© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief april 2012

Bert Vroon

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief april 2012

Rotary: maatschappelijk relevanter dan ooit!

Dalmsholte, 02-04-2012

Beste Fellow-Rotarians,

1 www.discon2012dalfsen.nl

Deze brief opent uiteraard met de Discon op 12 mei 2012.

We verwachten 200 tot 250 deelnemers te begroeten op Mooirivier. Het hele gezin, opa’s en oma’s, kleinkinderen, buren, familieleden en kennissen zijn welkom. Dus dat moet lukken. Want ik sta een open Rotary voor!

Laat je speels verrassen. Voor de kinderen is er uiteraard een apart en fantastisch nevenprogramma.

Ga naar www.discon2012dalfsen.nl voor meer informatie en schrijf je in.

Voorzitters en secretarissen van Rotaryclubs: uiteraard verwacht ik jullie zelf ook, maar coördineren jullie een delegatie vanuit jullie club, naar de Discon? Met meerderen is wel zo gezellig!

Klik hier voor de bijlage(flyer Discon)

2 Nieuwe (voorgestelde) Gouverneur 2014-2015

De Districtsassembly heeft ingestemd met de voordracht aan Rotary International van Rob Staal van de Rotaryclub Assen-Noord. Wij zijn verheugd dat Rob in de rij Bert Vroon (2011-2012), Jan ten Sijthof (2012-2013) en Jan Leentvaar (2013-2014) de estafettestok van dit mooie ambt wil overnemen. Rob schrijft over zichzelf:

“Sinds 1999 ben ik lid van de Rotaryclub Assen-Noord en bekleedde in 2010/11 de functie van voorzitter. Samen met mijn echtgenote Henny woon ik ruim 32 jaar met veel plezier in Dalen. We hebben 1 dochter en twee kleinkinderen.

Ik ben voornamelijk werkzaam geweest in de publiek/private sector,(gezondheidszorg, Nederlandse Spoorwegen en de media)..

Sinds 2008 ben ik actief als interim-manager en daarnaast bekleed ik nog diverse bestuursfuncties in de zorg, natuur en cultureel erfgoed.”

Rob Staal

 

 

 

Rob treedt - als RI instemt - per 01.07.2012 aan als DGN ( District Governor Nominee) in het Districtsbestuur.

3. Nieuwe regiocoördinator Drenthe.

Er is meer goed nieuws.

Want de vacature van Assistent-Gouverneur (ADG), bij ons meer bescheiden als Regiocoördinator aangeduid, is nu ook vervuld. In de persoon van Izaӓk Buwalda. Hij schrijft:

“Woonachtig te Westerbork en sinds 1995 enthousiast lid van RC Beilen. Na een carrière in het voortgezet onderwijs in Twente en Groningen ben ik 1989 uitgeverij Edu’Actief bv in Meppel gestart. In die periode ben ik o.a. bestuurder geweest bij de Groep Educatieve Uitgevers, bij het NederlandsUitgeversVerbond, bij het Centraal Boekhuis en bij het Nationaal Fonds Kinderhulp in Deventer. In 2010 heb ik afscheid genomen van mijn bedrijf en ben nu parttime werkzaam als adviseur bij een vijftal bedrijven.

Getrouwd met Mieke en samen hebben we twee kinderen en zes kleinkinderen.”

Izaäk Buwalda

 

 

 

Izaӓk maakt per heden deel uit van de Districtsvergadering (DV); het adviescollege van het Districtsbestuur (DB).

4 RI-President Banerjee bezoekt Nederland.

Banerjee bezocht in de 4e week van maart Nederland. Ik ontmoette hem in Limburg.

Bijgaand het verslag van Jan Leentvaar ( de DGN) in Delft:

“Op zijn tocht door Nederland deed Rotary International president Kalyan Banerjee op zaterdag 24 maart 2012 Delft aan.

Tijdens een sponsor-diner georganiseerd door Rotary Club Delft Vrijhof bood onze president 24 beurzen voor studenten aan UNESCO-IHE aan. Deze universiteit, gevestigd in Delft, geeft een opleiding tot Master of Science in Water Management aan buitenlandse studenten, die in hun land al een academische opleiding hebben genoten en die op het terrein van het waterbeheer werkzaam zijn. De studenten komen veelal uit ontwikkelingslanden. Zij verblijven anderhalf jaar in Delft en doen daar examens over collegestof en schrijven een afstudeerscriptie over eigen onderzoek. Vrijwel alle afgestudeerden gaan weer terug naar hun eigen land om daar hun loopbaan te vervolgen. Er zijn bij UNESCO-IHE sinds 1957 ca. 15.000 professionals opgeleid, die uit 160 landen komen.

Het was een bijzonder geslaagde avond met een paar interessante lezingen, de symbolische overhandiging van de beurzen een klein concert en een wandelend diner.

Voor mij was deze avond extra aardig omdat ik als hoogleraar aan UNESCO-IHE verbonden ben èn DGN 1590 ben. Een mooie gelegenheid om gezellig het netwerk binnen Rotary te versterken en om de relatie tussen één van de thema’s van Rotary, Water en Sanitatie, te versterken.”

RI president Banerjee

5 Wandelen voor Water.

Veel clubs organiseren nog wandelen voor water. Zo ook de RC Appingedam-Delfzijl. (klik hier voor het bijbehorende persbericht)

Zo maar een impressie vanuit een bijdrage van Steven Helfrich.

“Het was opnieuw een bijzonder geslaagde en succesvolle editie van Wandelen voor Water.
Vanaf half zeven vanmorgen kwamen de activiteiten op gang. Het podium werd opgebouwd, de muziek geïnstalleerd, het ontmoetingspunt met koffie, thee, cake & koek kwam op stoom en de ontvangst tafel werd bezet. Buiten werden de dranghekken neergezet, de spandoeken en banieren opgehangen en maakten de verkeersregelaars zich op voor hun taak.
Onder bezielende leiding kwam langzaam de zaak op gang, de scholen kwamen aan, te voet, op de fiets, met de auto en met de taxi. In de hal werden de wandelaars alvast fysiek opgewarmd. Daarna was het de beurt aan stadsambassadeur Peter van Campenhout die aan de zaal en aan de burgemeesters van Appingedam en Delfzijl kon gaan vertellen wat de opbrengst van deze derde editie Wandelen voor Water was. 19.101,79 was het bedrag dat wij op de gemaakte linoleum flyer bekend konden maken, maar inmiddels weten wij dat wij royaal boven de 20.000 euro gaan eindigen en daar komt dan zo'n 75% subsidie bij van de Stichting Aqua for All. Al met al dus ruim 35.000 voor de Stichting Kinderhulp Indonesië en daar was hun voorzitter zichtbaar blij en gelukkig mee.
Vanaf 9 uur werden de scholen naar de start gedirigeerd. Eerst de foto maken en daarna het parcours op. Door de wijk Opwierde, langs Stilleweer het park in en halverwege kregen de kinderen een drankje en een appel aangeboden door Albert Heijn. Vervolgens langs het Eemskanaal weer verder en via de ijsbaan terug naar Eelwerd waar men onder het gemaakte finish doek door de tocht voltooide. Het is een mooi en bijzonder gezicht als je het lange lint met blauwe rugzakken voor je uit ziet lopen.
De kinderen leveren een bijzondere prestatie. Niet alleen door 6 kilometer te wandelen met een rugzak met 6 liter water maar ook door de grote betrokkenheid, het aanstekelijke enthousiasme en het vele geld dat zij voor hun leeftijdgenootjes weten op te halen. Dat wat de kinderen nu voor de 3e keer laten zien maakt het meer dan de moeite waard dit evenement te organiseren en ook in 2014 weer op de Rotary kalender te zetten.

6 Districts Assembly 2012 (DA)

Op 17 maart vond de DA in aansluiting op de PETS plaats. Aanwezig waren 120 leden van tenminste 54 clubs. Daarmee werd het “Statutaire Quorum” (2/3, derhalve 41 clubs) ruimschoots overschreden.

De DA accordeerde unaniem het voorstel PETS, DA en Discon voortaan te integreren, en hetzelfde te doen met IM (Intercity Meeting) en RBC (Regionaal Bestuurscontact) tot RRC (Regionaal Rotary Contact).

Dit betekent minder geld (efficiënter), minder tijd en meer deelnemers.

Hoewel er een Districtsagenda is gemaakt met voorgestelde data staat het de organiserende clubs vrij zelf hun datum en onderwerp te bepalen. Het mag ook op hun eigen clubavond. Dat is n.l. de kern van het door de DA geaccepteerde voorstel!

Dank aan Victor Sterk, die achter de coulissen als Districtssecretaris, zoveel werk verzet.

Verder accordeerde de DA met 2/3 meerderheid (49 clubs) het voorstel van RI District 1590 een Vereniging te maken, onder voorbehoud van goedkeuring door RI.

De Voorzitter van de Financiële Commissie,Teun Boersma vertrekt op 01.07.2012 en wordt opgevolgd door Jan Dantuma.

Dank aan Teun voor vele jaren trouwe inzet.

7 PETS (President Elect Training Seminar)

Alle (bijna alle) Inkomende Voorzitters lieten zich in een educatieve, creatieve en op gemeenschapszin gerichte PETS verrassen. Hun belangrijkste taken: creëer continuïteit en vitaliteit.

Per groep moesten Inkomende Voorzitters hun rol non-verbaal verbeelden. Dat ging ze moeiteloos af, getuige deze foto (óók van “Districtsfotograaf” Martin van Nieuwenhoven).

8 Graag tot ziens op de Discon!

Met vriendelijke groet,

Bert Vroon