© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

maandbrief mei 2013

maandbrief mei 2013

16 mei 2013

Beste Fellow-Rotarians,

'Elders is het Anders'. Daar wou ik het in deze maandbrief eens over hebben. En waarom dan? Omdat veel Rotaryclubs wel eens waar erg actief zijn met allerlei eigen projecten en daardoor vaak geen tijd over hebben om eens te buurten bij andere clubs. Maar als je dat wel eens doet, merk je dat al die vertrouwde rituelen net iets anders worden gedaan. Handen geven bij de ontvangst, de opening door de voorzitter en de wijze van bespreken van de 'charity' klussen.

RC Hoogezand-Sappemeer

Hoogezand-Sappemeer is er zo eentje. Wie weet dat de club van de Rotary Foundation eerdaags de volgende boodschap ontving?

"Greetings from Evanston! This email is to inform you that payment for your Matching Grant has been authorized in the amount of US$ 49,250 by The Rotary Foundation (TRF) and has been released to the project account according to the payment information provided by the project sponsors. Please check your project account as payment should arrive shortly".

En dat voor de -zo broodnodige- wasinrichting in het ziekenhuis in Vinnytsia in Ukraïne.

Rotaract-club Bergum

Nog iets wat we niet weten, maar wat zeker navolging verdient: een nieuwe Rotaract Club in ons district. Niet in de grote steden zoals Leeuwarden, Assen of Groningen, maar nota bene in Burgum in het hart van ons district. Citaat uit hun verzoek tot oprichting:

"De jong volwassenen in deze regio wordt met de Rotaract Club in Burgum een kans geboden om vanuit hun sociale betrokkenheid zich op een actieve manier in te zetten, deel te nemen aan leerzame projecten die bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling en leuke nationale en internationale contacten te leggen, ondersteund door het (inter)nationale netwerk van Rotaract en Rotary. Dit alles draagt ons inziens optimaal bij aan het komend jaarthema ENGAGE ROTARY, CHANGE LIVES. De Rotaract Club Bergum kan voor jongeren in de regio het verschil maken! "

RC Oosterwolde

En laten we ook eens over de grens kijken en naar ons recente verleden. De club Oosterwolde heeft een zusterclub Overledingen-Rhauderfehn met als lid de 85-jarige Ute Lange-Mechlen. Onze districtredacteur Martin vertelde het volgende:

"Ooit was ze journalist in Berlijn. Ze vertaalt wekelijks ons clubbericht voor haar club in het Duits. Ze woont en leeft sober, en verbouwt zelf vrijwel al haar voedsel. Vaak brengt ze voor mijn vrouw eigengemaakte marmelade mee. Een uniek lid, 10 jaar geleden (75 jaar oud!) lid geworden van de toen nieuwe Duitse club, die haar op handen draagt. Wij hadden in onze club Jan Stienstra, die in de oorlog het nodige heeft meegemaakt. Hij had zich voorgenomen nooit een voet op Duitse bodem te zetten. Maar met Ute bouwde hij een zo goede band op, dat hij besloot daar op late leeftijd overheen te stappen. Ute en hij vertelden rond een 5e mei samen hun oorlogservaringen op het Stellingwerf College in Oosterwolde. Datzelfde zouden ze een paar maanden later in Duitsland doen. Maar Jan werd ziek, en heeft de afspraak niet kunnen nakomen. Een jaar later is hij overleden. Ook in onze club heeft Ute haar herinneringen al een keer verteld. Maar omdat de club inmiddels voor de helft is verjongd, is haar gevraagd dat nogmaals te doen".

Ute Lange-Mechlen van de RC Overledingen-Rhauderfehn

Uw gouverneur mocht meeluisteren. Ademloos hoorden we haar verhaal aan dat ons diep ontroerde. Bijzonder om zo indringend van een getuige te horen hoe die vreselijke oorlog slachtoffers maakte en nog steeds maakt.

Kenya en Uganda

En laten we eens wat verder weg kijken. Wat gebeurt er nu in een collega-district 9200 in Kenya en Uganda met Geeta Manek aan het hoofd? Het zijn allemaal fellow Rotarians die ook –net zoals wij- elke week bij elkaar komen en 'hun ding doen'. Ging mijn ARM verhaal dat ik tijdens de clubbezoeken hield, niet over het marketen van klamboes en condooms? Aan de Family Health Days namen de Rotarians actief deel om hun steentje bij te dragen aan het bestrijden van armoede.

RYLA Zuidwolde

Op de bovenstaande Afrikaanse poster staat de jeugd. Maar die heeft ook onze aandacht in ons district. Met deze keer de aankondiging van een RYLA (Rotary Youth Leadership Award) van 4 tot 6 oktober in Zuidwolde. De clubs Hoogeveen en Hoogeveen-Middenveld organiseren dit weekend gezamenlijk. Op de district site staat al informatie en het aanmeldingsformulier. Binnenkort zullen op de website van ons district nadere mededelingen komen.

Clubs die deelnemers willen aanmelden kunnen dat vóór 14 juni HIER doen

Ledenbeleid

En dan nog een paar tips voor een actief ledenbeleid. Tien punten om over na te denken en te bezien of ze kunnen worden toegepast in de eigen club:

1.

Laat jongere leden vooral rondkijken in hun 'eigentijdse' netwerk voor kandidaten

2.

Nodig geïnteresseerden/critici/zakenrelaties/familieleden eens uit om eens een (boeiende) lezing bij te worden. Maak de club 'open'.

3.

Ga een 'Strategische Alliantie' aan met een lokaal bedrijf/onderwijsinstelling/zorginstelling en promoot beide merken met lokale projecten.

4.

Interview 'Oude Rotten' die over de snelle maatschappelijke veranderingen van de afgelopen decennia kunnen praten.

5.

Zorg dat een Rotarian een column krijgt in lokale media waarbij hij/zij over Community Service anno 2013 kan schrijven.

6.

Laat zien dat (berichten in) de combinatie van nieuwe media (Facebook, Twitter, LinkedIn, etc.) elkaar versterken.

7.

Zoek bewust 'nieuwe Nederlanders' als kandidaat-lid.

8.

Pas de activiteiten/projecten aan aan de 'Life Style' van de dertigers (snel, zelfbewust, open).

9.

Zoom als club in op de tijdsgeest. Die is nu: sober, kritisch, duur- en spaarzaam. Verwerk dat in het jaarplan. Toon dus dat je de huidige stemming begrijpt, aanvoelt en er op anticipeert

10.

Koppel Senior en Junior voor een half jaar aan elkaar. Praat over Beschouwing versus Dynamiek en presenteer het resultaat van die discussie aan de leden

Beste mensen, nog een dikke maand en het nieuwe Rotary-jaar begint weer. Met nieuwe clubbesturen die staan te trappelen om te beginnen. Vol gas vooruit!

Uw dienstvaardige Gouverneur,

Jan ten Sijthoff