© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

maandbrief nov/dec 2012

maandbrief nov/dec 2012

6 december 2012

Beste Fellow-Rotarians,

De eerste sneeuw is gevallen, Sinterklaas is weer het land uit en we kijken reikhalzend uit naar de komende Kerstdagen. Zou het een witte Kerst worden? De voorspellingen wijzen wel in die richting. Andere voorspellingen zijn misschien nog moeilijker dan die van het weer. We kunnen denken aan de wens om vrede oftewel Peace te willen bereiken.

We kunnen een klein beetje aan vrede bijdragen door het motto toe te passen van onze Rotary International President Sakuji Tanaka 'Peace Through Service'. Of te wel: met het helpen van anderen, zelfs op de meest eenvoudige manier, kun je vrede bevorderen. We horen het woord vrede elke dag. In het nieuws, in gesprekken en we praten er veel over binnen Rotary. Maar nemen we wel de tijd om eens na te denken wat vrede betekent? Je kunt vrede definiëren met wat het niet is. Het is een toestand zonder oorlog, zonder geweld, zonder angst, honger en armoede. Maar wat is vrede dan wel? Vrijheid van denken en meningsuiting, vrijheid van opinie en keuze. Zelfbeschikking. En vertrouwen in de toekomst met een stabiele samenleving. Meer abstract kan het ook innerlijke rust zijn.

Enfin, genoeg beschouwd. Nu iets praktisch van alledag. Zoals Rotary Dronten die de volgende uitnodiging naar haar leden stuurde:

Alle Rotarians zijn dinsdag in de gelegenheid om de Fatih Moskee in Dronten te bezoeken. Namens de geloofsgemeenschap hebben Ramazan Yazir en Imam Nureddin Kagizmanli een interessant programma voor ons in elkaar gezet. Het zeskoppige bestuur van de Moskee ontvangt ons met Turkse thee waarna ons een Turkse maaltijd wordt aangeboden. De aansluitende inleiding wordt verzorgd door Ramazan en Nureddin. Zij gaan in op het ontstaan van de geloofsgemeenschap, de huidige status en de toekomst. Ook praten zij ons bij over de financieringsvorm van de geloofsgemeenschap van de Fatih Moskee. Het programma wordt afgerond met een rondleiding door de Moskee. Houd er rekening mee dat de Imam de Nederlandse taal niet beheerst en meerdere Europese standplaatsen voorafgaande aan standplaats Dronten heeft mogen invullen. Voor de twitteraars en facebokers onder ons: ja hoor…, je mag er vóór, tijdens en na het bezoek aan de Moskee maximaal gebruik van maken!

Is dit niet geweldig? Met kennis en begrip wederzijds is er dus de mogelijkheid tot vrede(stichting).

Als we dan toch wat van de clubactiviteiten melden, is dit ook een aardige:

De Fellowship Commissie besteedt op 4 december aandacht aan Sinterklaas. Iedere Rotarian mag een niet materieel cadeau geven aan een ander clublid. Dit kan bijvoorbeeld een tip zijn over een boek dat je hebt gelezen en dat je graag aanbeveelt, een theatervoorstelling, een natuurwandeling, een recept of iets heel anders. Tijdens de clubavond wordt een aantal cadeaus eruit gelicht, alle andere worden bij de geadresseerden bezorgd. Cadeaus kunnen digitaal worden aangeleverd.

Who’s who in het district?

Weten we eigenlijk wie wat doet in ons district? Vast wel maar zo af en toe is het misschien toch nodig om de lovenswaardige activiteiten van onze 'officials' te noemen.

Onze secretaris Victor Sterk vertelt:

Als districtssecretaris hoor en zie je veel. Ieder jaar komt er een nieuwe Gouverneur aan het roer. Je zou er een boek over kunnen schrijven. Iedereen heeft zo zijn eigen stijl van opereren. Inmiddels heb ik een aantal Gouverneurs meegemaakt. Ooit begon het toen Tjitte mij belde of ik even tijd had voor een vraag. Daarna kreeg ik te maken met Vera, nog altijd mijn majesteit, daarna kwamen respectievelijk Onno, Bert en inmiddels ook Jan 1 als onderscheid met Jan 2 die daarna zal aantreden. En Rob is al aan het warmdraaien. Dat deden Jan 1 en ik ook tijdens de Midnightwalk in Assen, toen we daar als vertegenwoordigers van ons district meededen. Meestal loopt de secretaris twee passen achter de gouverneur, maar toen was het ook wel eens andersom en liep ik af en toe voorop.

Op hoofdlijnen heb ik het gevoel dat ons district best aardig draait. Er zijn natuurlijk altijd wel wat dingen die aandacht vragen. Zo kregen we een overzicht uit Zürich van clubs die hun bijdrage aan RI nog niet hebben voldaan. Maar onze actieve DGA’s per regio hebben op zich genomen eens te polsen bij de betreffende clubs. En het is voor clubs nog niet eenvoudiger geworden om aan alle administratieve verplichtingen van zowel Internationaal als Nederland te voldoen. Komt u er niet uit: vraag even hulp, meestal komen we er samen dan wel snel uit.

 

 

 

Onze onvolprezen Commissaris Vocational Steven Helfrich biedt een workshop aan. Lees het eens en overweeg er gebruik van te maken. Nuttig en zeer actueel anno 2012-2013:

Programma/workshop: “Toets je intuïtie, het omgaan met morele dilemma’s”.

Vocational Service staat voor de toepassing van hoge ethische normen in bedrijf en beroep, de erkenning van de waarde van iedere nuttige functie en het waarderen door iedere Rotarian van zijn beroep als middel om de maatschappij te dienen. De gebruikelijke Vocational activiteiten zijn met name beroepspraatje, bedrijfsbezoek, discussiebijeenkomsten, beroepenvoorlichting, Jobrotary, RYLA en Rotary Doctors.

Maar in hoeverre wordt daarbij aandacht besteed aan ethiek als de basis van Vocational ? En wat is een goede methode voor Rotaryclubs om te spreken over normen en waarden?

Enkele jaren geleden (2005) hebben Prof.Dr. R. Jeurissen en Dr. E. Karssing van het European Institute for Business Ethics van de faculteit Leadership, Sustainability & Ethics (Nyenrode Business Universiteit) ten behoeve van Rotary Nederland een programma opgezet. Dat is te gebruiken door de Rotaryclubs als basis voor een discussie over hoe in concrete situaties ethisch verantwoord gehandeld kan worden. Dat programma kreeg de vorm van een workshop onder leiding van Rotarians, afkomstig uit alle districten, die daarvoor werden opgeleid. De workshop richt zich op morele dilemma’s. Daarbij wordt via stappen het intuïtief oordeel gezet naast een rationeel verkregen standpunt.

Omdat de workshop meer tijd vergt dan een gebruikelijke duur van een clubbijeenkomst, is inmiddels ook de mogelijkheid geopend om de workshop te spreiden over meerdere clubbijeenkomsten. De club die een workshopleider uitnodigt, betaalt de reiskosten. Inmiddels is bij ruim één/derde van alle clubs in Nederland de workshop gehouden.

Clubs die voornemens zijn de workshop op de agenda te zetten, kunnen contact opnemen met de voorzitter van de districtscommissie Vocational:

Steven Helfrich (RC Appingedam-Delfzijl), tel. 0596-680340

e-mail: stevenhelfrich@online.nl

DisCon Groningen op 23 maart 2013

U bent allen ongetwijfeld op de hoogte van de komende DISCON op 23 maart 2013. Voor de zekerheid toch nog maar even deze 'briefing':

Rotaryclub Groningen organiseert een conferentie over:

Schoon water en sanitaire voorzieningen voor alle wereldburgers

Het doel van de conferentie is om Rotaryclubs en hun leden te inspireren en te motiveren zich actief met dit thema bezig te gaan houden en concrete waterprojecten in de derde wereld tot stand te brengen of te steunen. Daarvoor is geld nodig. Dat bijeen te brengen is ook een doel van de conferentie.

De conferentie bestaat uit twee delen: een ochtendprogramma met vooraanstaande sprekers voor genodigden in de Stadsschouwburg van Groningen en een middagprogramma met een publieksmanifestatie in de Martinikerk.

Stadsschouwburg

In de Stadsschouwburg zal de bekende bioloog Midas Dekkers zijn licht laten schijnen over de vraag ‘Waarom regent het niet in de Sahara?’Jörgen Raymann is voorzitter en spreekstalmeester. De staatssecretaris voor Milieu en infrastructuur, Wilma Mansveld, heeft toegezegd te komen. De tweede spreker is de heer Bob Hiensch, ambassadeur in algemene dienst en voormalig ambassadeur van India. Het ochtendprogramma is bedoeld voor leden van de Rotary en hun partners, alsmede voor een aantal speciale genodigden en de sponsoren. Het programma wordt gelardeerd met passende muzikale optredens.

Manifestatie Martinikerk

Het middagprogramma in de Martinikerk is bedoeld voor een breed publiek. In de kerk is een beurs met informatie over allerlei projecten in het kader van ‘Basic Water Needs’ in de derde wereld. Dat betreft Rotary-projecten, maar ook projecten van bedrijven die zich in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen met dit thema bezighouden en dat aan het publiek willen tonen. Tevens willen wij die middag het bedrag bekend maken dat er aan fundraising voor diverse waterprojecten is bijeengebracht.

Wereldwaterdag

Een dag vóór onze conferentie is het Wereldwaterdag. Dat betekent dat het thema wereldwijd aandacht krijgt. In ons district worden op Wereldwaterdag een groot aantal ‘Wandelen voor Water’-projecten georganiseerd. Deze projecten zijn in veel gevallen geadopteerd door Rotaryclubs.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rotarylid Jan Stratingh, ZieOmmeZijde BV, Pottebakkersrijge 13, 9718 AG, Groningen, tel. 050-3187388. Wilt u zich nu opgeven, dan kan dat via info@zieommezijde.nl

Heeft u een project binnen het thema van de Discon, neem dan ook contact op met bovenstaand telefoonnummer of e-mailadres. Wij bieden u graag de mogelijkheid om uw project te presenteren in de Martinikerk op 23 maart 2013.

North Sea Rotary Institute

Van 7 t/m 11 november vond het North Sea Rotary Institute in Amsterdam plaats, in de prachtige Beurs van Berlage. De eerste twee dagen bestond alleen uit de opleiding van de inkomend Gouverneurs, waaronder onze eigen Jan Leentvaar.

Op 9 november waren er twee seminars. De hele dag stond in het teken van informatie over het Future Vision Plan van TRF. ´s Middags was er ook nog een interessant seminar over Communicatie, waar uitgebreid door deskundigen werd gesproken over de mogelijkheden van de Social Media voor Rotary.

Zaterdag en zondag was het eigenlijke Institute, met als thema What Rotarians expect of the future.

Alle presentaties van de NSRI zijn te vinden op de website en ook in het decembernummer van het Rotary Magazine wordt hier aandacht aan besteed.

Genoeg zo langzamerhand. Met een website die elke week nieuwe nieuwsitems presenteert, is een maandbrief misschien ook wel een ietwat achterhaald. En straks komt er een app die alles weer overbodig maakt. De toekomst schrijdt - nee, rent op volle snelheid - voorwaarts!

Uw dienstvaardige Gouverneur 2012-2013 District 1590

Met vriendelijke groet,

Jan ten Sijthoff