© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief sept 2012

maandbrief aug/sep 2012

augustus/september 2012

Beste Fellow-Rotarians,

Goede zomervakantie gehad? En weer zin in Rotary? Ga zitten, pak de tablet en neem de tijd om onze website (en deze maandbrief) eens rustig door te lezen. Geen verhaal met droge mededelingen - want die staan wel op de website www.rotary.nl - maar vooral zaken die ons dagelijks aangaan. Althans, dat hoopt uw gouverneur. Zijn er vragen of onduidelijkheden? Mail of bel mij dan wel onze onvolprezen secretaris Victor Sterk.

Who’s who in het district?

Weten we eigenlijk wie wat doet in ons district? Vast wel maar zo af en toe is het misschien toch nodig om de lovenswaardige activiteiten van onze 'officials' te noemen. Ook deze keer weer twee 'officials' die de clubs in het district terzijde staan: Hans Betzema en Martin van Nieuwenhoven.

Hans Betzema, RC Dronten

Ik ben in het zuid-zuidwestelijke deel van ons district de regiovertegenwoordiger. In de Rotary Foundation commissie vertegenwoordig ik ook die regio.

Daar mag ik de Matching Grants mee ondertekenen in de hoedanigheid van Grant Submittee Chair.

Begin augustus ben ik als technisch adviseur Water en Sanitatie van de Rotary Foundation een week in Noord-Malawi geweest om een nagenoeg klaar project te beoordelen.

Het ging hier om een drinkwaterproject voor 16.000 mensen, dat een Matching Grant van $ 267.000 heeft gekregen. Een club uit Dallas heeft daarvoor de gelden bijeengebracht en de club uit Mzuzu was de host club (120 km verder).

Het is een voorbeeld van een sustainable project.

De mensen betalen voor het water en er is een hele onderhoudsorganisatie in het leven geroepen met een bestuur bestaande uit drie mannen en drie vrouwen. Bij de RRC in Steenwijk-Regio heb ik over dit project verteld.

Meer dan een kwarteeuw heb ik genoten van Rotary. Als je dan in je actieve baan (uitgeverij/journalistiek) stilvalt, komt het moment om iets terug te doen. Eerst in mijn mooie club Oosterwolde: het almaar uitgestelde voorzitterschap en het beheer van de penningen. Toen kwam het district voorbij: afgevaardigd redacteur bij Rotary Magazine. En in vervolg daarop het verzoek van onze gouverneur: help ook onze eigen website boeiender te maken.

Voor Rotary Magazine ben je vooral correspondent vanuit je eigen district. Aangeboden nieuws vanuit “1590” redigeren en doorsturen. Daarnaast meedenken over de verdere invulling van het blad. Op dat punt is het een en ander gaande. Ruim een jaar geleden is de eigen redacteur vertrokken en zijn taken uitbesteed aan externe professionals. Het blad werd een stuk aantrekkelijker, maar er hing een prijskaartje aan. Daarom wil men na het laatste septembernummer de districtsredacteuren ook grotere artikelen laten schrijven.

Martin van Nieuwenhoven, martin@rcoosterwolde.nl

Diverse van mijn collega’s zijn echter niet journalistiek geschoold en hebben twijfels. Wij zien het Magazine in de eerste plaats als het clubblad van Rotary in Nederland. Zodra het als visitekaartje op elke leestafel moet kunnen liggen, heb je meer vakmanschap nodig.

Dat clubkrantgevoel wil onze gouverneur ook meer in de website van ons district brengen. Koos Schoe beheert die. De aantrekkelijkheid wordt vooral bepaald door wat clubs aanleveren, en wat we daar met eigen nieuwsvorsing aan kunnen toevoegen. Ook zijn we bezig de actualiteit te verhogen en zijn er plannen om meer mededelingen van het district via de site te laten lopen. Dan zouden leden het gevoel moeten krijgen dat ze echt wat missen, als ze niet geregeld onze site bezoeken. Een poging waar ik (met de nuchterheid van een papierman) graag aan meewerk.

Uit de clubs

Op de website stond een filmpje met de Olympische prestatie van Epke Zonderland, zoon van onze Sneek-Zuidwesthoek Rotary collega Huite. Hierbij een (ingekort) verslag van zijn Vijf Minutenpraatje.

“De familie Zonderland ging in januari van dit jaar naar Londen. Epke had zich op het wereldkampioenschap in Tokio (oktober 2011) niet rechtstreeks kunnen plaatsen en zijn enige mogelijkheid was dit via het Testevent te doen. Dit gold ook voor Jeffrey Wammes. Er was slechts één ticket voor Nederland beschikbaar. Epke won de meerkamp ruimschoots maar Jeffrey's trainer zei dat de strijd nu pas begon omdat Epke op rek geen vormbehoud had getoond. Ze gingen naar de rechter om te protesteren tegen de procedure. Uiteindelijk werd Epke officieel aangewezen.

Tijdens de Olympische Spelen kwam Epke als beste uit de kwalificatie.

De rekfinale had een zinderend verloop. De finalisten turnden hun beste oefening en daar ging Epke nog eens overheen: een sublieme oefening met een perfecte afsprong. Het Wilhelmus klonk en ook dat wekte veel emoties op. Daarna nam de pers Epke ruim twee uur in beslag .

In het HollandHeinekenHuis vond de huldiging plaats en dat was een groot feest.

Bij thuiskomst lagen er stapels post en dat gaat nog steeds door! Een sublieme ontvangst. De Ridderzaal in Den Haag, met z'n allen daarnaar toe. Wat een sensatie. De mooie woorden werden hem teveel. Eer werden meer sporters geridderd, maar Epke kreeg een staande ovatie. Schaftende bouwvakkers langs de weg schieten omhoog en feliciteren hem. Hij wordt door velen gevraagd om handtekeningen te geven en iedereen wil met hem op de foto.”

Sprekers nodig?

Buitenlandse Zaken wil het binnenland in met het aanbod van sprekers of excursie. De communicatiemensen van het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden een aantal Rotaryclubs de gelegenheid om een goede spreker te ontvangen, of zelfs een bezoek aan het departement te brengen. Op onze website van het district is nadere informatie te vinden.

North Sea Rotary Institute Amsterdam

Het NSRI in Amsterdam, de zone-bijeenkomst (voor een aantal landen) wordt dit najaar in Amsterdam gehouden van 7 tot en met 11 november 2012. De inkomend gouverneurs hebben daar op 8 november het eerste deel van hun internationale opleiding. Maar vrijdag 9 en zaterdag 10 november zijn voor álle Rotaryleden interessant. En nu de NSRI zo dichtbij wordt gehouden, geeft dat een unieke kans om eens buiten de eigen club te kijken en te proeven van de internationale sfeer van Rotary. Op vrijdag worden thema’s als Foundation en PR uitgediept; op zaterdag zijn er sessies en workshops met boeiende sprekers. Lees meer op de website die op de site van Rotary Nederland pronkt.

Jaarkinderen

In ons district ontvangen Zwolle-IJsselland, Lauwersland en Leeuwarden een jaarkind.

Julieta Ulloa Bahamondes uit Chili komt bij Riksta Zwart en Erik Lanning in Zwolle; Cassandra Suarez uit Canada bij de familie Van der Wal in Buitenpost; terwijl Cassidy Gardner uit de USA bij de familie De Jong in Leeuwarden komt. Hulde voor al deze gastvrijheid!

In de eerste weken van augustus zijn alle 21 uitwisselingsstudenten in Nederland aangekomen die een jaar lang komen studeren en te gast zullen zijn van Rotaryclubs in het gehele land. Van 18 tot 25 augustus verbleven zij in Boxtel om op het Baandertherencollege de Dutch Orientation Course te volgen. Deze DOC beoogt hen niet alleen op weg te helpen met de Nederlandse taal, maar ook om hen ‘onder te dompelen’ in de Nederlandse cultuur. Een inburgeringscursus in sneltreinvaart dus met hulp van Tanja Scalé uit Drachten.

Eén van de hoogtepunten van die week was het bezoek aan het Boxtelse dubbelmuseum van Rotarian Bernard Vekemans, het ‘Wasch- en Strijkmuseum’ en ‘Brabant Goedgemutst’. In plaats van de rijke collectie uitgebreid te bestuderen, werd gekozen voor een gezellige verkleedpartij, waarbij de verzameling poffers en mutsen uit de collectie goed van pas kwam. Het leverde een bijzonder tafereel op, zeker omdat enkele studenten ook een levend schilderij vormden van Vincent van Goghs ‘aardappeleters’.

Districtsconferentie op 23 maart 2013 in Groningen

Op 23 maart 2013 organiseert Rotary Groningen de Districtsconferentie (Discon) 2013 ten behoeve van ons district 1590. Het thema van deze Discon is “Water”. We willen die dag gebruiken om het belang van schoon water en goede sanitaire voorzieningen voor iedereen in deze wereld te benadrukken en Rotaryclubs in het district te inspireren om ook projecten in dit kader te organiseren.

Het programma bestaat uit twee delen: een programma met aantrekkelijke sprekers in de ochtend, en ’s middags een grote beurs met diverse waterprojecten. Het ochtendprogramma vindt plaats in de Stadsschouwburg in Groningen en is bedoeld voor leden van de Rotary en hun partners, terwijl de middag wordt georganiseerd in de Martinikerk en toegankelijk is voor een breed publiek.

Graag willen we de clubs uitnodigen om een project met het thema 'Water' te presenteren in de Martinikerk in de stad Groningen. Ten minste als binnen jullie club er een project op dit gebied was, is of komt. We hopen enkele tientallen projecten een plaats te bieden. Organisatoren van die projecten zullen zo in staat worden gesteld ervaringen uit te wisselen en de projecten wordt de kans gegeven om zichzelf te presenteren. Niet alleen aan leden van Rotaryclubs, maar ook aan een breed publiek. We gaan veel publiciteit genereren; jullie projecten profiteren daarvan! Website, folders en andere communicatiemiddelen verschijnen binnenkort.

De Discon wordt een dag na Wereldwaterdag (22 maart 2013) georganiseerd. In ons district is er op die dag een groot aantal “Wandelen voor Water” projecten. Die zijn in veel gevallen geadopteerd door Rotaryclubs; één van de redenen om “Water” als leidend thema te kiezen voor de Discon. De stichting Aqua for All ondersteunt de organisatie van 'Wandelen voor Water'. In samenwerking met deze stichting willen wij de Discon tot een groot succes maken.

Watercommissarissen gezocht

Ons district heeft momenteel een uitstekende Watercommissaris in de vorm van Dick Luijendijk. Maar met het groeiende belang van water binnen Rotary, kijkt hij uit naar assistentie. In elk van onze vier regio's (Groningen, Friesland, Drenthe en Kop van Overijssel/Polders) zoekt hij een collega. Wie wil, kan en durft? Eén belletje of mailtje en je krijgt een uitstekende briefing van Dick (dick@luva.info) over de Wereld van Water!

Rotary Foundation

"Rotarians, grijp je kansen!", roept onze onvolprezen Rotary Foundation offical Kor Doornbos.

Met ons DSG-budget is voor het jaar 2012-2013 $ 18,000.—beschikbaar voor ondersteuning van kleine lokale projecten! Lees het jaarverslag van Kors TRF commissie (http://www.rotary.nl/d1590/activiteiten/WCS_TRF/)

Een nieuwe structuur voor de RAN

Rotary Nederland kent al tientallen jaren de Stichting Rotary Administratie Nederland (RAN) waaraan alle zeven districten een aantal taken hebben uitbesteed, onder meer op het gebied van ledenadministratie, publicatie van Rotary Magazine en jaarboek, financiële administratie etc. De RAN doet dat vanuit een kantoor aan de Amstel 266 in Amsterdam, tegenover Carré. Financiering van wat de RAN doet komt van die zeven districten door een per jaar vastgestelde afdracht per lid. De Ran werd bestuurd door een bestuur van zeven leden, van elk district één, en een externe voorzitter. Zo is vele jaren gewerkt en doorgaans tot tevredenheid. Toch voldeed deze structuur de laatste tijd niet meer.

Het RAN-kantoor

Het RAN-bestuur zag zich soms geconfronteerd met gouverneursbeleid dat van jaar tot jaar wisselde, gouverneurs vonden soms dat ze te weinig grip hadden op de besteding van het budget. In het Rotaryjaar 2011-2012 hebben de gouverneurs in overleg met de inkomend gouverneurs de aanzet gegeven tot een structuurwijziging die recent zijn beslag heeft gekregen door goedkeuring door het RAN-bestuur van gewijzigde statuten.

De RAN zal nu bestuurd worden door een bestuur van vijf leden zonder rechtstreekse binding met een district. Bovendien is een Raad van Toezicht ingesteld, bestaande uit vier gouverneurs van het lopende Rotaryjaar en drie inkomend gouverneurs. De zeven districten moeten alle een gouverneur of inkomend gouverneur in de Raad van Toezicht hebben waardoor de band met de districten bewaard blijft. De samenstelling uit zittende én inkomende gouverneurs geeft bovendien een grotere waarborg voor continuïteit.

De districten houden via hun gouverneurs zicht op wat gebeurt omdat het door de gezamenlijke zittende en inkomende gouverneurs vastgestelde meerjarenbeleidskader input is voor de Raad van Toezicht en vervolgens weer voor het RAN-bestuur.

Per 1 oktober a.s. zijn tot bestuursleden benoemd:

·

C.W.L. (Claudia) Busch (47), directeur van een advocatenkantoor, RC Rotterdam-Nieuwe Dag, voorzitter,

·

P. (Paul) de Wit (68), mediator/counsel, RC Bussum, portefeuille P en O

·

S.M. (Sandy) Perquin (46), senior manager corporate communications, RC Heemstede, portefeuille PR/Communicatie

·

R. (Rob) Hulsebos (51), directeur van een bedrijf in IT-services, RC Zwolle-Noord, Portefeuille ICT

·

W.H. (Wim) van den Hoek (70), consultant overheidsorganisatie en -financiën, RC Heemstede, Portefeuille financiën.

De gouverneurs, inkomend gouverneurs en inkomend-inkomend gouverneurs danken alle recent afgetreden en nog af te treden RAN-bestuursleden en wensen het nieuwe bestuur veel succes.

Tips voor de clubs

Bij de bezoeken aan de clubs komen allerlei goede zaken naar voren die misschien voor anderen ook handig zijn. Hierbij een paar voorbeelden:

De RC Zwolle laat een lid elke maand een column schrijven. Zo kan je je mening tenminste al schrijvend kwijt aan alle leden

RC Winschoten heeft een clubdichter die uiterst puntig actuele zaken weergeeft

RC Drachten heeft eens per jaar een 'Dienstenveiling' waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Een tochtje in een zeilboot, in een cabriolet of een vliegtuigje? Klanten staan er voor in de rij!

Rotary Groningen organiseert 'Ongekend Talent'. Alle musici werden bijeengetrommeld en de avond eindigde in een spontane jamsession.

Wie kwam ook alweer met de slogan 'Fun and Funds'?

Volgende maandbrief komen er nog meer voorbeelden!

Uw dienstvaardige Gouverneur 2012-2013 District 1590

Met vriendelijke groet,

Jan ten Sijthoff,