© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Laurens Hacquebord

banner nieuwsflits d1590

2016-2017

 

KIES DE GEWENSTE BRIEF IN HET MENU

 

AUGUSTUS 2016

 

ROTARY INTERNATIONAL EN ROTARY FOUNDATION

 

 

 

Deze twee logo’s zullen jullie het komende jaar veel in de Rotary publikaties tegen komen. Het Rotaryjaar 2016-2017 is een heel belangrijk jaar omdat de Rotary Foundation dan zijn honderdjarig bestaan viert. Of zoals Rotary Foundation zelf zegt “honder jaar goed doen in de wereld”. Een oneliner die heel goed aansluit bij het thema van dit jaar: “Rotary Serving Humanity” of vrij vertaald: “Rotary Helpt Mensen”. Mensen helpen, dat is wat Rotary wil doen, overal waar dat maar nodig en mogelijk is. Daarvoor gebruiken we de Rotary Foundation. Rotary helpt mensen is een opvallend geluid in een tijd waarin vaak het tegenovergestelde gebeurt.

Rotary International en Rotary Foundation maken samen in veel gebieden op allerlei terreinen het verschil. Of het nu is op het terrein van de vrede en conflictbeheersing, de gezondheid van moeder en kind, preventie en behandeling van ziekten, basisonderwijs en alfabetisering, water en sanitaire voorzieningen of economische en sociale ontwikkeling overal is Rotary International en de Rotary Foundation actief om het leven op deze aarde voor een heleboel mensen iets gelukkiger te maken. Per jaar besteedt Rotary meer dan 200 miljoen dollar aan projecten op de genoemde terreinen. We realiseren ons niet altijd dat we behalve lid van een lokale Rotary club ook lid zijn van een van de grootste service organisaties ter wereld en ik denk dat we best trots mogen zijn om van zo’n organisatie lid te zijn.

klik op het linkicoontje voor meer info over The Rotary Foundation…

 

EVEN VOORSTELLEN

 

Op 24 juni jl. heb ik, Louwrens Hacquebord, het stokje van Izaäk Buwalda overgenomen. Ik kreeg de keten omgehangen tijdens een geanimeerde bijeenkomst in Restaurant Café De Sleutel in Groningen georganiseerd door mijn Rotaryclub Groningen-Noord.

In mijn toespraak heb ik aangegeven dat ik het internationale aspect van Rotary en Jeugd graag extra aandacht wil geven. Ik heb vanaf 1979 voor de Rijksuniversiteit Groningen deel genomen aan internationale onderzoeksprojecten en heb ervaren hoe verrijkend dat is. Samen met onderzoekers uit diverse landen een wetenschappelijk probleem oplossen is het leukste wat je kan overkomen. Ik heb vanaf 1994 tot 2013 als hoogleraar Arctische en Antarctische Studies geprobeerd dat plezier door te geven aan studenten en promovendi en ook dat heeft mijn leven verrijkt.

Nu wil ik graag als gouverneur in Rotary meewerken aan het tot stand komen van internationale serviceprojecten, niet om een wetenschappelijk probleem op te lossen, maar om het leven in moeilijke gebieden op aarde een beetje leuker te maken.

 

END POLIO NOW

 

We zijn er bijna in geslaagd polio de wereld uit te helpen. Nog een kleine stap en die vooral voor kinderen verwoestende ziekte is definitief de wereld uit. Daarom vraag ik jullie allemaal om nog een keer mee te doen met de tulpenbollenactie. Laten we ons nog eenmaal inspannen om in korte tijd veel geld bij elkaar te brengen zodat we de kinderen in de laatste twee landen (Pakistan en Afghanistan) ook kunnen inenten. Dat is ook waarom de Nederlandse gouverneurs op de Assembly in San Diego in de USA opzichtig aandacht hebben gevraagd voor onze tulpenactie. Het was de eerste keer dat de Nederlandse delegatie op de culturele avond van de Assembly meer aandacht kreeg dan de Braziliaanse. Aan het eind van de avond had de vrouw van Ravi Ravindran, President van Rotary in 2015-2016 een hoed met tulpen op haar schoot. Dus namens Ravi Ravindran: district 1590 doe nog een keertje mee en overtref de verkoop van vorig jaar.

 

 

klik op het linkicoontje voor meer info…

 

JEUGD

 

Mijn tweede speerpunt is jeugd. Als we iets willen veranderen in de wereld moeten we bij de jongeren beginnen. Barbara Tusveld is de districtjeugdcoördinator (DJC) en zij bruist van energie. Zij heeft een beleidsplan 'jeugd' gemaakt met tal van bestaande en nieuwe initiatieven. Voor haar gaat de avenue jeugd verder dan jeugduitwisselingen.

Ze schenkt in haar plan ook aandacht aan het Vlielandkamp, waar veel clubs in ons district aan deel nemen, Rotex, Rotaract, Interact en RYLA. Als je clubjeugdcommissaris (CJC) bent is het beslist nuttig om Barbara Tusveld (barbara.tusveld@koerscoaching.nl) te vragen je een kopie van het plan op te sturen. Op 4 oktober is de eerstvolgende bijeenkomst van CJC’s in ons district. Zet deze datum vast in je agenda, want er zal een speciaal programma zijn.

Op 15 oktober wordt op het Futura College in Woerden de traditionele informatiedag internationale jeugduitwisseling georganiseerd:

 

 

klik op het linkicoontje voor meer info…

 

VOCATIONAL SERVICE

 

Op zaterdag 17 en vrijdag 30 september aanstaande organiseert de districtscommissie vocational service twee workshops over het begeleiden van ethische dilemma’s/vraagstukken. Beide workshops worden gehouden bij Van der Valk in Wolvega en duren ongeveer 4 uur. Er kunnen maximaal 12 mensen aan deelnemen. Deelname is gratis en bedoeld voor leden van Rotaryclubs uit district 1590. Opgave bij Lineke Verkooijen ( lv@verkooijenenbeima.nl.)

 

 

klik op het linkicoontje voor meer info…

 

MIDNIGHTWALK IN ASSEN

 

Graag geef ik een bericht van de club Assen-Noord door:

"Op vrijdag 9 september a.s. organiseert onze club Rotary Assen Noord voor de 8e keer de jaarlijkse Midnightwalk. Mijn vraag is of dit wellicht een leuk item is om in de volgende E-nieuwsbrief en te plaatsen, zodat we zoveel mogelijk bekendheid en daarmee deelnemers kunnen trekken.

 

 

Jaarlijks lopen er op deze avond tussen de 1.500 en 2.000 lopers mee die allen €10,- inschrijfgeld betalen. De volledige opbrengst van deze loop gaat naar het goede doel. Voor 2016 is dat Stichting Leergeld Noord Drenthe. De stichting steunt schoolgaande kinderen (4 tot 18 jaar) van ouders met lage inkomens omdat ze vindt dat alle kinderen mogen meedoen. De Stichting gaat het geld besteden in Assen en omgeving aan schoolspullen zoals laptops en tablets.

De mooiste wandeling van Assen is dit jaar weer vol verrassingen en heeft een lengte van ongeveer 7 kilometer. De start is bij De Nieuwe Kolk in Assen en de deelnemers gaan langs de fraaiste plekjes in Assen. Zoals elk jaar is de route door straten, parken en gebouwen weer volledig vernieuwd. Tijdens de wandeltocht worden de deelnemers verrast door ruim 20 verschillende optredens, leuke acts en bijzondere belevenissen." 

klik op het linkicoontje voor meer info…

 

TENSLOTTE

 

De Rotaryclubs hebben nog tot 30 september gelegenheid
om een districtsgrant aan te vragen…!

 

klik op het linkicoontje voor meer info…

 

MEER INFO OP ONZE WEBSITE:

 

klik op het link-icoontje voor meer activiteiten van het district…

 

Louwrens Hacquebord

gouverneur 2016-2017

SEPTEMBER 2016

 

De kop is er af: Op 17 augustus ben ik begonnen met de clubbezoeken. Inmiddels heb ik er zeven afgelegd. Ik begon zoals de traditie wil, op Schiermonnikoog waar ik na de clubbijeenkomst in de gelagkamer van Hotel van der Werff werd verrast door het Shantykoor van het eiland. Ik had de datum goed gekozen want het was ongeveer de drukste dag van het jaar. Kon in Lauwersoog nergens mijn auto kwijt, maar het bezoek was zeer de moeite waard. Daarna kwamen de RC's Heerenveen en Staphorst-Reestland aan de beurt, ook inspirerende bezoeken. Bijzonder dat er in deze tijd in Rotary nog mannenclubs zijn, minder bijzonder misschien dat het in Staphorst is. De sfeer in beide clubs was trouwens erg goed. Afgelopen week bezocht ik de RC's Ommen-Dedemsvaart, Lelystad-Batavia, Groningen en Hoogeveen-De Wolden. Hoogeveen-De Wolden trakteerde mij op een partijtje klootschieten zodat ook deze week weer bijzonder afgesloten werd. Overal werd ik vriendelijk en zonder enige reserve ontvangen. Ik heb door de gesprekken met de besturen veel over de betreffende clubs geleerd en heb overal een geweldig geestdrift ervaren om dienstbaar te zijn. Ik ben onder de indruk van de dynamiek van de clubs. Het begin van mijn Rotaryjaar kon niet beter. Dank voor de energie die jullie mij hebben gegeven en ik zie uit naar de volgende bezoeken.

 

'ENDPOLIONOW'-TULP

 

Bij alle bezoeken heb ik onze 'EndPolioNow'-tulpenactie gepresenteerd en het helpt!

Er zijn al heel veel doosjes tulpenbollen besteld op de speciale website. Wat zou het mooi zijn als volgend voorjaar het hele noorden oranje kleurt door de 'EndPolioNow'-tulpen en enkele honderdduizenden kinderen in Pakistan en Afghanistan zouden kunnen worden ingeënt.

 

kijk op de website en bestel tulpenbollen…

 

SEPTEMBER: ROTARYJEUGDMAAND

 

September is de Rotaryjeugdmaand. Ik zal bij mijn bezoeken steeds weer aandacht vragen voor de Internationale jeugduitwisseling en in het begin van de daarop volgende maand komen de CJC’s bij elkaar in Meppel. Barbara Tusveld en ik gaan er een avontuurlijke avond van maken waarin niet alleen alle aspecten van de internationale jeugduitwisseling aan bod komt maar ook het internationale onderzoek in de poolgebieden.

 

KOMEN DUS CJC'ERS:
DINSDAG 4 OKTOBER, 18.30 UUR IN RESTAURANT ZIZO,
STEENWIJKERSTRAATWEG 10, TE MEPPEL.

 

En kom ook op de informatiedag internationale jeugduitwisseling in Woerden, op 15 oktober…

 

BEWEGEN TUSSEN DOKKUM EN DRACHTEN

 

 

Op zaterdag 24 september kunnen mensen fietsen, wandelen of hardlopen op de Centrale As, de nieuwe snelweg tussen Dokkum en Drachten. De weg is die dag in zijn geheel beschikbaar voor het evenement. Geïnteresseerden kunnen zich tot 4 september 2016 inschrijven voor ‘Sport op de As’. Het inschrijfgeld en de donaties komen volledig ten goede aan Stichting Leergeld Noordoost Friesland. Met de steun van Stichting Leergeld kunnen kwetsbare kinderen en jongeren in de regio Noordoost Friesland deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten.

De organisatie van het eenmalige evenement ‘Sport op de As’ is in handen van de gezamenlijke Rotaryclubs Bergum, Dokkum en Lauwersland samen met wielervereniging Wadro Otto Ebbens, loopgroep Dokkum, loopgroep Hugo Veenker, SV Friesland, loopclub Burgum en Rotaract. De provincie Fryslân biedt het parcours aan.

De dag begint met een wandeltocht over 10 of 15 kilometer. Daarna komen de fietsers aan de beurt, die in drie klassen in ploegen van 4 een tijdrit op de snelweg zullen rijden. En dan gaan de hardlopers van start. Zij starten op 3 verschillende punten op het parcours en lopen over 5, 10 of 21 kilometer naar finishplaats Dokkum.

De dag eindigt met een “11 Dorpen tocht” waarbij iedereen na 14.30 uur op de Centrale As mag lopen, fietsen, skeeleren, etc. De opbrengst van stempelkaarten en consumptieverkoop is ook voor de Stichting Leergeld. Een mooi Rotary evenement waarbij sport en het goede doel worden gecombineerd op een bijzondere plek.

meer info en inschrijven…

 

KAN EEN ROBOT EERLIJK ZIJN?

 

Op zaterdag 1 oktober zal onder de titel “Kan een robot eerlijk zijn?” een seminar over ethische aspecten van de toenemende invloed van technologie op de werkvloer worden georganiseerd.

Veel ontwikkelingen in de technologie hebben invloed op de inhoud en vorm, complexiteit en op het tempo van leven en werken. Mede daardoor worden wij steeds meer voor dilemma’s geplaatst. Wat is verantwoord voor ons als mens, onze planeet, welk voorbeeld geven wij aan onze kinderen, welke wereld laten wij na voor volgende generaties?

Zeer belangrijk zijn ook de bedrijfsmatige, economische en maatschappelijke consequenties van innovaties (bijvoorbeeld ICT-sector en/of robotisering).

Wij stellen de vragen: Wat is goed? Wat is genoeg? Kortom, ook ethische dilemma’s dringen zich aan ons op. Tijdens het seminar op 1 oktober zullen enkele vooraanstaande keynotespeakers u bijpraten over ontwikkelingen, waarbij vooral aandacht wordt besteed aan ethiek en verantwoordelijkheid in het werk en de consequenties van nieuwe technologische ontwikkelingen.

Na de lunch wordt het thema verder uitgewerkt in enkele verdiepingssessies en interactieve workshops waarin ook de vertaalslag naar uw eigen club of praktijk wordt gemaakt. Het seminar is toegankelijk voor Rotarians, hun introduce(e)s en Rotaractleden.

Eigen bijdrage voor dit volledig verzorgde seminar bedraagt slechts 45 euro.

Lokatie: MCO Muziek Centrum voor de Omroep, Heuvellaan 33, 1217 JL Hilversum. www.mco.nl

 

SANTARUN

 

In 2008 organiseerde Rotaryclub Gorinchem haar 1e Rotary Santa Run. Vanaf 2013 zet de Stichting Rotary Santa Run zich in, om dit geweldige evenement verder over Nederland uit te rollen. Non Profit en iedere euro naar het goede doel ! In 2015 werden 45 Rotary Santa Runs georganiseerd door de deelnemende clubs, met een opbrengst van 325.000 euro. Voor 2016 heeft de Stichting zich ten doel gesteld, door te groeien naar 60 Rotary Santa Runs.

Geweldig wanneer we in december, als Rotaryorganisatie Nederland rood kunnen kleuren en Rotary landelijk op de kaart zetten. SLUIT JE AAN bij de Stichting Rotary Santa Run en organiseer je eigen Rotary Santa Run.

meer informatie…

 

VACATURES BIJ HET DISTRICT:

 

We zoeken nog steeds een nieuwe gouverneur voor het jaar 2018-2019. Ik kan het je van harte aanbevelen. Het is een interessante maar ook leuke functie. Ik krijg er veel energie van. Mocht je interesse hebben laat het mij dan even weten: L.Hacquebord@rug.nl.

Ook zoeken we iemand die de taken van Hans Betzema als DGA van regio IV wil overnemen.

 

 

Louwrens Hacquebord

gouverneur 2016-2017

OKTOBER 2016

 

CLUBBEZOEKEN

 

Bij mijn bezoeken aan de clubs van ons district overkomen mij steeds onverwachte dingen. Zo maar een paar voorbeelden: Bij de RC Stadskanaal werd mij door de voorzitter van de commissie International Service Rob Bootsma een boek overhandigd dat hijzelf geschreven had. Hij had voor de personages in zijn thriller met instemming gebruik gemaakt van de door elkaar gehutselde voor en achternamen van de leden van zijn club wat voor vermakelijke combinaties zorgt. Ik heb de thriller in een adem uitgelezen en steeds als ik iemand van de club Stadskanaal dacht te herkennen bleek het toch weer anders te zijn. Overigens hebben ze daar de keten van de voorzitter aan de ketting gelegd omdat deze steeds zoek raakte.

Bij de club Uithuizen-Hogeland raakte ik geen polio-tulpenbollen kwijt omdat ze daar eigen bollen verbouwen en verkopen. Tijdens mijn bezoek aan de club Appingedam-Delfzijl werd daar iets aan gedaan. De bekende voorzitter pakte, toen hij hoorde dat ik geen tulpenbollen aan Uithuizen-Hogeland had kunnen slijten, de telefoon en belde een medewerker op die toevallig of niet lid is van Uithuizen-Hogeland en droeg hem min of meer op 50 doosjes tulpenbollen te kopen. Zo kwam het toch nog goed. De RC Appingedam-Delfzijl komt bijeen in Ekestein, een exclusieve omgeving waar af en toe ook toeristen binnenvallen. We werden dan ook verrast door een Amerikaanse toerist Helen uit Ohio die helemaal enthousiast werd toen ze het Rotary-wiel zag en bijna niet meer uit de eetzaal te krijgen was. Het hele bestuur inclusief de gouverneur moest met haar op de foto.

In Franeker werd ik verrast met een facsimile van een prachtig boek uit 1646 over de VOC gedrukt door het bedrijf van Dingeman van Wijnen. Bovendien maakte ik daar kennis met hun jaarkind Sebas uit Lima (Peru). Door de club in Dokkum, toch al speciaal omdat mijn vader daar lid van is geweest, werd ik begroet met Rotaryvlaggen die speciaal voor mij waren uitgehangen. Zouden ze overal moeten doen. Ik werd er uiterst vriendelijk ontvangen. Iedereen was een beetje gespannen omdat ze het weekend daarop de actie op de sintrale as gingen uitvoeren. In Raalte vertelde de voorzitter, niets wetende van mijn berenavonturen, dat hij in Alaska met zwarte beren “gevochten” had.

Het maakt dus wat los als je bij de clubs langs gaat. Soms voel ik me net een handelsreiziger met mijn speldjes en mijn vlaggetjes, maar het is steeds weer erg leuk om de Rotaryclubs in het district te ervaren. Ik ben nog niet aangekomen van het voortreffelijke eten dat ik overal krijg aangeboden, maar dat komt omdat ik steeds kleine porties neem. Het eten is overigens veel diverser dan ik mij had voorgesteld. Men eet echt niet overal patat. Als ik aan het eind van mijn clubbezoeken ben aangekomen komt dat waarschijnlijk eerder door de zakjes M&Ms die ik op weg naar huis in de auto eet om wakker te blijven. Het zijn namelijk wel veel kilometers die ik af moet leggen. De maaltijden laat ik mij dus goed smaken maar een keer weer thuis eten zou ook wel leuk zijn. Boordevol energie ga ik door en ik hoop nog voor de herfstvakantie ongeveer de helft van de 62 clubs van ons district bezocht te hebben.

 

GOED BEZOCHTE BIJEENKOMST OVER JEUGDUITWISSELING

 

Meer dan veertig Rotarians hebben dinsdag 4 oktober de bijeenkomst over jeugduitwisseling in Meppel bezocht. Bovendien waren 6 jaarkinderen uit zes verschillende landen aanwezig begeleid door twee Nederlandse ex-jaarkinderen. Ze luisterden naar een uiteenzetting van Barbara Tusveld over verschillende vormen van Rotaryjeugduitwisseling. De bijeenkomst was georganiseerd door Barbara Tusveld van RC Lelystad en de vier jeugdregiocoördinatoren - Wessel Veenstra van RC Franeker, Rian Kloosterman van RC Meppel. Henk Jan Lesterhuis van RC Pekela en Genio Ruesen van RC Raalte. De avond eindigde met een stevige discussie over het nut van jaaruitwisseling in een tijd met veel andere mogelijkheden van internationaal contact. De conclusie was dat de Rotaryjeugduitwisseling een prachtig instrument is voor het verkrijgen van meer internationaal begrip maar dat het best eens zou kunnen zijn dat het minder past in onze sterk veranderde maatschappij. Er werd afgesproken dat de discussie op verschillende niveaus zal worden voortgezet en dat we er op termijn op terug zullen komen. Het was al met al een zeer geslaagde bijeenkomst.

 

Meer weten over Rotaryjeugduitwisseling neem contact op met Barbara Tusveld (barbara.tusveld@koerscoaching.nl) of ga op zaterdag 15 oktober naar de informatiebijeenkomst in Woerden.

meer info en aanmelden:…

 

ROTARY HELPT

 

 

Steeds vaker hoor ik in de clubs dat Rotary meer aan naamsbekendheid zou moeten doen. Mijn voorganger Izaäk Buwalda heeft daar al het nodige aangedaan door bijvoorbeeld hesjes met het opschrift Rotary in actie uit te delen. Bij de 'Sintrale as'-activiteit van drie Friese clubs hebben we vanuit het district extra hesjes beschikbaar gesteld om zo lokaal de naamsbekendheid van Rotary te vergroten. Het landelijke gouverneursberaad heeft besloten om die naamsbekendheid te vergroten door langs de snelwegen in Nederland op drie punten grote billboards te plaatsen. Vanaf 1 november kun je deze borden met de boodschap Rotary Helpt langs de snelwegen zien. In het noorden is dat bij Lichtmis ten zuiden van Staphorst. Deze promotieactie wordt ondersteund door sociale media en de website RotaryHelpt.nl.

 

OKTOBER: VOCATIONAL SERVICEMAAND

 

De maand oktober is de vocational maand. Dat betekent dat wij stil staan bij datgene dat ons onderscheidt van andere serviceorganisaties. Binnen Rotary stellen wij immers vragen over waarden en normen. We spreken over ethiek in ons beroep, discussiëren over ethische dilemma’s. Onze commissie vocational service heeft in september twee goed bezochte workshops georganiseerd over ethische dilemma’s maar die discussie is nooit afgelopen en dus blijven we van gedachten wisselen over al die ethische aspecten in ons leven. Goed dat er een vocational maand is waarin we weer herinnerd worden aan deze unieke avenue van Rotary. Mocht je als club juist in deze maand iets willen doen vraag Steven Helfrich (stevenhelfrich@online.nl) - voorzitter van onze commissie - hoe je dat kunt doen.

 

'ENDPOLIONOW'-TULP

 

De 'endpolionow'-tulpenactie gaat buitengewoon goed. Ons district heeft tot nu toe de meeste tulpenbollen verkocht. Als we allemaal ons best doen kunnen we de 2400 doosjes zeker halen.

Op 24 oktober is de wereldpoliodag. Dan vragen we wereldwijd weer aandacht voor de polioactie van Rotary. Nog even en deze verwoestende ziekte is de wereld uit. Koop en verkoop onze doosjes tulpenbollen. Denk eraan iedere Rotary dollar wordt door de Bill and Melinda Gates Foundation verdrievoudigd.

 

kijk op de website en bestel tulpenbollen…

 

 

 

TENSLOTTE NOG DIT…

 

OP 7 EN 8 APRIL 2017
WORDEN PETS EN DISCON IN GRONINGEN GEORGANISEERD
 
ZET DIE DATA VAST IN JE AGENDA WANT DAT MAG JE NIET MISSEN.
HET WORDT IETS HEEL BIJZONDERS!!

 

Louwrens Hacquebord

gouverneur 2016-2017

 

NOVEMBER 2016

 

THE ROTARY FOUNDATION

 

Het regende pijpenstelen toen de postbezorger mij een pakje gaf van Rotary International. Ik was zeer benieuwd wat er in het pakje zou zitten. Er zaten drie vlaggetjes en drie brieven in van de directie van Rotary Foundation bestemd voor drie clubs die in 2015-2016 in ons district het meeste hebben bijgedragen aan Rotary Foundation. Het zijn de Rotaryclubs Heerenveen, Zwartewatersteden en Lelystad Batavia. Al ben ik niet zo voor het uitdelen van prijzen, ik kon dit gebaar van de directie van Rotary Foundation toch wel waarderen en ik hoop de betreffende clubs ook, want ik zal er voor zorgen dat de vlaggetjes en de brieven bij de genoemde clubs terecht komen.

Het gaat overigens sowieso goed met ons district want gemiddeld hebben we in Nederland het afgelopen jaar per persoon het meeste gegeven aan The Rotary Foundation.

meer info over The Rotary Foundation…

 

'ENDPOLIONOW'-TULP

 

Bovendien zijn er op dit moment al bijna 2200 doosjes tulpenbollen door ons district gekocht. Daarmee hebben we dus bijna de doelstelling (2400) van ons district gehaald en we hebben nog twee weken. Dus de clubs die nog geen bollen hebben gekocht kunnen dat nog doen maar wees er wel snel bij want op 15 november sluit de actie! Ik ben ontzettend blij met en trots op dit resultaat van jullie allemaal. Het betekent namelijk dat we in tweeëneenhalve maand meer dan 20.000 euro bijeen gebracht hebben voor End Polio Now. Natuurlijk hoop ik nog steeds dat we het volle bedrag van 24.000 gaan halen dat dan door de Bill and Melinda Foundation wordt verdrievoudigd tot 72.000, waardoor 300.000 kinderen gevaccineerd kunnen worden.

 

Al 2200 doosjes verkocht!!

kijk op de website en bestel tulpenbollen…

 

LEDENBELEID

 

Bij ieder clubbezoek bespreek ik de ledeninstroom waarmee ik probeer de clubs te stimuleren hun uiterste beste te doen nieuwe leden te werven en zo hun ledenbestand op peil te houden. Ik denk dat ook dat aardig begint te lukken. Bijna iedere club die ik heb bezocht heeft wel nieuwe leden in de pijplijn zitten. Ik ben ervan overtuigd dat als we zo alert blijven we aan het eind van dit jaar een ledengroei zullen zien in plaats van een ledenachteruitgang maar het betekent wel dat we de nieuwe leden moeten vasthouden. Veel clubs zitten met hetzelfde probleem. We willen vanuit het district ook aandacht besteden aan deze uitdaging en daarom organiseren we op 17 november aanstaande in Hotel Drachten te Drachten in regio I en II een nieuweledenbijeenkomst. Onze oud-gouverneur Bert Vroon zal daar iets zeggen onder de titel "Nieuwe leden bepalen de toekomst". Dit is een onderwerp waar we eigenlijk allemaal nieuwsgierig naar zijn. Hoe zal de maatschappij in het algemeen en Rotary in het bijzonder zich in de toekomst ontwikkelen. Vragen als: "Heeft Rotary nog wel toekomst?" en: "Hoe ziet een Rotarylidmaatschap er over tien jaar uit?" zullen daarbij aan de orde komen.

zie ook:…

 

PETS/DISCON

 

Op de DisCon in Groningen die we samen met Rotaract gaan organiseren, zal op 8 april ook aandacht aan de toekomst worden geschonken. Onder de titel "Rotary in The Brave New World" zullen we dan de toekomstige ontwikkelingen in sociaal-economische zin bespreken. Interessante sprekers en kunstenaars komen dan hun visie geven op de toekomst.

 

ROTARYHELPT.NL

 

 

Tot zondag aanstaande torent hoog boven de bomen van Lichtmis bij Staphorst een bord uit met Rotaryhelpt.nl. Het bord vraagt aandacht voor een website Rotaryhelpt.nl waarop men kan lezen wat Rotary in Nederland doet. Er wordt aandacht besteed aan de vele projecten die Nederlandse Rotaryclubs overal ter wereld uitvoeren. Mijn gouverneursgeneratie heeft gemeend iets te moeten doen aan de naamsbekendheid van Rotary en daarom is op drie plaatsen in Nederland deze reclame boodschap te lezen. Volgende week worden de bordjes verhangen en zal de boodschap op andere plaatsen in Nederland hangen. Vervolgens gaan we meten wat het effect van deze activiteit is geweest.

meer info…

 

RUIM 60 KANDIDATEN VOOR JEUGDUITWISSELING

 

Afgelopen zaterdag was in Woerden een hele bijzondere selectiedag. Vorig jaar hadden we op deze dag nog 42 aanmeldingen en nu mochten we ruim 60 geïnteresseerde kandidaten begroeten.

De 20 selecteurs die geheel vrijwillig mee hebben geholpen en het ROTEX-bestuur waren erg onder de indruk van het niveau van de kandidaten. Er waren zelfs 14-jarigen bij, die al heel zelfstandig waren en heel goed wisten wat het Ambassadeurschap van Rotary inhoudt en goed wisten aan welk avontuur ze willen beginnen. Het weekend van 11,12, en 13 november zijn ze uitgenodigd voor het selectieweekend. In ons district hebben we 14 geïnteresseerden . Stuk voor stuk heel gemotiveerd. Een aantal hebben intussen een Sponsorclub gevonden, maar er zijn ook jongeren die nog een club zoeken. Het kan dus zijn dat u als club benaderd wordt met de vraag als hostclub op te treden. Heeft u daar weinig ervaring mee, neem dan contact op met Barbara Tusveld, uw Districts Jeugdcommissaris. Zij zal u graag vertellen hoe leuk zo’n uitwisseling kan zijn.

 

ROTARACT

 

Om de contacten met Rotaract aan te trekken heb ik verschillende gesprekken met Rotaracters gevoerd. Ik vind het heel belangrijk dat we nauwer met de Rotaractclubs gaan samenwerken. We gaan samen met Rotaract leden de DISCON organiseren. Per slot van rekening zijn zij de toekomst en over de toekomst praten kan niet zonder hen.

Ik ben ook van plan bij de vijf Rotaractclubs (Groningen, Leeuwarden, Emmeloord, Zwolle en Bergum) in ons district op bezoek te gaan. Het zou mooi zijn indien U ook eens Rotaracters uitnodigt om bij U op de club te komen vertellen wat ze zoal doen.

meer info…

 

VLIELANDKAMP

 

 

Vanaf 1 december 2016 staan het ‘webformulier vooraanmelden’ en het ‘webformulier definitief aanmelden’ op de website.

Vooraanmelden kan gedurende de gehele maand december 2016 (u hoeft er dus geen nacht meer voor op te blijven...), maar het is - in tegenstelling tot voorgaande jaren - GEEN reservering. Wel krijgt u, zodra u definitief aanmeldt, voorrang bij plaatsing totdat het kamp is volgeboekt. U hoeft bij vooraanmelden nog geen namen van kinderen op te geven.

Definitief aanmelden kan vanaf 1 december 2016 tot 1 april 2017. Bij de definitieve aanmelding dienen alle gevraagde gegevens van de kinderen te worden ingevuld. Clubs die in de maand december al direct definitief kinderen aanmelden hoeven geen vooraanmelding te doen en zijn verzekerd van plaatsing, mits aan de voorwaarden wordt voldaan.

uitvoerige informatie over het Vlielandkamp en de gewijzigde aanmeldprocedure vindt u op de website …

 

TENSLOTTE…

 

·

Niet vergeten 7 en 8 april PETS en DISCON in Groningen voor een kijkje in de toekomst.

·

Zaterdag 11 februari 2017: zevende Indonesiëdag op landgoed Bronbeek te Arnhem
(met rijsttafel) door IC Nederland-Indonesië.

meer info en aanmelden ...

 

Louwrens Hacquebord

gouverneur 2016-2017

DECEMBER 2016

 

Het is begin december en dat betekent dat de helft van het Rotaryjaar er al weer bijna op zit en wat is dat snel gegaan. Toch hebben we veel gedaan.

Ik ben er geweldig trots op dat ons district in twee en een halve maand 3070 doosjes tulpenbollen heeft gekocht of verkocht en dat betekent dat we in deze korte tijd samen met de verdrievoudiging van de Bill en Melinda Gatesfoundation ongeveer 90.000 euro hebben ingezameld.

48 van de 62 clubs hebben met deze actie meegedaan en dat allemaal naast de reeds geplande clubacties. En wat zijn we creatief omgegaan met die bollen: in Hardenberg is het Rotarywiel in de plaatselijke rotonde gegraven waarin de bollen zijn gestopt, in Bedum is door Groningen-Noord ook zo’n 1500 bollen in een rotonde geplant, veel clubs hebben de tuinen van plaatselijke bejaarden- en verzorgingscentra met bloembollen versierd en sommige clubs hebben hun meestal Duitse zusterclub verrast met “Tulpen aus Amsterdam”. Dat ze niet uit Amsterdam kwamen hebben we ze maar niet verteld. Zelfs het weer werkte mee want de echte nachtvorst kwam pas nadat de actie was geëindigd. Wat zal Nederland en omgeving er in het voorjaar mooi uitzien met al die tulpen.

 

 

Er is echter nog veel meer gebeurd. Drie clubs organiseerden de Sintrale As sportmanifestatie waarmee door wandelen, hardlopen en fietsen 70.000 euro werd bijeengebracht dat geheel aan de Stichting Leergeld in NO-Friesland werd aangeboden. Gefeliciteerd mensen met deze grootse prestatie!

We hebben in Meppel een bijeenkomst voor clubjeugdcommissarisen georganiseerd met de geweldig opkomst van ca. 50 CJC'ers. Barbara kon al haar informatie kwijt aan deze CJC'ers en als het goed is is iedere club nu goed geïnformeerd over jeugdzaken en mocht dat niet het geval zijn dan is er nog een herkansing op de PETS op 7 april 2017 want ook dan komt de vijfde avenue aan bod.

Ook is er voor de regio’s 1 en 2 een geweldig verzorgde nieuweledenavond in Drachten belegd waar de aanwezigen werden geïnformeerd over de nieuwe lidmaatschapsregels van Rotary. Bert Vroon, Maurice Tax en Steven Helfrich hebben daar groots werk verricht. Helaas kwamen er bij deze activiteit minder nieuwe leden opdagen dan gehoopt.

 

CLUBBEZOEKEN

 

Ik heb nu 46 clubs bezocht en nog steeds raak ik onder de indruk van de enorme inzet en werkkracht van de clubs in ons district. Het is elke keer weer een genoegen om met de besturen om de tafel te zitten en met hun te spreken over het wel en wee van hun club. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we het ledenverlies van het afgelopen jaar goed gaan maken. Steeds weer krijg ik te horen dat er leden in de pijplijn zitten en in Steenwijk mocht ik zelfs bij de installatie van een nieuw lid aanwezig zijn en hem het Rotaryspeldje opspelden. Dat viel overigens niet mee want die nieuwe jasjes hebben dikke revers en geen echt knoopsgat meer. Na enig worstelen en een ander speldje lukte het.

Ik bereid de bezoeken nog steeds zorgvuldig voor en pas waar nodig mijn presentatie aan de club aan. Toch overkwam het me dat ik mijn presentatie bij een club niet mocht geven. Ze wilden het eens anders doen. De voorzitter had vijftien gouverneurs voorbij zien komen en volgens hem was er van hun verhalen niets van blijven hangen. Hij wilde daarom een discussie over enkele vragen die hij had voorbereid. Iedere tafel kreeg zo’n vraag en er werd een rapporteur aangewezen om de resultaten van de discussies weer te geven. De laatste vijf minuten mocht ik als gouverneur nog op de uitkomst van de discussie reageren. Ik heb me de blaren op de vingers zitten schrijven en inderdaad nog wat commentaar gegeven. Ik hoop dat dit beter beklijft dan de verhalen van mijn voorgangers maar heb mijn twijfels. Jammer, want ik had speciaal voor deze voorzitter wat extra avontuurlijke plaatjes in mijn presentatie opgenomen.

Bij de club Meppel werd ik door Zwarte Piet gemaand mijn verhaal af te ronden omdat Sinterklaas in aantocht was. Nou deed ik dat graag voor Sinterklaas en zeker toen bleek dat de goed heilig man zijn bezoek ook goed had voorbereid. Hij was zelfs naar de website van de Rijksuniversiteit Groningen geweest om mijn antecedenten na te trekken. Goed werk dus! In Meppel was ook een uitwisselingsstudent aanwezig. Hij heet Christobal en komt uit een plaatsje in de buurt van Santiago in Chili. Leuk dat de extra inspanning van Barbara Tusveld bij mijn clubbezoeken duidelijk wordt want dit was al de derde uitwisselingsstudent die ik bij een club aantrof.

Dat het leven van een gouverneur niet altijd over rozen gaat bleek ook in Veenklooster bij club Lauwersland. Hier was het de uitbater van Boszicht die het mij, door rammelende kopjes en luidruchtig koffiezetten, bijna onmogelijk maakte mijn verhaal te houden. Uiteindelijk is alles toch nog goed gekomen, maar dankzij zijn activiteiten liep ik uiteindelijk wel uit. De fles wijn aangeboden door de voorzitter maakte het echter ruimschoots goed.

Mijn bezoek aan Leeuwarden-Oldenhove was heel genoeglijk. Het bestuur was in grote getale opgekomen en was, hoewel ze op mij moesten wachten omdat ik bij het station Leeuwarden nergens mijn auto kwijt kon, zeer bereid om mij te informeren over de situatie van hun club. Tijdens het eten zat ik naast Docus Boomsma met de classificatie wijnen. Hij vertelde mij dat hij met een Française was getrouwd en een wijnboerderij bij Bordeaux bezat. Sommige mensen boffen maar. In plaats van wijn kreeg ik na mijn praatje van de voorzitster een Oldenhovekruik met Boomsma beerenburg. Traditioneler en toepasselijkere dan een fles wijn maar wat de naam betreft wel verwarrend.

In Dronten hebben ze de classificatie fruitverwerking en verrasten ze me met een kist fruit en enkele flessen fruitdrank waar we met zijn tweeën zeker zes weken van hebben genoten. Afgelopen voorjaar heb ik bij een fondswerving activiteit van de club Sneek Zuidwesthoek een van de zwaarden van het skutsje van schipper Florian bediend. Er is daarvan, nadat er door het skutsje van Leeuwarden een aanslag op mijn leven was gepleegd, een foto gemaakt die ik bij mijn clubbezoek als herinnering ingelijst mee naar huis kreeg.

Ik kan inmiddels een soort “Asterix en de Ronde van Gallia” gevoel niet onderdrukken, want ook mijn “Ronde langs de Rotaryclubs in het Noorden” is opwindend en levert soms streekproducten op alsof ik net als Asterix moet aantonen dat ik daadwerkelijk bij een club op bezoek ben geweest.

 

VLIELANDKAMP

 

 

Vanaf 1 december 2016 staan het ‘webformulier vooraanmelden’ en het ‘webformulier definitief aanmelden’ op de website.

Vooraanmelden kan gedurende de gehele maand december 2016 (u hoeft er dus geen nacht meer voor op te blijven...), maar het is - in tegenstelling tot voorgaande jaren - GEEN reservering. Wel krijgt u, zodra u definitief aanmeldt, voorrang bij plaatsing totdat het kamp is volgeboekt. U hoeft bij vooraanmelden nog geen namen van kinderen op te geven.

Definitief aanmelden kan vanaf 1 december 2016 tot 1 april 2017. Bij de definitieve aanmelding dienen alle gevraagde gegevens van de kinderen te worden ingevuld. Clubs die in de maand december al direct definitief kinderen aanmelden hoeven geen vooraanmelding te doen en zijn verzekerd van plaatsing, mits aan de voorwaarden wordt voldaan.

Uitvoerige informatie over het Vlielandkamp en de gewijzigde aanmeldprocedure vindt u op de website …

 

NAAMSBEKENDHEID

 

RotaryHelpt staat nu op de reclamemast bij Hoogeveen tussen de M van Macdonalds en de schelp van Shell. Zoals ik al eerder aangaf proberen we op deze manier de naamsbekendheid van Rotary te verbeteren. Door de combinatie met de website Rotaryhelpt.nl proberen we het publiek beter te informeren over wat Rotary doet.

meer op de website…

 

 

 

INDONESIëDAG

 

Zaterdag 11 februari 2017. Zevende Indonesiëdag op landgoed Bronbeek te Arnhem met interessante sprekers en natuurlijk met rijsttafel georganiseerd door IC Nederland-Indonesië.

klik op het link-icoontje voor meer informatie…

 

PETS EN DISCON IN GRONINGEN

 

Op 7 en 8 april 2017 worden PETS en DISCON in het voormalige Postnl gebouw bij het Hoofdstation in Groningen georganiseerd.

De DISCON wil een blik in de toekomst geven. Hoe ziet onze wereld er in 2025 uit en wat is de plaats en functie van Rotary in deze nieuwe wereld . Met begenadigde sprekers, kunstenaars en zang en dansgroepen gaan we een gevarieerd programma maken dat geheel gericht is op de toekomst. We hebben innovatieve bedrijven uitgenodigd om hun ideeen op een “fair of the future” te etaleren.

 

 

ZET DIE DATA DUS VAST IN JE AGENDA WANT DIT MAG JE NIET MISSEN.
HET WORDT IETS HEEL BIJZONDERS!!

 

Tenslotte wens ik jullie allemaal fijne kerstdagen en een gelukkig en vooral gezond nieuwjaar toe.

 

Louwrens Hacquebord

gouverneur 2016-2017

JANUARI 2017

 

Het eerste halfjaar zit er definitief op. Er is veel gebeurd! Ik wens jullie allemaal een heel goede tweede helft van het Rotaryjaar. Maak gebruik van je mogelijkheden. Het Rotaryjaar is om voor je het weet.

 

DISCON

 

Op 7 en 8 april organiseren we de PETS en DisCon in het voormalige PostNL-gebouw in Groningen.

 

videopresentatie over de DisCon

 

Het gebouw heet nu "The Big Building" en het staat bol van de nieuwe ideeën. Veel starters hebben in het gebouw een plekje weten te bemachtigen om hun nieuwe ideeën uit te werken. Een fantastische omgeving dus om met zijn allen te discussiëren over de toekomst van Rotary:

 

WAT ZAL DE ROL EN FUNCTIE VAN ROTARY ZIJN IN 2025?

 

 

 

 

Visionair Adjiedj Bakas zal ons schetsen hoe de economie en maatschappij er in 2025 zal uitzien en vervolgens gaan we rol en functie van Rotary onderzoeken. De van de TV bekende dansgroep Avant Garde zal de toekomst verbeelden door dans, kunstenares Maria Koijck gaat met plastic flessen aan de slag en de Discoverybus van de Rijksuniversiteit Groningen geeft jongeren informatie over de energie van morgen.

 

video over de discoverybus van de RUG

 

Bovendien zal op de begane vloer een grote Fair of the Future georganiseerd worden waar allerlei bedrijven de gelegenheid krijgen hun nieuwe ideeën te exposeren. Er zal bovendien een speciaal kinderprogramma worden georganiseerd.

 

KORTOM: DEZE DISCON MAG JE NIET MISSEN!

 

Je kunt je binnenkort aanmelden op de website van RC Groningen-Noord …

 

DE LAATSTE TULPENBOL GEPLANT

 

"End Polio Now" staat met grote ijzeren letters op de rotonde in de Noorderweg voor het Stedelijk Gymnasium Pieter Jelles in Leeuwarden. De Rotaryclub Leeuwarden heeft daar het Rotarywiel uitgezet met "End Polio Now"-tulpenbollen. Deze bollen zullen volgend voorjaar de rotonde een roodwitblauwe kleur geven. Op 22 december vorig jaar heeft burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden de laatste bol geplant dus moet het wel goed komen.

 

 

 

De helft van de door RC Leeuwarden aangeschafte tulpenbollen is geëxporteerd naar Duitsland waar ze op een strook grond in de stad Bremen zijn geplant. Beide tulpenvelden geven uiting aan de zestigjarige vriendschap tussen de RC Leeuwarden en RC Bremen. Hoewel ze elkaar dus al langer kennen zijn beide Rotaryclubs officieel 50 jaar met elkaar verbonden en dat hebben ze begin september 2016 gevierd. Door nu in beide steden tulpenbollen te planten is deze gouden jumelage bevestigd. Ik wil beide clubs van harte feliciteren met hun uitzonderlijk lange vriendschapsband en hoop dat er nog minstens vijftig jaar bij komt want ook dit is Rotary!

 

ROTARY FOUNDATION 100 JAAR

 

Op 14 juni 2017 bestaat The Rotary Foundation 100 jaar. De organisatie is ooit met 27.50 dollar begonnen en heeft momenteel een kapitaal van meer dan een miljard dollar. Van de beleggingsopbrengst en de bijdragen van de leden van de Rotary clubs wordt jaarlijks meer dan 200 miljoen dollar aan goede doelen besteed. Samen met de 1.2 miljoen Rotarians stelt dit geld Rotary International in staat het verschil te maken en te helpen waar dat nodig is.

Er zullen verschillende evenementen georganiseerd worden om dit jubileum te vieren. Op 4 februari wordt in Antwerpen een jubileum bijeenkomst georganiseerd en op 20 april zal in het kader van dit jubileum een waterseminar worden gehouden. Alle Nederlandse Rotarians en Rotaracters zijn van harte uitgenodigd dit jubileum samen met de Belgen, Luxemburgers en Zwitsers op zaterdag 4 februari te vieren boven het Thalysstation Antwerpen Centraal. In de ochtend zal er gesproken worden over het spanningsveld tussen club-enthousiasme en strenge eisen van de Foundation en zal een update gegeven worden over polio en recente ontwikkelingen van poliovaccins. Na de Belgische lunch komen verschillende aspecten van fondswerving aan de orde. Tot slot zullen twee interessante presentaties gegeven worden door partnerinstituten: Europa College Brugge over vrede en veiligheid en UNESCO-IHE Delft, water en sanitatie. Er is voldoende tijd voor het uitwisselen van ideeën. Er zijn nog enkele plaatsen over dus haast je.

In juni zal tijdens de International Convention in Atlanta USA het honderd jarig bestaan van Rotary Foundation uitgebreid gevierd worden.

 

promo-video voor de RI convention in Atlanta

 

Louwrens Hacquebord

gouverneur 2016-2017

FEBRUARI 2017

 

DE LAATSTE LOODJES

Ik ben momenteel met mijn laatste clubbezoeken bezig. Nog zes clubs en ik heb alle clubs bezocht. In januari heb ik zeven clubs bezocht. Ook deze clubs hadden hun zaakjes meestal goed voor elkaar. Ik heb de clubbestuurders vooral gevraagd naar hun activiteiten met de buitenlandse partnerclubs. De meeste clubs in ons district hebben een partnerclub in Duitsland en vaak doen ze meer met hun partnerclub dan het gebruikelijk borrelen en de gezamenlijke etentjes. Toch zou het leuk zijn indien de contacten nog wat intensiever zouden worden door bijvoorbeeld samen een service project uit te voeren. We kunnen veel van elkaar leren en samenwerking geeft ook bijzondere resultaten. Immers dan merk je dat je lid bent van een grensoverschrijdende organisatie en dat maakt Rotary zo boeiend.

Daarom ben ik op 8 februari naar mijn collega Sibylle Thalmann-Haffter gouverneur van het aangrenzende Duitse district 1850 gegaan. Ik heb met haar afgesproken om in de toekomst ook op districtsniveau te gaan samenwerken zodat nog meer clubs in de beide districten een partnerrelatie kunnen aangaan. Ook lijkt het me geweldig om een interdistrictconferentie te organiseren met mogelijke optredens van muzikanten uit beide districten.

De RC Uelsen-Coevorden is in die zin een heel bijzondere club. De club bestaat namelijk uit Nederlandse en Duitse leden. Hier wordt internationale samenwerking pas echt in de praktijk gebracht en dat was duidelijk te merken tijdens mijn bezoek. De club komt om beurten in Uelsen en in Dalen bijeen. Ze werken heel actief aan projecten.

 

 

 

Een heel bijzondere activiteit is de Musiknacht in Uelsen die dit jaar op 20 januari voor de negende keer werd gehouden. Onder de titel: Wandern durch Uelsen von Bach bis Pop werden op 22 verschillende plaatsen in het dorp muziekoptredens verzorgd. Er waren veel bezoekers die met een passe-partout overal naar binnen konden. Overal in het dorp stonden vuurkorven en alle horecagelegenheden waren open. Ik heb me er kostelijk vermaakt maar wat belangrijker is alle activiteiten hebben enkele tienduizenden euro’s opgebracht die aan regionale goede doelen worden besteed.

 

DISCON/PETS

 

Zoals ik in mijn vorige nieuwsflits aangaf worden op 7 en 8 april de PETS en DISCON in The Big Building in Groningen georganiseerd. Het vroegere PostNL-gebouw zal de entourage zijn van allerlei activiteiten die met de transitie naar de toekomst te maken hebben. Kunnen we zonder het gas van Groningen? Hoe zal het gaan met de energietransitie? De Rijksuniversiteit Groningen, de Vereniging Noorden Duurzaam en Defensie zullen hun visie op de toekomst geven. Avant-Garde Collective zal ons laten dansen en de kunstenaar Maria Koijk zal ons leren kunst van afval te maken. Maar ook welke functie en rol zal Rotary spelen in de maatschappij van 2025?. Hoe gaat die maatschappij er uitzien? Adjiedj Bakas zal er zijn licht over laten schijnen. Het voormalige PostNL-gebouw ligt naast het station en is dus gemakkelijk met de trein te bereiken.

Het is heel gemakkelijk en goedkoop om het hele weekend in Groningen te blijven. Het Martini Hotel heeft voor Rotarians die het hele weekend willen blijven een speciale aanbieding.

 

Het DISCON/PETS-diner zal in de Rietschans aan het Paterswoldsemeer zijn en er zijn bussen voor het vervoer geregeld. Kortom vanaf vrijdag tot en met zaterdagmiddag zijn er veel mogelijkheden om met Rotary, transitie en de toekomst bezig te zijn.

meer info en aanmelden…

 

INDONESIëDAG IN ARNHEM

 

Op 11 februari organiseerde de Interlandcommissie Nederland-Indonesië op het landgoed Bronbeek te Arnhem een boeiende Indonesiëdag. De dag die door 150 Rotarians werd bezocht werd geopend door de Indonesische ambassadeur I Gusti Aging Wesaka Puja met een boeiend betoog over de ontwikkelingen in Indonesië, de relatie met Nederland en de kansen voor samenwerking in de toekomst. Hij schuwde daarbij de gevoelige onderwerpen niet. Daarna gaven drie sprekers voorbeelden van samenwerkingsprojecten in Indonesië. Het is opvallend hoeveel samenwerkingsprojecten er met Indonesië zijn. Op allerlei gebied wordt door Nederlandse Rotaryclubs met Indonesische Rotaryclubs samengewerkt aan serviceprojecten. Zo werkt RC Groningen met hun partnerclubs RC Wilhelmshaven en RC Tamansari in Yogyakarta samen aan het verstrekken van studiebeurzen aan studenten die hun opleiding anders niet kunnen betalen om. Werkt RC Groningen-West samen met drie Rotaryclubs in Surabaya aan de revalidatie van poliopatiënten en werkt RC Zuidlaren-Anlo samen met RC Enschede en RC Bandung Pakuan samen aan een water- en sanitatieproject Bandung Barat maar er zullen vast meer clubs in ons district zijn die samenwerken met Indonesische clubs.

Het hoogtepunt van de dag was natuurlijk de rijk voorziene Indonesische rijsttafel. Al met al een zeer geslaagde dag en voor een volgende keer zeer aan te raden.

 

ROTARY HELPT

 

19 maart tot en met 30 april billboards Rotary-Helpt op drie plaatsen in Nederland: A50 bij Arnhem Heteren, A16 Breda Hazeldonk en kruispunt A7-A32 Heerenveen.

Clubs met interessante projecten worden bij deze gevraagd zich aan te melden door een beschrijving met een foto te sturen naar rotaryhelpt@rotarynederland.nl.

 

 

 

VLINDERCLUB EMMEN-MONARCH HELPT VLINDERKINDEREN

 

Ik vraag hier jullie aandacht voor een heel bijzonder project dat door RC Emmen-Monarch wordt uitgevoerd. Deze Rotaryclub organiseert namelijk op zondag 2 april de Monarch Rally om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar een zeldzame maar ernstige en voorlopig nog ongeneeslijke huidaandoening Epidermolysis Bullosa.

De patiëntjes worden vlinderkinderen genoemd en krijgen bij de geringste aanraking blaren op het huid. In het UMCG wordt onderzoek naar deze ziekte gedaan en daar is veel geld voor nodig.

RC Emmen-Monarch wil met de rally zo veel mogelijk geld bijeen brengen om de vlinderkinderen te helpen. Ze hebben plaats voor 80 equipes.

Als je mee wilt doen en je wilt de vlinderkinderen helpen klik dan op de link en meld je aan …

 

TENSLOTTE:

 

Mocht je nog om een fondswervingsidee verlegen zitten: ik kwam deze kalender van de Duitse RC Langeoog tegen waarin de leden uit de kleren gingen voor het goede doel. De foto’s zijn technisch mooi maar de club is zo te zien wel aan verjonging toe. Ik heb niet kunnen achterhalen wat de kalender heeft opgebracht.

 

 

Louwrens Hacquebord

gouverneur 2016-2017

MAART 2017

 

MIJN LAATSTE CLUBBEZOEK!

 

Op 15 maart heb ik mijn laatste Rotaryclub als gouverneur bezocht. Het was RC Groningen-Belcampo die in het Schimmelpenninck Huys in Groningen bijeenkomt. Het was een erg leuk laatste officiële bezoek.

Ik ga nu proberen een overzicht te maken van mijn clubbezoeken. Weet nog niet hoe, maar ik wil mijn kennis graag in een volgende nieuwsflits met jullie delen. Ik heb in minder dan 6 maanden drie en zestig Rotaryclubs in ons district bezocht. Totaal heb ik voor die clubbezoeken 7816 km moeten rijden en om op de terugweg wakker te blijven heb ik 25 zakjes m & m’s en 11 milkshakes geconsumeerd en ben ik 5 kilo aangekomen. Het eten bij de Rotaryclubs was veel gevarieerder dan ik had verwacht. Bij ons in Bedum is het vaak patat. Niet dat daar iets mis mee is, maar er zijn grenzen. Afgelopen vrijdag kregen we zelfs bij de Paella patat. In mijn naïviteit veronderstelde ik dat overal wel patat geserveerd zou worden, maar dat is dus zeker niet zo. De kwaliteit en hoeveelheid is zeer verschillend. Wat de hoeveelheid betreft spant Restaurant de Baander in Dalen de kroon, en de kwaliteit had zeker niet onder de hoeveelheid geleden.

Ik ben overal vriendelijk ontvangen, maar het is overdreven om het gouverneursbezoek het hoogtepunt van het jaar te noemen. Jammer, want dat zou het eigenlijk wel moeten zijn. Met minder inspectie, meer humor en een goed verhaal moet dat toch mogelijk zijn. Ik heb mijn best gedaan om dat uit te stralen en het is aan jullie om te beoordelen of ik daarin geslaagd ben.

Er zijn veel actieve clubs in ons district. Er wordt ontzettend creatief aan fundraising gedaan, veel doe-projecten uitgevoerd en erg veel goede doelen gesteund.

 

SAMENWERKING

 

Rotary helpt mensen is zeker in ons district van toepassing. Heel vaak samen met andere organisaties want samenwerken gaat ons doorgaans goed af. Jammer dat ik niet veel samenwerking tussen Rotaryclubs onderling heb gezien, hoewel die samenwerking wel op gang begint te komen. Ik denk even aan het project Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 waar de vier Leeuwarderclubs hard aan werken. Ook de Ryla’s die georganiseerd zijn door de Emmer en Hoogeveense Rotaryclubs getuigen van samenwerking. De volgende maand werken de vier Polderclubs ook samen aan een Ryla. De RC's Dokkum, Lauwersland en Bergum werkten samen bij de activiteiten op sintrale as. De samenwerking tussen de Zwolse clubs begint ook gestalte te krijgen en wie weet komen de Stad Groninger clubs, de Steenwijker clubs (samen met Meppel?) en de Drachtster clubs ook zover. Het district probeert zo’n samenwerking zo veel mogelijk te ondersteunen en zal dat in de toekomst ook blijven doen.

Heel veel clubs in ons district hebben een partnerclub in het aangrenzende district 1850 in Duitsland. Dit soort samenwerkingen moeten in de toekomst mooie resultaten kunnen opleveren en misschien komt het nog wel eens tot een interdistrictconferentie. Ik zou het geweldig vinden als zo’n Noord-Nederlandse/Noord-Duitse conferentie tot stand zou komen. Misschien kan onze internationale club Uelsen-Coevorden daartoe het initiatief nemen.

Tot slot wil ik jullie allemaal hartelijk danken voor de openhartigheid en de prettige ontvangsten die mij ten beurt zijn gevallen.

 

PETS EN DISCON 7-8 APRIL

 

Jullie hebben nog anderhalve week om je op te geven voor de PETS en DisCon in Groningen. Er zijn nog steeds plaatsen beschikbaar. De DisCon wordt werkelijk een unieke gebeurtenis. In "De Rietschans" aan de oever van het Paterswoldse meer kijkt men al gespannen uit naar het grote Rotarydiner op vrijdagavond 7 april.

Het wordt een groot feest. Neem je partner mee en geniet van de gastvrijheid van het restaurant "De Rietschans". Je krijgt er beslist spijt van als je deze gelegenheid om andere Rotarians te ontmoeten voorbij laat gaan.

Ik heb vandaag een inhoudelijk gesprek gehad met Adjied Bakas en zijn optreden komt helemaal goed. Ook de andere deelnemers aan het DisCon-programma zijn al druk bezig met de voorbereiding. Bekijk b.v. het filmpje van de nu nog lege hal en een van de dansers van Avant-Garde.

Tot slot: alle jaarkinderen en Rotaracters kunnen op zaterdag gratis deelnemen aan de DISCON.

 

Louwrens Hacquebord

gouverneur 2016-2017

APRIL 2017

 

HET PETS EN DE DISCON

 

April is voor het district een bijzondere maand want dan worden het PETS en de DisCon georganiseerd. Dit jaar vonden ze plaats op 7 en 8 april. Totaal zijn er 192 mensen aanwezig geweest. Op het PETS werden alle avenues gepresenteerd om de inkomend voorzitters en enkele inkomend secretarissen te informeren over de essentie van Rotary en de in het district aanwezige kennis. De presentaties waren over het algemeen heel redelijk en gevarieerd en werden vaardig door inkomend gouverneur Jaap Bos aan elkaar gepraat. Richard de Hoop beëindigde het programma met waardevolle en vaak ook humoristische tips voor de inkomende voorzitters.

Na een gezellig diner in de prachtige entourage van "De Rietschans" aan het Paterswoldse meer ging het programma op zaterdag verder met een uurtje PETS, de algemene ledenvergadering en de districtsconferentie. De districtsconferentie was ditmaal gericht op "Toekomst en Transitie". Adjiedj Bakas gaf vier trends aan die volgens hem in het jaar van de haan gaan optreden. Hij denkt dat we in 2017 allemaal zoeken naar bescherming. Bescherming tegen de onzekerheden, nu de overheid zich steeds meer terugtrekt. In de samenleving heeft solidariteit plaats gemaakt voor zelfvoorziening. Bakas raadde ons Rotarians aan ons sterk op onze directe omgeving te richten en zo de problematiek van het Noorden aan te pakken. Zijn verhaal werd door de Rotaryleden die ik na de presentatie sprak boeiend en onderhoudend gevonden en ook vonden ze dat hij interessante tips voor ons had. Het was daarom opvallend dat de Rotaracters minder te spreken waren over de inhoud van zijn presentatie. Zij vonden dat hij niet veel nieuws bracht. Ze waren het allemaal al eens op internet tegen gekomen. Ze hadden veel meer belangstelling voor de presentaties van de innovatieve bedrijven elders in de ruimte van "The Big Building".

 

 

Klik op de link voor meer foto's …

 

Kjell Åke Åkeson, de vertegenwoordiger van de wereldpresident, gaf vervolgens aan welke aspecten momenteel in Rotary International veel aandacht krijgen, waarbij hij sterk de nadruk op ledenwerving legde. Zijn gedachten werden samen met de twee stellingen van Bakas onder leiding van Petra Smid verder uitgewerkt in een workshop over de toekomst van Rotary. De workshop leverde verrassende gedachten en ideeën op waarmee we in de toekomst verder kunnen. Kjell Åke Åkeson was na de DisCon overigens erg tevreden over ons district en gaf aan dat hij dat aan de “Grote Baas” zou melden.

De thematische benadering van deze DisCon werd door de meeste deelnemers interessant gevonden maar er zal nog nader over gesproken worden.

 

END-POLIO-NOWTULPEN

 

Het gaat goed met de End-Polio-Nowtulpen in de rotondes. Hierbij een foto van de rotonde in Hardenberg, waar ze al bloeien en de Rotarywielen zichtbaar worden. Ben benieuwd hoe het gaat in Leeuwarden, Bremen, Bedum en al die andere plaatsen die versierd zijn met onze End-Polio-Nowtulpen.

Kijk voor een grotere foto (en hoe het er in november uitzag) op de districtssite…

 

ROTARYDOCTORS

 

Victor Sterk en Gert Oonk hebben ons op de algemene ledenvergadering op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen bij Rotarydoctors. Kern van hun presentatie was dat Rotarydoctors de afgelopen jaren wat obscuur is geweest, waardoor de organisatie een beetje uit het zicht van de clubs is geraakt. Het betekent zeker niet dat Rotarydoctors in die periode niets gedaan heeft. Integendeel, ze hebben zich intensief bezig gehouden met kennisoverdracht en voorlichting in twee Afrikaanse landen.

Zowel op het gebied van de geneeskunde als op het gebied van de tandheelkunde zijn artsen en tandartsen uit Nederland actief geweest in Kenia en Ethiopië. Rotarydoctors heeft momenteel dringend behoefte aan nieuwe financiële steun van de Rotaryclubs om hun werk voort te kunnen zetten. Ook de steun aan Rotarydoctors hoort bij het thema van dit Rotaryjaar: Rotary Serving Humanity.

Volg de link voor meer informatie …

 

ROTARACT

 

Ik ben deze weken bij twee Rotaractclubs op bezoek geweest: Groningen en Zwolle. De komende periode hoop ik ook de andere drie clubs in mijn district te bezoeken. Ik ben zeer onder de indruk gekomen van de service-activiteiten van de clubs en heb geconstateerd dat ze goed samenwerken met de Rotaryclubs in hun steden.

Mark Andringa vertegenwoordigt Rotaract op de districtsvergaderingen en ook hebben Rotaracters meegewerkt aan de organisatie en de gedachtenvorming van het PETS en de DisCon van dit jaar. Ik wil dan ook de moederclubs van Rotaract in Leeuwarden, Bergum en Emmeloord, vragen bij hun Rotaractclub op bezoek te gaan en het contact warm te houden. Deze clubs zijn belangrijke ledenreservoirs voor Rotary. Ze hebben de leeftijd van hun ledenbestand al opgerekt tot 40 zodat Rotaracters makkelijker direct naar een Rotaryclub kunnen overstappen.

Volg de link voor meer informatie …

 

CLUBS VAN PAST-ROTARIANS

 

Ik heb twee clubs van oud-Rotarians bezocht en hen op de hoogte gebracht van de nieuwe inzichten en ontwikkelingen binnen Rotary. Ook heb ik ze gezegd dat we graag willen samenwerken ook al is het officiële convenant door mijn gouverneursberaad opgezegd. Ik vraag jullie daarom ook warme contacten te onderhouden met de clubs van past-Rotarians in je eigen omgeving.

Volg de link voor meer informatie …

 

 

Louwrens Hacquebord

gouverneur 2016-2017

JUNI 2017

 

HET JAAR ZIT ER BIJNA OP - TOCH WEL JAMMER!

 

Terugkijkend op mijn gouverneursjaar komen de bezoeken aan de Rotaryclubs steeds als hoogtepunten naar voren. Het was een voorrecht om bij jullie op bezoek te mogen komen. Ik heb het als zeer stimulerend ervaren en ik weet door de vele reacties die ik kreeg dat die ervaring in veel gevallen wederzijds is geweest.

Ik moest na een clubbezoek vaak aan de Afrikaanse filosoof Michael Onyebuchi Eze denken die veel gepubliceerd heeft over de Ubuntu-filosofie. Hij noemt deze filosofie de filosofie van de dialoog. Alleen door open te staan voor een ander komen we als groep vooruit. Deze Afrikaanse benadering is bijzonder omdat daarin de mens niet primair als individu wordt gezien, zoals wij in onze westerse wereld geneigd zijn te doen, maar als een persoon binnen een gemeenschap of kortweg: 'Ik ben omdat wij zijn'. Nelson Mandela heeft tijdens zijn detentie op Robbeneiland veel baat gehad bij deze filosofie. Hij kon zijn jarenlange opsluiting overleven omdat hij steeds de dialoog met zijn medegevangenen en bewakers aanging, waardoor hij zijn geest actief hield.

Ik denk dat het bij de Rotaryclubs ook zo werkt. Zonder te willen overdrijven: wij ontlenen toch ook een deel van ons bestaan aan de club waarvan wij lid zijn. Hier geldt toch ook: 'ik ben omdat wij zijn'.

 

EéN DISTRICT EN 63 CLUBS

 

Ik heb jullie beloofd feedback op mij clubbezoeken te geven en dat wil ik hierbij graag doen. Ik ben bij alle 62 clubs van ons district op bezoek geweest. Overal hebben de besturen mij heel open geïnformeerd over het reilen en zeilen van hun club. Ik heb zo een goed overzicht van de Rotaryactiviteiten in district 1590 gekregen. Club nummer 63 is onze internationale club Uelsen-Coevorden en ook die club heb ik bezocht. Uelsen-Coevorden behoort om bureaucratische redenen bij het Duitse district 1850 maar is eigenlijk ook een beetje van ons. Het is een prachtig voorbeeld van internationale samenwerking en ook voor jullie zeer de moeite waard om eens te bezoeken. Ze komen om en om in Uelsen en Coevorden bij elkaar.

 

INTERNATIONAL SERVICE

Ik heb alle besturen gevraagd of hun club een buitenlandse contactclub heeft. 49 van de 63 clubs hebben een buitenlandse contactclub. Sommige clubs hebben zelfs meerdere contactclubs waarmee ze eens in de zoveel tijd een gezamenlijke bijeenkomst organiseren. 42 clubs hebben een contactclub in Duitsland waarvan de meeste in district 1850. 16 clubs hebben er een in Engeland, 4 in Denemarken en verder zijn er clubs met een contactclub in Belgie, Frankrijk, Polen en Japan.

14 clubs hebben geen contactclub maar enkele daarvan zijn druk bezig een contactclub te zoeken.

 

CLUBSERVICE

Als we naar het ledenaantal kijken dan kunnen we het volgende constateren: drie clubs hebben minder dan 20 leden, 9 clubs hebben 20-30 leden, 22 clubs zitten qua leden aantal tussen de 30 en 40, 24 tussen de 40-50 en 5 zitten boven de 50 leden. Deze laatste zijn niet alleen grotestadsclubs want Hardenberg en Dokkum zitten er ook bij. Vrijwel alle clubs hebben te maken met een vergrijzend ledenbestand. Sommige clubbesturen hebben dat op tijd vastgesteld en maatregelen genomen. Deze clubs hebben dan ook geen problemen. We hebben trouwens de achteruitgang van het ledenaantal tot staan gebracht. De afgelopen maand (mei) zaten we weer op het aantal leden van vorig jaar juli. We zijn dus op de goede weg.

Over het algemeen hebben clubs met actieve besturen en betrokken leden geen ledenprobleem. Ik raad besturen daarom aan regelmatig naar de leeftijdsverdeling in de club te kijken en zo te voorkomen dat er een vergrijzingsprobleem ontstaat.

 

JUBILEA

Afgelopen jaar vierden 7 clubs een jubileum, bij drie clubs was dat een officieel jubileum (25, 50 of 75 jaar) en zij kregen daarom een officiële brief van de Wereldpresident John Germ en een financiële bijdrage van het district. De anderen bestonden zestig of zeventig jaar en kregen namens Rotary International de felicitaties via de gouverneur.

 

JEUGDSERVICE

De belangstelling voor de internationale jeugduitwisseling is sinds Barbara Tusveld als districtjeugdcommissaris actief is, toegenomen. Negen clubs ontvingen een jaarkind en zonden ook een jaarkind uit. Het waren dit jaar de Rotaryclubs Emmen, Meppel, Ommen-Dedemsvaart, Drachten, Roden-Leek, Franeker, Staphorst, Leeuwarden en Kampen. De jaarkinderen kwamen uit Peru, VS, Brazilie, Canada en Italie. Vijf clubs deden mee aan het family-to-family-programma waardoor 8 kinderen de gelegenheid kregen een aantal weken in het buitenland te zijn. Veel clubs deden mee aan het Vlielandkamp. Dit kamp is zo populair dat veel aanvragen helaas afgewezen moesten worden. Een aantal clubs organiseerden een Internationaal Summercamp. Veel clubs kozen er voor om op eigen houtje lokale jongeren te helpen of via instanties als Humanitas jeugd te ondersteunen.

 

 

Vier clubs (Lelystad, Lelystad-Batavia, Emmeloord en Dronten) hebben samen een succesvolle RYLA in Biddinghuizen georganiseerd waar 19 jongeren aan meededen.

 

COMMUNITYSERVICE

Ik ben zeer onder de indruk van het grote aantal uitgevoerde serviceprojecten. De goede doelen variëren enorm: lokale jeugd, bejaarden, voedselbanken, armoede bestrijding, onderzoek naar allerlei ziekten, hospices, slaapruimten voor bezoekers van kinderen in ziekenhuizen, laaggeletterdheid, Stichting Leergeld, vluchtelingen en sinterklaasacties; je kunt het zo gek niet bedenken of Rotaryclubs van district 1590 ondersteunen het wel en dan heb ik het nog niet over al die buitenlandse projecten die door onze clubs gesteund worden. Ik ben er trots lid te zijn van zo’n organisatie.

 

VOCATIONAL SERVICE

Onze vocational commissie is het afgelopen jaar heel actief geweest. Twee workshop zijn georganiseerd om begeleiders op te leiden om workshops te leiden over Ethische Dilemma’s te leiden. Inmiddels zijn die begeleiders al meerdere keren in actie geweest. Ze waren zelfs buiten het district actief. Daarnaast waren de leden van de vocational commissie actief met het ondersteunen van RYLA’s.

 

GEBRUIK VAN LEAD

Onze districtssecretaris Hans Klopstra heeft tweemaal een workshop georganiseerd om uit te leggen hoe LEAD functioneert. Een heel bevredigend aantal secretarissen en clubwebmasters kwam daarop af.

 

ROTARY FOUNDATION

 

 

Veel clubs deden mee aan de End-Polio-Now-Tulpactie. Totaal werden 3070 doosjes verkocht door 48 van de 62 clubs. Daarmee werd met de verdrievoudiging van de Bill en Melinda Gates Foundation in twee en een halve maand ongeveer 90.000 euro bijeengebracht. Een fantastische prestatie! Nogmaals dank aan alle clubs die meegedaan hebben. Er staan nu tulpen voor het hoofdkantoor van Rotary International in Evanston (foto), en tulpen in rotondes en andere groenstroken in binnen- en buitenland. Veel clubs hebben hun contactclub gebruikt om tot een wijde verspreiding van de tulpenbollen te komen. We kunnen gerust zeggen dat de End-Polio-Now-Tulpactie een groot succes is geworden.

Totaal zijn er afgelopen jaar 12 districtgrants uitgereikt en tevens zijn enkele global grants aangevraagd. Hiernaast zijn veel projecten extra gesteund want de clubs hadden ook al geld verzameld.

 

ROTARYSTIMULERINGSPRIJS 2017

 

De Rotarystimuleringsprijs is woensdag 17 mei in Dalfsen uitgereikt aan het Maatje op maat project van de RC Ommen-Dedemsvaart. Het geld zal gebruikt worden om het project dat al enige tijd in Ommen en omgeving functioneert uit te zetten in het hele district 1590 en wie weet nog verder. Maatje op maat bevat elementen van de avenues internationalisering en jeugd die dit jaar centraal stonden bij de stimuleringsprijs en is daarom de terechte winnaar geworden van de prijs. Onder de bezielende leiding van Nabil Sahhar zullen alle Rotaryclubs in het district gebruik kunnen maken van het mooie project. Ook dit project gaat helemaal uit van de filosofie 'ik ben omdat wij zijn' en daarom past het zo goed bij Rotary.

 

ROTARACT

 

We hebben in ons district vijf Rotaractclubs: Leeuwarden, Groningen, Zwolle, Bergum en Emmeloord. Ik heb er twee van bezocht: Groningen en Zwolle. Jammer, maar meer was organisatorisch niet mogelijk. Wel heb ik er voor gezorgd dat Rotaract vertegenwoordigd is in onze districtsvergadering zodat we op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de clubs. Ook waren Rotaracters betrokken bij de organisatie van de PETS en DISCON. Niet alleen uitvoerend, maar vooral ook inhoudelijk. Ik hoop dat dat volgend jaar ook het geval kan zijn. Ik vraag jullie de komende tijd veel aandacht te besteden aan de Rotaractclubs in ons district. Ik doe daarbij vooral, maar niet alleen een beroep op de Rotaryclubs die de Rotaractclubs hebben opgericht. Er zit veel creativiteit en energie in de Rotaractclubs: laat die niet voor Rotary verloren gaan! Bovendien bevinden zich onder de Rotaracters veel toekomstige leden van Rotary en daarom alleen al is het van veel belang dat deze clubs blijven bestaan.

 

SKûTSJE UNDERNIMMERSDEI 2017

 

Vrijdag 16 juni ben ik nog op bezoek geweest bij de Skûtsje Undernimmersdei van RC Sneek-Zuidwesthoek geweest. Er waren zeven skûtsjes die op het Sneekermeer met elkaar streden om de eerste prijs. Helaas was de wind zo sterk dat de wedstrijd na twee enerverende zeilrondes moest worden gestaakt. Er werd met een creatieve oplossing voor de derde ronde toch nog een uitslag bewerkstelligd. Het was daarom ondanks de wind toch weer een zeer geslaagde fundraisingactiviteit. Net als vorig jaar heb ik weer genoten van het zeilen met die prachtige “oude” skûtsjes en ik hoop de RC Sneek-Zuidwesthoek weer veel geld heeft opgehaald voor hun goede doelen. Veel dank aan het bestuur van de club voor de uitnodiging.

 

TENSLOTTE:

 

Ik wil jullie aan het eind van mijn gouverneursjaar hartelijk danken voor jullie activiteiten en vooral ook voor de ondervonden medewerking en vriendschap. Ik heb het een leuk en leerzaam jaar gevonden.

 

Louwrens Hacquebord

gouverneur 2016-2017