© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

maandbrief januari 2013

maandbrief januari 2013

17 januari 2013

Beste Fellow-Rotarians,

Het nieuwe jaar is begonnen. Vol met goede voornemens en plannen. Volhouden dus want de ervaring leert dat na twee à drie weken onze wilskracht op de proef wordt gesteld. En dan gaat het niet alleen over het stoppen met roken of het veranderen van ons consumptief gedrag maar ook over onze plannen om anderen te helpen. 'Peace through Service' heeft ons geleerd dat we door het geven van hulp, de kracht van delen kunnen bevorderen en dat we open staan voor anderen die hulp nodig hebben. En zo kiezen we voor vrede; al is het maar die ene druppel op de gloeiende plaat!

Het bovenstaande is een vrije vertaling van het voorwoord van Anja Oosterhof, voorzitter van de Rotaryclub Steenwijk Regio in het ledenboekje. Anja houdt een vurig pleidooi om hulpverlening meer te doen zijn dan een bijkomstige of toevallige bezigheid. “Het is een manier van leven”, zegt ze.

Dat roept de vraag op wat wij als Rotary eigenlijk zijn. Een sociëteit die aan goede doelen doet of een 'Charity NGO' die door goede doelen te doen Fellowship/vriendschap ontwikkelt? "Nou", riep de voorzitter van Sneek, Betske Salverda, "dat is een goed onderwerp voor een Avondje van Zes". Is dit iets om in kleine kring aan de orde te stellen? Het wordt vast een goed gesprek.

DISCON 23 maart in Groningen

Schoon water en sanitaire voorzieningen voor alle wereldburgers, dat is het thema van de districtconferentie op 23 maart in Groningen. Het doel is om Rotaryclubs en hun leden te inspireren en te motiveren zich actief met dit thema bezig te houden en concrete projecten in de derde wereld te steunen. Leden van de organiserende Rotaryclub Groningen gaan bij alle clubs op bezoek om u te enthousiasmeren. 'Don't let them down' zouden de Amerikanen zeggen.

Bent u dus benieuwd hoe Jörgen Raymann, Midas Dekkers en onze staatssecretaris Wilma Mansveld tegen 'Water' aankijken? Schrijf u zich dan in op de website http://www.discon-groningen.nl/

Shelterbox Parade in Meppel op 1 april 2013

Nog een leuke activiteit in ons district en het is géén grap maar wel grappig. De Rotaryclub Meppel organiseert de Shelterbox parade op 1 april van 14 tot 19 uur. Dwars door de Meppeler binnenstad voert een feestelijke route met onderweg van alles te beleven op de gekste locaties. Da's leuk gek maar wat deze dag bijzonder maakt: de belangeloze medewerking van velen om zo hun bijdrage te leveren aan een goed doel. En dat is het geven van tenten aan mensen die door rampen, oorlog of andere omstandigheden geen dak meer boven hun hoofd hebben.

Een kans: de Rotary Conventie 2013 in Lissabon

Van 23 tot en met 26 juni 2013 wordt in Lissabon de jaarlijkse wereldconferentie van Rotary gehouden. Een unieke gelegenheid waar vele duizenden Rotarians van over de hele wereld naar toe komen. Met veel interessante sprekers maar ook prachtig entertainment. En in een prachtige stad natuurlijk met bijna gegarandeerd mooi weer.

DGE Jan Leentvaar in San Diego; de allereerste impressies

Op maandag 14 januari gaat het serieus van start. Klokslag half 9 moeten we in de zaal zitten. Na een welkom door president Tanaka trekken vele vlaggen aan ons voorbij. Applaus voor de Rotary directors van nu en van het volgende jaar. De volksliederen van Japan en de VS (Tanaka en Burton). En tenslotte een toespraak van Ron Burton, waarin hij het nieuwe jaarthema bekend maakte: 'Engage Rotary, Change Lives'.

Klik op de foto van Ron Burton voor een kort filmpje

“Een mooi thema met vele mogelijke invullingen, maar dat zich nog niet zo gauw in het Nederlands laat vertalen. Ik houd het voorlopig op "Omarm Rotary en verander de wereld", maar velerlei uitleg is mogelijk.”

Gouverneur 2015-2016 Izaäk Buwalda

De huidige Regio Coördinator van Regio 3 (Drenthe) Izaäk Buwalda van de Rotaryclub Beilen, is door de Adviescommissie voorgedragen als Inkomend Inkomend Gouverneur voor het jaar 2015-2016. In de komende maandbrief zal Izaäk kort iets over zichzelf vertellen.

TRF projecten in district 1590

Het lijkt een droog staatje met cijfers maar er zit een wereld van inspanningen en emoties achter: de Matching Grants die de clubs hebben weten te veroveren. Dank aan deze clubs die het maar toch weer voor elkaar hebben gekregen om bijna 190.000 dollar voor de goede doelen te realiseren. Hulde!

 

 

 

 

Matching Grant

Rotaryclub

Project

Omvang

MG1275278

Leeuwarden-Oldehove

St. Francis Childrens Home RSA (kitchen/intercom/tv/training/fees/etc.

$13.843,00

MG1276481

Groningen-Oost

Schoolgeld kinderen in Nepal Kathmando

$60.811,00

MG1276216

Schiermonnikoog

St. Francis Childrens Home (Gym equipm. + renovation swimmingpool)

$11.747,00

MG1277243

Hoogezand-Sappemeer

Wasafdeling ziekenhuis Vinnytsia Ukraine

$49.250,00

MG1277342

Dronten

Bakkerij La Falda / Argentinie / gehandicapte jongeren $4500

$24.500,00

MG1277386

Meppel/Vlissingen/
Alicante

duofietsen voor dubbelgehandicapte kinderen in Alicante (Spanje)

$28.799,00

 

 

 

$188.950,00

Eindejaarsrijm van Rotary Winschoten (althans een deel ervan) door Trijnko Pelgrim

Toch zet deze ledenterugval je wel aan het denken.
Met de vraag: waar en hoe moeten we meer aandacht aan schenken.
Om met nieuwe, jonge èn bestaande leden de toekomst in te gaan.
Of moeten we wellicht eens geheel nieuwe wegen in gaan slaan?
Met mensen die met elan zich voor de samenleving in willen spannen.
Om het imago van een ‘elite- en ouwe knarren club’ uit te bannen.
Want zo sprak gouverneur Jan ten Sijthoff tot het clubbestuur:
We moeten in Rotary af van de “ouderen gijzelen jongeren”- cultuur.

Marketing principes hanteren en een zorgvuldige strategie uitkienen,
Dat is de truc om nieuwe leden voor je service club te verdienen.
Want Rotary heeft een enorme toekomst was de gouverneur zijn pleit.
Mits we op de wensen en vragen van jonge mensen zijn voorbereid.
Die vragen geen sociëteit met gezellig keuvelen en borrelen in de kring,
Maar willen reflectie op hun handelen en steun door onderlinge coaching.

Ik weet onze samenleving wordt steeds individualistischer, ook u weet het.
Maar toch………”It is good to be unique, but greater to be united”.
Mijn vraag aan u is: heb ik hier een vreemde gedachten zweem ?
Of moeten we berusten in: ‘wat de tijd niet oplost = geen probleem !’

Toch zeg ik tegen de “commissie nieuwe, jonge leden” maak ons sterk,
Voor de toekomst van onze club, met de voortgang van jullie huiswerk.
Maar besef ook wat Rotary en Rotarians in ruim 100 jaar hebben opgebouwd,
Dat kan niet door de waan van deze tijd worden afgekeurd tot brandhout.
Bijna 75 jaar heeft ook deze Rotaryclub onomstotelijk zijn nut bewezen.
Laat het niet zo zijn dat na ¾ eeuw voor Winschoten dit boek is uitgelezen.
Hoewel …dat echte jubileum- gedenkboek kan helaas niet gelezen worden.
Daarvoor bestonden er tussen makers en bestuur te grote financiële horden.
‘Reach Within to Embrace Humanity’ dreigde even te worden verstoord.
Gelukkig kwam ‘Peace through Service’ en raakten we niet ontspoord.

Who’s who in het district?

Weten we eigenlijk wie wat doet in ons district? Vast wel maar zo af en toe is het misschien toch nodig om de lovenswaardige activiteiten van onze 'officials' te noemen. Deze maand:

Jan Hemminga

Sinds 2000 actief in het districtsbestuur, eerst als Rotaract commissaris, daarna (Centennial) gouverneur 2004-2005 en heden voorzitter ledencommissie en afgevaardigde voor het district naar de Council of Legislation , COL . in Chicago.

Het teruglopend ledental van de clubs is een punt van zorg. De tijden zijn veranderd en vraagt om een nieuwe benadering van ledenwerving. Clubs erkennen het probleem maar hebben er niet altijd een pasklare oplossing voor.

Op de website rotary.nl staat veel informatie en

suggesties hoe je het probleem te lijf kunt gaan. Belangrijk daarbij is ook hoe de club functioneert: een enthousiaste actieve club zal door haar uitstraling gemakkelijker nieuwe leden kunnen krijgen (en er zullen minder vertrekken!) dan clubs die daar weinig energie in steken. Je kunt er zelf veel aan doen!

De belangrijkste bijeenkomst binnen Rotary in mijn ogen is de COL die eens in de drie jaar plaatsvindt. In april volgend jaar wordt er door 530 afgevaardigden gediscussieerd en gestemd over 199 voorstellen, ingediend door districten uit de hele wereld, die handelen over de statuten en reglementen van Rotary International. Zie ook op rotary.nl / voor rotarians /Council on Legislation. Het is een bijzondere ervaring waar in de discussies de verschillen in culturen duidelijk naar voren komen maar waar toch de belangrijke besluiten genomen worden. Ongeveer een kwart van de voorstellen haalt de eindstreep. De COL is binnen de clubs nauwelijks of geen onderwerp van discussie maar zou dat gezien het belang meer aandacht verdienen.

Naast mijn activiteiten in Rotary ben ik ook op andere gebieden maatschappelijk actief als bestuurder in vrijwilligersorganisaties en in de gemeenteraad. Service above Self beperkt zich niet alleen tot wat je voor Rotary doet!

Regiocoördinator Steven Helfrich

Ik ben geboren op 16 december 1948, Getrouwd met Femie de Vries. Ik heb twee dochters en drie kleinkinderen. Na de HBS-B opleiding ben ik, naast mijn werk als material manager bij Philips Drachten, wiskunde gaan studeren bij de Fryske Akademie (de lerarenopleiding van de RUG). In 1977 heb ik de overstap gemaakt naar het onderwijs. Ik ben als leraar begonnen bij het technisch beroepsonderwijs in Appingedam.

Vervolgens heb ik mijn onderwijsbevoegdheden voor natuurkunde en scheikunde nog behaald bij Ubbo Emmius (lerarenopleiding in Groningen). Sinds 1981 ben ik werkzaam geweest als manager in het beroepsonderwijs. De laatste 14 jaren als sectordirecteur bij de sector Gezondheidszorg/Welzijn en de sector Horeca en Toerisme van het Noorderpoort in Groningen.

Ik ben sinds 1999 lid van de Rotaryclub Appingedam – Delfzijl. In deze club ben ik in het jaar2006/2007 voorzitter geweest en heb me ingezet op velerlei terrein binnen de club. Naast regiocoördinator ben ik ook districtsvoorzitter voor Vocational Service. Ik ben sinds januari 2010 met flexibel pensioen en heb derhalve tijd, energie en zin om me in te zetten voor Rotary en daarnaast ben ik o.a. ook nog voorzitter van de VVV-Eemsdelta en ook op politiek vlak ben ik redelijk actief.

Peace conference Berlijn

Van 29 november tot 2 december 2012 vond in Berlijn de eerste van drie Vredesconferenties, georganiseerd door wereldpresident Tanaka plaats. Het was voor de Nederlandse delegatie een goede gelegenheid om met Europese collega’s te overleggen over de oprichting van een Europees platform van Rotary districten binnen de EU. Daar kunnen we overleggen over wat ons binnen Rotary aan elkaar bindt en hoe we aan samenwerking inhoud geven, tussen noord,zuid, oost en west. Het moet leiden tot de oprichting van het platform in Lissabon, tijdens de volgende Internationale Conventie. Als er clubs zijn, die juist aan internationale activiteiten in Oost- en Zuid Europa aandacht willen geven, dan zijn we daarin zeer geïnteresseerd. Meldt ontwikkelingen dan aan de coördinator Internationale Zaken van D 1590 Vera Kerremans (v.kerremans@home.nl)

Het Roode Koper Overleg

Sinds verleden jaar komen tenminste éénmaal per jaar de gouverneurs, inkomend gouverneurs en inkomend-inkomend gouverneurs van de 7 Nederlandse Rotarydistricten bij elkaar voor een “heidag”. Op 27 december was dat weer zover. Locatie was het landgoed Roode Koper op de Veluwe in Ermelo. Ook Claudia Busch, voorzitter van het RAN-bestuur, was er bij. Bedoeling is om met de drie jaargangen gouverneurs de hoofdlijnen te bespreken van wat de komende jaren landelijk aan de orde zal komen. De verdere uitwerking is dan aan het RAN-bestuur of het gouverneursberaad in het betreffende jaar. Gesproken is onder meer over beheersing van de kosten, over de communicatie op landelijk niveau - zo veel als mogelijk van papier naar digitaal- , de jeugdprogramma’s en de dienstverlening van de RAN.

Het Roode Koperoverleg

Fellow Rotarians, dat was dan de eerste nieuwsbrief van 2013. Daarnaast brengen onze districtredacteur Martin van Nieuwenhoven en onze webmaster Koos Schoe elke week boeiende nieuwsitems op de districtswebsite http://www.rotary.nl/d1590/. Vaak kijken dus!

Uw dienstvaardige Gouverneur 2012-2013 District 1590

Met vriendelijke groet,

Jan ten Sijthoff