© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

2015-2016

NF

2015-2016

 

clubjaar 2015-2016

kies de gewenste brief in het menu

Izaäk Buwalda,
gouverneur 2015-2016

juli 2015

 

OPROEP GOUVERNEURSKANDIDATEN 2018-2019

 

Heb jij er wel eens over gedacht om gouverneur te worden van ons Rotarydistrict in het
clubjaar 2018-2019?

Wij zijn op zoek naar enthousiaste, actieve leden van Rotaryclubs binnen ons district die de kansen en mogelijkheden van deze leidinggevende rol de moeite waard vinden en zich op districts- en op landelijk niveau willen inzetten voor Rotary.

DE VOORWAARDEN ZIJN:

 

·

Minimaal zeven jaar lid van een Rotaryclub

·

Ervaring als clubvoorzitter

 

Grijp de kans voor een unieke ervaring. Rotary International zorgt voor een adequate opleiding die deels in Nederland, deels in een grote stad in Europa, en tenslotte in San Diego (Californië) wordt verzorgd. Je maakt deel uit van het gouverneursberaad - waar je met zes collega’s in Nederland de hoofdlijnen van het Rotarybeleid vormgeeft – en van het districtsbestuur met veel deskundige en enthousiaste medebestuurders binnen district 1590. Je ontmoet jezelf, en veel binnen- en buitenlandse Rotarians. Het is een geweldig leuke uitdaging. Je investeert in vrije tijd en energie, maar alle onkosten worden vergoed.

 

Dus, als je belangstelling hebt, neem dan voor verdere informatie en/of sollicitatie contact met mij op,
per telefoon, (+31 6 55 19 54 05) of via e-mail.

 

Izaäk Buwalda,
gouverneur 2015-2016

september 2015

 

De eerste clubbezoeken zitten erop. Ze zijn voor mij een bron van inspiratie. In het voorgesprek ontmoet ik gedreven bestuursleden die graag en enthousiast vertellen over de acties en prestaties van hun club. Met de meeste voorzitters heb ik toch al een leuke band opgebouwd, omdat we elkaar hebben gesproken tijdens de regionale pre-PETS en de PETS.

Ik ben blij verrast over de creatieve invullingen van community en vocational en proef de grote waarde die men toekent aan fellowship. Natuurlijk hebben we het over het belang van effectief en hedendaags ledenbeleid en de noodzaak van PR om Rotary ook buiten de club zichtbaar te maken. Jeugd staat bij veel clubs hoog op de agenda en er wordt meer samengewerkt met andere Rotaryclubs dan ik gedacht had (ook met andere serviceclubs trouwens).

Gelukkig wordt er ook veel gelachen en kunnen we elkaar inspireren en ondertussen probeer ik alle goede en originele ideeën te noteren. Daar moet ik toch iets mee doen….

 

ROTARYCLUB YOUNG PROFESSIONALS

 

Graag verwijs ik jullie naar de oproep van de Rotaryclub Young Professionals. Dat is een experimentele Rotaryclub van jonge, enthousiaste mensen die vanuit een nieuwe benadering invulling geven aan Rotary. Ken je jonge mensen die misschien interesse hebben? Laat ze dan deze oproep lezen en stimuleer ze contact op te nemen.

 

VACATURE GOUVERNEUR 2018-2019

 

Voor de tweede keer vraag ik jullie aandacht voor de vacature van Gouverneur voor het jaar 2018-2019. Wie grijpt de unieke kans je vaardigheden en kennis in te zetten voor deze prachtige functie binnen ons district?

Wil je meer informatie: dg@rotary-d1590.nl of bel: 06.5519.5405.

 

ROTARYSTIMULERINGSPRIJS NOORD-NEDERLAND

 

Bij al mijn clubbezoeken besteed ik aandacht aan de Rotary Innovatieprijs. Ik daag alle clubs uit met kandidaten te komen die sympathiek staan tegenover het Rotary-gedachtegoed en die op een creatieve manier duurzaamheid, innovatie en jeugd weten te combineren.

Wil je meer weten? Kijk op de website van D1590 of neem contact op met de voorzitter van de Actiegroep: Jaap Bos – dgn@rotary-d1590.nl

 

BENEFIETAVOND WERELDALZHEIMERDAG 21-9-2015

 

Op verzoek van RC Groningen-Zuid maak ik jullie attent op een bijeenkomst van 21 september in ‘De Nieuwe Kolk’ in Assen in het kader van de Wereld Alzheimer Dag met Jacques Boerma en Rob de Nijs.

 

TENSLOTTE:

 

De vluchtelingenstroom naar Europa lijkt eindeloos en beroert ons. Wat moet/kan de rol van Rotary zijn in deze enorme problematiek? Ik heb dit onderwerp op de agenda van het landelijk Gouverneursberaad gezet, maar het GB laat zich graag inspireren door jullie ideeën en suggesties.

Hartelijke groet,

Izaäk Buwalda,
gouverneur 2015-2016

oktober 2015

 

DOEN OF POEN?

 

Rotarians willen vaak meerwaarde en perspectief bieden aan mensen die dat kortere of langere tijd niet hebben. We doen dat door acties op het gebied van water en sanitatie, laaggeletterdheid, polio, door onze bijdrage aan het Rotary Vlielandkamp, aan de plaatselijke voedselbank, aan Stichting Leergeld; lokaal en internationaal. We willen perspectief bieden, hoop op een mogelijk beter bestaan. Hoop doet leven. Als je kunt hopen op betere tijden, dan zijn er ook weer mogelijkheden. Hoop bieden is toekomst bieden. Daarin ligt ook de opdracht voor Rotary en voor ons als Rotarians.

Tijdens clubbezoeken word ik regelmatig gevraagd wat Rotary doet aan het vluchtelingenprobleem. De vraag is of Rotary als collectief hierop een antwoord moet formuleren of dat het antwoord verscholen ligt in de houding van elke individuele club en elke individuele Rotarian. Wij als individuele Rotarians vormen samen Rotary en geven haar een gezicht binnen onze (lokale) samenleving. Daar zit onze kracht.

Het bieden van hoop en perspectief kent veel gezichten. Het gaat daarbij meestal om kleine en voor de buitenwereld vaak onzichtbare gebaren van aandacht , om de spreekwoordelijke ‘arm om de schouder’. Meer dan aan schoenen, truien en knuffels heeft iemand - die land, vertrouwde omgeving en familie heeft achtergelaten - behoefte aan hulp om weer een toekomst op de bouwen

Een van de Rotaryclubs in ons district heeft besloten twee vluchtelingen voor een jaar gastlid te maken van hun club en daar als club de kosten voor te dragen. Andere clubs overwegen dit initiatief na te volgen.

 

  

Een aantal leden van Rotaryclub Oosterwolde heeft twee dagen ‘de handen uit de mouwen’ gestoken in de Welkomstwinkel in Ter Apel bij het sorteren van kleding en het maken van pakketten en ze hebben ook nog een donatie gedaan voor de aankoop van mannenondergoed. Welke clubs volgen dit goede voorbeeld?

Doen en Poen; hartverwarmende initiatieven waarmee een link wordt gelegd tussen hun en onze wereld, tussen heden en toekomst.

Ik word hier echt blij van.

 

VACATURE GOUVERNEUR 2018-2019

 

Voor de derde keer vraag ik jullie aandacht voor de vacature van Gouverneur voor het jaar 2018-2019 voor ons district 1590 (Noord-Nederland). Wie grijpt de unieke kans je vaardigheden en kennis in te zetten voor deze prachtige functie binnen ons district? Een functie die energie kost, maar ook veel energie oplevert en veel leuke contacten.

Wil je meer informatie: dg@rotary-d1590.nl of bel: 06.5519.5405.

 

ROTARYSTIMULERINGSPRIJS

 

Bij diverse clubs worden plannen gesmeed voor de Rotary Stimuleringsprijs. Ik daag alle clubs uit met kandidaten te komen die sympathiek staan tegenover het Rotary-gedachtegoed en die op een creatieve manier duurzaamheid, innovatie en jeugd weten te combineren. Wil je meer weten?

Kijk op de website van D1590 of neem contact op met de voorzitter van de Actiegroep: Jaap Bos – dgn@rotary-d1590.nl

 

ROTARY VLIELANDKAMPEN

 

Binnenkort krijgen clubs een bericht van Rotary Vlielandkamp. De aanmeldingen hiervoor kunnen vanaf 1 december ingediend worden, maar wacht u vooral niet te lang. De belangstelling hiervoor is erg groot. Wilt u meer weten? Klik op het plusje…

 

RAG HP/HC

 

Op verzoek van de Rotarian Action Group Healthy Pregnancies / Healthy Children, de RAG HP/HC is een introductie en een uitnodiging bijgevoegd om mee te doen aan deze RAG.

Deze oproep is speciaal voor Nederlandse Rotarians met een vocational achtergrond in de geneeskunde, verloskunde, farmacie, tandheelkunde en verpleegkunde.

 

NIEUWSBRIEF NATIONAAL POLIOCOMITé

 

Graag verwijs ik u naar de meest recente Nieuwsbrief van het Rotary Nationaal Polio Comité. Ik reken er op dat alle clubs in ons district een bijdrage leveren door bijvoorbeeld dozen met de End-Polio-Now tulpen te bestellen.

 

Izaäk Buwalda,
gouverneur 2015-2016

december 2015

 

WAT EEN ENERGIE!

 

Een van de voordelen van een gouverneur is, dat hij/zij een keer in de keuken mag kijken bij alle Rotaryclubs in het district 1590. Dat begint al bij de voorbereiding op het bezoek: doorlezen van het ‘blauwe formulier’ waarin je via statistiek en tekst een eerste indruk krijgt van activiteiten en plannen. De website van de club en hun Facebook-account geven een beeld hoe promotioneel en uitnodigend de club is. Je vraagt je af: ‘Zou ik wel lid van deze club willen worden?’ En: ‘Kan ik hier – naast het bezoeken van de clubavonden – ook de handen uit de mouwen steken? Je bekijkt de foto’s om iets van de sfeer te proeven, of er ook jongere mensen lid zijn en vooral of ze LOL hebben met elkaar.

Ten slotte bekijk je hoe je in contact met de club kunt komen of waar je je kunt aanmelden voor een oriënterend gesprek. Voldoen jullie digitale middelen aan deze criteria? Dan zijn jullie op de goede weg.

De volgende stap in mijn voorbereiding is om eens te kijken hoe en hoe vaak een club genoemd wordt in kranten/dagbladen. Daaruit krijg je een beeld hoe goed de PR-commissie van een club aan de weg timmert. We zullen er met elkaar toch voor moeten zorgen dat we zichtbaar zijn in het publieke domein; dat we in beeld komen als betrokken organisatie met oog voor de wereld om ons heen, met leden die - vrijwillig maar niet vrijblijvend - betrokken zijn bij de samenleving onder het motto: "Be a gift to the world".

Bij de gesprekken met het bestuur sta ik steeds weer verbaasd over de energie die een club uitstraalt. Wat worden er fantastisch veel en zeer uiteenlopende acties ondernomen en wat een energie steken deze mensen in de club. Hulde!! Ik hoop dat de andere clubleden hun waardering daarvoor af en toe laten blijken en dat ze van harte en met energie de acties en plannen van hun bestuur ondersteunen.

 

DE ‘ROTARY IN NEDERLAND’-APP

 

Naast de magazine-app heb je natuurlijk de ‘Rotary In Nederland’ app op je toestel. Daarmee kun je je aan- of afmelden voor bijeenkomsten.

De app wordt ook veel gebruikt om contactgegevens op te zoeken.

Behalve deze brief kun je ook je weekberichten in de app lezen. Althans, dat kan als jullie webmaster die weekberichten op de juiste manier op de clubsite plaatst.

Onze webmaster Koos Schoe kan collega webmasters uitleggen hoe dat in zijn werk gaat.

 

klik hier voor algemene info over de app 

en webmasters kunnen hier klikken voor instructies…

 

DE TULPENACTIE ‘END POLIO NOW’

 

Eind november is deze actie afgesloten, de bollen zijn uitverkocht en het resultaat is echt super. Er zijn bijna 4.400 doosjes verkocht en door die hoge omzet is de kostprijs verlaagd. Daardoor heeft elk doosje netto € 10,43 opgebracht. Omgerekend kunnen met deze opbrengsten – en door de bijdrage van het Gates Fonds – 1, 5 miljoen kinderen gevaccineerd worden. Een geweldig resultaat! Iedereen bedankt die hieraan heeft bijgedragen.

 

HET ROTARYMAGAZINE

 

De eerste twee nummers van dir Rotaryjaar zijn jullie uitgereikt door jullie clubsecretaris. Dat gaf soms wat praktische bezwaren, maar die zijn nu opgelost.

Binnenkort ontvang je het derde nummer van dit jaar weer op jullie huisadres, zoals dat in LEAD vermeld staat. Deze thuisbezorging werd mogelijk door hogere advertentieopbrengsten en gebeurt dus budgetneutraal. Dit nummer is opnieuw zeer lezenswaardig en actueel; het gaat over Vluchtelingen.

klik hier om het oktobernummer online te lezen…

 

LEZING OVER EUTHANASIE?

 

Marjolein Rikmenspoel (strafrechtjurist en geestelijk verzorger) uit Deventer biedt de clubs in D1590 aan een lezing over dit onderwerp te verzorgen. Interesse? Volg de link.

 

 

klik hier voor meer info

 

DREAM4KIDS

 

Loes Arts van Dream4Kids vraagt jullie aandacht voor kinderen met een jeugdtrauma. Zo’n 350.000 kinderen kampen hiermee en krijgen ontwikkelingsproblemen, langdurige klachten en in het uiterste geval neiging tot zelfdoding.

Meer weten?

 

klik hier voor meer info…

 

VACATURES:

 

Wie heeft er tijd en zin om een zinvolle bijdrage aan het districtbestuur te leveren? We zijn nog op zoek naar mensen voor de volgende functies:

·

Een assistent-gouverneur voor de regio Drenthe. Ben je lid van een Rotaryclub in regio 3 en vind je het leuk contacten te onderhouden met andere bestuurders en clubs in dit gebied? We zoeken naar een actief en betrokken lid dat ondersteunende activiteiten voor zijn/haar rekening neemt, zoals het mee organiseren van de Pre-PETS, ondersteunen van acties en interacties tussen clubs, adviezen verstrekken aan clubbesturen, aanwezig zijn bij de Districtsvergaderingen, etc. Deze functie kost je gemiddeld slechts een uur per week.

·

Een districtspenningmeester. Deze functionaris ontvangt en controleert de declaraties van de districtsbestuurders en stuurt deze ter ondertekening naar de gouverneur. Verder beheert hij/zij de bankrekeningen van het district, analyseert de maandcijfers die door het Rotary Administratiekantoor worden verstrekt, adviseert de DGE bij de begroting en stelt de jaarcijfers samen. Een paar keer per jaar vergadert hij met het Districtsbestuur (kleine staf) over lopende, financiële zaken. Het tijdsbeslag is ongeveer twee uur per week.

·

Een districtsgouverneur voor het jaar 2018-2019. Deze boeiende functie bied je de mogelijkheid je intensief te verdiepen in het Rotary-gebeuren. Je bezoekt in jouw jaar de clubs in het district en je geeft leiding aan het Districtsbestuur. De opleiding hiervoor vindt deels plaats in Nederland, ergens in Europa en in San Diego.

Ben je geïnteresseerd in een van deze functies of wil je meer weten over taken en verantwoordelijkheden?

Neem dan op korte termijn eens contact met me op voor een goed gesprek of stuur me een berichtje: dg@rotary-d1590.nl

 

TOT SLOT

 

Graag wens ik jullie gezellige en plezierige feestdagen, zowel in de familiekring als op het werk en natuurlijk binnen jullie Rotaryclubs.

 

Hartelijke groeten,

 

Izaäk Buwalda,
gouverneur 2015-2016

januari 2016

 

GOEDE VOORNEMENS

 

Praktisch iedere Rotaryclub begint het nieuwe Rotaryjaar met plannen, ambities en goede voornemens. Vaak geïnitieerd door de voorzitter die zijn/haar ambities er een bijzonder jaar van te maken bij de installatie kenbaar heeft gemaakt. Het eerste halfjaar zit er op en zo rond de jaarwisseling wordt de balans opgemaakt: wat is er al bereikt en wat moeten we nog doen om van dit jaar echt een succes te maken? Is ook het tweede deel van het jaarprogramma aantrekkelijk ingevuld? Staat daarop ook de Discon van 9 april 2016 te Westerbork waar je met vrienden en familie van harte welkom bent? Hebben we voldoende partnerbijeenkomsten ingepland? Gaan we nog ‘wandelen voor water’? Komt er binnenkort een inspirerende avond over normen en waarden of over ethische dilemma’s? Werken we wel hard genoeg aan het zoeken en vinden van nieuwe leden? Hebben we al een vereniging, stichting, organisatie of bedrijf gevonden die we willen kandideren voor die prachtige Rotarystimuleringsprijs van € 10.000,-? Willen we nog een Grant aanvragen voor een project in binnen- of buitenland? Gaan we nog iets voor de jeugd doen en wat dan? Hebben we iemand binnen de club die eigenlijk wel een Paul Harris Award verdiend heeft?

Kom op: maak je ambities en goede voornemens waar. Je hebt nog maar een half jaar.

Bij elk clubbezoek vertel ik dat het district (en dus ook uw gouverneur) ten dienste staat van de clubs en graag ondersteuning biedt als een club daar behoefte aan heeft. In het PETS-boek van uw voorzitter – maar ook op onze districtswebsite http://www.rotary.nl/d1590/ - vindt u namen en rugnummers van de mensen die u kunnen helpen.

 

NIEUWE LEDENAVONDEN

 

De komende maanden organiseren de assistent-gouverneurs twee avonden voor nieuwe leden van de clubs in ons district. Dat doen we eens in de twee jaar. De bedoeling van deze avonden is dat men kennis maakt met nieuwe leden van andere clubs, ervaringen uitwisselt en informatie krijgt over de activiteiten van het district. Bezoekers van eerdere nieuwe ledenavonden hadden veel waardering voor deze bijeenkomsten en vonden ze inspirerend en verrijkend.

De avonden zijn gepland op:

·

Donderdag 18 februari voor regio 3 en 4 (Drenthe en Overijssel/Flevoland) bij ‘De Toekomst’ in Meppel.

·

Dinsdag 1 maart voor regio 1 en 2 (Friesland en Groningen) bij Van der Valk in Drachten.

Ik reken op een grote opkomst; meld je dus aan.

 

GRANTS

 

De District Grants (DDF) over 2015 zijn inmiddels uitbetaald aan de clubs, waarvan de aanvraag is goedgekeurd. Is jullie club volop bezig met het plannen van acties en fondsvorming voor goede doelen in binnen- of buitenland? Informeer zo snel mogelijk bij de leden van de DTRF of jullie club in aanmerking kan komen voor een Grant. Niet geschoten is altijd mis!!

Klik hier voor meer WCS/TRF-info …

 

ROTARYCLUB YOUNG PROFESSIONALS (RCYP)

 

Onlangs is de eerste Nieuwsbrief van deze – nog wat experimentele – club verschenen. Zeer lezenswaardig en goed geïllustreerd. Wil je hier wat meer over weten of ken je jonge mensen die mogelijk interesse hebben deelnemer te worden?

Breng eens een bezoek aan hun website:…

 

ROTARY: VITAAL EN VERNIEUWEND

 

Rotary is meer dan ooit passend in de tijdgeest: omzien naar elkaar, naar de ander en naar de samenleving in combinatie met een professionele/ morele ontwikkeling. Wie biedt dat ? Rotary! In een veilige en vertrouwde omgeving. Wat wil een mens , een professional , nog meer! Daar kan geen business- of beroepsclub tegenop.

Daarom geloof ik dat Rotary aantrekkelijk is voor een veel grotere groep dat ons huidige ledenbestand, dat we zonder problemen kunnen groeien in plaats van te krimpen. Daarom is Ledenbeleid en Ledenwerving dit jaar een van mijn speerpunten en spreek ik tijdens mijn clubbezoeken hierover met besturen en tijdens mijn presentaties en vertel ik over best practices bij andere clubs. Gelukkig ondervind ik veel steun van mijn districtsledencommissie. Zij adviseert met veel plezier – en gratis – clubs in ons district om vitaler, vernieuwender , attractiever te worden; ook voor potentiële leden. Met elkaar ontwerpen we experimenten, nieuwe procedures, nieuwe mogelijkheden. Binnen Rotary kan veel en is niets verboden. Daaraan kun jij bijdragen; binnen je club maar ook voor het hele district.

Voel je je aangesproken? Heb je goede suggesties? Wil je meewerken aan het doorbreken van rolpatronen , met het passeren van vastgelopen procedures? Wil je nieuwe inzichten delen? Ter ondersteuning van Rotary , van Rotaryclubs en van mij als Gouverneur?

Meld je aan voor de districtsledencommissie, het platform voor tegendraads denken.

Interesse ? Bel Bert Vroon op (06.2280.7744) of mail hem: bert@avroon.nl

Iedereen is welkom. Ook jonge leden ; ook leden die nog maar net lid zijn, ook vrouwen, ook leden uit minderheidsgroepen. Rotary heeft een brede scope , een groot hart.

Je mag mij natuurlijk ook benaderen: 06.5519.5405 en dg@rotary-d1590.nl.

Wij zien uit naar jullie reacties.

 

ROTARYINNOVATIEPRIJS

 

Inmiddels heb ik de meeste clubs binnen ons district al wel bezocht en een oproep gedaan kandidaten te zoeken om mee te dingen naar deze prachtige Rotaryinnovatieprijs. Een vijftal kandidaten is met de inschrijving aan de slag gegaan, maar natuurlijk willen we graag meer aanmeldingen.

DGN Jaap Bos (dgn@rotary-d1590.nl) coördineert de aanvragen en heeft de clubs gevraagd een ‘ambassadeur’ voor deze prijs aan te wijzen.

Voor meer info klik hier …

 

LEZING OVER GEOPARK DE HONDSRUG?

 

Het Geopark de Hondsrug vertelt het verhaal van het Hondsruggebied tussen Groningen en Coevorden. Hoe zo’n 150.000 jaar geleden een onvoorstelbare ijsmassa alles platwalste wat op zijn weg kwam. Hoe ijs en smeltwater het gebied kneedden en boetseerden tot heuvelruggen en beekdalen. Duizenden jaren al wonen hier mensen. Zij gaven de Hondsrug een bewoningsgeschiedenis die haar weerga niet kent. Dit unieke karakter maakt het Hondsruggebied tot Geopark: het eerste in Nederland en onlangs bekroond door UNESCO.

Jan ten Sijthoff (Rotarian en oud-gouverneur) biedt de clubs in D1590 aan een lezing over dit onderwerp te verzorgen. Je kunt hem boeken via tensijthoff@ziggo.nl of telefonisch 06 248 63 741

voor meer info klik hier …

 

TOT SLOT

 

Graag wens ik jullie een uitstekende tweede helft van dit Rotaryjaar en … blokkeer 9 april in je agenda.

 

Hartelijke groeten,

 

Izaäk Buwalda,
gouverneur 2015-2016

februari 2016

 

WINTERSLAAP?

 

In D1590 heeft blijkbaar niemand behoefte aan een rustige winterperiode, want de acties en activiteiten zijn legio. Daar ben ik als gouverneur natuurlijk erg trots op, want hoe meer reuring in mijn district, hoe blijer ik word.

 

DE DISCON (9 APRIL)

 

De werkgroepen van mijn club (RC Beilen) zijn hard aan het werk om jullie een onvergetelijke Discon te bezorgen. Het creatieve proces wordt ingepast in een strak schema, zodat u straks een boeiend en verrassend programma geboden wordt. We gaan via de oerknal naar een andere kijk op de sterren en het verre van sterachtige verleden van Drenthe krijgt bij ons sterallures. Nogal cryptisch? Ik zou toch maar vast de datum noteren.

 

ROTARYSTIMULERINGSPRIJS

 

Voordat ik u een overzicht geef van activiteiten waarin u kunt participeren, vraag ik eerst nog weer uw aandacht voor de Rotary Stimuleringsprijs. Diverse clubs hebben ambassadeurs voor deze prijs benoemd en intussen zijn er al heel wat contacten hierover geweest van clubs met mij en met de districtscoördinator DGN Jaap Bos. We rekenen op tenminste tien partijen die voor die prijs in aanmerking willen komen. Wil je meer weten?

Kijk op de districtswebsite of neem contact op met dgn@rotary-d1590.nl...

 

JAARTHEMA 2016-2017

 

Tijdens de Internationale Assembly is het nieuwe motto voor het komende jaar bekend gemaakt:

 

 

Een prachtig thema dat goed aansluit bij het huidige: "Be a gift to the world".

 

LEZINGENCYCLUS

 

RC Zuidlaren-Anloo start op 16 februari met een (driedelige) lezingcyclus. De eerste lezing wordt verzorgd door dr. Marinke Steenhuis met het thema ‘Maakbaar Nederland’. Voor de prijs hoeft u het niet te laten, want de entree is gratis. De volgende lezingen zijn op 22 maart (Flip de Kam) en 19 april (Ronald Stolk).

Wilt u meer weten? Klik hier…

 

HULP AAN MONGOLIë

 

Patric Taube en Sjoerd Brouwer zijn studenten International Business Administration aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Zij zetten zich in voor Mongolië en zoeken Rotaryclubs die willen participeren. Ze laten zich graag door geïnteresseerde clubs uitnodigen hier meer over te vertellen en ze hopen dat clubs hun doel willen ondersteunen.

Klik hier voor meer informatie…

 

SAMENWERKING ROTARY – RODE KRUIS

 

Het Nederlandse Rode Kruis werkt met tal van Rotaryclubs in Nederland samen bij de opvang van vluchtelingen. Op verzoek van het Nederlandse Gouverneursberaad heeft men een overzicht samengesteld van samenwerkingen die bij het NRK bekend zijn. Kijk even of jullie club ook genoemd staat en geef omissies door, zodat we deze lijst voor ons district compleet kunnen maken.

Klik hier voor meer info…

 

LOOK2SPEAK

 

Om bij de hulp aan vluchtelingen te blijven, informeer ik jullie graag over de App: Look2speak. Deze App is ontwikkeld door twee leden van Rotary Club Kerkrade en twee studenten van de Maastricht Academy of Media Design & Technology (geschikt voor iOs en Android) die het mogelijk maakt met elkaar te communiceren zonder hiervoor dezelfde taal te hoeven spreken. Het gaat hen in eerste instantie om de communicatie-nood op te heffen, waar niet alleen de vluchteling, maar ook hulpverlener mee aan de slag kan. Dit prachtige hulpmiddel wordt gratis beschikbaar gesteld.

Wil je meer weten? Volg de link of neem contact op met mireille@look2go.com...

 

JEROEN BOSCH

 

Rotarylid Han van Hagen van RC Hoogeveen-De Wolden verzorgt beeldende en boeiende lezingen. Nodig hem en vervolgens jullie vrienden, familie of potentiële leden uit voor een avond vol kunst over Circus Jeroen Bosch 500 jaar ("Den Duvelmakere").

Lees meer hierover en neem contact met hem op via deze link.

 

LAAGGELETTERDHEID

 

Jarenlang heeft een districtswerkgroep zich ingespannen voor het opsporen en ondersteunen van laaggeletterden. Uit de media blijkt, dat dit onderwerp nog steeds actueel is. Graag informeer ik jullie over een volgend Rotaryinitiatief op dit gebied.

Voor meer info klik hier…

 

TOT SLOT

 

Heb je ook wat te melden via de Nieuwsflits? Stuur het door!

 

HEB JE 9 APRIL AL GENOTEERD? DE DISCON IN WESTERBORK.

 

Hartelijke groeten,

 

Izaäk Buwalda,
gouverneur 2015-2016

maart 2016

 

9 APRIL 2016: DISCON IN WESTERBORK

 

Inmiddels heeft ieder Rotarylid van ons district de uitnodiging ontvangen voor het bijwonen van de DisCon; een jaarlijks terugkerend evenement dat dit jaar in Westerbork plaats vindt. RC Beilen heeft een prachtig programma opgesteld met als hoofdthema en leidend motief door het hele programma: STERREN. Cabaret, beelden van Lofar, bezoek aan het herinneringscentrum of aan Orvelte zorgen samen voor een onvergetelijke dag. Kijk voor meer informatie op http://www.rotary.nl/beilen voor meer informatie.

 

 

 

Tijdens mijn clubbezoeken heb ik steeds de aandacht voor de JEUGD genoemd als één van mijn speerpunten. Daarom is er tijdens deze Discon een speciaal sterrenprogramma voor de jeugd van 6 – 16 jaar opgesteld met o.a. het bekende tv-spel ‘Wie is de MOL?’ Laat (klein- en buur)kinderen zelf beleven hoe leuk en spannend dat spel is; natuurlijk onder deskundige begeleiding. Er valt deze dag bovendien nog veel meer te beleven voor de jeugd. Geef ze op en neem ze mee.

Deze Discon wil je niet missen en daarom: meld je snel aan via deze link…

 

ROTARYLEDENBELEID

 

Veel clubs hebben de voorbije maanden hun ambities voor ledenbeleid uitgesproken tijdens clubbezoek en bestuursoverleg. We hebben plannen voor groslijsten en ‘open avonden’ met elkaar gedeeld en creativiteit op dit terrein getoond. Ik reken erop, dat we met elkaar straks - aan het einde van dit Rotaryjaar – in ons district een positief ledensaldo kunnen laten zien en dat veel nieuwe leden gaan bijdragen aan onze Rotary-idealen en –doelen vanuit de gedachte: Service Above Self.

 

ROTARYWEBINARS

 

Deze nieuwe ‘leerómgeving voor Rotarians is dit jaar gestart met het webinar over ‘Hoe schrijf ik een sexy persbericht’. 10 leden van Rotaryclubs uit D1590 hebben aan dit eerste webinar deelgenomen (soms met een groep) en voor het tweede was de belangstelling nog groter. Zelfs uit het buitenland hadden Rotarians zich aangemeld. We zijn ervan overtuigd dat Rotarywebinars niet alleen 'hip and happening' zijn, maar ook de ideale methode om tegen lage kosten veel kennis en informatie bij de clubs te brengen.

Er volgen dit jaar nog twee webinars en de vorige zijn nog na te kijken/luisteren via deze link…

 

KINDERZWERFBOEK

 

Elk kind is gebaat bij het lezen van boeken, maar niet elk kind heeft boeken tot zijn/haar beschikking. Het Nationaal Fonds Kinderhulp (NFK) heeft een landelijke actie opgezet onder de naam: Kinderzwerfboek om ervoor te zorgen dat kinderen gestimuleerd worden om thuis en in de vrije tijd boeken te lezen.

Lezen is heel erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Voor lezen is namelijk het hele brein nodig: de waarneming, de taal, het redeneren, het geheugen, de aandacht en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Ook prikkelt lezen de verbeeldingskracht: je kunt je echt helemaal verliezen in een verhaal en je eigen film erover maken in je hoofd. Maar lezen is vooral erg leuk en ontspannend.

Het NFK (ook bekend van de fietsenactie waaraan veel Rotaryclubs hebben meegedaan) daagt Rotaryclubs hieraan een stevige bijdrage te leveren.

Op welke wijze? Volg de link en lees meer…

 

FAVELAGAMES VOOR STRAATKINDEREN

 

Tijdens de Olympische Spelen van deze zomer gaan Pien Ploumen en Tayla Greyling – studenten aan de Hogeschool van Amsterdam twee maanden naar Rio de Janeiro. In die twee maanden gaan ze zich – samen met de stichting REMER) bezighouden met het geven van workshops en clinics in verschillende sporten zoals volleybal, dansen, tafeltennis etc.  aan de kinderen. Daarnaast gaan ze samen met andere vrijwilligers voorbereidingen treffen voor de FavelaGames en voor een onvergetelijke dag zorgen. De FavelaGames zijn een meerdaags sporttoernooi voor 350 kinderen in de sloppenwijken van Rio.

Deze twee enthousiaste jonge meiden zoeken publiciteit en fondsen om hun ambities waar te maken en vragen Rotaryclubs hen te ondersteunen. Wie wordt hier ook enthousiast van?

Lees meer over hoe en wat door de volgende link aan te klikken…

 

Hartelijke groeten en graag tot ziens op 9 april in Westerbork.
Schrijf je je nog wel even in?

 

Izaäk Buwalda,
gouverneur 2015-2016

juni 2016

 

DE LAATSTE LOODJES

 

Het lijkt mij passend in deze laatste maand van mijn Rotary gouverneursjaar een aantal zaken met jullie te delen en nog wat terug te blikken:

 

De Discon 2016 in Westerbork is goed bezocht. Ruim 160 deelnemers (waarvan bijna 20 kinderen) hebben dit jaarlijkse Rotaryfestijn bezocht en gezien de vele positieve reacties kan de organisatiecommissie van RC Beilen zeer tevreden zijn. Met Djembé-tromgeroffel door de kinderen werd deze dag prachtig afgesloten.

 

De Rotary Stimuleringsprijs 2016 Noord-Nederland van € 10.000,- is dit jaar voor de eerste keer uitgereikt. Na een selectie uit acht inzendingen mochten vijf kandidaten pitchen tijdens de avond bij RC Beilen. De publiekstemmen werden samengevoegd met de tot dan toe geheime punten van de jury tijdens een spannende stemronde.

De winnaar werd het project ‘Deur oe, Veur oe’ uit Nieuwleusen. We dagen de clubs nu al uit op zoek te gaan naar nieuwe kandidaten voor de Rotary Stimuleringsprijs 2017.

De clubbezoeken waren voor mij hoogtepunten van dit gouverneursjaar. Wat een enthousiasme, wat een energie, wat een gastvrijheid. Wat heb ik veel van jullie geleerd!! Straks nog wat tips voor het nieuwe Rotaryjaar op basis van mijn ervaringen/clubbezoeken.

Het voorzitterschap van het Nederlandse gouverneursberaad heeft mij wel wat extra tijd en energie gekost. Veel overleg met externe en interne partijen, bewaking van processen, representatieve taken, ‘kikkers in de kruiwagen houden’, agenda’s opstellen en bewaken, maar het was de moeite waard. Het is ons als GB toch gelukt de RAN-taken bij een externe partij onder te brengen, waardoor op jaarbasis zeker anderhalve ton bespaard gaat worden. Ook zijn we erin geslaagd D1580 binnen de Rotary- en RAN-boot te houden, waardoor de vaart in de samenwerking tussen districten behouden blijft. Bovendien …

Dit was het eerste jaar met Rotary webinars. Deze zijn niet alleen 'hip and happening', maar ook de ideale methode om tegen lage kosten veel kennis en informatie bij de clubs te brengen. 

Klik op de link om de webinars als 'herhaling' te bekijken  .

 

WELKE TIPS KAN IK JULLIE GEVEN VOOR HET KOMENDE JAAR?

 

·

Probeer elk jaar vier nieuwe leden bij je club te halen. Daarmee houd je je club stabiel.

·

Stel een groslijst op van kandidaat-leden zodat je snel kunt acteren.

·

Zorg voor een boeiend, ‘verrassend’ programma, zodat je leden geen avond willen missen.

·

Besteed veel aandacht aan Fellowship en betrek daar ook partners en kinderen bij.

·

Nodig gasten uit (bijvoorbeeld van de groslijst) als je een bijzondere avond/spreker hebt.

·

Organiseer bezoeken aan clubs in je regio; erg leerzaam en gezellig.

·

Zorg dat je als club zichtbaar bent in de lokale gemeenschap en in de regio.

·

Vernieuw met enige regelmaat de info op de website van je club.

·

Laat via de social media aan vrienden, familie en relaties zien dat je trots bent op het lidmaatschap van je club en dat jullie samen leuke activiteiten ondernemen.

·

Reik eens wat vaker een PHF uit aan mensen (leden en niet-leden) die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor projecten van jullie club. De aanvraagprocedure is super eenvoudig.

·

Maak gebruik van de deskundigheid in het district: de (assistent)gouverneur(s), de werkgroepen voor ledenbeleid, de Rotary Foundation, Vocational, etc.

·

Schrijf je als club in voor een avond over ethische dilemma’s: boeiend en typisch Rotary.

·

Doe als club mee aan webinars om kennis en informatie te vergaren.

·

Kijk regelmatig op www.rotary.nl/d1590 om te weten wat er leeft binnen Rotary. Daar vind je ook de namen/(e-mail)adressen en telefoonnummers van ‘ondersteuners’ in het district.

 

ASSISTENT GOUVERNEUR GEZOCHT VOOR REGIO 4:

DE ZUIDKANT VAN ONS DISTRICT.

 

We zijn op zoek naar een opvolg(st)er van Hans Betzema van RC Dronten, die de maximale termijn van zeven jaar heeft vol gemaakt. Je moet het leuk vinden om contacten te onderhouden met andere bestuurders en clubs in West Overijssel en Noord en Oost Flevoland en ondersteunende activiteiten voor je rekening nemen. Daarbij gaat het o.a. om het organiseren van de Pre-Pets en de nieuwe leden avond. Ondersteunen van acties en interacties tussen clubs, adviezen verstrekken aan clubbesturen, aanwezig zijn bij Districtsvergaderingen (5 x per jaar op een vrijdagmorgen), etc. Deze functie kost je gemiddeld een uur per week. Hans geeft graag meer informatie over deze vacature (06.2237.4965 of dga-4@rotary-d1590.nl ).

 

TIP VOOR HET ZOMERPROGRAMMA

EN: … VRIJWILLIGERS GEZOCHT

 

Into Nature art expedition is een kunstroute die deze zomer door het Drentse landschap te zien zal zijn. Bezoekers kunnen van 2 juli tot en met 18 september op zestien locaties werken bekijken van landelijk en internationaal bekende kunstenaars. Ook zijn er nog vrijwilligers nodig.

Klik voor meer info op de link.  

 

TIP VOOR PROGRAMMAMAKERS:

 

Professioneel harpiste Regina Ederveen wil graag een culturele clubavond verzorgen. Zij biedt drie menu’s.

Meer info achter de link.   

 

TOT SLOT

 

Hartelijk dank voor de openheid en het vertrouwen in het afgelopen jaar. Fijn dat jullie mij wisten te vinden via e-mail en of telefoon of persoonlijk om zaken te bespreken of om advies te vragen. Dank ook aan de clubsecretarissen die mij – vaak wekelijks – via de clubverslagen op de hoogte hielden van het wel en wee in de club.

Natuurlijk past hier ook een woord van dank aan mijn medebestuurders en werkgroep leden binnen het district, die gedegen, deskundig en vaak enthousiast hebben bijgedragen aan een boeiend gouverneursjaar. Samen op naar een nieuw, spannend en uitdagend Rotaryjaar, waarin je als club het verschil kunt maken onder ons motto: Service above self.

 

Hartelijke groeten

 

Izaäk Buwalda,
gouverneur 2015-2016