© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

maandbrief juni 2012

Bert Vroon

Gouverneur

van district 1590

Maandbrief juni 2012

Rotary: maatschappelijk relevanter dan ooit!

Beste Fellow-Rotarians,

1 Inleiding: Voorbij die mooie tijd

Dit wordt alweer mijn laatste Gouverneursbrief. Op 4 juli draag ik de ambtsketen over aan Jan ten Sijthoff. En dan zit het erop.

Drie jaren (ruim) van een nauwe betrokkenheid op Rotary, in ons District, landelijk (in het Gouverneursberaad en met de portefeuille Vocational Service), en internationaal ( via de GETS, het Governor Elect Training Seminar; via het Institute, een soort Toogdag van de Rotary-Zone waartoe Nederland behoort; via de International Assembly in San Diego; en via de International Convention). Een tijd als DGN (District Governor Nominee), DGE (Elect), en DG. Om nooit te vergeten. Met volgend jaar als IPDG (Immediate Past District Governor; een soort ontwenningsjaar) toch ook organisch een periode van bouwen aan Rotary.

Je leert Rotary van een andere kant zien. En je verbaast je over die grote, levenskrachtige, solidaire en maatschappelijk bewogen organisatie, verspreid over de hele wereld. Een onvermoed grote familie. Waar je je overal thuis voelt, in welke cultuur ook.

Al 107 jaar maatschappelijk relevant! Welke internationale organisaties kunnen ons dat nazeggen? Je mag dan trots zijn daar lid van te zijn. En daaraan en daarbinnen als Gouverneur gewerkt te hebben. Dank ook voor al jullie steun en betrokkenheid.

2 Discon 2012: Inspireer de toekomst

12 mei was in Dalfsen op Mooirivier een geweldig feest. Met 28 kinderen en 123 – veel ook jonge!- volwassenen lieten we ons aan de zonovergoten Vechtoever inspireren door Han Noten, Ernst Daniël Smid, Henk Ruiter, Leoni Jansen en “ The Lion King”.

Het was de laatste “klassieke” Discon, een “collectors item” dus, maar qua opzet, inhoud, omlijsting en vitaliteit één om nooit te vergeten.

Dank aan mijn club Dedemsvaart, die deze laatste Discon organiseerde.

Het Oegandese wezenkoor wijst op het belang van Rotary International.

Rotary: vol dymaniek!

Henk Ruiter van de RC Dedemsvaart, lid Disconcommissie, begeleidde Ernst Daniël Smid, en vele andere artiesten, alsmede de slotsessie.

Slotmanifestatie o.l.v. Herma van Piekeren

Rotarians en ondersteuning in actie

Leoni Jansen in actie.

Over deze Discon een tweetal reflecties:

Uit de RC Coevorden:

Discon 12 mei 2012: INSPIREER DE TOEKOMST

“Teun, Hannie, Jo, Ina, Bernard en Liesbeth waren aanwezig op deze mooie dag in Mooirivier aan de Vecht te Dalfsen. Het begon met een knallende, spectaculaire opening door een dansgroep van wel 20 Oegandese weeskinderen. Zij hebben de toekomst gekregen door te leren dansen , en onderwijs te genieten. Het Afrikaanse gevoel zweefde daarna voordurend door de lucht middels lezingen , workshops en zang en dans.

Han Noten, burgemeester uit Dalfsen hield een zeer inspirerend verhaal wat hij met allerlei voorbeelden uit de gemeente kracht bij zette. Het betrof een uiteenzetting over leiderschap met de kanttekening of dat nou wel of niet bestaat. Hij gelooft sterk in de kracht van de groep en de groep zal de richting bepalen. Het individu bepaalt niet.

Bert Vroon, Gouveneur van Rotarydistrict 1590, daarentegen hield een verhaal waarin hij juist wel uitgaat van inspirerend leiderschap .

Inspiratie door Muziek werd door Ernst Daniel Smid samen met Henk Ruiter uitgewerkt (Henk is lid van de organiserende RC Dedemsvaart) . Ze namen ons mee met fantastische verhalen over muziekanten en de muziek van vroeger en nu.

Na de pauze begonnen we met een inleiding over de Rabo-Foundation en hun projecten op het platteland in Afrika. Interessant hoe daar de projecten vorm krijgen terwijl je risico’s wil vermijden en te maken hebt met zeer slechte infrastructuur.

Daarna werden er 3 workshops gehouden.

Workshop 1

Leonie Jansen hield een workshop waar Teun en Hannie bij aanwezig waren. Het ging over taal , je stem, je intonatie en je beleving daarvan. Het bewust zijn over hoe je spreekt en overkomt en dat je daarmee kan spelen. Spreek vooral vanuit jezelf!

Workshop 2:Percussie.

Ina en Jo hebben op de Djembe’s mogen trommelen en zaten vol trots op het podium bij de slotpresentatie.

Workshop 3: zangworkshop

waarbij we, Bernard en Liesbeth, werden klaar gestoomd om het achtergrondkoor te worden voor de slotpresentatie. Bernard heeft er een nieuwe hobby bij.

Iedereen werd betrokken bij het tot stand komen van een slotuitvoering van het openingslied van The Lion King : the circle of life. Met ondersteuning van Leonie Jansen, Gitty Pregers en Noordwijks meidenkoor viel de puzzel in elkaar. Het resultaat was fantastisch. Het gaf een boost aan iedereen. Ik hoorde zeggen dat er nog nooit zo weinig mensen vroeger naar huis zijn vertrokken van de Discon.

Een compliment voor de organisatie : het was een inspirerende omgeving, met inspirerende muziek en inspirerende dans, met inspirerende inleiders en daardoor een inspirerende sfeer . Liesbeth”

En vanuit de RC Leeuwarden-Zuid van Heert Zijlstra, voorzitter:

“ Namens R.C. Leeuwarden Zuid nogmaals onze dank voor de bijzonder geslaagde Discon. We hebben genoten van het programma en als liefhebber van alle genres muziek was ik overdonderd door de hoge mate van professionaliteit van het gebodene. Jouw jaar als gouverneur loopt ten einde en ik denk dat deze Discon een goede afspiegeling was van jouw inzet in dit jaar. “

Ondanks dit hoogtepunt is het desalniettemin toch goed dat voortaan PETS, Districts Assembly en Discon geïntegreerd gaan worden. De motieven daartoe heb ik eerder uitgebreid weergegeven. Rotary behoeft in onze overdrukke samenleving een andere dynamiek; daarom zijn ook m.i.v. 2012-2013 Intercity Meetings en Regionale Besturencontacten samengevoegd tot Regionale Rotary Contacten.

3 Gouverneursdiner

De vrijdagavond vóór de Discon was het traditionele Gouverneursdiner. Daar werd ik- tot mijn verrassing- benoemd tot Paul Harris Fellow.

Vera Kerremans, Oud-Gouverneur, speldt Bert Vroon de Paul Harris Fellow Vera onderscheiding op.

Ook dit Gouverneursdiner was de laatste in zijn soort. Daarom nog deze foto van Onno te Nuijl, IPDG en Bert Vroon.

4 Ledentallen D 1590 stijgen eindelijk

Via het SAR (Semi Annual Report) geven de clubs o.a. hun ledentallen op.

Goed nieuws! Na jaren van teruggang eindelijk dit Rotaryjaar een stijging.

Jan. 2008

Jan. 2009

Jan. 2010

Jan. 2011

Jan. 2012

2675

2671

2639

2622

2654

We zijn op de goede weg.

Echter: 38 clubs vulden het SAR in; 24 clubs (nog) niet! Dus dat kan beter.

5 Internationale Conventie in Bangkok

Onze Districtsecretaris, Victor Sterk, lid van de Rotaryclub Oosterwolde, bezocht de Conventie in Thailand. Bijgaand zijn korte verslag met foto.

“Naast alle Rotary dassen nog even een alternatief gepast. Stond wel leuk al die camouflage kleuren maar toen ik de knoop aantrok vond ie dat niet leuk. Dus heb ik hem maar weer afgedaan en toch maar een conventionele Rotarydas gekocht”.

6 Evaluatie clubbezoeken

In mijn Rotaryjaar bezocht ik 63 clubs. In de periode laatste week augustus 2011 tot in februari 2012. Bijna overal werd ik hoffelijk en gastvrij onthaald.

Mijn indrukken kan ik gedetailleerd beschrijven, desalniettemin beperk ik mij tot de hoofdzaken.

6.1 Cultuur Clubs

De subcultuur van de clubs loopt sterk uiteen. Dat mag. Land’s wijs, land’s eer. Toch heb ik ervaren en statistisch gezien dat de subcultuur van de club bepalend is voor het succes, of juist de neergang, van de club. Onder subcultuur versta ik:

·

-formeel vs. informeel

·

-op afstand vs. gastvrij en open

·

-gereserveerd vs. empatisch

·

-inactief vs. actief

·

-vergrijsd vs. jong

·

-inert vs. dynamisch

·

-procedureel vs. gedurfd

·

-gesloten vs. wervend

·

-traditioneel vs. modern

·

-bureaucratisch vs. interactief

·

-klassiek vs. postmodern

·

-sociëteit vs. inhoud

Het maakt daarbij niet uit in welk gebied clubs liggen. Er zijn succesvolle clubs in krimpgebieden en stagnerende clubs in groeigebieden. Overal heb ik verkondigd: gooi deuren en ramen open, oriënteer je op je omgeving. Ik kies dus de rechterkant van het continuüm, daar zitten ook de succesvolle clubs.

6.2 Bestuur Clubs

Hoe democratisch Rotary ook is; Clubs moeten gemanaged worden. Hoe inactiever en besluitelozer het Bestuur, hoe neergaander de lijn. Ik zou zeggen: peper in de kont. Rotary is hard werken, los van de automatische piloot.

6.3 Ledenwerving

Rotarydistrict 1590 kleurt tot de start van mijn jaar ROOD. De meeste clubs dalen in ledental. Dat is een slecht teken. En bewijst gebrek aan attractiviteit. Mijn analyse is dat de clubs met de juiste postmoderne subcultuur en met gedurfde besturen het meest succesvol zijn. Die groeien en zijn jong. Stap af van klassieke wervingsprocedures is mijn advies.

6.4 Vrouwen

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd. Dat ze er niet zijn is onzin. Ook hier: hoe postmoderner de club, hoe meer vrouwen. Ik stel: zoek en gij zult vinden. Vooral onder professionals i.p.v. leidinggevenden. Een verkeerd oordeel wegnemende: Rotary stelt niet als eis dat je leidinggevende moet zijn.

6.5 Vergrijzing

Een drama in Rotary is de vergrijzing. Die staat verjonging in de weg. Bovendien geldt bij vergrijzing nog het volgende:

·

-jeugdprogramma’s zakken in

·

-voor Community- service valt moeilijker te mobiliseren

·

-de afstand tot de beroepspraktijk wordt te groot

·

-Rotary groeit uit het vitale netwerk weg

Bij veel clubs is 40 tot 50 % van de leden boven de 60, en een substantieel deel boven de 65. Past- Rotaryclubs worden dan aanbevolen, of richt er als club zelf één op als die ontbreekt. Ook hier: er zijn zeer succesvolle clubs. Veelal ging na een crisis het roer radicaal om. Ouderen blijven welkom in Rotary, maar niet dominant in de subcultuur, en alleen als ze actief zijn in de club en in de samenleving blijven.

6.6. Tips:

investeer in jeugd(programma’s) en in Vocational Service. Dat houd je demografisch qua jeugd en moreel qua Vocational Service vitaal.

Wat gaat goed:

6.7 Clubservice

Het omzien naar elkaar, lief en leed, gemeenschapsvorming, gezelligheid, intimiteit.

6.8 Community Service

Het is indrukwekkend wat Rotary voor de samenleving doet, ook qua persoonlijke inzet. Gemiddeld halen clubs daartoe qua fundraising € 10.000,- per jaar op. Bij 62 clubs is dat € 600.000,- per jaar. Tel daarbij de Grants op, en je komt op 1 miljoen Euro per jaar! Ongelofelijk. Rotary: maatschappelijk relevanter dan ooit!

6.9 Attendance

Er wordt veel geklaagd over de attendance. Toch ligt die met 60 tot 70 % gemiddeld in ons District hoog. Ook hier geldt: hoe vitaler de club, hoe hoger de attendance. Ook bij jonge leden en vrouwen. Komen leden te weinig? Analyseer de oorzaak, en vraag leden die nooit komen te vertrekken. Er zijn n.l. veel professionals die wel graag lid van Rotary willen worden.

Conclusie

Rotary is kansrijk. Benut die kansen dan ook.

7 Afscheid

Op 4 juli neem ik afscheid als Gouverneur. Het was mij een eer jullie te dienen. Dank voor jullie inzet en gastvrijheid. Vergeef mij mijn onvolkomenheden en grijp de kansen! Rotary is dat waard.

Met vriendelijke groet,

Bert Vroon, juni 2012.