© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief oktober 2012

maandbrief oktober 2012

29 oktober 2012

Beste Fellow-Rotarians,

De herfstblaadjes vallen en zo ook het nieuws. Met de hark en de bladblazer verzamelen we het en maken er een mooi maandbericht van. Er zijn weer veel zaken te melden, de clubs zijn in 'full swing' en uw bestuurders in volle actie. Vergaderingen en congressen zijn er te over. Maar vooral veel en nuttige liefdadigheidsprojecten met het oogmerk om anderen te helpen. Dat is toch immers onze reden van bestaan?

Kijken jullie regelmatig op de website van ons district via www.rotary.nl/d1590? Elke week is er wel weer een nieuw herfstblaadje alias nieuws item die onze districtsredacteur Martin van Nieuwenhoven weet te verzamelen. Het wordt steeds veelkleuriger op onze site.

Het verhaal dat uw gouverneur voor de clubs mag houden, schijnt aan te slaan. Armoede, Rotary en Marketing oogt als een wonderlijke combinatie van begrippen maar tot nu toe was er een aandachtig gehoor. We moeten maar bezien hoe het ons verder vergaat. De voorgesprekken met uw bestuur worden in 'free style' gehouden. Wat houdt dat dan in? Een open uitwisseling van ideeën en ervaringen met een positieve blik op de toekomst. Tot opluchting van velen, zo blijkt.

Who’s who in het district?

Weten we eigenlijk wie wat doet in ons district? Vast wel maar zo af en toe is het misschien toch nodig om de lovenswaardige activiteiten van onze 'officials' te noemen. Deze keer onze onvolprezen Rotary Foundation Commissie onder leiding van Kor Doornbos. Met verve behandelen ze de vele aanvragen waaronder:

·

Schoolgeld voor kinderen in Nepal; een project van Groningen-Oost

·

Brandwondencentrum in Nigeria; Harlingen's initiatief

·

Een keuken voor een weeshuis in Georgië; van Groningen Noord

·

Een groentekas in Kenia: Lelystad!

·

En nog vele, vele andere prachtige projecten!

De Rotary Foundation geeft de clubs alle kansen!

Vanaf najaar 2012 is een DSG potje beschikbaar.

Ruim $ 18,000.

We starten ons DDF budget met $110,000.

Totaal zijn met dit budget en de bijdrages van RC, partnerclubs, partnerdistricten, hostclubs en hostdistricten voor $400,000 aan projecten realiseerbaar. Wie pakt de uitdaging op!

De WCS/TRF-commissie. Van links naar rechts staand: Joop Burbach, Janny Kisteman en Dick Luijendijk; zittend: Hans Betzema en Kor Doornbos. Niet aanwezig: Nicolette Klein-Bleumink

Wat verandert er op 1 juli 2013? Het Future Vision Plan; kortweg: FVP. Op 30 juni 2013 wordt de pilotfase van FVP afgesloten. In Nederland heeft D1600 hieraan deelgenomen. Ons district onderhoudt nauwe contacten met D1600 over de veranderingen die met de invoering van FVP op ons af komen. Het grootste verschil zit in het feit dat clubs hun District Grants moeten plannen en niet meer kunnen vragen of er nog wat in het potje zit en dat Global Grants alleen nog online ingevuld kunnen worden. Verder worden de selectiecriteria (Six Areas of Focus) aangescherpt en de bedragen verhoogd en moet de duurzaamheid (nazorg) van een project aantoonbaar gewaarborgd zijn.

Wat willen wij jullie als laatste en belangrijkste advies meegeven? Bij de allereerste initiatieven binnen een club om een buitenlands humanitair project op te zetten met financiële ondersteuning vanuit TRF geldt maar één weg tot succes:

Neem contact op met jullie regiocommissaris Kor Doornbos (kordoornbos@planet.nl).

Nieuws van het internationale front

Een aantal clubs in het district is druk bezig met het (denken over) opzetten van internationale contacten in de vorm van een zusterclub. Zo ben ik onlangs bij RC Lelystad-Batavia geweest om over dat onderwerp iets te vertellen.

Kern van het betoog is en blijft: internationale contacten laten je anders kijken naar je eigen waarden en normen, gewoonten en tradities, ook in Rotaryclubs. Een relativering van het eigene is dan vaak het gevolg, maar zeker op den duur meer begrip voor de ander, en, in de geest van Rotary, international understanding.

De president van RI, Sakuji Tanaka, heeft dit jaar als thema gekozen: Peace through service. Juist met de Avenue International Service kan daar aan gewerkt worden. Ook de aandacht voor New Generations, jeugd dus, heeft vaak internationale componenten. En uiteraard TRF, the Rotary Foundation projecten.

Maar, om terug te keren tot de zusterclub: de secretaris en ik hebben gemerkt dat LeAd vaak niet de juiste gegevens van uw club vermeldt, zeker niet mbt zusterclubs in het buitenland. Hierbij dus de oproep om in LeAd de actuele stand van zaken door te geven.

Ik probeer nog steeds vraag en aanbod te koppelen, met Denemarken en Duitsland, onlangs nog. De interlandcommissie Nederland-Duitsland kan ook behulpzaam zijn; daar komen vaak de vragen om een contactclub vanuit Duitsland binnen. Voorzitter: Mr. J.M. Goldschmeding, jmglds@gmail.com. Tel.nr.: 0534344142. Vraag hem om informatie als uw club een contactclub zoekt.

Vera Kerremans, voorzitter International Service D1590

North Sea Rotary Institute 2012 in Amsterdam

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/images/nsri_3.gif

In november ontvangt Rotary Nederland ruim 90 Inkomende Gouverneurs en veel van hun partners uit grote delen van Europa, waarbij zij het 1e deel van hun opleiding krijgen. Dit is het zogenaamde Governor Elect Training Seminar (GETS).

Traditiegetrouw wordt hier het zogenaamde Institute gehouden, dat voor alle Rotarians uit de relevante districten toegankelijk is. Zowel de GETS als het Institute worden gehouden in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Vrijdagochtend en middag de 9e november is er het TRF seminar, waar veel informatie en inzicht zal worden gegeven over het per 1 juli 2013 in te voeren Future Vision Plan en op vrijdagmiddag is er het Media seminar, waarbij o.a. heel concreet zal worden getoond hoe sociale media werken en wat je daar als Rotaryclub mee kunt doen.

Op zaterdag vindt dan het eigenlijke Institute plaats, onder het motto:

What Rotarians expect of the future.

Hierbij kunnen Europese Rotarians luisteren naar enkele zeer interessante sprekers en met elkaar in discussie gaan over de toekomst van Rotary. http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/images/leesverder.gif

 

Er zijn voor geïnteresseerde leden nog kortingskaarten verkrijgbaar. Bel of mail even met onze secretaris Victor Sterk (06 53341518 of ds@rotary-d1590.nl )

Nieuw bestuur Stichting RAN

De Stichting RAN heeft een nieuw bestuur. Per 1 oktober zijn tot bestuursleden benoemd:

·

C.W.C.L. (Claudia) Busch (47), directeur van een advocaten- en notarissenkantoor, RC Rotterdam-Nieuwe Dag, voorzitter

·

P. (Paul) de Wit (68), mediator/counsel, RC Bussum, portefeuille Personeel en Organisatie

·

S.M. (Sandy) Perquin (46), senior manager corporate communications van een retail holding, RC Heemstede, portefeuille PR/Communicatie

·

R. (Rob) Hulsebos (51), directeur van een bedrijf in IT services, RC Zwolle-Noord, portefeuille ICT

·

W.H. (Wim) van den Hoek (70), consultant overheidsorganisatie en -financiën, RC Heemstede, portefeuille financiën

Van links naar rechts: Paul de Wit, Wim van den Hoek, Claudia Busch en Rob Hulsebos. (Sandy Perquin was verhinderd).

De RAN zal bestuurd worden door deze vijf bestuursleden. Zij hebben geen directe binding met een district maar hebben ieder een eigen competentie waaronder financiën, Human Resource, PR & Communicatie en ICT. Voor het toezicht op het bestuur is een Raad van Toezicht ingesteld, bestaande uit vier gouverneurs van het lopende Rotary jaar en drie inkomend gouverneurs.

Vacature: NGE-coördinator voor D1590

In 1996 heeft de RI Board besloten de clubs de mogelijkheid te geven programma's te ontwikkelen voor jongelui tussen 18 en 25 jaar. Vanwege deze leeftijdscategorie hebben deze short-term Jeugdprogramma’s de verzamelnaam New Generations Exchange gekregen. Ook bij deze programma’s staat het bevorderen van interculturele contacten ten behoeve van een betere internationale verstandhouding voorop.

Om gezondheidsredenen heeft Kees Schmalz zijn functie als NGE coördinator van D 1590 moeten neerleggen. Er wordt nu gezocht naar een opvolger. De districtscoördinator heeft als taak het bevorderen van de NGE-uitwisselingen. Zij/hij doet dit door informatie en voorlichting te geven aan clubs en jeugdcommissarissen in het district en door contacten te onderhouden binnen het District en met de andere D-coördinatoren, die samen met de landelijk NGE-coördinator het NGE-team in Nederland vormen. Een gedetailleerde functiebeschrijving is op te vragen bij de landelijk coördinator Anneke Assen ( tel.024 3790063 of anneke.assen@gmail.com), die ook kan aangeven hoe een en ander in de praktijk werkt.

Als u belangstelling heeft, meld u dan aan bij de gouverneur.

Vacature: Gouverneur 2015-2016 voor ons district

Geïnteresseerden kunnen zich melden bij de huidige gouverneur . De sluitingsdatum is 1 december 2012.

Vooraankondiging Districtsconferentie

 

district 1590

 

Reserveer deze datum alvast in uw agenda!

Schoon water en sanitaire voorzieningen voor alle wereldburgers, dat is het thema van de districtsconferentie van het Rotary district 1590. De conferentie vindt plaats op zaterdag 23 maart 2013 en wordt georganiseerd door Rotaryclub Groningen. Het doel van de conferentie is om Rotaryclubs en hun leden te inspireren en te motiveren zich actief met dit thema bezig te gaan houden en concrete waterprojecten in de derde wereld tot stand te brengen of te steunen. Daarvoor is geld nodig. Dat bijeen te brengen is ook een doel van de conferentie…

Klik HIER voor meer informatie

Tips voor de clubs

Nog een paar goede ideeën die bij de clubs werden genoemd:

De Stoel. Jongere leden interviewen de senior leden over hun 'vocation' en wat dit allemaal met zich meebracht

De Column. Elke week spreekt een lid een korte column uit met zijn/haar mening over de afgelopen week

De Zilveren Komkommer. Een pracht idee! Een jury van leden beoordeelt de zomerlezingen en reikt de Zilveren Komkommer uit aan de hand van een aantal criteria waaronder de actualiteit, de presentatie en de opgewekte discussie

Met een Rotary groet van uw dienstvaardige gouverneur 2012-2013,

Jan ten Sijthoff