© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

maandbrief juli 2012

maandbrief juli 2012

juli 2012

Beste Fellow-Rotarians,

Couleur locale

"Een ieder heeft een eigen werkwijze. Zo ook de districtsgouverneurs. Voortgekomen uit hun lokale Rotary club, geroepen tot het ambt van gouverneur, hebben zij een 'couleur locale '. Door hun karakter, door de sfeer in hun eigen Rotaryclub en door hun land van herkomst. Elke persoon heeft zijn eigen unieke kenmerken en straalt die uit. Gelukkig maar. Het gevolg is dat er elk jaar een andere 'kleur' ontstaat in het omgaan met de clubs, de leden en met de districtsfunctionarissen. Een persoonlijke stijl die per jaar varieert. Mèt uiteraard een bestendige gedragslijn opdat het in het verleden verworvene wordt behouden, gebruikt dan wel vernieuwd. Innovatie is immers ook een constante!"

Zo begon het jaar 2012-2013. Met de bedoeling om twee zaken te onderstrepen. Ten eerste het belang van het 'lokale'. Hiermee wordt de lokale Rotaryclub bedoeld. Want die is de spil waar het hele Rotary leven om draait. In deze maandbrief zijn een paar voorbeelden te vinden van prachtige lokale activiteiten. Ten tweede het woord 'innovatie'. De wereld om ons heen verandert in rap tempo. En dus zal ook Rotary zich moeten aanpassen. E-clubs in oprichting (ja, ook in Nederland) en de roep om een vrouwelijke president van Rotary International (het wordt hoog tijd na al die mannen) zijn voorbeelden van het streven naar vernieuwing. Wie doet mee aan blog.rotary.org? Ook zo'n boeiend initiatief!

Water en Sanitatie

Nieuw in ons district zijn de Regionale Rotary Contacten (RRC's). Niet alleen de besturen treffen elkaar maar ook alle geïnteresseerde Rotarians zijn uitgenodigd. Het thema van de avond zal zijn 'Water en Sanitatie', één van de speerpunten van het Future Vision Plan (FVP). Water (te veel, te weinig of te vies) wordt een belangrijk onderwerp in de toekomst en Rotary is van plan om oplossingen aan te dragen. Zo ook wij in ons district met de oproep:

ZOEK, VIND EN REGEL EEN WATER PROJECT!

Groningen Zuid nodigt de clubs in de regio Groningen uit op dinsdagavond 18 september, Lauwersland en Buinen Hondsrug de 19e september in respectievelijk Friesland en Drenthe. De 20e september sluit Steenwijk Regio de rij voor Overijssel en de polders.

Vacatures in bestuur RAN

In de RAN (Rotary Administratie Nederland) wordt hard gewerkt aan het verbeteren en meer toegankelijk maken van LEAD (Leden Administratie) systeem. In de toekomst hopen we ook nog een koppeling te kunnen maken met het Member Access systeem van Rotary International. Pratende over de RAN valt te vermelden dat ook daar de organisatiestructuur is verbeterd. Nieuwe leden van het bestuur worden gezocht met competenties in de vakgebieden PR/Communicatie, financiën, personeelszaken en ICT. Heeft u interesse? Bekijk dan snelstens http://www.rotary.nl/

Uit de clubs

Maar wat gebeurt er deze zomer? Meestal zonnige bijeenkomsten met een BBQ of een uitje op het wad zoals op de 15e augustus bij de club Dokkum. 'Wadstruinen' noemen ze dat daar. Waarschuwingen doen ook de ronde. Dronten heeft bij alle leden een tekencontrole ingevoerd; geen overbodige zaak met al die nare Ziekte van Lyme- verhalen in de krant. De Olympische spelen in Londen hebben de bijzondere belangstelling van Sneek ZuidWesthoek. Waarom? Omdat pake Huite Zonderland verhaalt over de prestaties van zoonlief Epke. En dan nog die prima actie van de club Assen die zomaar vijf (5!) shelterboxen aanbiedt. En de club Leeuwarden die op 19 september het Rotary Miljoenen Ontbijt organiseert. En, en, en: te veel om hier te noemen!

Who’s who in het district?

Weten we eigenlijk wie wat doet in ons district? Vast wel maar zo af en toe is het misschien toch nodig om de lovenswaardige activiteiten van onze 'officials' te noemen. Hierbij de eerste twee:

Rolf Moes

binnen ons district behartig ik het taakveld jeugdzaken. Ik ben regiocoördinator voor de provincie Fryslân. Tevens vervul ik de rol van districtsjeugdcommissaris in de landelijke organisatie jeugdzaken (MDJC). Ik ben lid van RC Drachten.

In juli 2012 hebben drie clubs een zomerkamp georganiseerd, te weten: RC Groningen Noord, RC Eems Dollard (beide clubs gezamenlijk) en RC Franeker (samen met RC Oss en RC Ede). Een zomerkamp bestaat uit een groep van circa 15 tot 20 jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 jaar, afkomstig uit vele landen in Europa, aangevuld met jongeren uit Turkije, Egypte, Taiwan en USA. Een zomerkamp duurt 2 à 3 weken.

In augustus 2012 vertrekken 32 jongeren - waarvan 6 uit ons district - voor de periode van bijna een jaar naar diverse landen, namelijk Argentiniё, Braziliё, Chili, USA, Canada, Taiwan, Japan en Nieuw Zeeland.

 

International Service: deze avenue wordt in district 1590 ingevuld door Vera Kerremans. Na overleg in de Districtsvergadering is besloten ons voornamelijk te richten op de vragen van clubs mbt twinclubs. Die vragen gaan bijna uitsluitend over de wens een club in Duitsland te vinden, en twee clubs uit het district hebben door deze service een club daar gevonden. Denemarken zit in de pen. Contacten met Engelse clubs worden langzamerhand door clubs afgebouwd, omdat die clubs erg vergrijzen.

In 2011 hebben we een inventarisatie gehouden van de wensen van clubs in 1590 om met buitenlandse clubs contact te krijgen. De lijst staat op de site van het district. Als clubs wijzigingen of nieuwe vragen hebben, stuur even een berichtje?

Vera Kerremans

Alweer 854 woorden zegt het Office Words programma. Tijd dus om te stoppen want de limiet ligt bij ongeveer duizend. De aandacht van de lezertjes verslapt, zou Ollie B. Bommel zeggen: zie de anno 2012 wel zeer actuele strip in de NRC Handelsblad met als onderwerp de Bovenbazen en hun aandelentransacties.

Rotary-Moment

Een laatste oproep. Denk eens na over je 'Rotary Moment'. Toen we de voorzitters, op bezoek in Anloo, daar naar vroegen kwamen er wel zeer boeiende verhalen en ervaringen te voorschijn. Een paar voorbeelden: het helpen en begeleiden van een mede Rotarian zonder werk, een inspirerende ontmoeting, het opzetten van een stichting 'Urgente Noden', 'Fun & Funds', jonge talenten stimuleren, etc, etc.

Een fijne zomer en tot ziens op het clubbezoek.

Uw dienstvaardige Gouverneur 2012-2013 District 1590

Met vriendelijke groet,

Jan ten Sijthoff,