij, in de boomgaard. Alleen de vogels zijn actief. Want die worden uiteraard gevoerd. Juist dat verschil van buiten en binnenwereld komt vooral in de winter tot uiting. Dat zie je ook in Rotary. Hoe kouder buiten, hoe warmer binnen. Hartekrachten zijn seizoensonafhankelijk.

Maar ik zie het ook op meerdere vlakken. Juist het levensloopbestendige, het relationeel-duurzame, het sociaal “voorspelbare” karakter van Rotary zorgt voor een “levensseizoenen” onafhankelijk ankerpunt van Rotary.

In februari is het maandthema: World Understanding.

Hierin is Rotary zeer succesvol (geweest). Eigenlijk succesvol vertaald in al onze avenues, maar vooral in International Service.

Zoals ik bij de Clubbezoeken aangeef: over het Oude Europa moesten nog twee wereldoorlogen woeden eer wij begrepen wat internationale solidariteit was. Wat World Understanding is. Rotary was zijn tijd ver vooruit. Daarom werd Rotary in totalitaire staten altijd verboden. Ook onder Stalin en Hitler, ook in Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

Gelukkig is voor de jeugdige generatie de wereld een dorp. Dat volledig verkend wordt. Met of zonder rugzak. En is de digitale communicatie wereldomspannend. Laten we daar blij om zijn. Als om het gegeven dat Rotary nog altijd Rotary International is.

RI-President Banerjee bezoekt Nederland.

Kalyan Banerjee bezoekt Nederland op 22, 23, 24 en 25 maart a.s.

Dat is uniek, want het laatste bezoek van een Worldpresident stamt al van decennia lang geleden.

In België wordt hij ontvangen door koning Albert, in Nederland door kroonprins Willem Alexander.

Er is ook voorzien in een ontmoeting met Rotarians, t.w. in Hilversum, in Museum “Beeld en Geluid” op vrijdag 23 maart vanaf 18.30 uur. Banerjee zal die avond spreken, ongetwijfeld begeesterd, en er zijn presentaties van projecten, met na afloop een informele ontmoeting.

Noteer die datum, vast in je agenda. Een nadere uitnodiging volgt.

De Polio Challenge is bereikt!

Enige jaren geleden stortte Bill Gates 200 miljoen Dollar in het Rotary Foundationfonds t.b.v. het uitroeien van polio onder de voorwaarde dat Rotary hetzelfde bedrag zou doneren. Mede dankzij de gift van € 1000,- van de Rotaryclub Emmen die ik tijdens mijn bezoek op 11 januari jl. van hen kreeg, is het doel op 16 januari jl. bereikt.

Als “beloning” stortte Bill Gates nog eens 50 miljoen dollar, zonder contraverplichting, in het Poliofonds.

Vera Kerremans Rotary International Top-trainer.

Onze oud-Gouverneur Vera Kerremans ( 2010-2011) is bevorderd tot Rotary International Trainer. In die hoedanigheid traint zij voortaan inkomende Gouverneurs, in maar liefst drie talen: Frans, Duits en Engels.

Recentelijk verbleef zij daartoe in San Diego, Californië, USA, waar jaarlijks zo’n 540

Inkomende Gouverneurs onderricht worden.

Bijgaand haar verslag: Terug uit San Diego.

Terug uit San Diego

Zoals gouverneur Bert in een eerdere maandbrief meldde, ben ik voor de tweede keer naar San Diego afgereisd, ditmaal om inkomende gouverneurs te trainen.

Dat houdt in dat je eerst een week zelf, met 40 mensen vanuit de hele wereld, oefent (in mijn geval in het Engels) om in de tweede week met 550 gouvernors-elect , ook van overal, te discussiëren over Rotary-onderwerpen, hen te trainen in spreken in het openbaar, met hen oplossingen te bedenken voor het imago van RI en te feesten op de Festival Talent Night.

Die Rotary-onderwerpen verschillen per dag: TRF (The Rotary Foundation), ledenbeleid, ondersteuning van clubs, omgaan met vrijwilligers etc .

Vera Kerremans

Ik heb het bijzonder naar mijn zin gehad; contacten met zoveel mensen met zoveel verschillende achtergronden, het tolken (als ‘table host’ moest ik het tafelgesprek gaande houden tussen bv. Engelstaligen, Fransen, Noren en Italianen), de vriendschappen in de trainersgroep, met de kleine, attente cadeautjes uit de hele wereld. We moesten keihard werken (werkontbijt: 06.30), de organisatie was perfect, en San Diego (voor zover ik het gezien heb) is een prettige stad, met een heerlijk klimaat.

Het centrale thema van de nieuwe president van RI, een Japanner, is: Peace through Service. Dat heeft hij heel mooi voorzien van een aantal evenementen, Peace Forums, o.a. eentje in Berlijn, eind november. Lijkt me zeer de moeite waard.

Zoals sommigen van jullie weten, ben ik 40 jaar geleden via een Rotarybeurs een jaar in Frankrijk geweest. Het was bijzonder om nu met de Franse trainers, en de gouverneurs uit Frankrijk, die herinneringen te kunnen delen, en begin december naar hun Districtsconferentie te mogen afreizen. De cirkel is rond.

Vera Kerremans

Jan ten Sijthoff in San Diego.

Was Vera Kerremans degene die trainingen gaf, Jan ten Sijthoff onderging ze als Inkomend Gouverneur.

Bijgaand zijn verslag:

Een korte weerspiegeling over de Rotary Conventie in San Diego januari 2012

'Wat is het verschil tussen een lid van een Rotary club en een Rotarian?' Voor veel van onze leden is dit een opmerkelijke vraag.

'"Dat is toch hetzelfde" kan je als antwoord uit vele monden verwachten.

Maar niets is minder waar als je te midden van meer dan 500 collega gouverneurs in spé een week lang getraind wordt over het wel en wee van Rotary.

Ondergedompeld worden in een atmosfeer

derde van links, met rode strikje: Jan Sijthoff, uiterst rechts zijn vrouw Marga

van grote betrokkenheid met liefdadigheidprojecten, speeches vol spanning en elan van evenzo dito sprekers en, jawel, samen de ochtend beginnen met 'Oh, when the Saints..',maken je toch ontvankelijk voor het begrip 'Rotarian'. Een greep uit de talloze voordrachten: een tandarts uit Korea die een veelheid van nieuwe clubs heeft opgericht en daar op z'n Aziatisch met allerlei staatsiefoto's uitgebreid voor wordt geprezen, een Canadese die aan een lastige douanier uitlegt waarom ze al die geneesmiddelen niet voor zich zelf maar voor de plaatselijke zieken bij zich heeft en een oud-gouverneur die in de sloppenwijken van India polio inentingen uitvoert. Allemaal uiterst betrokken mensen voor wie Rotary echt niet 'neben bei' is. Nee, Rotary en haar doelstellingen vormen hun leven in hoge mate. Wij, Nederlanders, zijn daar wat sceptischer in. Maar toch, zo'n week te midden van die enthousiastelingen laten je niet onberoerd. Dus nu op weg naar het echte Rotary gevoel.

Jan ten Sijthoff, Gouverneur 2012-2013 District 1590

RC Appingedam-Delfzijl 55 jaar oud.

Naast de formele jubilea van 25, 50, 75 en 100 jaar, waarbij de Gouverneur ook formeel komt ( -met cadeau vanuit Rotary International-), vieren clubs ook daartussen hun passende lustrum. En soms nodigen zij de Gouverneur (in)formeel uit. Zo ook Appingedam-Delfzijl.

Natuurlijk komt de Gouverneur dan ook. Nog net niet incognito, zoals deze foto toont.

Ook in deze brief de club gefeliciteerd. Met dank voor hun fantastische avond, met eigen creatieve, muzikale bijdragen, w.o. liederen, gezongen en gespeeld door clubleden.

Ook dat is Rotary.

Discon 12 mei 2012: “ Inspireer de toekomst”.

Graag nodigen wij jullie uit voor de Discon 2012 op 12 mei 2012 op Mooirivier Congreshotel te Dalfsen, authentiek en idyllisch aan de Vecht gelegen. Rietgedekt en intiem.

de lobby

het uitzicht

de congreszaal

 

Het programma ziet er voorlopig als volgt uit:

09.30 – 10.00

Ontvangst met koffie

10.00 – 10.25

Begroeting en inleiding door Han Noten, burgemeester van Dalfsen.

Han Noten is bekend van het “ Rondje om de kerk”, toentertijd als

Hoofd Personeelszaken van de NS, en van “ De Nieuwe Vakbeweging”, die hij

samen met Herman Wijffels lanceerde. Hij gaat in op ervaringen met

Inspirerend leiderschap. Han Noten is lid van de Eerste Kamer der Staten

Generaal.

10.25 – 10.45

Inleiding Bert Vroon: “Inspirerend Leiderschap”.

Bert Vroon vervulde en vervult een groot aantal functies bij de overheid, het bedrijfsleven, de politiek en het (Hoger) Onderwijs. Hij is Gouverneur van ons District.

10.45 – 11.00

Toespraak: “ Special representative Rotary International”

11.00 – 11.15

Koffiepauze

11.30 – 12.30

Ernst Daniël Smid en Henk Ruiter: “Inspiratie door Muziek”.

Ernst Daniël en Henk zijn bekend van radio en tv.

12.30 – 13.30

Lunch

13.30 – 14.00

Presentatie Rabobank en RABO-Foundation: “Een inspirerende bank”: over ideële projecten van deze organisatie.

14.00 – 15.00

Leoni Jansen: “Inspirerend Talent”.

Leonie is bekend van radio en tv.

14.00 – 15.00

Workshops “The Lion King”

15.00 - 16.00

Opvoering van een deel uit “The Lion King” door Ernst Daniël Smid, Leoni Jansen, spelers uit The Lion King, en de workshopdeelnemers (m.m.v. de kinderen!).

16.00 – 17.00

Aangeklede borrel.

Het is een fantastisch en inspirerend programma voor leden, partners, kinderen, familieleden en kennissen uit ons District 1590. Laat je uitdagen: dan heb je meer competenties dan je denkt; doe het samen: dan bereik je meer; ga de bühne op: en je performance is verbluffend. Metaforen voor een moderne Rotary!

Het thema: “Inspireer de toekomst” verenigt in zich: Rotary: een inspirerende, toekomstgerichte organisatie.

Kosten: € 37,- p.p. Kinderen van 6 – 16 jaar € 10,-.

Een unieke kans voor jong en oud. Voor de kinderen is er dus ook een apart spel-muziekprogramma, en zij doen aan de opvoering mee.

Het wordt die dag echt zorgeloos genieten!

Noteer vast deze datum in je agenda. Binnenkort krijg je nader bericht en kun je je op de speciale site inschrijven.

PETS en Districtsassembly.

Hierbij nodig ik de inkomend voorzitter van harte uit voor de PETS. Deze is op 17 en 18 maart in hotel Emmen/van der Valk te Nieuw–Amsterdam.

Jullie zijn al apart uitgenodigd en krijgen ook binnenkort het definitieve programma.

De PETS is voor jullie verplicht. Daarom bieden we jullie ook een uitstekend verzorgd en gezellig programma.

In aansluiting op de PETS is de Districtsassembly. Daarvoor worden de Besturen van de Rotaryclubs uitgenodigd. Deze uitnodiging komt in de loop van februari binnen. Gebruikelijk is dat de clubs naast de inkomend voorzitter, die al aanwezig is op de PETS, een voorzitter en secretaris afvaardigen. Ik sluit nogmaals bij de navolgende stukken:

(klik hier voor:

Aan de Districtsassembly 2012 D 1590

Notitie betreffende de conceptstatuten RAN, versie 14 december 2011)

Inmiddels is mij gevraagd waarom het Districtsbestuur hecht aan juridische vormgeving van het District. Het doorslaggevende argument is dat het District al een vereniging is, zonder echter juridische verankering.

Het probleem daarvan is dat bestuurders inclusief de Gouverneur hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk zijn. Dat is niet het geval bij een formele Vereniging.

Verder verandert er voor de Rotaryclubs niets. Alles blijft en gaat zoals het ging.

Notaris Bert Linde, lid van de Rotaryclub Dedemsvaart, zal in de Districtsassembly e.e.a. toelichten.

Met vriendelijke groet,

Bert Vroon, januari 2012