© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

maandbrief feb/mrt 2013

maandbrief feb/mrt 2013

4 maart 2013

Beste Fellow-Rotarians,

Clubbezoeken

Dinsdag de 27e februari werd een gedenkwaardige dag in ons district. Bij Sneek-Zuidwesthoek nam Reyer Koudenburg, oud aannemer uit Sneek, na vele jaren afscheid van zijn club. "Het wordt tijd" zo vertelde hij in een ontroerende toespraak tot al zijn 'Fellows'. "Maar we willen je houden", riepen die in koor. Maar zijn besluit stond vast en Reyer werd met bloemen beladen en door alle vrouwelijke leden stevig omhelst en gezoend. "En kom vooral nog eens langs" vroeg voorzitter Onne Yntema aan hem. "Natuurlijk, ik heb vele prachtige jaren gehad, veel kunnen geven en nog meer gekregen", was zijn antwoord. Kijk, wat een mooi moment. Oude leden gaan en nieuwe komen. Bij Sneek Zuidwesthoek gingen velen Reyer voor –met wel eens waar de nodige strubbelingen- maar jonge Rotarians namen hun plaats in waaronder een groot aantal vrouwen. Herkent u dit? Bij veel clubs is dit proces nu gaande.

Maar mijn bezoek aan Sneek-Zuidwesthoek was ook de laatste in de rij van 63. Helaas, helaas. Want als een bezige bij kruisbestuiving plegen, is toch wel het nuttigste en zeker het leukste wat een gouverneur mag doen. Ideeën overbrengen, suggesties doen en vooral luisteren naar wat er leeft binnen een club!

Nog zo'n boeiende ervaring bij Ommen-Dedemsvaart. "Als je je hart opent, krijg je contact" zegt de secretaris Nabil Sahhar. Als Palestijn in Jeruzalem geboren, architectuur gestudeerd in Griekenland en Engeland en uiteindelijk terechtgekomen in Ommen als leraar wiskunde, startte hij een fantastisch project. "Maatje op Maat' houdt leerlingen op school en verbindt leefwerelden en culturen: een succesvol begeleidingstraject voor leerlingen (http://www.maatjeopmaat.nl). En zo zijn er ontelbare initiatieven in ons noordelijk district. Ik zou ze allemaal op willen noemen maar dan wordt deze maandbrief een waar boekwerk.

DisCon Groningen 2013

Maar dan nu dat wat nog gaat komen: onze district conferentie in Groningen op zaterdag 23 maart met als thema:

Daar wil ik wel het nodige over melden. Maar eerst de prangende vraag "hebben jullie je al aangemeld?" Zo niet, lees dan eerst en ga daarna naar http://www.discon-groningen.nl . Het registreren is een fluitje van een cent!

Waterprojecten

Allereerst het thema 'water'. Hier dan alvast drie voorbeelden van spannende projecten:

Stichting Kinderhulp Indonesië - Projectplan 2012 Dessa Scholen

Door gebrek aan toiletten en schoon drink- en spoelwater en op de scholen worden een relatief groot aantal kinderen ziek door diarree en infectieziektes. De doelstelling van de stichting is het verhogen van de hygiëne op scholen door het aanleggen van toiletten, regenwaterbassins en waterputten op scholen.

RC Hoorn - 6T-Waterproject Nakuru Kenia

Het water uit rivieren en bodemputten rond Nakuru is geen veilig drinkwater. Door het bouwen van watertanks kan veilig drinkwater worden gegarandeerd, met als gevolg een gezonder leven en een stimulans voor de economie.

Arrakis - Watsan and Food for 4 Villages in Mozambique

Dit project is gericht op het verbeteren van basisvoorzieningen zoals schoon water op vier scholen en dorpen. Nieuw in dit project is een ‘Farmers Clubs aanpak’, waarbij kleine boeren worden opgeleid en leren om hun productie te verhogen. De hogere inkomsten kunnen gebruikt worden om in WatSan te investeren in scholen en in een eigen huis.

 

 

programma:

s' Ochtends in de Stadsschouwburg zal de bekende bioloog Midas Dekkers zijn licht laten schijnen over de vraag ‘Waarom regent het niet in de Sahara?’ Wie kent een grotere cynicus dan Midas? De tweede spreker is de heer Bob Hiensch, ambassadeur in algemene dienst en voormalig ambassadeur van India. De presentatie is in handen van Jörgen Raymann. Dat wordt lachen!

Het middagprogramma in de Martinikerk is bedoeld voor een breed publiek. In de kerk is een beurs met informatie over allerlei projecten in het kader van ‘Basic Water Needs’ in de Derde Wereld. Dat betreft niet alleen Rotary-projecten maar ook projecten van bedrijven die zich in het kader van verantwoord ondernemen met dit thema bezig houden en dat aan het publiek willen tonen. Wilma Mansveld, staatsecretaris èn lid van Rotary Groningen, zal de opening verrichten.

Wereldwaterdag:

Eén dag voor onze conferentie -22 maart- is het Wereldwaterdag. Dat betekent dat het conferentiethema wereldwijd aandacht krijgt. In ons district wordt op de woensdag voorafgaand aan Wereldwaterdag een groot aantal ‘Wandelen voor Water’-projecten georganiseerd. Deze projecten zijn in veel gevallen geadopteerd door Rotaryclubs. In de stad Groningen is het FC Groningen stadion de uitvalsbasis van Wandelen voor Water door meer dan 500 schoolkinderen.

Maar niet alleen Groningen staat in de belangstelling. Ook Nederland laat zich internationaal niet ombetuigd want ons land is gastland voor de internationale viering van Wereldwaterdag (WWD) op 22 maart 2013. Dit jaar staat WWD in het teken van Water Samenwerking. Er is voor dit thema gekozen omdat 2013 door de VN is uitgeroepen tot het internationale jaar voor samenwerking op watergebied. Kopstukken van de Verenigde Naties (VN), maatschappelijke organisaties (waaronder jongeren), regeringen en de private sector komen naar Den Haag om het belang van samenwerking op het gebied van water als fundament voor vrede en duurzame ontwikkeling te onderstrepen en bespreken. WWD wordt georganiseerd door de VN organisatie UNESCO (namens alle VN organisaties samengebracht onder “UN Water”), de Nederlandse overheid en een aantal Nederlandse organisaties. Voor meer informatie: http://www.WWD2013.org/

Dit alles mag je zeker niet missen dus vooruit met de geit …….. meld je deelname aan op http://www.discon-groningen.nl

Bezoek website

En als we het dan toch over onze digitale media hebben, is het aardig om te weten dat onze districtswebsite -onderhouden door onze onvolprezen Koos Schoe samen met Martin van Nieuwenhoven- zich mag verheugen in een groeiend aantal lezertjes. Zie hier Koos zijn commentaar:

"Het gemiddelde aantal malen per dag dat een pagina van onze website werd opgevraagd is het laatste jaar bijna verdubbeld van ±300 naar ±600. En dat cijfer zegt waarschijnlijk meer dan zoveel duizend hits per maand".

Who’s who in het district?

Weten we eigenlijk wie wat doet in ons district? Vast wel maar zo af en toe is het misschien toch nodig om de lovenswaardige activiteiten van onze 'officials' te noemen. Deze keer zijn Izaäk Buwalda, de Inkomend-Inkomend Gouverneur (2015-2016) en Dick Luijendijk, onze nieuwe Water Commissaris aan de beurt.

Izaäk Buwalda, gouverneur 2015-2016

Al bijna twintig jaar woon ik, samen met Mieke, in Westerbork en sinds 1995 ben ik enthousiast lid van RC Beilen. Dankzij een goed introductieprogramma bij mijn club draaide ik al snel mee in de verschillende avenues en in 2000 mocht ik een jaar voorzitter zijn. De woorden actie(f), energie(k) en creatie(f) passen wel bij mij en daarom ben ik snel inzetbaar als er binnen of buiten onze club iets georganiseerd moet worden. Geboren in Emmen in een liefderijk en veilig gezin en na een degelijke opleiding aan de Christelijke Kweekschool aldaar vertrokken naar Twente om aan een carrière in het voortgezet (beroeps)onderwijs te beginnen. Naast het werken studeren (MO Engels in Arnhem en MO Nederlands in Groningen) en in 1983 mijn debuut gemaakt als auteur van een aantal onderwijsmethodes voor het (k)mbo.

Zo kreeg ik de smaak van uitgeven te pakken en in 1989 ben ik uitgeverij Edu’Actief bv in Meppel gestart. In die periode daarna ben ik o.a. bestuurder geweest bij de Groep Educatieve Uitgevers, bij het Nederlands Uitgevers Verbond, bij het Centraal Boekhuis en bij het Nationaal Fonds Kinderhulp in Deventer. Op de dag dat mijn bedrijf 21 jaar bestond en met 120 medewerkers ook echt volwassen was, heb ik afscheid genomen. Op dit moment ben ik parttime werkzaam als adviseur bij een vijftal bedrijven, waarbij ik vooral kijk naar de praktische kant van ondernemen.

Mieke en ik hebben samen een zoon (Theo) en een dochter(Nienke) en zes kleinkinderen. Aan mijn kleinkinderen schrijf ik van hun geboorte tot hun zesde levensjaar brieven over alle zaken die ik met haar/hem heb beleefd en gedaan, over hoe ze zich op alle fronten ontwikkelen, maar ook over ingrijpende (wereld)gebeurtenissen. Deze brieven worden na zes jaar gebundeld, voorzien van wat foto’s en gedrukt in een oplage van tien. De oudste vier hebben hun boek in de afgelopen jaren al in ontvangst genomen.

Als tijdelijk DGA/regiocoördinator voor regio 3 heb ik een poosje mogen ‘warmlopen’ en kennis gemaakt met een grote groep enthousiaste mede-Rotarians die veel voor ons district betekenen. Via de districtsvergaderingen, regiocontacten en het opleidingstraject hoop ik de nodige kennis en ervaringen op te doen mij deze rol eigen te maken. Daarnaast zal ik graag gebruik maken van de ervaringen van mijn gouverneur-voorgangers.

Dick Luijendijk van de club Lelystad-Bavaria gaat het internationale waterprobleem duidelijker op de kaart zetten in ons district 1590. Onder oud-gouverneur Kees Kuijpers, die in 2005-2006 al “iets met water” wilde doen, nam hij die uitdaging ook al aan, maar in de jaren daarna had het district andere topprioriteiten. Wij hebben Luijendijk nu toegevoegd aan zijn staf, zodat die nu alle districtsvergaderingen gaat bijwonen.

Jarenlang heeft de focus van Rotary op de poliobestrijding gelegen, maar het zal niet verbazen als die de komende jaren zal verschuiven naar het probleem van water en sanitatie. Onze toekomstige koning gaat ons daar al geruime tijd in voor. Ook de districtsconferentie staat in dat teken.

In zijn werkzame leven is Dick Luijendijk altijd bezig geweest met waterbeheer. Hij startte in ons district het Wandelen met Water op.

Via dat evenement hebben een twintigtal clubs van 1590 nu al een miljoen euro gegenereerd. Aan de watercommissie heeft Dick inmiddels Jaap van der Weide (Groningen-Oost) en Roel Enting (Hardenberg) kunnen toevoegen.

Dick Luijendijk, watercommissaris D1590

Het streven is om alle regio’s in de watercommissie vertegenwoordigd te krijgen. Bijeenkomen wil men op locaties houden van waterbedrijven of waterprojecten, want dat werkt inspirerender dan in een duf vergaderzaaltje.

Internationale Zaken

En dan tenslotte nog een oproep van Vera Kerremans, onze commissaris Internationale Zaken aan alle clubs om toch vooral de internationale projecten aan te melden bij André de Prouw (mailto:andre@de-prouw.nl). Hij zet alle projecten in een centraal bestand zodat eenieder geïnformeerd kan worden.

De zon schijnt, de lente is in aantocht evenals de DISCON
(http://www.discon-groningen.nl) op de 23e maart.
Meldt u aan….. het district heeft uw deelname nodig!

Uw dienstvaardige Gouverneur 2012-2013 District 1590

Met vriendelijke groet,

Jan ten Sijthoff