© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Jaap Bos

2017-2018

Jaap Bos

 

KIES DE GEWENSTE BRIEF IN HET MENU

augustus 2017

 

Rotaryvrienden en -vriendinnen,

Mijn gouverneursjaar is begonnen en ik zie uit naar de ontmoetingen met jullie. Als er één ding is dat ik zou willen bevorderen dan is dat, dat Rotaryclubs binnen ons district Samen Spelen. Natuurlijk doen we dat al op hele verschillende levels: Clubs organiseren samen RYLA’s, Youth Exchanges, Summercamps noem maar op. Verder grijpen meer dan 25 clubs in ons district het gouverneursbezoek aan voor een gezamenlijke bijeenkomst, waarin we elkaar ontmoeten en inspireren. Ik vind dit geweldig! Het district kan helpen als Rotaryclubs samen doelen stellen en daar fondsen voor werven. Het district kan de opbrengst van fundraising verdubbelen tot maximaal € 10,- per lid. Hoe je dit kunt aanvragen? De voorzitters hebben hierover een brief ontvangen,

die brief staat ook op de website:  

De eerste aanvragen zijn al binnen. Samen maken we zoveel meer verschil dan alleen! We doen het natuurlijk om de drie strategische doelen van Rotary International te bereiken:

·

Versterk je club

·

Verhoog humanitaire hulp

·

Versterk het imago

Sterke, vitale clubs stellen en realiseren doelen, werven fondsen, zijn zichtbaar en zijn dus aantrekkelijk voor aspirant leden. Ik zal daar in de komende nieuwsbrieven telkens aandacht aan besteden. By the way; hebben jullie al een project op www.RotaryHelpt.nl geplaatst?

 

GOUVERNEURSOVERDRACHT

 

Louwrens Hacquebord heeft mij op 28 juni j.l.de versierselen omgehangen en vanaf deze plaats wil ik Louwrens nogmaals bedanken, dat hij de Expeditie Rotary in 2016-2017 zo vaardig heeft geleid. Het is en blijft een hele klus, die hij met zijn team en met volledige inzet en energie tot een goed einde heeft gebracht. De succesvolle tulpenactie dient hiervan als stille getuige.

Louwrens bedankt!

 

RYLA-WEEKEND

 

De Rotaryclubs Hoogeveen en Hoogeveen-de Wolden organiseren samen een RYLA-weekend op 6, 7 en 8 oktober 2017. Er kunnen nog deelnemers worden aangemeld bij Anne Meijer (meijeranne1@gmail.com)

 

Meer weten? Zie uitnodiging RYLA Hoogeveen-Zuidwolde …

 

CLUBBEZOEKEN

 

Mijn clubbezoeken gaan op 16 augustus aanstaande van start. Rotaryclub Schiermonnikoog is mijn eerste reisdoel. Niet helemaal bij toeval; Ik kom al vanaf mijn vroegste jeugd op Schier en een jaar is voor mij niet af als ik niet een weekje op Schiermonnikoog ben geweest. Ik verheug mij erop!

Het bezoekschema staat vermeld op onze districtswebsite …

 

TOT SLOT

 

Ik ben van plan mijn gouverneursbrieven kort te houden. De komende edities zal ik meer specifieke aandacht geven aan alle activiteiten van de districtscommissies.

Een fijne zomer verder en tot spoedig.

 

Met vriendelijke groeten,

Jaap T.B. Bos
gouverneur 2017-2018

 

september 2017

 

SHELTERBOXEN VOOR SINT-MAARTEN

 

Het district heeft besloten 10 Rotary ShelterBoxen naar het rampgebied in de bovenwindse eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius te sturen. Alle Rotaryclubs in ons district zijn opgeroepen elk ook één ShelterBox bij te dragen. Kosten € 750,- per box.

voor meer info zie onze website:…

 

NIEUWE GOUVERNEURS

 

De gouverneur voor het Rotary jaar 2019-2020 wordt Rebecca Siebinga-Bookelmann van Rotaryclub Drachten.

Zij stelt zichzelf even aan jullie voor:…

 

De gouverneur voor het Rotaryjaar 2020-2021 wordt Clemens Groppe van RC Franeker. Clemens is nu nog met vakantie, maar hij zal zich in de volgende nieuwsflits aan jullie voorstellen.

 

 

“ZE ZIJN GELAND”

 

42 jeugduitwisseling studenten van 17 verschillende nationaliteiten zijn in Nederland gearriveerd en zullen het komende jaar bij verschillende gastgezinnen verblijven, waaronder gastgezinnen in ons district. Barbara Tusveld (RC Lelystad) is voorzitter van de Multi District Jeugd Commissie en vertelt jullie graag meer in bijgaande MDJC Nieuwbrief.

By the way; De studenten gaan fondsen werven voor de Rotary Shelterboxen en zullen waarschijnlijk gebruik maken van het “districtstientje”. Des te meer Rotaryclubs mee doen, hoe groter de opbrengst.

klik op het link-icoontje voor de MDJC-nieuwsbrief…

 

GRONINGENS ONTZET

 

28 Augustus viert de stad Groningen elk jaar het Groningens Ontzet. Dit jaar organiseerden 5 Groninger Rotaryclubs gezamenlijk een Rotaryterras, waar zij hapjes en drankjes verkochten voor het goede doel. De barkeepers waren Rotarians, de musici waren Rotarians en het goede doel was de Stichting Leergeld.

De Groninger clubs maakten gebruik van het “districtstientje” voor deze actie en kregen daarmee € 2.500,- extra voor het goede doel. Zij waren daarmee de eerste clubs die daadwerkelijk gebruik maakten van dit aanbod van het Rotarydistrict Noord-Nederland.

Proficiat enne ……. Geweldig initiatief!

voor meer info: zie onze website…

 

MIDNIGHT WALK ASSEN

 

Gisteravond 8 September a.s. organiseerden de Rotaryclub(s) Assen voor de negende keer de jaarlijkse Midnight walk. De mooiste wandeling van Assen had een lengte van ongeveer 8 kilometer en ondanks het regenachtige weer liepen ruim 1.600 mensen mee na ieder een tientje inschrijfgeld te hebben betaald. De opbrengst gaat naar de Stichting Taalhuis in Assen. Rotary levert hiermee een substantiële bijdrage om laaggeletterdheid terug te dringen.

 

Een hartstikke leuk evenement ook voor jonge mensen, gevarieerde culturele activiteiten tijdens de wandeling, soms enigszins ondeugend. Mijn complimenten voor de organisatie!

 

DE POLIOTULPEN ZIJN WEER TE KOOP!

 

Jullie ontvangen hier één dezer dagen via de clubbesturen bericht van. De Bill en Melinda Gates Foundation verdriedubbelt ook nu de opbrengst weer. End Polio; duurzamer kan het niet, net als al onze andere projecten. Wij lopen dus niet weg voordat het poliovirus voor eens en voor altijd verdwenen is.

 

 

 

 

 

 

Met vriendelijke groeten,

Jaap Bos
gouverneur 2017-2018

september 2017 (vervolg)

 

SHELTERBOXEN VOOR SINT-MAARTEN

 

Binnen vijf dagen na mijn vorige nieuwsbrief hebben wij 85 shelterboxen kunnen aanbieden; voor degene die dat niet kan geloven vijfentachtig! Ofwel € 63.750,- ! En het gaat maar door; links en rechts krijgen wij nog mailtjes van clubs die één of vaak meerdere shelterboxen doneren. Wat een dynamiek!

ALS ROTARIANS SAMEN SPELEN
MAKEN WE ECHT HET VERSCHIL IN DE WERELD

 

Vanavond en morgen komen er nog een aantal clubs bij elkaar en ik weet zeker, dat dit prachtige resultaat nóg mooier gaat worden. We houden jullie op de hoogte. Ik word hier echt onbedaarlijk blij van; Zo voelt het dus om lid van Rotary te zijn. We gaan deze week nog vol gas door en volgende week worden er vast ook nog shelterboxen gedoneerd. Door clubs, door Rotarians of misschien door vrienden, collega’s of bedrijven. Eind volgende week maken we de definitieve balans op en ik denk dat we de 100 halen!

Ik stuur jullie volgende week zaterdag een nieuwe nieuwsflits, maar vooralsnog ……….

DANK, DANK, DANK !

 

 

Met vriendelijke groeten,

Jaap Bos
gouverneur 2017-2018

september 2017 (vervolg 2)

 

 

oktober 2017

 

POLIOTULPEN

De Poliotulpen zijn nog steeds te koop. Tot 15 november a.s. kunnen ze worden besteld via www.endpolionowtulp.nl of via Adri Uildriks (uildr009@wxs.nl) telefoon 06-53791646.

Dankzij het Rotaryvaccinatieprogramma is polio min of meer onder controle, maar nog steeds niet de wereld uit. Dit jaar zijn er nog slechts 10 uitbraken geweest, maar dat is 10 te veel! Wij lopen niet weg voordat Polio definitief is verdwenen en daarom heeft Rotary zich voor noch eens drie jaar gecommitteerd.

Ons district heeft nog maar 370 dozen verkocht, maar dat kan Veel Beter. Als iedere Rotarian 1 doosje weet te verkopen, hebben we een opbrengst van € 35.000,- en dat zal worden verdrievoudigd door de Bill and Melinda Gates Foundation.

24 oktober is wereldpoliodag. Er zullen in aanwezigheid van de pers Rotarybollen worden gepoot in de Keukenhof en voor het Vredespaleis. We hopen aandacht te krijgen in Nieuwsuur ofwel het imago van Rotary te versterken. Ik roep elke club op zelf ook de publiciteit te zoeken met een ludieke actie. Het is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

 

LATEN WE HIER DUS SAMEN ONZE SCHOUDERS ONDER ZETTEN!

 

DG 2020-2021: CLEMENS GROPPE

 

Zoals ik in mijn vorige nieuwsflits al aankondigde, heeft Clemens Groppe van RC Franeker zich bereid verklaard de rol van districtsgouverneur 2020-2021 op zich te nemen.

 

Clemens stelt zichzelf even aan jullie voor: …

 

 

 

LEDEN

 

Ook in het afgelopen jaar zijn de ledenaantallen weer enigszins teruggelopen. Op 1 juli 2017 had ons Rotarydistrict 2.339 leden, en dat is 41 minder dan op 1 juli 2016.

Maar: er is ook positief nieuws! In augustus hadden we weer een groei van 26 leden. Tijdens mijn clubbezoeken zijn er diverse nieuwe leden geïnstalleerd. Zo installeerde RC Raalte in één sessie zelfs drie (!) nieuwe leden, allemaal dertigers. Er is altijd een baas boven baas; RC Oosterwolde installeerde op 13 september 7 nieuwe leden. Je leest het goed: ZEVEN!

 

LATEN WE HET ALLEMAAL ALS ONZE PERSOONLIJKE VERANTWOORDELIJKHEID ZIEN
OM ONZE EIGEN CLUB VAN 1 JULI 2017 TOT EN MET 1 JULI 2018 NETTO TE LATEN GROEIEN

 

COMMISSIES

 

Eibert van Engelen van RC Sneek is per 1 oktober 2017 benoemd in de districtscommissie International onder voorzitterschap van Cees Smit Sibinga.

De commissie kan nog versterking gebruiken uit de regio’s 3 en 4.

 

klik op het mailicoontje om je op te geven…

 

RYLA

 

Afgelopen weekend hebben de Rotaryclubs Hoogeveen en Hoogeveen-de Wolden samen een zeer succesvol RYLA-weekend georganiseerd. Er waren 26 deelnemers en vanaf het begin zat de sfeer er goed in.

De winnares van deze RYLA is Sterre van Til. Sterre, van harte gefeliciteerd!

De Rotaryclubs Coevorden en Bad Bentheim organiseren een grensoverschrijdende RYLA op 9 en 11 maart 2018.

 

 

Met vriendelijke groeten,

Jaap Bos
gouverneur 2017-2018

december 2017

 

Ik ben nu ongeveer halverwege mijn gouverneursjaar en heb inmiddels 45 clubbezoeken afgelegd respectievelijk clubbesturen gesproken. De energie, het enthousiasme en soms heroïsche volharding waarmee projecten worden aangepakt is ronduit geweldig! RC Burgum liet zich zelfs niet uit het veld slaan toen de locatie waar een benefietconcert zou plaatsvinden vlak voordien afbrandde.

De boodschap die ik in mijn laatste nieuwsflits bracht was natuurlijk geen gemakkelijke. Toch hebben jullie Rotarians van ons district (een enkele keer kritisch, maar) positief gereageerd. Met de ShelterBoxen hebben we laten zien waar Rotary voor staat en dat Rotary er staat. Waar Rotary voor staat blijkt ook weer de sterren-stralen-acties die de komende weken overal in het district worden gehouden, of anders wel de SantaRuns. Maar daarna even een adempauze. Een moment om door te brengen met familie en vrienden, tijd voor reflectie, soms ook tijd om nieuwe plannen te maken.

Ik heb mij de afgelopen maanden zeer geïnspireerd gevoeld door jullie, dank daarvoor. Mede namens het districtsbestuur wens ik jullie allemaal hele fijne feestdagen en een zeer voorspoedig 2018.

Uiteraard deel ik nog graag een aantal activiteiten van jullie collega-clubs. Misschien dat jullie hier ook inspiratie in vinden.

 

SAVE THE DATE

 

De Discon 2018 wordt gehouden op 24 maart 2018 in onze Culturele Hoofdstad Leeuwarden. De voorzitter van RC Groningen – Seerp Leistra - is samen met zijn team druk bezig een aantrekkelijk programma samen te stellen.

 

 

 

RYLA

 

De Rotaryclubs Coevorden, Uelsen-Coevorden en Grafschaft Bentheim organiseren in maart 2018 een grensoverschrijdende RYLA. Inschrijving staat nog open tot 31 december 2017.

meer info…

 

 

CSI-TOESTANDEN IN DISTRICT 1590

 

Op 24 oktober jl. hebben de exchangestudents in ons district het regiokantoor van de politie in Drachten bezocht. Niet alleen was dat reuze interessant het was ook “vet gaaf” (ik denk dat ze in Bolivia en de USA daar vast wel hun eigen uitdrukkingen voor hebben). We mochten deuren intrappen en zelfs even op de schietbaan oefenen!

lees verder…

 

HELP CHRIS DE LUCHT IN

 

Rotary verandert levens van mensen, veraf en dichtbij. Sjoerd IJdema van RC Bolsward attendeert mij op een initiatief om Chris Gaitanis te helpen zijn ambitie om piloot te worden te vervullen. Iets om in mee te doen?

meer info…

 

BENEFIETCONCERT ROTARACT GRONINGEN

 

Rotaract Groningen organiseert in samenwerking met het Groninger Studentenorkest Mira op 17 december a.s. een benefietconcert in de Oosterpoort te Groningen. De opbrengst gaat naar “Stichting Gewoon Verdiend” voor jonge mantelzorgers. Een prachtig initiatief dat onze steun verdient.

Ik weet niet of er nog kaarten verkrijgbaar zijn, maar zelfs al zijn er geen kaarten meer, wat let ons om toch te helpen?

meer info…

 

SINT VOOR ELK KIND

 

Dankzij de Rotaryclubs uit Lelystad heeft de Sint ook dit jaar weer gedacht aan 700 kinderen aan wie zijn schimmel anders voorbij zou zijn gegaan.

Hoe? Kijk maar even op onze website …

 

ROTARY HELPT

 

De billboards hebben weer langs de wegen gestaan. Miljoenen mensen zagen opnieuw dat Rotary Helpt. De ervaring leert dat duizenden daarna op onze website kijken, omdat ze benieuwd zijn wat Rotary doet.

Daarom roep ik jouw club op dát project op www.RotaryHelpt.nl waar binnen jullie club de oogjes van gaan/gingen glimmen.

RotaryHelpt.nl…

 

PLANT EEN BOOM VOOR 'EARTH DAY'

 

Rotaryclub Dronten geeft op een hele bijzondere manier invulling aan de oproep van de International President Ian Riseley aan elke Rotarian om vóór Earth Day (22 april 2018) een boom te planten.

 

RC Dronten gaat 150 bomen verplanten. Niet zo maar bomen - nee, 50 jaar oude perenbomen! Die zijn commercieel misschien minder interessant geworden, maar nog steeds mooi en waardevol.

 

Vijftig van die bomen worden aangeboden aan dorpsgemeenschappen in de buurt.

 

Met vriendelijke groeten,

Jaap Bos
gouverneur 2017-2018

maart 2018

 

DISCON 2018

 

 

1 DAG, 4 SPREKERS, 10 ACTIVITEITEN.

 

datum:

zaterdag 24 maart 2018

plaats:

WestCord Hotel WTC Leeuwarden
Heliconweg 52
8914 AT Leeuwarden
U kunt parkeren op parkeerplaatsen B2 en B3.

aanvang:

11.00 uur (inloop van 10.30 uur)

spetterende afsluiting:

Rond 16.30 met Ellen ten Damme
https://www.discon-d1590.nl/wp-content/uploads/2018/02/ellen_ten_damme.jpg

Programma en aanmelden:

zie www.discon-d1590.nl

 

 

We rekenen op jouw komst!

 

Meld je aan en doneer aan het Foppe Fonds …
Een hartstikkene goed doel!

 

GRENSOVERSCHRIJDENDE RYLA

 

De Rotaryclubs Uelsen-Coevorden en Coevorden organiseerden het weekend van 9 tot en met 11 maart 2018 een succesvolle, grensoverschrijdende RYLA in Nordhorn, Graf Bentheim. Helemaal Rotary!

 

meer info…

 

RYLA EMMEN

 

Ook de RC’s in Emmen organiseren een RYLA en wel van 23 tot en met 25 maart a.s. Mocht je nog kandidaten hebben, sluit dit dan even kort met Lineke Dam van RC Emmen.

 

klik op het link-icoontje…

 

STUDIUM GENERALE ORANJEWOUD-HEERENVEEN

 

10 April organiseert RC Oranjewoud-Heerenveen haar Studium Generale rond het thema “Europa, hoe nu verder?” met Joris Voorhoeve als gastspreker. Opbrengst o.a. ten behoeve van Shelterbox.

meer info…

 

MONARCHRALLY

 

22 April organiseert RC Emmen-Monarch de Monarch rally ten behoeve van “Vlinderkinderen”, d.w.z. kinderen die lijden aan de ziekte Epidermolysis Bullosa, een vooralsnog ongeneeslijke huidaandoening.

meer info…

 

RALLY NOORD-NEDERLAND

 

2 Juni organiseert RC Hoogezand-Sappemeer de Rally Noord Nederland. De opbrengst komt ten goede aan het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen.

 

meer info…

 

Met vriendelijke groeten,

Jaap Bos
gouverneur 2017-2018

juni 2018

 

ROTARYVRIENDEN EN -VRIENDINNEN,

 

Mijn gouverneursjaar zit er bijna op. Vanavond draag ik de gouverneursketen over aan Hans Jansen van Rotary Assen-Noord. Ik vond het een voorrecht jullie gouverneur te mogen zijn. De Rotaryclubs in ons district zijn heel verschillend, maar ik heb mij altijd van harte welkom gevoeld en overal ben ik geraakt door jullie energie. Bij de ene club is dat – wat ik noem – doe-energie, terwijl de andere club iets reflectiever is; denk-energie. Maar alle clubs werken aan projecten waar ze zonder meer trots op kunnen zijn. Projecten met een brede spreiding over onze vijf serviceavenues.

 

https://www.rotary.nl/d1590/nieuws/gouverneursbrieven/nf-2018-06-web/nf-2018-06-web-2.pngIn het bijzonder was ik er erg blij mee, dat jullie de handschoen hebben opgepakt om de samenwerking met elkaar op te zoeken. Het budget, dat het district daarvoor had gereserveerd is nagenoeg volledig benut. Met de € 23.500,- die we beschikbaar stelden, is binnen ons district in totaal voor zo’n € 1,5 ton aan gezamenlijke projecten geïnitieerd. Ongeveer € 1 ton hiervan is nieuw geld; En dit is dan nog maar een fractie van wat we zo jaarlijks doen. Chapeau!

 

 

https://www.rotary.nl/d1590/nieuws/gouverneursbrieven/nf-2018-06-web/nf-2018-06-web-3.pngGeweldig natuurlijk dat we dit jaar ook weer zijn gegroeid in het aantal leden. Bescheiden weliswaar, maar toch weer groei.

 

 

 

 

Misschien herinneren jullie je nog de drie strategische doelen van Rotary International?

 

Versterk je club

Verhoog humanitaire hulp

Versterk het imago.

 

https://www.rotary.nl/d1590/nieuws/gouverneursbrieven/nf-2018-06-web/nf-2018-06-web-4.jpgDit hebben we met z’n allen laten zien! De ShelterBox-actie was natuurlijk een vliegende start. De voorzitter van ShelterBox Nederland is speciaal naar onze geweldige DisCon in Leeuwarden gekomen om jullie daarvoor te bedanken.

 

 

 

https://www.rotary.nl/d1590/nieuws/gouverneursbrieven/nf-2018-06-web/nf-2018-06-web-5.jpgOok de Rotarystimuleringsprijs was een enorm succes met 21 deelnemers dit keer. Youth Exchange, poliotulpen, Rotary Foundation, vocational -, international - & communityservice, noem maar op; overal hebben Rotarians zich tot het uiterste ingespannen om er een succes van te maken. Ik koester hier een diepe bewondering voor en ben er nog meer van overtuigd geraakt dat wij Rotarians het verschil maken en voor anderen de inspiratie kunnen zijn.

 

 

Mijn gouverneursjaar zit erop, dank dat ik jullie gouverneur mocht zijn en tot spoedig ziens.

 

Met warme Rotarygroet,

Jaap T.B. Bos

gouverneur 2017-2018

 

© 2018 ROTARY IN NEDERLAND