© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Hans Jansen

2018-2019

Hans Jansen

augustus 2018

Beste Rotaryvrienden en -vriendinnen,

Het nieuwe Rotary jaar is reeds begonnen. Nieuwe voorzitters, nieuwe ideeën en hopelijk nieuw elan. Dat geldt ook voor mij, zoals ik aankondigde bij de gouverneursoverdracht.

Op 12 juni heeft Jaap Bos het stokje (lees: de ketting) aan mij overgedragen. Ik ga veel tijd steken in deze rol. En…. ik wil er ook alles uithalen! Naast de reguliere clubbezoeken (bekijk het schema) ben ik voornemens mijn gezicht te laten zien bij de verschillende clubactiviteiten en evenementen. Er gebeurt ontzettend veel in ons district. Ga ook eens bij de buren kijken. Zij staan wellicht op het activiteitenoverzicht.

Dit is ongetwijfeld nog lang niet volledig en ik vraag de clubs dan ook om hun externe activiteiten aan mij op te geven, zodat zichtbaar wordt wat er gebeurt in ons district. Het kan ook tot inspiratie leiden voor een nieuwe clubactiviteit. Ik ben er zeker van dat clubs graag hun ervaringen en draaiboeken met elkaar delen.

INFORMATIE EN BELANGRIJKE DATA

Wist u dat…..

….. de tientjesactie ook dit jaar beschikbaar is voor samenwerkende clubs?

….. RC Assen-Noord op 14 september a.s. voor de 10e keer de MidnightWalk organiseert?

….. de tulpenactie voor Polio de Wereld uit weer op het punt van beginnen staat en de bollen uiterlijk november de grond in moeten?

……de polio-statistieken indrukwekkend zijn; en de laatste loodjes zwaar wegen….

….. het op 24 oktober Wereld Polio Dag is en op 23 oktober een landelijk evenement wordt georganiseerd door onder meer de Rotary in Amersfoort…

….. er 50 Nederlandse Rotarians bij de conventie in Toronto aanwezig waren

en dat de conventie van 1 tot en met 5 juni 2019 in Hamburg wordt gehouden?

….. nieuwsbrieven niet meer zo modern zijn en niet heel erg goed gelezen worden; kijk daarom eens op Twitter

….. het ledenbestand in ons district in een jaar tijd met 20 is afgenomen en de ledencommissie dringend versterking nodig heeft…

….. op 7 september een workshop is ‘Water Project en Partnership’ bij de IHE in Delft

….. RC Raalte en RC Dronten nog één Rotaryclub zoeken om samen met hen in de zomer van 2019 een zomerkamp te organiseren? Goof Visser, secretaris van RC Dronten hoort graag wie mee wil doen.

….. er internationaal een mooi jaarthema is….

cid:image002.png@01D42E62.A87E4FF0Hans (J.) Jansen

Gouverneur 2018-2019

District 1590 Rotary International

E-mail: jansen.hans.j@gmail.com

Mobiel: 06 20 45 87 42

 

Like us: facebook.com/rotary

Follow us: twitter.com/rotary

Watch us: youtube.com/user/RotaryInternational

© 2018 ROTARY IN NEDERLAND

 

oktober 2018

Beste Rotaryvrienden en -vriendinnen,

Als je in een bevoorrechte positie zit zoals ik dan hoor en zie je wat er door de verschillende clubs in ons district 1590 gepresteerd wordt. Zichtbaar zijn, handen uit de mouwen steken, bestendigen van onderlinge vriendschap en een grote bevlogenheid en inzet leiden tot een fantastische hoeveelheid activiteiten. Er gebeurt dus ontzettend veel in ons district. Zie bijgaand (nog niet eens compleet) activiteitenoverzicht …. En verras een andere Rotaryclub eens met een bezoek!

 

WIST U DAT…?

 

·

44 van de 62 clubs uit ons district op 1 t/m 4 oktober jl. vertegenwoordigd waren bij de network/regiobijeenkomsten? Veel verhalen gehoord over waar men trots op is hetgeen leidde tot nieuwe inspiratie en nieuwe ideeën bij de bijna 100 (!) deelnemers.

·

Rotary Helpt een landelijke actie is om aan de samenleving te laten zien welke projecten wij organiseren?

·

de tulpenactie voor End Polio Now nog altijd loopt? En dat de opbrengst door de Bill en Melissa Gates Foundation wordt verdrievoudigd?…en dat de bollen uiterlijk november de grond in moeten?

·

de ramp op Sulawesi groot is maar dat ook ShelterBox helaas nog geen toestemming heeft gekregen om hulp te mogen bieden.

·

de DISCON, PETS en ALV op 6 april 2019 in Assen worden gehouden? Noteer alvast de datum!
Die dag is uw pitsstop in Assen…

·

RC Harlingen in het kader van wereldpoliodag een rotonde heeft beplant met 5000 tulpenbollen….!
"De rotonde bij Oostpoort in Harlingen verandert komend voorjaar in een bloemenzee. De gemeente plant 5000 tulpen en 12.500 narcissen. Rotary Harlingen en Stichting de Riedpolder financieren de bollen. Op deze End Polio Day wordt wereldwijd aandacht besteed aan het terugdringen van de ziekte polio. Rotary International spant zich al jaren in om de ziekte uit te bannen. De lokale afdeling in Harlingen doet daar aan mee door middel van de verkoop van tulpenbollen."

·

je een unieke kans hebt om relatief dichtbij huis een internationale Rotaryconventie te bezoeken….zie Hamburg 2019

·

gouverneur zijn een voorrecht is? Ook belangstelling voor deze fantastische rol? Meld je aan als gouverneur in het jaar 2021-2022.
Bel mij als je meer wilt weten.

·

de districtsvoorzitter van Rotaract en ik elkaar maandelijks ontmoeten bij Pernikkel in Groningen. Ons eerste gezamenlijke initiatief is de mogelijke oprichting van een internationale Rotaractclub in ons district.

·

in district 1580 (Noord Holland) het End-Plastic-Soup-Nowproject gaat starten met een voorlichtingsevenement op 26 november.

·

RC Raalte en RC Dronten nog steeds één Rotaryclub zoeken om samen met hen in de zomer van 2019 een zomerkamp te organiseren? Goof Visser, secretaris van RC Dronten, hoort graag wie er mee wil doen.

·

er internationaal een mooi jaarthema is waar je als club heel makkelijk bij aan kunt sluiten….

 

ROTARY HELPT

 

Om anderen te inspireren moeten we met onze acties naar buiten treden. Denk daarbij aan de landelijke actie “Rotary helpt”. De site http://www.rotaryhelpt.nl is er voor de clubs om hun projecten te tonen. Mensen buiten Rotary kijken er naar, zien waar Rotary voor staat en raken onder de indruk. Daaronder zijn dan waarschijnlijk nieuwe leden te rekruteren.

 

En zet a.j.b. je eigen project op de website om te promoten!

 

HAMBURG 2019

 

 

Rotary is een bijzondere en unieke organisatie en dat merk je vooral als je over de grenzen van je eigen club en district kijkt. Het begrip “Family of Rotary” wordt je pas echt duidelijk als je naar een Internationale Conventie gaat: een unieke ervaring!

De Internationale Conventie 2019 vindt plaats in Hamburg van 1 t/m 5 juni 2019. Hamburg is makkelijke te bereizen en dus een unieke gelegenheid om zo’n evenement mee te maken. Ik heb nog niemand gesproken die niet onder de indruk was van een bezoek aan de conventie en die zonder enthousiaste verhalen is.


 

Aanmelden voor december is goedkoper. Opgeven kan via www.riconvention.org

 

ROTARACT

 

Rotaractclubs bestaan uit leden in de leeftijd tussen 18 en 35. Zij wisselen ideeën uit over hun ambities en hebben over het algemeen een sterke wens zich persoonlijk te ontwikkelen tot de leiders van de toekomst. Vanzelfsprekend staat ook bij hen fellowship centraal. De Rotaractclubs hebben een Rotaryclub als moederclub en worden ook door die club gesponsord.

Zie voor meer informatie: https://www.rotary.org/en/get-involved/rotaract-clubs

 

END PLASTIC SOUP NOW

 

In district 1580 is End Plastic Soup Now opgezet. Hier willen ze meer bekendheid aan geven. De commissie van het project End Plastic Soup Now organiseert een inspiratie avond op 26 november. De inschrijving kan op de website.https://endplasticsoupnow.nl/event/rotary-inspiratieavond/

 

 

JAARTHEMA: "BE THE INSPIRATION"

 

Het jaarthema van Barry Rassin, onze Rotary International President, is ”Be the Inspiration”. Een mooi thema, waar we als Rotaryclubs heel veel mee kunnen. Want elk goed project begint toch ook met een inspirerend verhaal? Het maakt daarbij niet uit of dit komt van een Rotarian of vanuit een externe organisatie, bepalend is de passie en bevlogenheid.


 

NIEUWSTE UPDATE UIT INDONESIë

 

Het is zover. Nu er toestemming van de Indonesische regering is, helpt ShelterBox gezinnen in meest afgelegen dorpen buiten de hoofdstad Palu op Sulawesi.

We concentreren ons op de meest kwetsbare gezinnen in die gemeenschappen waarvan de huizen volledig zijn verwoest door de aardbeving. Deze afgelegen dorpen zijn vaak erg moeilijk bereikbaar en hebben minder aandacht en hulp gehad.

De situatie in Sulawesi is nog steeds complex en uitdagend. Bijna 70.000 huizen zijn beschadigd, evenals scholen, kantoren en winkels. Veel panden zijn volledig vernietigd. Toegang krijgen tot de meer afgelegen dorpen is nog steeds uiterst moeilijk. Communicatiemiddelen en stroom zijn in veel gebieden uitgevallen.

ShelterBox heeft nu teams aan het werk in zowel Jakarta als in Palu. We werken nauw samen met lokale Rotarians in Indonesië om zo die families te bereiken die ons het meest nodig hebben. Daarnaast is alle hulp goed afgestemd met nationale en lokale overheden. Dit is erg belangrijk om te borgen dat we de juiste hulpgoederen leveren die gezinnen nodig hebben (denk oa aan tenten, waterfilters en muskieten netten) en om ervoor te zorgen dat we kwetsbare gezinnen bereiken die anders geen ondersteuning zouden krijgen.

 

 

 

 

Hans (J.) Jansen
gouverneur 2018-2019
district 1590 Rotary International

 

jansen.hans.j@gmail.com

06 - 20 45 87 42

 

like us :    follow us :    watch us :

 

© 2018 ROTARY IN NEDERLAND

waarom zou jij geen gouverneur worden…?

 

 

Heb jij er wel eens over gedacht om gouverneur te worden van ons Rotarydistrict in het
clubjaar 2021-2022? Of erna…?

 

 

Het is een unieke ervaring; gouverneur zijn van ons district. Ook een fantastische kans om Rotary-wijzer te worden. Je ontmoet in deze rol heel veel mensen. Mensen die iets bijzonders met elkaar gemeen hebben…het Rotarylidmaatschap. Ja, het kost tijd en ja, de aanwezigheid bij je eigen club in het gouverneursjaar is all-time low. Maar wat staat daar veel tegenover. Rotary International zorgt voor een hele goede opleiding die deels in Nederland, deels in een grote stad in Europa, en tenslotte in San Diego (Californië) wordt gegeven. Je maakt ook deel uit van het gouverneursberaad - waar je met zes collega’s in Nederland de hoofdlijnen van het Rotarybeleid vormgeeft. En je stuurt het districtsbestuur aan met daarin een aantal enthousiaste mede Rotarians. Het is een geweldig leuke tijd! Ik kan het weten….en ik zou het zo weer doen….!

Er zijn voor de gouverneursrol maar een paar voorwaarden;

·

je moet minimaal zeven jaar lid zijn van een Rotaryclub

·

en je moet voorzitter zijn geweest.

En hoe moet dat dan als je nog werkt? Dan bepaal je zelf de randvoorwaarden om dit mogelijk te maken!

 

Denk er eens over na…en als je belangstelling hebt (of weet je een goede kandidaat), neem dan voor verdere informatie en/of sollicitatie contact met mij op, per telefoon, of via de mail.

 

 

 

Met vrolijke groet,

 

Hans (J.) Jansen
gouverneur 2018-2019
Rotary Noord-Nederland

 

jansen.hans.j@gmail.com

+31 620 458 742

 

  

© 2019 ROTARY IN NEDERLAND

like us follow us watch us picture us

maart 2019

 

Beste Rotaryvrienden en -vriendinnen,

De afgelopen maanden zijn een aantal initiatieven in ons Rotarydistrict georganiseerd waarbij meer dan 350 (!) leden betrokken zijn geweest. Ben ongelooflijk trots dat zoveel mensen zich hebben ingezet om samen met districtsvertegenwoordigers te brainstormen over Rotary, ons district, de clubs, ledenbehoud en werving en het inmiddels alom bekende thema “Jeugd; sport, bewegen & gezondheid”. Voeg daarbij alle service-above-selfgerichte projecten op clubniveau, dan mag je wel stellen dat er heel veel energie is om betekenis en inhoud te geven aan ons Rotarylidmaatschap.

 

 

In mijn rol mag je veel luisteren, zien, meedoen en meedenken. Het is een voorrecht gebleken om deze rol te vervullen….ik gun het jou ook! Kijk daarom eens goed naar de vacature voor gouverneur 2021-2022 of eventueel daarna. Het is een kans die je niet wilt missen in jouw Rotaryperiode! Graag reageren voor 31 maart.

 

 

 

DISCON

 

 

Op 6 april a.s. organiseert mijn eigen club, RC Assen-Noord, de districtsconferentie en de ALV. Wij gaan je verrassen met het programma ‘Pitstop in Assen’. Verras ons en kom met een aantal clubgenoten en geniet van de ontmoeting en een verrASSENd programma. Geef je hier op!

 

 

 

JEUGD; SPORT, BEWEGEN EN GEZONDHEID

 

Op één na heb ik inmiddels alle clubs bezocht. Overal heb ik het districtsinitiatief gepresenteerd dat nu nog heet: "Jeugd; sport, bewegen en gezondheid". Ongeveer 160 Rotarians hebben zich aangemeld om actief te willen helpen meedenken over dit idee. Daarvan hebben ongeveer 100 clubleden recent in Assen hun suggesties en ideeën gedeeld.

Op 6 april tijdens de Pitstop in Assen zal de volgende stap in dit proces worden gepresenteerd. Duidelijk is dat wij als initiatiefnemers de clubs zullen vragen om hun steun op een of andere wijze te verlenen.

Wil je meer weten? Nog een hele goede reden om 6 april naar Assen te komen!

 

 

 

WIST JE DAT…

 

·

er in totaal meer dan 150 clubbestuursleden aanwezig zijn geweest bij de regionale netwerkbijeenkomsten!

·

RotaryHelpt! een landelijke actie is om aan de samenleving te laten zien welke projecten wij organiseren?

·

er nu een landelijk communicatiebeleid is; het kan de clubs ondersteunen bij hun communicatie-inspanningen.

·

op 6 februari jl. meer dan 50 Rotarians een avond hebben gesproken over ledenbeleid en vooral ledenbehoud. Lees hier wat de belangrijkste aanbevelingen zijn. Inmiddels zijn die adviezen aangeboden aan mijn opvolgster.

·

30% van de nieuwe leden binnen drie jaar besluit om te stoppen?

·

je een unieke kans hebt om relatief dichtbij huis (3 uur rijden van Assen) een internationale Rotaryconventie te bezoeken: zie Hamburg 2019. Inmiddels hebben zich 31 Rotarians uit ons district aangemeld. En wellicht gaan wij elkaar daar ontmoeten!

·

de oprichting van een internationale Rotaractclub in ons district bijna een feit is.

·

gouverneur zijn een voorrecht is? Ook belangstelling voor deze fantastische rol? Meld je voor 31 maart aan als gouverneur in het jaar 2021-2022. Of bel mij als je meer wilt weten.

·

het mogelijk is om iemand voor te stellen voor het lidmaatschap van een andere Rotaryclub. De aanbeveling komt dan terecht bij de gouverneur en die neemt vervolgens actie naar een mogelijk geschikte club. Iedereen kent wel boeiende mensen die je geschikt acht of die je het gunt om ergens Rotarylid te worden. Doe het!

·

er nieuwe lidmaatschapsvormen zijn die het waard zijn om eens in je club te bespreken. Zie het Rotarymagazine van december 2018…

·

ik je graag ontmoet op 6 april in Assen! En vergeet niet om je aan te melden….

 

 

 

ROTARY HELPT

 

Om anderen te inspireren moeten we met onze acties naar buiten treden. Denk daarbij aan de landelijke actie “Rotary helpt”. De site https://www.rotary.nl/helpt/ is er voor de clubs om hun projecten te tonen. Mensen buiten Rotary kijken er naar, zien waar Rotary voor staat en raken onder de indruk. Daaronder zijn dan waarschijnlijk nieuwe leden te rekruteren.

 

 

En zet a.j.b. je eigen project op de website om te promoten!

 

 

 

HAMBURG 2019

 

 

Rotary is een bijzondere en unieke organisatie en dat merk je vooral als je over de grenzen van je eigen club en district kijkt. Het begrip “Family of Rotary” wordt je pas echt duidelijk als je naar een Internationale Conventie gaat: een unieke ervaring!

De Internationale Conventie 2019 vindt plaats in Hamburg van 1 t/m 5 juni 2019. Hamburg is makkelijke te bereizen en dus een unieke gelegenheid om zo’n evenement mee te maken. Ik heb nog niemand gesproken die niet onder de indruk was van een bezoek aan de conventie en die zonder enthousiaste verhalen is.


 

Aanmelden voor 1 april is goedkoper. Opgeven kan via www.riconvention.org

 

 

 

ROTARACT

 

Rotaractclubs bestaan uit leden in de leeftijd tussen 18 en 35. Zij wisselen ideeën uit over hun ambities en hebben over het algemeen een sterke wens zich persoonlijk te ontwikkelen tot de leiders van de toekomst. Vanzelfsprekend staat ook bij hen fellowship centraal. De Rotaractclubs hebben een Rotaryclub als moederclub en worden ook door die club gesponsord.

Zie voor meer informatie: https://www.rotary.org/en/get-involved/rotaract-clubs

 

 

 

 

 

Met vrolijke groet,

 

Hans (J.) Jansen
gouverneur 2018-2019
Rotary Noord-Nederland

 

jansen.hans.j@gmail.com

+31 620 458 742

 

  

© 2019 ROTARY IN NEDERLAND

like us follow us watch us stalk us