maandbrief april 2013
maandbrief april 2013
4 april 2013 |
Beste Fellow-Rotarians,
'Wat een Discon, wat een Discon'. Geweldig! 350 deelnemers, 1500 mensen in de Martinikerk bij de waterprojecten, een scherpe en uitdagende Midas Dekkers met een poepverhaal (ja, je mag het nu zeggen), een swingende zaal en meer dan 500 'Wandelen voor Water' kinderen in het FC Groningen stadion. Staatssecretaris Wilma Mansveld gaf haar visie over de milieuproblematiek en alle standhouders deden hun uiterste best om dit in de praktijk met hun waterproject aan te tonen. En Jörgen Raymann? Jazeker, als Rotarian breide hij het hele programma vlot en geestig aan elkaar.
Superlatieven te over. Of op z'n Gronings gezegd 'Kon Minder' hetgeen het ultieme compliment is dat hier in het Noorden kan worden gegeven. Complementen vooral voor de DISCON Commissie van de Rotaryclub Groningen onder leiding van Huib van den Burg. Het volgende vertelde Huib aan zijn clubgenoten tijdens de clublunch:
“Succes kent vele vaders. In dit geval zou ik toch willen zeggen, dat het succes te danken is aan de hele club. Vlak na de zomer was er in de Discon commissie sprake van enige ongerustheid, want het onderwerp Discon zou helemaal niet leven in onze club. Misschien was dat op dat moment wel zo, maar in ieder geval heb ik in de afgelopen maanden dan mogen mee maken dat de club heel snel tot leven kwam. Velen hebben er tijd ingestoken door op bezoek te gaan bij de overige clubs in ons district en moesten daarvoor soms behoorlijk op reis. Veel dank daarvoor! Anderen hebben geld gegeven. Dat de club uiteindelijk zo actief is geworden komt ook door de bezielende wijze waarop onze voorzitter, Volko de Jong ons enige malen heeft toegesproken. Petje af voor de manier waarop hij dat deed.
Ik wil toch twee speciale vermeldingen doen. Allereerst Jan Stratingh: zonder zijn inzet en de inzet van de mensen die hij via ZieOmmezijde om zich heen had verzameld was dit allemaal niet zo goed verlopen en hadden we dit allemaal niet zo kunnen doen. De wijze waarop het programma werd ingevuld en de beurs werd ingericht: het komt in feite allemaal uit Jan’s koker. In de aanloop naar afgelopen zaterdag heeft hij zich volgens mij de benen uit het lijf gelopen. Heel veel dank Jan voor een geweldige inzet!
Ook wil ik onze Jan ten Sijthoff noemen. Gouverneur van het district en daarom mochten wij dit organiseren. Jan liet natuurlijk geen ogenblik onbenut om mensen op te trommelen om naar de Discon te komen. Alle Rotary registers werden opengetrokken. Brieven, mailtjes en telefoontjes; de centrale Rotary administratie die hij in zijn voegen liet kraken om iedereen maar te betrekken. Maar ik denk dat het vooral ook de manier was, waarop Jan, die als gouverneur alle clubs in ons district heeft bezocht, zijn boodschap bracht. Hij deed dat met een bevlogen boodschap, die goed landde. En hij vervult die functie als een authentiek mens. Dat komt over en wekt sympathie. En dus komen mensen graag.
We zijn met deze districtsconferentie er wel in geslaagd om duidelijk te maken dat Rotary en water met elkaar verbonden zijn en dat we een richting hebben aangegeven voor de wijze waarop Rotaryclubs hun liefdadigheid activiteiten kunnen vorm geven, staat voor mij als een paal boven datzelfde water. Dat hebben we in de commissie op enig moment toch gezien als onze belangrijkste taak. En daarin zijn we volgens mij geslaagd. Daarop mogen we als club best trots zijn. Dank!”
PETS
Zo, genoeg over de Discon. Er was ook nog een goed georganiseerde PETS (President Elect Training Seminar) voor alle clubvoorzitters in spé. Met aan de leiding de Inkomend Gouverneur Jan Leentvaar die samen met twee clubgenoten uit Lelystad uiterst praktisch uitlegden hoe je een club leidt en op welke manier de sociale media daarbij optimaal gebruikt kunnen worden. De vrijdagavond werd afgesloten met een 'begeisterend' optreden van Richard de Hoop over vrijwillige inzet. Alle presentaties zijn overigens op de districtsite www. rotary.nl/d1590 na te lezen.
De volgende ochtend in de schouwburg verhaalden onze onvolprezen district secretaris Victor Sterk over de administratieve aspecten van het runnen van een club terwijl Kor Doornbos ons nogmaals op het hart drukte "Bel eerst mij en ga pas daarna je Rotary Foundation project vormgeven".
Vermeld moet worden dat in de District Assembly/Algemene Ledenvergadering het financiële verslag 2011-2012 werd goedgekeurd onder dankzegging aan de Uitgaand Gouverneur Bert Vroon. En de begroting 2013-2014 word in één adem goedgekeurd. Dit alles met het scherpe controlerende oog van de District Financiële Commissie onder leiding van Jan Dantuma.
Who’s who in het district?
Weten we eigenlijk wie wat doet in ons district? Vast wel maar zo af en toe is het misschien toch nodig om de lovenswaardige activiteiten van onze 'officials' te noemen. We hebben een nieuwe regiocoördinator voor Drenthe (regio III): Amanda Wennekendonk-Oskam.
Ik ben geboren in 1961 in Bootle, in Groot-Brittannië als dochter van een Engelse moeder en Nederlandse vader. We waren een reislustig gezin en hebben op veel plaatsen gewoond, in Nederland, Groot-Brittannië en korte tijd in Zuid Afrika. Vanaf de lagere school tijd woonachtig in Nederland, heb ik op de RSG Brielle in 1980 mijn HAVO diploma behaald, waarna in de opleiding tot verpleegkundige heb gevolgd in Leidschendam. Het was een fijne tijd, door het zware werk ook een vorm van karaktertraining. Vervolgens de specialisatie kinderverpleegkundige behaald en later managementopleidingen. In 2012 heb ik de post HBO bedrijfskunde diploma behaald. Ondertussen ben ik werkzaam geweest in verschillende leidinggevende functies in de ziekenhuiszorg, waarna ik vanaf 2009 gebiedsmanager in de ouderenzorg ben. |
|
De zorg is een dynamische omgeving, waarbij het doel, zorgen voor het welzijn en de zorg voor ouderen en zieken mij veel voldoening geeft. In 1994 ben ik samen met mijn man Theo en onze twee dochters in het mooie dorp Dalen in Drenthe gaan wonen. Inmiddels zijn de beide dochters op kamers in verband met de studie en is het heel gezellig wanneer ze weer thuis komen voor een bezoek. We genieten ondertussen van de rust en ruimte in deze prachtige omgeving. Ik ben sinds maart 2012 lid van de Rotary Club Coevorden, waar ik me al snel thuis voelde. De doelstellingen van de Rotary spreken me zeer aan, de vriendschappelijke sfeer, vanuit de verschillende beroepsgroepen ervaringen delen en met elkaar een bijdrage leveren aan de verbetering van de maatschappij. Ik ben sinds 1 maart jl. regiocoördinator voor regio 3 ( Drenthe) in district 1590 en ga mijn bijdrage leveren voor de ondersteuning van het bestuur van het district als ook de besturen van de RC in de regio. |
ROTARY INTERNATIONAL
Een drietal berichten van onze moeder Rotary International:
1. |
Elk jaar zijn er 110 beurzen te vergeven voor een Masters studie aan één van de Rotary Peace Centers. Waarom niet iemand uit ons district? Kijk op Students and Youth sectie van www.rotary.org |
2. |
Gaan we voor een 'paperless' SAR (Semi-Annual Report)? Als het aan onze moeder ligt wel. Alle secretarissen worden uitgenodigd om hier op in te spelen |
3. |
Er is in ons jaar een 'pilot' gaande bij 700 clubs die een positief effect had op de groei van het aantal leden, de 'club morale' zoals het zo mooi heet en de diversiteit. En hoe dan? Nou, vier nogal drastische veranderingen en wel: |
· |
Associate Membership: een soort proeflidmaatschap |
· |
Corporate Membership: bedrijven kunnen partners worden en vier medewerkers benoemen als lid |
· |
Innovation en Flexibility: aanpassing van de club aan de behoeftes van de leden en de gemeenschap |
· |
Satellite Clubs: gezamenlijke ontmoetingen op verschillende plaatsen en tijdstippen |
Wie durft nog te beweren dat Rotary niet met de tijd meegaat? Kijk het na op http://www.rotary.org/rotaryleader
Rotary vrienden, dat was het weer. Nu nog een mooie lente en alles komt goed!
Uw dienstvaardige Gouverneur 2012-2013 District 1590
Met vriendelijke groet,
Jan ten Sijthoff