© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

2013-2014

nieuwsflits 2013-2014

2013-2014

CLUBJAAR 2013-2014

kies de gewenste brief in het menu

 

Jan Leentvaar,

gouverneur

 

juli 2013

 

Wie helpen Rotary vernieuwen?

„Een betrokken Rotarian maakt het verschil”. Met die leus gaan wij ons Rotary-jaar 2013-2014 in. Tijdens de gouverneursoverdracht in Lelystad betoogde ik, dat een Rotarylid relevant kan zijn in onze maatschappij. Met onze volle inzet kunnen we het verschil maken en doen we ertoe.

Rotary is een prachtige organisatie, ook in deze tijd. Een community met kansen. Voor ontmoeting, voor verbreding, voor overdenking, voor verdieping. In een subcultuur waarin aandacht voor elkaar is, persoonlijk en professioneel. Waar je je zelf kunt laten zien zonder dat het de volgende dag onbedoeld op de sociale media staat. Waar je jezelf kunt ontwikkelen, ontplooien. Waar vind je dat nog? En toch vinden te weinig mensen de weg naar Rotary. En zij die aanhaken, verdwijnen te vaak binnen vijf jaar. Daarom verliest Rotary structureel, ook in Nederland, leden (zo'n 2% per jaar), en zijn jonge professionals, vrouwen en nieuwe staatsburgers nog steeds ondervertegenwoordigd. Het is teveel een mannenclub voor boven de 55 jaar.

Aan analysemateriaal over ons imago, leeftijdsopbouw, verloop, onzichtbaarheid, vooroordelen, enz. ontbreekt het niet meer. Dat buiskruit hoeven we niet meer uit te vinden. Wel aan Rotarians die in ons district zich willen buigen over de vraag: wat veranderen we fundamenteel in onze clubs om dit tij te keren? Welke voorstellen kunnen we ontwikkelen? Passend in onze tijd en samenleving, passend bij een modern profiel van Rotary. Want praten over verandering zonder er wat aan te doen, helpt niet meer. Actie is geboden, qua nieuwe concepten, procedures en profielen.

Daarvoor wordt een Districts Leden Commissie (her)opgericht. Onder leiding van Bert Vroon, die in 2011-2012 als gouverneur al aandacht voor de kloof tussen Rotary en de samenleving vroeg. Dit vraagstuk raakt hem zeer, hoewel al 66 jaar en al bijna 36 jaar lid van Rotary.

Wij vragen: Rotarians die contrair kunnen denken, out-of-the-box; willen vernieuwen; niet bang zijn voor gevestigde belangen; Rotary in hun hart dragen en ook nieuwe generaties zo'n club gunnen; ideeënrijk zijn. In de commissie moeten jonge professionals komen, jonge vrouwen, nieuwe landgenoten. Maar gelukkig zien ook andere Rotarians dat het roer om moet. Want Rotary verdient beter dan een afbouwconstructie. De moderne samenleving heeft Rotary nodig. Nu wij nog! En je kunt aan de slag. Met suggesties en voorstellen, die we via het districtsbestuur aan de Rotaryclubs kunnen voorleggen. Ik verwijs graag naar Bert Vroon. Mail of bel hem: bert@avroon.nl, 06-22807744.


Seizoen van start…

De start van de bezoeken van de gouverneur aan alle clubs is op 2 september. Die week komen achtereenvolgens Joure, Lauwersland, Schiermonnikoog, Eems-Dollard, Groningen-Oost en Groningen-Noord aan de beurt. Een druk programma, ver van Lelystad, maar ik verheug mij er enorm op!

Ik wil dit jaar een poging doen om de gouverneursbrief wat attractiever te maken. Soms minder vaak, soms vaker, al naar gelang er nieuws te melden valt. En op een manier dat de belangrijkste boodschap in een e-mail bericht meteen in beeld komt. Vervolgens plak ik er wat onderwerpjes aan vast die al op onze website staan. Klikken op één van de onderstaande fotootjes is voldoende om in het artikel van de website te komen. Ook overigens kan ik onze website aanbevelen, omdat daar vaak leuke en actuele gebeurtenissen op staan.

Jan Leentvaar

http://gallery.mailchimp.com/d04ebd98f6dd8bca854be8dd6/images/gouverneursoverdracht_2013_header_image_350724.jpg

Gouverneurs-
overdracht

http://gallery.mailchimp.com/d04ebd98f6dd8bca854be8dd6/images/Batavia_I_header_image_341377_1.jpg

Waterberaad
Bataviawerf

http://gallery.mailchimp.com/d04ebd98f6dd8bca854be8dd6/images/Zuidlaren1_header_image_350399_3.jpg

Summertour
Zuidlaren

http://gallery.mailchimp.com/d04ebd98f6dd8bca854be8dd6/images/FlevopostArtikel_1.jpg

(Net)werken
goede doelen

http://gallery.mailchimp.com/d04ebd98f6dd8bca854be8dd6/images/keten_160x160.JPG

Keten nader
bekeken

http://gallery.mailchimp.com/d04ebd98f6dd8bca854be8dd6/images/filmpje.jpg

Promofilmpje
Groningen-N

 

augustus 2013

 

 

Laatste vakantie?

http://gallery.mailchimp.com/d04ebd98f6dd8bca854be8dd6/images/leentvaar_berg.jpgMijn vrouw en ik liepen deze zomer langs berghutten in Zwitserland. In een van de hutten kwamen we met de waard aan de praat. Ik vertelde over mijn naderende pensionering, waarop de man zei: “Dan heeft u nooit meer vakantie!” Waarop ik antwoordde: “Of altijd.”

Er staan mij inderdaad grote veranderingen te wachten. Na 41 jaar werken, ga ik per 1 september met vervroegd pensioen om mijn nieuwe “taak” als Rotary Gouverneur te kunnen invullen. Ik heb gemerkt dat een full time baan en Gouverneur  niet samengaan en zie ernaar uit om meer tijd aan Rotary te kunnen besteden. Met werken stop ik niet helemaal: Ik heb nog een paar internationale projecten, die ik de komende jaren zal afronden, maar mijn dagelijkse treinreis naar UNESCO-IHE in Delft zal tot het verleden behoren.

 

In de Nederlandse Rotary-wereld is het nog wel even vakantie. De ene club draait volop door, de andere heeft een uigekleed programma. Een enkele club slaat een weekje over. In Assen (leuk voorbeeld!) maken de twee clubs er een gezamenlijke bijeenkomst van. Maar over een paar weken gaan we weer full speed los. Voor de gouverneursbezoeken aan de clubs zal ik me soms dagelijks inzetten. Wat de eerste week betreft: Joure, Lauwersland, Schiermonnikoog, Eems-Dollard, Groningen-Oost en Groningen-Noord – here I come!

 

Vorige maand zijn we gestart met een gouverneursbrief in een nieuw jasje. Daarop zijn goede reacties binnengekomen. Ook ditmaal plak ik er wat onderwerpjes aan vast die al op onze website staan. Klikken op één van de onderstaande afbeeldingen is voldoende om in het artikel van de website te komen. Ook overigens kan ik onze website aanbevelen, omdat daar vaak leuke en actuele gebeurtenissen op staan.

 

Jan Leentvaar

http://gallery.mailchimp.com/d04ebd98f6dd8bca854be8dd6/images/kaartje.jpg

Blauw formulier
- rode cijfers!

http://gallery.mailchimp.com/d04ebd98f6dd8bca854be8dd6/images/GES.jpg

Vacature New
Generations
Exchange

http://gallery.mailchimp.com/d04ebd98f6dd8bca854be8dd6/images/COL.jpg

Wijzigingen
COL nu
definitief

 

Copyright © 2013 Rotary district 1590, All rights reserved.
U ontvangt deze e-mail als lid van een Rotaryclub in district 1590.

http://gallery.mailchimp.com/d04ebd98f6dd8bca854be8dd6/images/rotary_logo.png 

 

september 2013

10 september 2013

De kop is er af

De zes eerste bezoeken zitten er op. Joure, Lauwersland, Schiermonnikoog, Eems-Dollard, Groningen-Oost en Groningen-Noord waren de proefkonijnen. Wat zijn de clubs toch verschillend. Wat een verschil in ontvangst! Rotary in vele gedaanten. Van klein tot groot, van avond tot lunch. Van de Gouverneur toezingen (!) tot de muziekband voor het restaurant (braderie). Dat mag en is ook goed. Blijft mooi om dat mee te maken.

 

Wat een baan: Gouverneur 2016-2017

Grijp de kans voor een unieke ervaring. Je ziet de wereld (bij mij: Amsterdam, Florida, San Diego - Californië, Lissabon, Monaco), Nederland (via het Gouverneursberaad) en District 1590 tijdens de clubbezoeken. Je ontmoet jezelf, en veel binnen- en buitenlandse Rotarians. Ik ervaar het tot nu toe als een geweldig leuke uitdaging. Het enige wat je zelf investeert is vrije tijd, want de onkosten worden vergoed.

Belangstelling?

 

Duits-Nederlandse Club Uelsen-Coevorden 10 jaar

Het 10-jarig bestaan van de Duits-Nederlandse Club Uelsen-Coevorden werd in een mooi klooster bij Nordhorn gevierd.

In de club mag iedereen zijn eigen taal spreken. Een voorbeeld voor samenwerking in de grensstreek.

 

‘dutch orientation course’ in harlingen

Een cursus Nederlands en introductie van Nederlandse gebruiken voor net-aangekomen jaarkinderen vanuit de hele wereld werd op voortreffelijke wijze georganiseerd door RC Harlingen. Overigens: alle internationale jeugduitwisselingen worden uitgebreid toegelicht op de landelijke informatiedag in Woerden op zaterdag 14 september.

Meer info: www.rotary.nl/yep/mdjc.doc

 

rotary doctors nederland

Rotary Doctors Nederland kan gratis advertenties krijgen in de NRC. Alle Rotarians kunnen daaraan meewerken door een stem uit te brengen via

www.nrccharityawards.nl

Mag ik op jullie rekenen?

lees verder…

 

meer items op onze website

 

Rotarymotormuizen

blauw formulier
rode cijfers

Meerdijk Open

Jan Leentvaar,

gouverneur

 

oktober 2013

 

nummer

4

oktober 2013

Beste fellow-Rotarian,

Oktober – Vocational maand.

De afgelopen week was ik weer eens terug in Boedapest, waar ik gedurende vele jaren zo vaak voor mijn werk ben geweest. Ook nu was ik er voor een internationaal waterkwaliteitsproject en de ‘Budapest Water Summit’. Ik heb altijd met veel plezier met de Hongaarse collega’s samengewerkt en velen zijn vrienden geworden.

Basis voor mij in de Nederlands-Hongaarse samenwerking was altijd, dat beide landen er beter van moesten worden. Zeker voor en net na de omwenteling in 1989 was het hun laten zien van brede samenwerking en belangenafweging rond waterbeheer een zeer belangrijk thema.

Ban Ki-moon opent Budapest Water Summit (foto Jan Leentvaar)

Alhoewel ik vocational service dé ruggengraat van Rotary vind, is het altijd wat moeilijk te omschrijven. Voor mij komt het er op neer om je capaciteiten in te zetten voor projecten in de maatschappij, anderen te steunen en te inspireren. Op deze wijze kan je voorbeeldgedrag tonen voor integriteit en een hoge ethische standaard in je beroepsuitoefening nastreven. Laten wij anderen de kansen geven die wij zo rijkelijk hebben gehad.

 

 

Rotary de lucht in

De aanvraag van de gezamenlijke Nederlandse gouverneurs voor een PI-Grant is door Rotary International toegekend. Dat betekent dat de promotiecampagne die al klaar stond, van start kan gaan. Nog deze maand zal op alle regionale zenders een Rotarycommercial worden uitgezonden. Na de jaarwisseling volgen nog twee campagnes. Als thema voor de eerste campagne is gekozen voor polio, mede in verband met World Polio Day (24 oktober). Het doel is om de successen die Rotary inmiddels heeft bereikt op het gebied van polio in te zetten om leden te werven.

Naast de tv-campagne gaan we via internet ‘Real Time Bidding’ inzetten. Dat is ook voor Rotary een nieuwe manier om te adverteren met imagoverbetering en ledenwerving als doel. We maken daarbij gebruik van gespecialiseerde bureaus die veel weten van surfgedrag, de positie en de belangstelling van mensen. Dankzij deze wetenschap kunnen we de juiste mensen de juiste banner of advertentie aanbieden op hun computer.

Denk bijvoorbeeld dat je googlet naar “jongerenreizen” en dat er dan plotseling een Rotarybanner verschijnt met een doeltreffende boodschap.

 

 

vacature gouverneur 2016-2017

  ?

Ondanks dat zich al een aantal kandidaten hebben gemeld , toch nog een keer een oproep: wie wordt er na Rob Staal en Izaäk Buwalda gouverneur van ons district?

Grijp de kans voor een unieke ervaring. Je ziet de wereld (bij mij: Amsterdam, Florida, San Diego - Californië, Lissabon, Monaco), Nederland (via het gouverneursberaad) en district 1590 tijdens de clubbezoeken.

Je ontmoet jezelf, en veel binnen- en buitenlandse Rotarians. Ik ervaar het tot nu toe als een geweldig leuke uitdaging. Het enige wat je zelf investeert is vrije tijd, want de onkosten worden vergoed.

Belangstelling?

 

 

ryla’s

In de eerste dagen van deze vocationalservicemaand werd in Zuidwolde een mooie reeks van drie RYLA’s afgesloten. De RC’s Hoogeveen en Hoogeveen-De Wolden boden 24 jongeren een meerdaagse training in leiderschap aan.

Weer een doorslaand succes. Welke club(s) pakken de goede voorbeelden van Leeuwarden, Flevoland en Hoogeveen op?

 

 

Rotary Vlielandkamp

Eén van de jaarlijkse evenementen waar we als Rotary trots op mogen zijn, is het Vlielandkamp. Al sinds 1972 wordt dit vakantiekamp georganiseerd voor kinderen uit het hele land die, om diverse redenen, zonder dat kamp niet met vakantie kunnen. Bijvoorbeeld als gevolg van financiële perikelen of door een ingewikkelde thuissituatie. Een geweldig initiatief dat is uitgegroeid naar een organisatie waarbij nu ieder jaar meer dan honderd kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 10 jaar mee naar Vlieland gaan en daar een onvergetelijke vakantie hebben.

 

 

clubbezoeken

Ik nader het moment dat bijna de helft van de clubbezoeken erop zit. Een prachtige ervaring om kennis te maken met de veelzijdigheid in sfeer en activiteiten. Sommige clubs bedachten voor mij wat slagroom op de pudding:

De ene keer mocht ik drie PHF’s uitreiken, een ander maal mocht ik aan de wieg staan van een kersverse Rotaractclub.

 

 

bezoek ook onze website:

 

Rotaract Bergum

één club – twee gouverneurs

enquête vocational service

 

 

november 2013

 

nummer

5

november 2013

Beste fellow-Rotarian,

Een wereld van uitersten

Wij hebben drie zoons. De middelste heeft het syndroom van Down en is 33 jaar. Hij woont in een gezinsvervangend tehuis en werkt op drie plaatsen, waar hij op de fiets heen gaat. En hij hockeyt bij Veteranen B van Lelystad.

Vandaag werden we geconfronteerd met twee uitersten. Eerst belde hij trots op, dat hij had gescoord in een thuiswedstrijd. Daarna ging hij naar de kinderfilm “Sinterklaas en de Pietenschool”. Deze film wilde hij graag zien, omdat hij rond Sinterklaas voor Zwarte Piet speelt. Hij beschouwt dat als verplichte vaklitteratuur. Twee uitersten.

Zo ervaar ik ook het bezoek aan veel Rotaryclubs in ons district. Veel clubs zijn er zich van bewust, dat de gemiddelde leeftijd van de club aan de hoge kant is, maar toch blijkt het moeilijk om tot echte verandering over te gaan. Er wordt indringend over gepraat, maar het komt tot weinig actie. Veel leden zien niet in, dat de barrières die potentiële nieuwe leden zien in de toetreding bij een Rotaryclub, liggen in het tijdstip van de bijeenkomst, de contributie of de samenstelling van de leden.

In mijn voordracht bij de clubs pleit ik ervoor deze barrières te onderzoeken en daarop actie te ondernemen. Ik besef terdege, dat dat niet makkelijk, laat staan vanzelfsprekend is. Maar er is geen Rotaryregel die voorschrijft, dat we met elkaar moeten eten. Ook het tijdstip van samenkomst (veelal tussen 18 en 20 uur) is spitstijd in jonge gezinnen. Een Rotaryclub die ’s avonds bijeenkomt van bijv. 20-22 uur zou leiden tot lagere contributie en minder spitsproblemen. Een onderzoek waard!

 

 

november: rotary foundationmaand

Al bijna honderd jaar brengt ‘The Rotary Foundation’ haar motto letterlijk in praktijk: ‘DOING GOOD IN THE WORLD’.

Beelden zeggen meer dan woorden: bekijk dit uitstekende promofilmpje, en deel het op uw social network…

 

 

Rotary timmert aan de weg

Via moderne media draagt Rotary momenteel zijn boodschap uit.

Op regionale tv-zenders was de gehele maand oktober een commercial te zien van Rotary met als doel: de belangstelling van potentiële leden te wekken. De eerste resultaten daarvan zijn inmiddels bekend…

 

 

Rond Kerst wandelen/rennen voor goed doel

Inschrijving voor verschillende RotarySantaRuns is al geopend. Dat betekent dat het grote aftellen nu echt is begonnen. Spannend! Het kerstgevoel omarmen, een geweldig middag hebben met vrienden, familie en kennissen en het goede doel steunen?

Kerstmannen en –vrouwen: maak het verschil! In ons district zijn mij runs bekend in o.a. Dronten, Emmen, Raalte en Leeuwarden. In die laatste stad zal het evenement zeker landelijke publiciteit krijgen, omdat het plaatsvindt in het kader van het sympathieke tv-spektakel Serious Request…

 

 

vacature gouverneur 2016-2017

  ?

Wie wordt er na Rob Staal en Izaäk Buwalda gouverneur van ons district?

De tweede oproep voor een gouverneur 2016-2017 heeft een zeer groot aantal reacties opgeleverd. Misschien lag het aan de persoonlijke mailing of aan de vele aantrekkelijke kanten van de functie van gouverneur. Er zijn zo’n twintig positieve reacties gekomen. Met allen is gesproken over de inhoud en het tijdsbeslag van deze uitdagende taak. Sommigen hebben zich ook geïnteresseerd getoond op andere wijze wat in en voor het District te doen.

Ik vind het grote klasse, dat zo velen de moeite hebben genomen te reageren.

Desondanks – pro forma – nog een derde oproep.

Belangstelling? Reageer dan héél snel…

 

 

Fellowship als fundament

Tijdens mijn clubbezoeken valt me op hoe divers de clubs zijn en proef ik overal fellowship. Fellowship binnen Rotary betekent kameraadschap. Je hoort tot een groep mensen die gemeenschappelijke doelen hebben zoals community- en vocational service. Fellowship is het fundament waarop Rotary is gebaseerd. Essentieel in de fellowship is onderlinge vriendschap en vertrouwen. Rotary als geheel maar ook iedere club en iedere clublid kan pas tot bloei komen als de fellowship onderling op orde is.

Het is goed om te leren van mensen uit andere landen, uit andere culturen. Ook met hen bouwen we aan de samenleving van de toekomst, een toekomst waarin we leven vanuit fellowship, vrijheid en verantwoordelijkheid. In deze tijd van (economische) crisis en spanningen is het meer dan ooit nodig dat we bruggen bouwen: tussen verleden en toekomst, van continent naar continent, van religie naar religie, van mens naar mens. Rotary kan daartoe bijdragen.

De maand december staat voor de deur. De donkere maand van gezelligheid, van achteromzien en vooruitkijken. Ook het decembernummer van Rotary Magazine staat in het teken van fellowship. Vanuit ons district geven acht Rotarians in korte quotes hun visie op dat begrip.

Van harte wens ik je toe dat je ook in het nieuwe jaar op het fundament van fellowship je eigen bruggen kunt bouwen.

 

 

meer items op onze website:

 

districtgrants 2013

avond voor nieuwe leden

actie voor ramp Filippijnen

 

 

december 2013

 

vraagteken gevonden!

nummer

6

december 2013

VACATURE GOUVERNEUR 2016-2017 VERVULD

Veel dank aan allen, die de moeite hebben genomen om op mijn oproep zich beschikbaar te stellen als gouverneur 2016-2017 te reageren. Met al diegenen, die gereageerd hebben, heb ik contact gehad. Na een aantal gesprekken is de selectiecommissie oprecht verheugd om aan de districtsassembly te kunnen voordragen:

mw. drs. Rebecca Siebinga-Bookelmann
(Rotaryclub Drachten)
.

Rebecca heeft de classificatie managementadviesbureau, geboren in 1961 en woonachtig in Gorredijk. Haar club ondersteunt haar kandidatuur van harte.

Ik wens haar een goede tijd in het districtsbestuur en later als gouverneur toe.

 

 

ramp Filippijnen

 

De reactie van de Nederlandse Rotaryclubs op de ramp op de Filippijnen is hartverwarmend.

Hoewel er nog steeds donaties binnenkomen bij ShelterBox, laat een voorlopige tussenstand al een overweldigend resultaat zien.

Door 165 clubs werd meer dan 225.000 euro gedoneerd.

 

 

nieuwe RAN-bestuurder

 

Een jaar nadat een nieuw RAN-bestuur van start was gegaan, kreeg het al te kampen met een vacature. Dat is het risico met bestuurders waarvan wij waarderen dat een deel nog volop in hun werk actief is.

Het doet ons goed dat uit ons district 1590 de nieuwe bestuurder naar voren is gekomen voor de portefeuille PR en Communicatie. Het is Frans Loos, 63 jaar oud, sinds 2001 lid van Rotaryclub Lelystad-Batavia.

 

 

Als je oud wordt in Rotary…

 

Een groep Rotarians zat bijeen om te bespreken waar ze met een gezamenlijk diner zouden vieren, dat ze 10 jaar lang lid zijn. Ze beslissen dat ze naar Gasthof “Zum Löwen” gaan, omdat alle serveersters daar mooi en laag uitgesneden blouses dragen.

Tien jaar later komt de groep opnieuw bijeen voor het 20-jarige jubileum. Men beslist elkaar weer te ontmoeten bij “Zum Löwen”, want het eten is er erg goed en de wijnkaart nog beter.

Bij het 30-jarige jubileum kiezen ze opnieuw voor hetzelfde Gasthof, “want het is er lekker rustig en rookvrij”.

Als er wederom tien jaar zijn verstreken zijn ze er wéér. Reden: het restaurant is ook toegankelijk voor rolstoelers en ze hebben er een lift.

En dan komt de dag dat ze hun 50-jarige vriendschap in Rotary willen vieren met een diner. Na enige discussie wordt gekozen voor Gasthof “Zum Löwen”, omdat ze daar naar beste weten nog nooit zijn geweest…..

 

 

betere communicatie

 

Veel dank voor al jullie reacties op de Nieuwsbrieven. Vooral de reacties naar aanleiding van sommige persoonlijke belevenissen, raken mij. Het zijn er echter teveel om iedereen terug te mailen.

Nieuwsbrieven van het district 1590 hebben dit Rotary-jaar een andere opmaak en een persoonlijk sausje gekregen. Het blijkt dat velen van jullie hierdoor worden gestimuleerd om ook op onze (vernieuwde) website van het district te kijken. Doen! http://www.rotary.nl/d1590

Mijn motto blijft: laten we Rotary bij de tijd houden.

Het is het meer dan waard!

 

Ik wens u en de uwen een gezond en gelukkig 2014.

 

 

 

bekijk onze geheel vernieuwde website:

 

Jan Leentvaar

gouverneur

 

januari 2014

 

nummer

7

januari 2014

Het nieuwe jaar is begonnen. Dat betekent, dat mijn gouverneursjaar er al voor de helft opzit. De tijd vliegt.

Er is ook heel veel gebeurd dit eerste halve jaar; zowel voor mij privé als voor de Rotary. Deze zomer hebben wij mijn moeder verhuisd naar een afdeling voor demente bejaarden in Nijmegen. In november is zij overleden. Dat was goed. Maar toch was het wennen aan een Kerst en een 65ste verjaardag zonder moeder. Zij was de laatste van onze ouders.

Voor de Rotary waren het de intensieve clubbezoeken. Ik ben op 2 september begonnen. Soms wel met zes in de week. Ik heb er nu al meer dan 18.000 km opzitten voor alle reizen naar de clubs en naar vergaderingen. Maar het was het wel waard. De meeste bezoeken waren heel leuk. Sommige blijven je langer bij. Zoals de club waar voor mij werd gezongen; de club waar de voorzitter op de stoep stond om mij welkom te heten en mij een bon gaf voor een verblijf in haar B&B; de club waar ik in de kas over hun project werd voorgelicht; Uelsen-Coevorden waar ik mijn verhaal plotseling in het Duits heb gehouden. Clubbezoeken met als start een verhaal van mijn kant, vaak gevolgd door een dynamische discussie over “hoe Rotary bij de tijd blijft”. Maar ook bezoeken aan jubilea van clubs en RYLA’s. Kortom: een intensieve tijd met veel leuke en warme momenten.

Gesterkt door deze intensieve en fijne ervaringen ga ik vol enthousiasme door met “mijn” tweede helft van het gouverneursjaar.

 

 

Nieuwe leden? Het kan wel!

RC Roden-Leek verraste ons met het in één klap binnenhalen van tien nieuwe leden. Op onze districtssite staat er meer over. Van harte gefeliciteerd met deze vernieuwende aanpak en veel succes met het binden en boeien van de nieuwe leden. Nieuwe leden: voel je welkom en doe mee in de wereld waar “service above self” een uitgangspunt is.

 

 

Nacht vol muziek in Uelsen

Soms wordt ik als gouverneur uitgenodigd om een project van dichtbij mee te maken. Deze keer was het het project van de club Uelsen-Coevorden, die al voor de zesde keer in Uelsen de Uelsener Musiknacht organiseren…

 

 

Nieuwe websites, ook voor clubs

De nieuwe opmaak en stijl van de vernieuwde website van Rotary in Nederland wordt door velen erg gewaardeerd. Het ziet er fris en modern uit. Toch blijkt voor velen de omschakeling niet helemaal vanzelf te gaan en heeft men moeite met het vernieuwen en het onderhoud van de eigen club-website.

Dat geldt overigens niet voor Beilen, Emmeloord, Emmen, Groningen-Belcampo en Zwolle-Noord, die het al keurig voor elkaar hebben.

Op de site http://www.rotary.nl/leden/website/ heeft onze webmaster Koos Schoe keurig uitgelegd hoe met deze veranderingen om te gaan. Maar als extra service is er voor geïnteresseerden een ROTARYWEBMASTERWORKSHOP op 19 februari in Zwolle. Voor velen ongetwijfeld een nuttige avond. Opgave via

http://www.rotary.nl/leden/nieuws/webworkshop/

 

 

op naar Lelystad

In de maand maart vinden er in ons district weer een aantal activiteiten plaats. Zo wordt op 28 en 29 maart in Lelystad de PETS georganiseerd, de training voor de inkomend voorzitters. Op zaterdagochtend 29 maart mogen inkomend secretarissen en penningmeesters zich aansluiten voor een voorlichting over hun specifieke taken.

Op die zaterdag de 29e maart vindt ook de Algemene Leden Vergadering (vroeger Districts Assembly) van 9.30 tot 10.45 uur plaats.

Daarna wordt het tijd voor de DISCON (de jaarlijkse Districts Conferentie), georganiseerd door de Rotary Clubs Lelystad en Lelystad-Batavia. Zij leggen het accent op Lelystad, de Bataviawerf en de Oostvaardersplassen. Voor al deze activiteiten komen binnenkort aparte uitnodigingen.

Ik hoop op één van deze inspirerende en gezellige bijeenkomsten ook jou te ontvangen.

 

 

meer items op onze website:

RRC Dronten

waternetwerk D1590

goed onderwijs in Nepal

 

 

Jan Leentvaar

gouverneur

uitnodiging DisCon Lelystad

 

nummer

8

februari 2014

Beste Rotarian,

De Rotaryclubs Lelystad en Lelystad-Batavia hebben een prachtig programma gemaakt voor de jaarlijkse districtsconferentie. Het Nieuwe Land toont zijn gastvrijheid onder het motto:

LELYSTAD, van VOC naar DE NIEUWE WILDERNIS

Zoals gebruikelijk zijn op een achtereenvolgende vrijdag en zaterdag de training van de inkomend voorzitters, de Algemene Ledenvergadering van ons district 1590, en de districtsconferentie (DisCon) gepland. Alle evenementen vinden plaats of starten in het Apollo Hotel, Agoraweg 11 te Lelystad.

Voor wat de DisCon betreft: daarvoor nodigen wij Rotarians en eventuele partners van harte uit vanaf zaterdagmorgen 29 maart 11.00 uur. Na koffie en verwelkoming begint een korte bustoer. Deze tocht voert langs een aantal “highlights” in Lelystad. In de bus zal tekst en uitleg worden gegeven door een aantal ervaren Rotarygidsen. De bustoer zal ongeveer 30 minuten in beslag nemen.

Vervolgens kan men kiezen uit een tweetal excursies:

Excursie 1:
Buitencentrum Oostvaardersplassen

In één van ’s werelds dichtstbevolkte landen, op een stuk land dat veertig jaar geleden nog onder water stond, heeft zich een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure: Oostvaardersplassen bij Lelystad. Wie de bijna ontoegankelijke Oostvaardersplassen binnenstapt, waant zich in een wereld hier ver vandaan. Omvangrijk en groots. Duizenden ganzen, ontelbare watervogels, wolken van vlinders, Europa’s grootste kudde wilde paarden en majestueuze zeearenden. In de Oostvaardersplassen speelt zich een uniek schouwspel af: de natuur bepaalt het ritme - de onwaarschijnlijke kracht van de natuur. Nederland zoals je het nooit eerder zag.

Het programma ziet er als volgt uit:

·

vertoning van de film “ De Nieuwe Wildernis”

·

met Staatsbosbeheer onder begeleiding de Oostvaardersplassen in

·

voorafgaand aan de film wordt een lunchpakket verstrekt

De totale duur van deze activiteit is 3 uur. Men wordt met de bus gebracht en ook weer teruggebracht naar het hotel. Omdat in deze periode van het jaar het natuurgebied in rust is, is er een maximum van 100 deelnemers. Wie het eerst komt, het eerst maalt. De ontvangst van de gevraagde betaling is daarbij bepalend!

 

Excursie 2:
Bezoek aan de Bataviawerf

Altijd al willen weten hoe het voelt om op een VOC-schip te staan? Op de Bataviawerf in Lelystad ligt de authentieke reconstructie van het VOC-schip Batavia uit 1628, en wordt gebouwd aan de replica van het grootste schip uit de 17e eeuw: De 7 Provinciën.

Met het bouwen van levensechte replica’s wordt de geschiedenis uit de Gouden Eeuw weer tot leven gebracht. Sinds enige jaren wordt er door leermeesters, vrijwilligers en reïntegranten gebouwd aan De 7 Provinciën. Op de werf en vanaf de steigers kan van dichtbij worden gevolgd hoe zij dit 17e-eeuwse schip reconstrueren. Dit admiraliteitsschip won vele zeeslagen onder leiding van admiraal Michiel de Ruyter.

Bovendien brengt de Bataviawerf in de diverse werkplaatsen oude ambachten tot leven. De uitstraling van 17e-eeuwse schepen kwam vooral tot uiting door beeldsnijwerk. Neem een kijkje in de beeldsnijderij waar het lijkt of ambacht kunst wordt, breng een bezoek aan de tuigerij en ga af op het geklop van hamers op ijzer en de geur van smeedkolenvuur.

Het programma ziet er als volgt uit:

·

vertoning film Batavia

·

rondleiding op de werf en op de Batavia

·

lunch in taveerne “De Etensreis”

De totale duur van deze activiteit is 2,5 uur. Er is busvervoer van en naar het hotel. Deze excursie kent geen maximum aantal deelnemers.

 

kosten en aanmelding

De kosten van de Discon (bus, lunch, excursie) bedragen € 20 per persoon.

De aanmelding én betaling dienen vóór 10 maart a.s. binnen te zijn!

Let wel: voor de PETS (training inkomend voorzitters) en de Discon zijn afzonderlijke aanmeldingen vereist!

AANMELDEN UITSLUITEND VIA ONDERSTAANDE LINKBUTTON

Ik hoop van harte dat je er zaterdag 29 maart bij bent.

 

 

Jan Leentvaar

gouverneur

april 2014

nummer

9

april 2014

Beste Rotarian,

Op 28 en 29 maart hebben de PETS (training van inkomende voorzitters) en de DisCon (districtsconferentie) van ons district 1590 in Lelystad plaatsgevonden. Dit was de eerste keer, dat deze twee evenementen geïntegreerd werden georganiseerd. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. De DisCon werd georganiseerd door de Rotaryclubs Lelystad en Lelystad-Batavia. Zij legden het accent op Lelystad, de Bataviawerf en de Oostvaardersplassen. Mede door het prachtige weer was het een belevenis om met zoveel Rotarians uit het district deze buitenactiviteiten te bezoeken.

Mijn grote dank en complimenten voor de voortreffelijke organisatie door de Lelystadse clubs! Jammer dat het hotel zich niet aan de afspraken heeft gehouden, door het organiseren van een schilderijenverkoop op dezelfde etage in het hotel, waardoor de ontvangst en mijn welkomsttoespraak in het water vielen. Toch waren alle deelnemers bij terugkomst van de excursies enthousiast en gingen zij na een drankje positief huiswaarts. Op de vrijdagmiddag was de ontvangst op het stadhuis een bijzonder intermezzo.

De vraag was even: wie heeft de mooiste keten, de burgemeester of de gouverneur?.....

 

We timmeren aan de weg!

Rotarypromofilmpje februari 2014:

In de periode 3-23 februari is er via verschillende tv-kanalen een commercial over “Rotary en Water” uitgezonden (stond toen ook op onze site). De commercial was te zien op Regio TV Utrecht, TV Brabant, TV Drenthe, TV Flevoland, TV Fryslan, TV Gelderland, TV NH, TN Noord, TV Oost, TV Rijnmond, TV West, L1 TV en TV Zeeland, en is in totaal ongeveer duizend keer uitgezonden.

Aan het eind van de commercial is een link geplaatst naar de “landing page” ontdek-rotary.nl waar geïnteresseerden - naast dit filmpje - meer over Rotary vinden, en hun belangstelling voor het lidmaatschap kenbaar kunnen maken.

op bezoek in Nigeria

Ondanks het drukke gouverneursbestaan ben ik deze maand kort naar Nigeria geweest. Doel was om een Global Grant van de Rotary Foundation te bezoeken en te controleren of het geld goed was besteed. De Rotary Foundation heeft een aparte organisatie (CADRE) waarbij experts op verschillende terreinen zich kunnen aanmelden om de Foundation te assisteren. Voor mij ligt dat op het gebied van Water en Sanitatie. Voor meer nieuws verwijs ik graag naar onze website:

Hulp nodig bij aanvragen global grant?

Overigens: denkt jouw club weleens aan het aanvragen van een Global Grant en is een duwtje in de rug nodig? Een aantal Rotaryclubs heeft daarbij een non-profit organisatie in de arm genomen. ICS neemt een groot deel van het werk uit handen dat komt kijken bij het opzetten van een project en het schrijven van (subsidie)aanvragen.

Actieve Rotaryclubs die nieuwsgierig zijn gewordenen mogelijk interesse hebben in een nieuw internationaal project, kunnen contact opnemen met Sara Wink, telefoon 06 – 51 90 80 99 of per email sara.wink@ics.nl.

Meer daarover op hun website:

Santa Runs: één landelijk doel?

Het duurt nog wel even: de SantaRuns rond de kerstdagen. Toch is er reden om er nu al even aandacht voor te vragen. Er zijn namelijk plannen om de Rotarycomponent goed vorm te geven door (een deel van) de opbrengst van de lokale Rotary SantaRuns te bestemmen voor een mooi landelijk of internationaal Rotarydoel. Het zou prachtig zijn als alle deelnemende clubs deze opzet willen volgen. Ook op dit voornemen wordt dieper ingegaan op onze website:

MEER ITEMS OP ONZE WEBSITE:

download de nieuwe Rotaryapp

Hoe onderscheidt men iemand als paulharrisfellow?

landelijke webworkshop: herkansing voor webmasters

 

 

Jan Leentvaar

gouverneur

teleurstelling voor district 1590

 

Beste Rotarian,

Op de districtsledenvergadering heb ik vol trots en enthousiasme Rebecca Siebinga aan jullie voorgesteld als de nieuwe gouverneur van ons district 1590 voor het clubjaar 2016-2017. Wij wisten dat Rebecca aan één criterium (zeven jaar Rotarylid) niet voldeed, maar bij schriftelijke sondering vooraf in Zürich leek dit voor Rotary International geen onoverkomelijke problemen op te leveren.

Groot was onze teleurstelling, nu blijkt dat de huidige wereldpresident van Rotary de regels strakker hanteert en van geen uitzonderingen wil weten. Tot verdriet van Rebecca en van het district gaat haar benoeming dus niet door.

Het district zal zich nader beraden over te nemen stappen.

Vriendelijke groet,

 

Jan Leentvaar

gouverneur

juni 2014: zwanenzang

 

nummer

11

juni 2014

Beste Rotarian,

Dit is een moment om terug te kijken. Met wat voor ambities ben ik aan het gouverneurschap begonnen en wat is mij dit jaar opgevallen?

Allereerst aan alle leden van District 1590: Dank voor het vertrouwen, de prettige samenwerking die ik met velen van jullie heb gehad en de vele leuke ontmoetingen.

 

ZWANENZANG

 

Er is bijna geen functie binnen Nederland te bedenken, waar je zo duidelijk merkt dat je lid bent van een internationale organisatie als het Gouverneurschap van Rotary. Daar heb ik van genoten!

Op onze vakantiereis langs de kust van Australië, na de conventie, hebben wij voor onze twee schoondochters een snoer van ruwe parels gekocht. De kralen hebben één ding gemeen: het zijn allemaal parels, maar ze verschillen van vorm en kleur en glans.

Zo was het ook bij mijn bezoeken aan alle Rotaryclubs van het District. Veel overeenkomsten maar toch ook grote verschillen in sfeer en beleving van Rotary. Dat maakte mijn bezoeken aan de clubs niet tot een herhaling van 63 dezelfde zetten. Ik heb onder het thema “een betrokken Rotarian maakt het verschil” in mijn verhaal bij het clubbezoek aandacht gevraagd voor de relatie van de club tot de veranderende maatschappij.

De maatschappij verandert, dus Rotary moet niet op een eiland blijven staan. 

 

ACCENTEN IN MIJN GOUVERNEURSJAAR

Ik heb in mijn gouverneursjaar getracht een paar accenten te leggen.

1.

Zo wilde ik de communicatie in een modernere jas steken. Een goede, toegankelijke en actuele website van het district. Grotendeels vorm en inhoud gegeven door de districtsredacteur Martin van Nieuwenhoven en webmaster Koos Schoe. Mijn Twitter-verslagen over de club bezoeken kwamen ook direct op de website.

2.

Ik wilde de gouverneursbrief ook beter toegankelijk maken, door deze in direct mailing te verzenden naar alle Rotaryleden van het district en in een opmaak, zodat deze direct met foto’s op het computerscherm verschijnt. Dat is gelukt en ik heb op mijn nieuwsbrieven veel reacties en opmerkingen gehad, vooral als ik een persoonlijke noot aanbracht.

3.

Veel aandacht ging uit naar het verjongen van de clubs. Er is een verse Ledencommissie onder leiding van Bert Vroon gestart, die een handzaam epistel heeft geschreven met simpele maar vernieuwende ideeën voor het werven van jonge leden. Daarnaast is er een club van jonge leden gestart, die gemeen hebben, dat ze vroeger aan Rotary activiteiten hebben meegedaan. Bijvoorbeeld als uitwisselingsstudent, RYLA, GSE, etc. Dat is gelukt, ze zijn gestart en daar ben ik heel blij om.

4.

Er zijn dit jaar, met subsidie van het District, door clubs drie RYLA’s georganiseerd, een goed voorbeeld van wat Rotary kan betekenen voor jongeren die aan het begin van hun loopbaan staan.

5.

Ik riep bij mijn bezoek aan de clubs altijd dat “binnen de idealen van Rotary maakt iedere club de regels zelf”. Daar sta ik nog steeds volledig achter en denk dat er veel meer mogelijk is dan algemeen wordt gedacht om Rotary bij de tijd te houden. Op één punt zijn wij zelf echter nadrukkelijk door de regels cq. de wereldpresident teruggefloten. Ondanks eerdere positieve signalen van Rotary International ging de benoeming van een DGNN niet door. De jonge, vrouwelijke Rotarian, die wij graag als toekomstig Gouverneur zagen, mocht dat (nog) niet worden, omdat ze nog niet lang genoeg Rotarian was en er dit jaar geen uitzonderingen werden gemaakt. Dat betreur ik nog steeds erg.

6.

Bestuurlijk hadden we de laatste jaren, met name als Rotary in Nederland, een wat tumultueuze periode meegemaakt. Het is mijn doelstelling geweest om landelijk weer het vertrouwen in ons District te herstellen en toch als District een gezamenlijke visie voor de toekomst neer te zetten. De implementatie van de Verenigingsstructuur van ons District is rond. Gelukkig hebben we op een nette manier onze financiële reserve uit de grote pot bij de RAN kunnen halen en op eigen bankrekeningen van de vereniging kunnen zetten, zodat mochten er banken omvallen ons kapitaal gegarandeerd is.

7.

Een District van Rotary besturen doe je niet alleen. Ik prijs mij erg gelukkig met de uitstekende samenwerking in Districtsvergadering en met name in het Districtsbestuur. Dat Districtsbestuur is nu het Dagelijks Bestuur van de Vereniging Rotary District 1590.

8.

Ik ga niet iedereen persoonlijk bedanken, maar ik wil twee uitzonderingen maken. Bert Vroon heeft ons en mij in het Districtsbestuur als belangrijk adviseur terzijde gestaan met zijn grote kennis van Rotary en van de ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Hij deed dit, door mij gekscherend genoemd als SipDG – Second Immediate Past DG. De tweede naam, die ik noem is van onze Districtssecretaris Victor Sterk. Hij opereert het liefst achter de schermen, maar ik kan jullie verzekeren dat er veel niet draait als Victor niet zijn grote inzet heeft.

 

EEN LAATSTE WOORD

 

Dan nu mijn laatste woorden als Gouverneur. Deze zijn natuurlijk voor mijn opvolger Rob Staal. Met Rob heb ik een aantal jaren zeer plezierig mogen samenwerken.

Zijn nuchtere kijk op Rotary en goede kijk op mensen, zijn voor mij de zekerheid dat het Gouverneurschap van ons District bij hem in goede handen is. Ik wens hem daarbij veel succes en sterkte. En hij weet dat hij op mijn steun en ondersteuning kan rekenen.

Dames en Heren: Uw Gouverneur van Rotary District 1590 2014-2015 is Rob Staal!!

Veel dank voor jullie vertrouwen en steun dit jaar!

 

 

Jan Leentvaar

gouverneur