© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rebecca Siebinga

nieuwsbrieven Rebecca

Rebecca Siebinga

juli 2019

 

 

EINDELIJK!

 

Het is een grote eer dat ik mijn eerste Nieuwsflits aan jullie kan richten als jullie gouverneur, na een lange en gedegen voorbereiding, die begon in september 2017. Iets waarvan ik in het begin nut en noodzaak niet zo inzag, het zelfs betitelde als “Amerikaans gedoe”, maar waarvan ik nu al de waarde weet in te schatten.

Tijdens die voorbereiding leer je over Rotary, je ontmoet andere Rotarians, je krijgt de gelegenheid om over de grens van je eigen club heen te kijken. En je krijgt veel, héél veel informatie over je rol als districtsgouverneur, waarin je een intermediair bent tussen Rotary International en de autonome clubs.

Ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik ergens halverwege weleens heb gedacht: ”Waar ben je nú weer aan begonnen?” Maar…. zo gaandeweg vallen de puzzelstukjes op hun plaats, je hebt de tijd om dingen te overdenken en je maakt keuzes uit de veelheid aan informatie; wat past wel en wat niet, in het district én bij mijzelf.

Want dat laatste, dáár geloof ik oprecht in; wat je doet en zegt moet voortkomen uit een intrinsieke motivatie. Dat is voor mij ook de reden waarom ik Rotarian ben. Een diepgewortelde overtuiging om belangeloos iets voor een ander te willen doen, samen met andere Rotarians. Dat is de servicegedachte waar Rotary voor staat en dát is ook de reden dat ik “ja” heb gezegd tegen het gouverneurschap.

 

 

 

THEMA'S EN SPEERPUNTEN

 

Dit jaar is het internationale thema “Rotary connects the world”. Een thema dat velen zal aanspreken. Want wees eerlijk; wáár je ook een mede-Rotarian ontmoet, er ontstaat iets - een gesprek, een nieuw idee, een nieuw project. Het heeft effect, klein of groot. Rotary verbindt daardoor, zowel Rotarians als niet-Rotarians. Met dit thema is de basis gelegd voor wat volgend jaar 3 speerpunten zullen zijn in ons district, namelijk: "Sluit je aan – Denk mee – Doe mee".

Sluit je aan, door nieuwe leden en nieuwe clubs. Bijvoorbeeld op de eilanden; alleen Schiermonnikoog heeft een Rotaryclub. Er ligt een uitdaging voor Vlieland, Ameland en Terschelling. Om de clubs te ondersteunen bij het vinden van nieuwe leden, heeft het district een “nieuweledenregeling” in het leven geroepen. Elk nieuw lid jonger dan 45 jaar krijgt het eerste jaar een reductie op de contributie van € 200,-.

Denk mee, door Rotarykennis op te doen en je in te zetten, in je eigen club of in het district. Zodat we met elkaar nieuwe wegen kunnen inslaan.

Doe mee, want Rotarians zijn mensen van actie en Rotary is en blijft een serviceorganisatie. En er zijn fondsen (district- en global grants) om onze projecten van de grond te tillen.

 

Deze speerpunten zijn niet dichtgetimmerd en er bestaat geen Rotaryhandleiding voor. Het is juist de bedoeling dat de clubs zélf hun eigen weg vinden voor een flexibele invulling. Door met elkaar in gesprek te gaan en na te denken hoe er nieuwe manieren te vinden zijn om ervoor te zorgen dat mensen gaan denken: “Die Rotarians, die doen écht mooie dingen, dáár wil ik ook aan meedoen!”

 

 

 

SAMEN ROTARY VERNIEUWEN

 

 

 

Het jaarthema ’19-’20 voor ons district is om deze reden “Samen Rotary Vernieuwen”.

We mogen Rotary vernieuwen, omdat de tijd rijp is om nieuwe wegen in te slaan.

We kunnen Rotary vernieuwen, door flexibel te zijn, met behoud van wat Rotary zo bijzonder maakt – service en fellowship.

En … we gaan Rotary vernieuwen, zodat wij gezien worden als organisatie waar je bij wilt horen.

Ik sta klaar om ons district als gouverneur in 2019-2020 te mogen dienen. Het is een grote eer; dank jullie wel!

 

 

 

TERUGFLUITEN OF DE ZWEEP EROVER ...?

 

 

Bij de gouverneursoverdracht was ook een delegatie van Rotaryclub Arnsberg aanwezig. Ik was daar erg mee ingenomen. Al 55 jaar onderhoudt mijn eigen club Drachten vriendschapsbanden met deze Duitse club, wat ook één van de hoekstenen is van onze Rotarytradities. Ik kreeg van hen zelfs een heel leuke attentie: een luxe zweepje met fluitje. Ik zal er zuinig op zijn, maar ik weet ook dat ik het dit jaar in dit fijne district Noord-Nederland niet nodig zal hebben.....

 

 

 

CLUBLUSTRUMS

 

RC Schiermonnikoog-het eiland viert op 20 juli haar vijfde lustrum, en RC Steenwijk-regio bestaat op 26 juli alweer 35 jaar!

PROFICIAT!

 

klik op het icoontje voor een lijst met de lustrumdata van alle clubs in ons district …

 

 

Voor iedereen een mooie zomer gewenst en we zien elkaar …

Rebecca Siebinga-Bookelmann
gouverneur 2019-2020

 

 

 

augustus 2019

 

 

VRIJHEID

 

De zomer is aangebroken en zo nu en dan piept en kraakt ons land onder tropische temperaturen. Voor velen in ieder geval een reden om er op uit te trekken, dicht bij huis of ver weg, voor een enkele dag of enkele weken. We gaan op pad, we reizen en ervaren de vrijheid die we daarin hebben.

Die vrijheid is voor ons vanzelfsprekend, maar dit is het niet altijd geweest. Dit jaar (2019-2020) wordt in Nederland 75-jaar-vrijheid gevierd; een groot goed waarvan we het besef dat we samen verantwoordelijk zijn, doorgeven aan de jongere generaties. Rotaryclubs kunnen deze viering aangrijpen om ook activiteiten te gaan organiseren, zoals bijvoorbeeld met vrijheidsmaaltijden. Het zal vast en zeker zorgen voor verbinding en biedt de mogelijkheid om te laten zien wat we doen.

Meer informatie hierover is te vinden op de website https://www.4en5mei.nl/75-jaar-vrijheid

Drie jaar geleden bezochten deelnemers aan onze Discon het Herinneringskamp Westerbork.

 

 

 

SLUIT JE AAN

 

De noodzaak om te zorgen dat mensen zich aansluiten bij Rotary wordt getoond door de laatste cijfers van de ledenontwikkeling op 1 juli j.l.. Ten opzichte van vorig jaar hebben 51 leden hun lidmaatschap opgezegd. Geen fijne boodschap, hoewel zich ondertussen gelukkig ook alweer nieuwe leden hebben aangemeld, zoals bij RC Dokkum (3 leden) en bij RC Hoogeveen (2 leden).

Het is mooi om te zien dat mensen zich aansluiten. Want met meer mensen zijn we in staat om onze invloed te vergroten; vele handen maken licht werk en een activiteit organiseren met meer leden maakt een verschil. Misschien wel net dát verschil dat mensen gaan denken: ”Die Rotaryclub, die doet mooie dingen. Daar wil ik ook aan meedoen!”

 

 

 

UELSEN-COEVORDEN

 

Officieel is RC Uelsen-Coevorden een club in Duitsland in District 1850, maar de club hoort toch ook bij ons District. Eind juli was ik daar met mijn Duitse collega Friedhelm Vügten te gast. Het is een club met leden uit Duitsland én Nederland, een club die letterlijk grensoverschrijdend optreedt; de ene keer een bijeenkomst in Duitsland, de andere keer in Nederland. De voertaal is Duits of Nederlands, afhankelijk van de plaats van samenkomst. Allen verstaan elkaar zonder problemen.

En dan ben ik weer terug bij waar ik deze Nieuwsflits mee begon. Het is bijzonder dat we dit met elkaar in vrijheid kunnen doen.

https://www.rotary.nl/d1590/nieuws/rotary-grenzeloos/

 

 

 

Rebecca Siebinga-Bookelmann
gouverneur 2019-2020

 

 

 

september 2019

 

 

NOMINATIE GOUVERNEUR 2021-2022: STEVEN HELFRICH

 

Het zomerreces is afgelopen, de scholen zijn weer begonnen en ook de Rotaryactiviteiten komen weer op gang. Hoe mooi is het dan om aan de start van het nieuwe seizoen te kunnen melden dat we Steven Helfrich van RC Appingedam-Delfzijl willen nomineren om het gouverneurschap in 2021-2022 te gaan vervullen.

Op dit moment is Steven assistent-gouverneur (AG) en voorzitter van de districtscommissie vocational service. Hij ziet zijn nominatie als “kers op de Rotarytaart”.

Alle clubs hebben inmiddels van onze secretaris Hans Klopstra een verzoek ontvangen om in te stemmen met de nominatie van Steven. Ik ga ervan uit dat dit helemaal goed komt.

Steven, gefeliciteerd met de nominatie.


 
 
 

DISTRICTSLEDENCOMMISSIE COMPLEET

 

Dit voorjaar heeft Jaap Bos, als voorzitter van de districtsledencommissie gemeld dat hij op zoek was naar nieuwe aanwas. De zoektocht heeft resultaat opgeleverd, want de commissie is compleet.

We zijn erg blij dat Hayat El Mahjoubi (RC Meppel), Mieke Oosterwijk (RC Groningen) en Henk de Jong (RC Leeuwarden) zich samen met Jaap gaan richten om de clubs te ondersteunen bij het ledenbeleid.

Hayat, Mieke, Henk en Jaap, veel succes gewenst.

 

 

 

DOE MEE!

 

 

Rotarians zijn mensen van actie! We zetten ons in voor goede doelen projecten en halen met acties geld daarvoor op. In het district kunnen hiervoor ook subsidies (grants) worden aangevraagd. Tot 30 september is het mogelijk om een districtgrant aan te vragen, die kan oplopen tot maximaal $3500 (ongeveer € 3100,-) De procedure is eenvoudig en binnen 6 weken weet je of de aanvraag is gehonoreerd. Wees er snel bij, want de sluitingsdatum is écht 30 september!

Wil je meer weten over het aanvragen van een districtsgrant, kijk naar de link of neem contact op met Kor Doornbos (voorzitter district-Rotary Foundationcommissie/DRFC).

Onze inmiddels welbekende End-Polio-Now-tulpenbollenactie is een voorbeeld van een zeer succesvolle activiteit. Alle clubs hebben bericht ontvangen dat de actie weer van start is gegaan. Natuurlijk hopen we op een geweldige opbrengst met als doel polio de wereld uit. Voor meer informatie over deze actie kun je contact opnemen met Adri Uildriks.

Natuurlijk is elke club vrij om een geschikt “goed doel” te kiezen en daar een activiteit aan te verbinden. En er zijn veel mogelijkheden. Onlangs ontving ik een bericht van St. Opkikker (www.opkikker.nl), die zich inzet voor gezinnen met langdurig zieke kinderen. Misschien een suggestie voor een club die nog een project zoekt?

 

klik op het icoontje voor contactgegevens DRFC   

en klik hier voor info over de districtgrants   

 

 

 

GEVRAAGD: GOUVERNEUR 2022-2023

 

 

Stel, je bent minimaal 7 jaar lid van Rotary en voorzitter van je club geweest, je draagt Rotary een warm hart toe, je hebt tijd en energie, je wilt veel nieuwe mensen ontmoeten en je bezighouden met cluboverstijgende onderwerpen. Is dan de functie van gouverneur van ons district misschien iets voor jou? Voor het jaar 2022-2023 zijn we op zoek naar een geschikte kandidaat. Wil je meer informatie om te horen of het iets voor je is, neem dan graag contact met mij op. En nadrukkelijk worden vrouwen gevraagd om te reageren, want ook in de leiderschapsposities wil Rotary een afspiegeling zijn van de samenleving.

 

Rebecca Siebinga-Bookelmann
gouverneur 2019-2020

 

 

oktober 2019

 

 

DE HERFST KOMT ERAAN, BLIJF GEZOND!

 

Nu de herfst in aantocht is, is het belangrijk om goed om de gezondheid te denken. En dat kan ook van toepassing zijn op Rotaryclubs. Ben je eigenlijk wel nieuwsgierig naar de gezondheidssituatie van je eigen club, dan kan deze “thuistest” een handig hulpmiddel zijn om daarachter te komen.

klik hier voor meer info…

 

 

 

“NEDERLAND GAAT VOOR WATER”

 

Dit was de titel van een speciale editie van het magazine, n.a.v. het waterseminar dat in mei georganiseerd is. Water staat overal hoog op de agenda en zo ook bij Rotary. Er zijn verschillende mogelijkheden om als club projecten te ondersteunen met acties, zoals bijvoorbeeld wandelen-voor-water.

klik hier om naar het magazine te gaan …

 

Binnenkort ontvangen de clubs daarover een brief. Als je meer wilt weten over de mogelijkheden, vraag het aan Johan van Teeffelen (johanvanteeffelen@rcoosterwolde.nl) van de waterkerngroep.

klik hier voor meer info over de waterkerngroep…

 

En uiteraard is het ook belangrijk dat elke club een watercommissaris heeft,
die handen en voeten kan geven aan de wateractiviteiten.

 

 

 

GESLAAGDE INFORMATIEDAG JEUGDUITWISSELING

 

Op 21 september is in Woerden een landelijke informatiedag jeugduitwisseling georganiseerd. Het was een groot succes met ruim 250 bezoekers.

Wil je als club meedoen met de jeugduitwisseling, of andere onderdelen uit het Jeugdprogramma, neem dan contact op met Barbara Tusveld (barbara.tusveld@koerscoaching.nl) van de districtsjeugdcommissie.

 

klik hier om te zien wie je regiovertegenwoordigers zijn in de districtsjeugdcommissie…

 

 

 

NIEUWE RUBRIEK OP DE WEBSITE:

“BINNENKORT – CLUBACTIVITEITEN WAAR ANDERE CLUBS WELKOM ZIJN”

 

Ik hoor het en ik zie het; Rotarians zijn actieve mensen. De clubs in ons district organiseren de meest uiteenlopende evenementen. En natuurlijk is het mooi als daar veel mensen aan meedoen!

Daarom hebben we (op verzoek) op de website een nieuwe rubriek gemaakt: “binnenkort - clubactiviteiten waar andere clubs welkom zijn”. Het staat onder aan de pagina en daar kan elke club zijn activiteit of evenement aankondigen. Maak er gebruik van, laat je zien en lees wat andere clubs doen. Zoals bijvoorbeeld de Belcampolezing op 10 november, georganiseerd door de club Groningen-Belcampo.

klik hier om naar de pagina "binnenkort" te gaan…

 

 

 

WE ZOEKEN EEN GOUVERNEUR 2022-2023

 

 

Stel, je bent minimaal 7 jaar lid van Rotary en voorzitter van je club geweest, je draagt Rotary een warm hart toe, je hebt tijd en energie, je wilt veel nieuwe mensen ontmoeten en je bezighouden met cluboverstijgende onderwerpen:
is dan de functie van gouverneur van ons district misschien iets voor jou…?

Voor het jaar 2022-2023 zijn we op zoek naar een geschikte kandidaat. Wil je meer informatie om te horen of het iets voor je is, neem dan graag contact met mij op. En als je meent dat dit dé nieuwe uitdaging voor je is, stuur dan vóór eind november een motivatiebrief en je cv naar dg@rotary-d1590.nl .

 

Nadrukkelijk wordt vrouwen gevraagd om te reageren,
want ook in leiderschapsposities wil Rotary een afspiegeling zijn van de samenleving.

 

 

 

VICTOR STERK EXTRA ASSISTENT-GOUVERNEUR IN DRENTHE

 

Victor Sterk (club Oosterwolde) komt in het district de geledingen versterken als extra assistent-gouverneur (AG) voor de regio Drenthe. Victor is bekend met Rotary doordat hij een aantal jaren secretaris van het district is geweest en op dit moment ook nog secretaris is van Rotary Doctors.

Victor, van harte welkom.

 

Victor en Lex Spiegelaar (club Assen-Noord) zullen ondersteuning bieden aan de clubs en optreden als vraagbaak, wanneer hier behoefte aan is.

 

·

De clubs Zuidlaren-Anloo, Oosterwolde, Beilen, Meppel, Hoogeveen, Hoogeveen-de Wolden en Assen kunnen zich richten tot Victor (Drenthe West).

·

De clubs Assen-Noord, Westerwolde-Hondsrug, Emmen, Emmen-’t Loo, Emmen-Monarch, Coevorden en Uelsen-Coevorden kunnen terecht bij Lex (Drenthe Oost).

klik hier om te zien wie assistent-gouverneur zijn in jouw regio…

 

 

 

DISTRICT NOORD-NEDERLAND OP INSTAGRAM

 

Sinds het begin van dit Rotaryjaar heeft ons district ook een Instagramaccount: rotary.noordnederland. Onder aan elke pagina op onze website zie je bij “volg ons op” het icoontje staan. Klik hierop en je komt bij dit account.

Heb je zelf een account, volg ons dan. Want hoe meer mensen dat doen, hoe groter de bekendheid van Rotary. En wie weet sluiten mensen zich aan als ze zien wat we doen.

klik hier om naar Instagramaccount "rotary.noordnederland" te gaan …

 

 

 

SAVE-THE-DATE

 

Het komende jaar staan er een paar evenementen op de kalender waarvan ik jullie graag alvast de data wil melden.

Nadere informatie volgt, maar nu vast om te noteren:

 

 

·

pre-PETS voor inkomend voorzitters:
11 nov. Friesland, 12 nov. Groningen, 13 nov. NW-Overijssel/Flevoland en 14 nov. Drenthe.

·

nationale RLI-nieuwsdag voor belangstellenden: 16 november in Zeist

·

landelijk vocational serviceseminar voor belangstellenden: 1 februari 2020 in Apeldoorn

·

ALV en DISCON: 28 maart 2020

klik hier om naar de districtsagenda te gaan…

 

We spreken elkaar!

Rebecca Siebinga-Bookelmann
gouverneur 2019-2020

november 2019

 

 

VLIELANDKAMP – AANMELDEN VANAF 1 DECEMBER

 

Al sinds 1972 organiseert de Stichting Rotary Vlielandkamp jaarlijks het vakantiekamp voor kinderen die niet met vakantie kunnen, bijvoorbeeld als gevolg van financiële nood of gezinsomstandigheden.

Een Rotaryclub kan maximaal twee kinderen, die op 1 augustus 2020 de leeftijd van 8, 9 of 10 jaar hebben, aanmelden. Rotaryclubs betalen € 450,- per kind als bijdrage in de kosten.

Leden van de club brengen en halen zelf de kinderen naar/van de boot in Harlingen. Zo gaan bijna honderd kinderen, verdeeld over twee Vlielandkampperioden van ieder 8 dagen mee en hebben een onvergetelijke vakantie. Een geweldig jaarlijks initiatief dat in de afgelopen 48 (!) jaar duizenden kinderen naar Vlieland heeft gebracht.

Vanaf 1 december a.s. kunnen de kinderen weer worden aangemeld.

 

klik hier voor meer info…

 

 

 

TEENSTRA FOUNDATION

 

De Teenstra Foundation, vernoemd naar Sput Teenstra, de eerste Nederlandse president van Rotary International (1965-1966), helpt de Rotary- en Rotaractclubs bij het realiseren van hun goede doelen met een financiële bijdrage.

Programma’s voor Jeugd hebben bij de toekenning een streepje voor. De bijdrage van de Teenstra Foundation kan ook gebruikt worden als onderdeel van de eigen bijdrage bij een district- of global grant. Misschien een idee voor jullie project…..?

meer info op de website van de Teenstra Foundation …

 

 

foto's: "The Rotarian", 1965-1966.

 

 

 

INITIATIEF JEUGD EN SPELEN

 

Het initiatief dat oud-gouverneur Hans Jansen vorig jaar heeft ingezet krijgt vorm. Tijdens de zomerperiode heeft een groepje van 5 personen gesproken over de vorm en inhoud. Het wordt nu tijd voor actie en uitvoering. Het thema voor de komende jaren wordt "Jeugd & Spelen", en is erop gericht om jeugd tussen de 8 en 12 jaar in beweging te krijgen.

 

Concreet gaat het om twee zaken, nl. door Rotaryclubs activiteiten laten organiseren èn het oprichten van een digitaal kennisplatform.

 

meer info op onze website …

 

 

 

BERT VROON NIEUWE CORAL-VERTEGENWOORDIGER

 

Door het zeer onverwachte overlijden van Jan ten Sijthoff moest het districtsbestuur op zoek naar een nieuwe CORAL-vertegenwoordiger. We zijn heel blij dat oud-gouverneur (’11-’12) Bert Vroon voor ons District deze functie wil gaan vervullen.

De councils on resolutions and legislation (CORAL) zijn het wetgevend orgaan binnen Rotary International en vanuit elk Rotarydistrict wordt een vertegenwoordiger voorgedragen. Die vertegenwoordiger neemt o.a. deel aan de 3-jaarlijkse vergadering om voorstellen, amendementen, etc. te bespreken en daarover te stemmen.

 

meer info over CORAL op onze website …

 

 

 

WE ZOEKEN EEN GOUVERNEUR 2022-2023

 

 

Dit is de laatste oproep om je kandidaat te stellen als gouverneur van district 1590.

Stel, je bent minimaal 7 jaar lid van Rotary en voorzitter van je club geweest, je draagt Rotary een warm hart toe, je hebt tijd en energie, je wilt veel nieuwe mensen ontmoeten en je bezighouden met cluboverstijgende onderwerpen:
is dan de functie van gouverneur van ons district misschien iets voor jou…?

Voor het jaar 2022-2023 zijn we op zoek naar een geschikte kandidaat. Wil je meer informatie om te horen of het iets voor je is, neem dan graag contact met mij op. En als je meent dat dit dé nieuwe uitdaging voor je is, stuur dan vóór eind november een motivatiebrief en je cv naar dg@rotary-d1590.nl .

 

Nadrukkelijk wordt vrouwen gevraagd om te reageren,
want ook in leiderschapsposities wil Rotary een afspiegeling zijn van de samenleving.

 

 

 

 

TER HERINNERING: NIEUWE RUBRIEK OP DE WEBSITE

 

We hebben op de website een nieuwe rubriek gemaakt: “binnenkort - clubactiviteiten waar andere clubs welkom zijn”. Het staat onder aan de pagina en daar kan elke club zijn activiteit of evenement aankondigen. Maak er gebruik van, laat je zien, bezoek de evenementen en doe inspiratie op.

kijk welke evenementen er binnenkort op stapel staan …

 

 

 

SAVE THE DATE

 

Het komende jaar staan er een paar evenementen op de kalender waarvan ik jullie graag alvast de data wil melden.

Nadere informatie volgt, maar nu vast om te noteren:

 

 

·

pre-PETS voor inkomend voorzitters:
11 nov. Friesland, 12 nov. Groningen, 13 nov. NW-Overijssel/Flevoland en 14 nov. Drenthe.

·

nationale RLI-nieuwsdag voor belangstellenden: 16 november in Amersfoort.

·

landelijk seminar vocational service voor belangstellenden: 1 februari 2020 in Apeldoorn.

·

RLI-trainingsdagen voor het district: 8 februari, 29 februari en 21 maart 2020 in Groningen.

·

PETS: maandagavond 2 maart 2020.

·

ALV en DisCon: zaterdag 28 maart 2020, locatie “Nieuw Allardsoog” in Bakkeveen.

·

Rotary's open dagfestival & nieuwe ledendag: zaterdag 18 april 2020.

 

 

 

 

We spreken elkaar!

Rebecca Siebinga-Bookelmann
gouverneur 2019-2020

december 2019

 

 

SAMEN ROTARY VERNIEUWEN

 

In december staan mijn laatste clubbezoeken gepland. De afgelopen bezoeken aan de 49 Rotaryclubs en 4 Rotaractclubs waren overal heel gastvrij en bijzonder. Geen club is gelijk en toch zijn we allemaal Rotarians. De oproep die ik tijdens het bezoek doe is om in de club met elkaar in gesprek te gaan over wat voor club je bent en in de toekomst wil zijn. Ik probeer daarin te faciliteren met ideeën en inspiratie, met wat feiten en proefballonnetjes. Het belangrijkste is: clubs zijn autonoom en kunnen daarom zelf hun koers en richting bepalen.

 

Dat betekent óók dat niks doen geen optie is. Want zoals iedereen weet; Rotary is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. Door je lidmaatschap draag je met je clubleden een gezamenlijke verantwoordelijkheid, om ervoor te zorgen dat de basis van Rotary behouden blijft én dat er op onderdelen vernieuwd wordt. Met het oog op de toekomst!

 

 

 

MET WELKE VRAAG KUNNEN WE HELPEN?

 

Het district is er om de clubs te ondersteunen en te helpen, bij vragen, bij problemen of voor het opdoen van ideeën. Jullie kunnen daarvoor de mensen uit het district benaderen; de assistent-gouverneur uit je regio of als je een gerichte vraag hebt ook de mensen van de verschillende districtscommissies. Wist je dat je via de helpdesk op de website ook antwoorden kunt vinden op veelgestelde vragen?

Hierbij de link, doe er je voordeel mee …

 

 

 

VOOROORDELEN: "VAN OUDE MANNEN EN DIKKE SIGAREN"

 

Vooroordelen zijn soms hardnekkig en daarom handig te gebruiken in plaats van te omzeilen. Marjoleine Tel neemt afscheid als hoofdredacteur van het Nederlandse Rotarymagazine. Ze heeft een overzicht gemaakt hoe je kunt laten zien wie je écht bent door simpelweg te laten zien wat je doet.

Veel leesplezier en misschien zitten er toepasbare ideeën bij voor je eigen club …

 

de Rotarymagazines staan ook op de website …

 

 

 

SPONSOR TOEKOMSTIG WATERINGENIEUR AAN HET IHE-DELFT

 

1 op de 3 mensen op de wereld heeft geen toegang tot veilig drinkwater en/of een wc. Aan de grootste internationale ‘wateruniversiteit’ van de wereld IHE Delft, studeren elk jaar zo’n 160 buitenlandse studenten af. Zij zetten de opgedane waterkennis in hun thuisland in voor toegang tot veilig water en voor betere sanitatie. Zo’n 100 studenten zijn er sinds 2012 door Rotary gesponsord.

Wil je als club ook een toekomstig wateringenieur sponsoren, neem dan contact op met
Hans Betzema (districts-Rotary Foundationcommissie) of Maurice Tax (districtswaterkerngroep).

voor meer info, klik hier …

 

 

 

SAVE-THE-DATE

 

Het komende jaar staan er een paar evenementen op de kalender
waarvan ik jullie graag alvast de data wil melden, om te noteren:

 

 

 

·

landelijk seminar vocational service voor belangstellenden: 1 februari 2020 in Apeldoorn

·

RBC (regionaal bestuurscontact): 24 t/m 27 februari 2020,
voor resp. Friesland, Groningen, Drenthe, NW-Overijssel/Flevoland

·

RLI-dagen voor ons district: 8 februari, 29 februari en 21 maart 2020 in Groningen

·

PETS: maandagavond 2 maart 2020, locatie Karmelklooster in Drachten

·

ALV en DISCON: zaterdag 28 maart 2020, locatie “Nieuw Allardsoog” in Bakkeveen. Thema: "Innovatie & Duurzaamheid"

·

Rotaryinformatiefestival: zaterdag 18 april 2020. Voor leden èn niet-leden in ons district

·

Institute “Rotary without borders”: 9-11 oktober 2020 in Amsterdam

 

 

 

DE DONKERE DAGEN VOOR KERST

 

December, de laatste maand van het jaar,
de maand van de donkere dagen voor kerst,
maar ook van warmte en gezelligheid met elkaar.

 

 

Ik wens jullie allemaal een mooie decembermaand toe,
met familie en vrienden,
met gezelligheid en waardevolle momenten,
met fijne feestdagen
en natuurlijk een fantastisch begin van 2020!

 

We spreken elkaar in 2020…

Rebecca Siebinga-Bookelmann
gouverneur 2019-2020

 

januari 2020

 

 

DE BESTE WENSEN VOOR HET NIEUWE JAAR

 

De oliebollen zijn op,
de champagnekurken hebben geknald
en we zijn begonnen met het nieuwe jaar.

 

Een nieuw begin,
met goede voornemens en frisse energie.

 

Ik heb nog een paar mooie Rotaryvoornemens
voor 2020, ter inspiratie.

 

Ik wens jullie allemaal
een mooi en gezond 2020 toe,
met natuurlijk veel gezellige
Rotarybijeenkomsten.


 

 

LAAT DE VERNIEUWING ZIEN

 

In 2019 heb ik alle 62 Rotary- en 5 Rotaractclubs in ons district bezocht; (bijna) allemaal samen met een andere club of clubs. Het waren inspirerende bijeenkomsten, met onderlinge verbinding en waar soms ter plekke vernieuwende ideeën ontstonden om elkaar vaker te treffen en gezamenlijk actie te gaan ondernemen. Fantastisch, want dát was precies de reden waarom ik alle bezoeken geclusterd heb en in de eerste helft van het Rotaryjaar wilde afleggen. Op deze manier is er immers nog een tweede helft, waarin de vernieuwing en de verbinding vorm kan krijgen en uitgewerkt kan worden. Tijdens de bezoeken heb ik vaak gehoord dat jullie benieuwd zijn naar hoe andere clubs dingen aanpakken.

Ik wil jullie daarom vragen om nieuwe initiatieven en activiteiten vooral met elkaar te delen.

 

Dat kan op verschillende manieren,
onder andere op de website via de rubriek “binnenkort”.
Of door onze webredacteur Martin van Nieuwenhoven te benaderen.

Laat de vernieuwing zien!

 

klik hier voor de actuele inhoud van de rubriek "binnenkort"…

 

 

 

 

NIEUWE LEDEN, VAN HARTE WELKOM

 

In het afgelopen halfjaar hebben we in ons district dertig nieuwe Rotaryleden mogen verwelkomen. Allemaal mensen die zich verbonden voelen door de basisgedachte van Rotary; belangeloos iets voor een ander doen (service above self), samen met mensen uit verschillende disciplines (vocational) in een veilige en plezierige omgeving (fellowship). Iedereen van harte welkom.

En om vast te noteren, op zaterdag 18 april wordt er voor de nieuwe leden een bijeenkomst georganiseerd.

Nadere informatie hierover volgt nog uiteraard.

 

 

 

 

VACATURE PENNINGMEESTER

 

Onze districtspenningmeester Jan Groot Koerkamp gaat ons team verlaten, en daarom zijn we op zoek naar een opvolg(st)er voor hem, per 1 juli 2020. Lijkt het je leuk en interessant om op districtsniveau betrokken te zijn bij Rotary en heb je affiniteit met financiën, laat het ons weten.

Voor meer informatie over de functie en wat er van je wordt verwacht kun je Jan benaderen; dp@rotary-d1590.nl.

Natuurlijk zal hij zorgen voor een goede overdracht en ga je deel uitmaken van
een mooi districtsteam.

Denk erover na en benader ons.

 

 

 

 

SAVE THE DATE…

 

Het komende jaar staan er een paar evenementen op de kalender
waarvan ik jullie graag alvast de data wil melden, om te noteren:

 

 

·

landelijk seminar vocational service voor belangstellenden: 1 februari 2020 in Apeldoorn

·

RBC (regionaal bestuurscontact): 24 t/m 27 februari 2020,
voor resp. Friesland, Groningen, Drenthe, NW-Overijssel/Flevoland

·

RLI-dagen voor ons district: 8 februari, 29 februari en 21 maart 2020 in Groningen

·

PETS: maandagavond 2 maart 2020, locatie Karmelklooster in Drachten

·

ALV en DISCON: zaterdag 28 maart 2020, locatie “Nieuw Allardsoog” in Bakkeveen. Thema: "Innovatie & Duurzaamheid"

·

Rotaryinformatiefestival: zaterdag 18 april 2020. Voor leden èn niet-leden in ons district

·

Rotarystimuleringsprijs 2020, voor de vijfde keer: dinsdagavond 19 mei

·

Institute “Rotary without borders”: 9-11 oktober 2020 in Amsterdam

 

 

We spreken elkaar!

Rebecca Siebinga-Bookelmann
gouverneur 2019-2020

 

februari 2020

 

 

 

 

SAMEN ROTARY VERNIEUWEN

 

Het Rotaryjaar is over de helft en jullie zijn gevraagd om met elkaar na te denken hoe we samen Rotary kunnen vernieuwen. De “praatplaat” die jullie hebben ontvangen is bedoeld ter inspiratie. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen en ideeën. En mooie gelegenheden om dit met elkaar te delen zijn bijvoorbeeld tijdens de regionale bestuurscontactavonden (24 t/m 27 februari), en ook tijdens de discon op 28 maart.

Het zijn mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen. “Rotary connects the world”.

 

 

 

 

 

DISCON 28 MAART: INNOVATIE & DUURZAAMHEID

 

 

 

De lentelammetjes op de Bakkeveenster heide verwelkomen op zaterdag 28 maart de bezoekers aan onze ALV/Discon. Aan de rand van het natuurgebied, op Landgoed “Nieuw Allardsoog”, gaat het een dag lang over innovatie en duurzaamheid. RC Drachten is druk bezig met de voorbereidingen op deze unieke en historische plek van de voormalige volkshogeschool. Allardsoog ligt precies op het punt waar de drie noordelijke provincies elkaar raken. Bij de organisatie kan worden gerekend op de actieve inzet van een groep Rotaracters. Die zal vooral zorgen voor het dynamische gedeelte van de dag, nadat enkele sprekers van naam hun visie op het dagthema hebben gegeven. Aan partners en kinderen wordt ’s morgens een “voorprogramma” geboden in de tijd dat de Rotarians eerst hun jaarvergadering houden.

 

De discon is voor Rotarians, Rotaracters, partners, familie, oud-Rotarians en leden van Inner Wheel.

 

We zien elkaar hopelijk in Bakkeveen.

klik hier voor meer info en aanmelden…

 

 

 

 

NIEUW: START VAN HET ROTARYLEERINSTITUUT (RLI)

 

Nieuw dit jaar is dat we in ons district gaan beginnen met het Rotaryleerinstituut. De eerste bijeenkomst (van de drie) is op 8 februari. RLI is er voor geïnteresseerde leden, die meer willen weten over Rotary. We hebben voor deze eerste trainingen 22 aanmeldingen ontvangen en er is zelfs al een wachtlijst voor een volgende ronde.

Hierbij wil ik Gasterra en NDC Mediagroep hartelijk danken voor hun medewerking door het beschikbaar stellen van hun locaties. En ik wens iedereen - deelnemers, organisatoren en trainers – mooie, inspirerende bijeenkomsten toe. Veel succes en plezier allemaal!

meer info over het RLI …

 

 

 

 

END PLASTIC SOUP

 

Het milieu staat tegenwoordig hoog op de agenda. En ook voor de individuele Rotaryclubs zijn er verschillende mogelijkheden om daar aandacht aan te besteden. De gezamenlijke Amsterdamse clubs zijn enige tijd geleden de actie “End Plastic Soup” gestart en inmiddels krijgt dit in de rest van Nederland en ook wereldwijd navolging. Mochten jullie als club nog op zoek zijn naar een interessant project, dan kun je je aansluiten. Voor meer informatie kun je Johan v. Teeffelen benaderen van de waterkerngroep. Of kijk naar de flyer en brochure.

meer info …

 

 

 

 

ROTARYMAGAZINE: DIGITAAL, OP PAPIER OF BEIDE

 

Nog meer milieugerelateerde informatie: ons Rotarymagazine wordt gedrukt op FSC®-gecertificeerd papier, verzonden in recyclebare biobased suikerrietfolie en volledig klimaatneutraal geproduceerd. En je kunt kiezen of je het Rotarymagazine op papier, digitaal of beide wilt ontvangen?

 

maak je keuze...

 

 

 

 

ROTARIANS, PEOPLE OF ACTION

 

Via de rubriek “binnenkort” op de website kunnen jullie allemaal laten zien wat we doen: Leuk voor onszelf als Rotaryleden én leuk voor niet-leden die op de site van het district een kijkje nemen.

Er staan weer mooie activiteiten aangekondigd, mis het niet!

ga naar de rubriek "binnenkort" …

 

 

 

 

VACATURE PENNINGMEESTER

 

Onze districtspenningmeester Jan Groot Koerkamp gaat ons team verlaten, en daarom zijn we op zoek naar een opvolg(st)er voor hem, per 1 juli 2020. Lijkt het je leuk en interessant om op districtsniveau betrokken te zijn bij Rotary en heb je affiniteit met financiën, laat het ons weten.

Voor meer informatie over de functie en wat er van je wordt verwacht kun je Jan benaderen; dp@rotary-d1590.nl.

Natuurlijk zal hij zorgen voor een goede overdracht en ga je deel uitmaken van
een mooi districtsteam.

Denk erover na en benader ons.

 

 

 

 

SAVE THE DATE…

 

Het komende jaar staan er een paar evenementen op de kalender
waarvan ik jullie graag alvast de data wil melden, om te noteren:

 

 

·

RBC (regionaal bestuurscontact): 24 t/m 27 februari 2020,
voor resp. Friesland, Groningen, Drenthe, NW-Overijssel/Flevoland

·

Rotary Foundation regio “huiskamerbijeenkomsten” op 13 februari (vd Valk Assen) en 20 februari (Hajé Joure).
Voorlichting over de Foundation en aanvragen grants. Meer informatie bij Kor Doornbos.

·

RLI-dagen voor ons district: 8 februari, 29 februari en 21 maart 2020 in Groningen

·

PETS (voor inkomend voorzitters): maandagavond 2 maart 2020, locatie Karmelklooster in Drachten

·

ALV en DISCON: zaterdag 28 maart 2020, locatie “Nieuw Allardsoog” in Bakkeveen. Thema: "Innovatie & Duurzaamheid"

·

Rotaryinformatiefestival: zaterdag 18 april 2020. Voor leden èn niet-leden in ons district

·

Rotarystimuleringsprijs 2020, voor de vijfde keer: dinsdagavond 19 mei

·

Institute “Rotary without borders”: 9-11 oktober 2020 in Amsterdam

 

 

 

 

We spreken elkaar!

Rebecca Siebinga-Bookelmann
gouverneur 2019-2020

 

maart 2020

 

 

 

 

HET BORRELT EN BRUIST…

 

De eerste donkere (en vooral natte) maanden van 2020 hebben we inmiddels achter ons gelaten en we gaan vol energie vooruit. En dat is te zien aan alle mooie activiteiten en evenementen die er de komende tijd georganiseerd worden door de clubs. Kijk op de website, laat je verrassen en meld je aan om te kijken, te luisteren of mee te doen.

 

Naast alle activiteiten in de clubs heeft ook het district de komende maanden nog een paar leuke evenementen op de rol staan; om elkaar te ontmoeten, om kennis en ervaring op te doen, om te delen en om geïnspireerd te raken. De bijeenkomsten worden door het district georganiseerd en zijn vrij toegankelijk. Ervaar hoe leuk het is om mede-Rotarians te ontmoeten. "Rotary connects the world". District 1590 is er voor de leden; daarom organiseren we deze evenementen en we hopen dat jullie er veel plezier aan beleven.

bekijk de rubriek "binnenkort"…

 

 

 

 

DISCON 28 MAART: INNOVATIE & DUURZAAMHEID

 

De lentelammetjes op de Bakkeveenster heide verwelkomen op zaterdag 28 maart de bezoekers aan onze ALV/discon. Jullie hebben hiervoor allemaal via de mail een uitnodiging ontvangen. Aan de rand van het natuurgebied, op Landgoed “Nieuw Allardsoog”, gaat het een dag lang over innovatie en duurzaamheid. Allardsoog ligt precies op het punt waar de drie noordelijke provincies elkaar raken. Aan partners en (klein)kinderen wordt ’s morgens een “voorprogramma” geboden in de tijd dat de Rotarians eerst hun jaarvergadering houden. De discon is voor Rotarians, Rotaracters, partners, familie, oud-Rotarians en leden van Inner Wheel. We zien elkaar hopelijk in Bakkeveen. Jullie kunnen je via de website aanmelden; www.discon-d1590.nl

meer info en aanmelden …

 

 

 

 

ROTARYINFORMATIEFESTIVAL

 

Op zaterdagmiddag 18 april wordt het eerste Rotaryinformatiefestival in ons district georganiseerd; in "Abdij De Westerburcht" in Westerbork (van 13.00 – 17.00 uur).

Proef hoe bont Rotary is! Kom in een ontspannen sfeer in contact met Rotarians die ervaring hebben met de veelzijdigheid van onze wereldomvattende Rotaryorganisatie. Doe ideeën op voor jezelf, voor jouw club. Snuif inspiratie op, ga in discussie, deel je eigen ervaring, laat zelf proefballonnetjes op. Informatie en presentatie in diverse standjes, aan een simpel tafeltje, met daar tussendoor een korte inleiding.

Een drankje, een hapje, en fellowship! Voor prille Rotarians, voor nieuwsgierige Rotarians die al even meegaan, maar ook voor gezinsleden, vrienden, relaties. Dus ken je mensen die eigenlijk niet goed weten wat Rotary doet en dat wel zouden willen horen, nodig ze uit en neem ze mee.

voor meer info en aanmelden, klik hier …

 

 

 

 

ROTARYSTIMULERINGSPRIJS

 

Voor de vijfde keer op rij wordt in ons district de Rotarystimuleringsprijs uitgereikt aan een project dat zich inzet voor jeugd.

Clubs kunnen hun projecten indienen vanaf 15 maarten de termijn sluit op 1 mei.

De uitreiking vindt plaats op dinsdagavond 19 mei (19.30 uur) bij Van der Valk in Assen

Ik hoop dat er veel projecten worden aangemeld die willen meedingen naar de eerste, maar ook een tweede en derde prijs. Nadere informatie gaat binnenkort naar de clubbesturen en komt daarna uiteraard ook op de website van D1590.

 

 

 

 

WE WILLEN TWEE DAMES VOORSTELLEN….

 


Gerda Breeuwsma
RC Bolsward
2022-2023

In de laatste nieuwsflitsen van 2019 heb ik een oproep gedaan wie gouverneur zou willen worden in ’22-‘23. We zijn als bestuur heel erg blij dat we niet alleen voor ’22-‘23, maar óók voor ’23-’24 een geschikte kandidaat hebben gevonden. We willen jullie twee dames voorstellen als beoogd gouverneur, namelijk:

Gerda Breeuwsma (RC Bolsward) voor het jaar ’22-’23,
en Marijke Inklaar (RC Pekela) voor ’23-’24.

Tijdens de ALV op 28 maart vragen we de leden om in te stemmen met hun voordracht. Gerda en Marijke op voorhand alvast van harte gefeliciteerd!


Marijke Inklaar
RC Pekela
2023-2024

 

 

 

 

VERZEKERINGEN

 

Met alle activiteiten die er gaan plaatsvinden bij de clubs, is het goed om jullie te wijzen op de collectieve verzekering (bedrijfs- en bestuurdersaansprakelijkheid) die er is afgesloten voor alle Rotaryclubs, aan Rotary gelieerde stichtingen en een 10-tal specifiek genoemde Rotarystichtingen.

De huidige verzekering loopt tot 30 juni, maar is nu weer voor twee jaar verlengd. Er kan dus ook in ’20-’21 en ’21-’22 gebruik van gemaakt worden.

De clubs en stichtingen zijn hierdoor gedekt en verzekerd tegen de gebruikelijke risico’s waarvoor zij zich zullen willen verzekeren. Deze collectieve verzekering geeft een goede dekking zodat clubs zich niet in alle details hoeven te verdiepen. Wat wel noodzakelijk is, is dat het bestuur van de club ingeschreven staat bij de KvK.

voor nadere informatie en bij vragen klik hier …

 

 

 

 

SAVE THE DATE…

 

Het komende jaar staan er een paar evenementen op de kalender
waarvan ik jullie graag alvast de data wil melden, om te noteren:

 

 

·

RLI-dagen voor ons district: laatste afsluitende bijeenkomst 21 maart in Groningen

·

PETS (voor inkomend voorzitters): maandagavond 2 maart 2020, locatie Karmelklooster in Drachten

·

ALV en DISCON: zaterdag 28 maart 2020, locatie “Nieuw Allardsoog” in Bakkeveen. Thema: "Innovatie & Duurzaamheid"

·

Rotaryinformatiefestival: zaterdag 18 april 2020. Voor leden èn niet-leden in ons district

·

Rotarystimuleringsprijs 2020, voor de vijfde keer: dinsdagavond 19 mei. Locatie v.d. Valk Assen.

·

Institute “Rotary without borders”: 9-11 oktober 2020 in Amsterdam

 

 

 

 

We spreken elkaar!

Rebecca Siebinga-Bookelmann
gouverneur 2019-2020

april 2020

 

 

 

 

COVID-19 BEPAALT ONS DAGELIJKS LEVEN

 

Daar waar ik de vorige nieuwsflits nog opende met “het borrelt en het bruist” kan ik nu weinig anders doen dan constateren dat daar weinig van over is.

Covid-19 en alle maatregelen die daarom getroffen zijn, bepalen ons dagelijks leven. Alle activiteiten, zowel in het district als in de clubs zijn (voorlopig) afgelast.

De discon is verschoven naar zaterdag 26 september, “ijs en weder dienende”. Niemand kan in een glazen bol kijken en voorspellingen doen hoe de situatie in september zal zijn.

Ik hoop van harte dat we tegen die tijd met elkaar bij elkaar kunnen komen, zodat fellowship en verbondenheid voelbaar zijn en we samen deze pijlers van Rotary nóg meer kunnen waarderen. Alle mensen die zich al hadden opgegeven zullen hierover bericht krijgen.

Ook de uitreiking van de Rotarystimuleringsprijs is uitgesteld naar volgend jaar.

 

En tóch zijn er ook positieve zaken te benoemen; de innovatie die deze tijd teweegbrengt in de clubs is bijzonder. Clubs houden hun bijeenkomsten virtueel; even wennen voor iedereen, maar we doen het! Er zijn concrete acties om anderen te steunen en op die manier te laten zien en te voelen dat Rotary verbindt.

 

 

 

 

AANPASSING RUBRIEK “BINNENKORT”

 

De rubriek “binnenkort” was bedoeld om alle komende activiteiten bij clubs aan te kondigen. Op dit moment zijn die activiteiten allemaal uitgesteld/afgelast vanwege coronamaatregelen. Maar … er ontstaan wél weer andere initiatieven in de clubs, ondanks of dankzij dit virus.

Daarom is de rubriek tijdelijk omgedoopt tot: Rotary in tijden van corona.

 

Dus stuur je initiatieven gewoon naar de webredactie
zodat ook andere clubs in jullie ervaringen kunnen delen:
want ook op die manier verbindt Rotary!

 

 

 

 

ALGEMENE LEDENVERGADERING

 

Onze jaarlijkse algemene ledenvergadering (ALV) zal dit jaar online worden gehouden; m.b.v. “ballot by mail” (stemming via mail). Alle leden (62 clubs) zullen hierover apart een bericht ontvangen, waarin wordt aangegeven over welke zaken een stem kan worden uitgebracht. Het gaat in grote lijn om de benoemingen van functionarissen en de financiële zaken (rekening en begroting). Ik hoop oprecht dat alle clubs hun stem zullen laten horen, juist nu!

 

 

 

 

ROTARYMAGAZINE

 

Deze maand verschijnt wel “normaal” de aprileditie van Rotary Magazine. Op het laatste moment moest de inhoud flink worden aangepast wegens de vele afgelastingen. Die treffen met name ook evenementen die op stapel stonden rond de 75-jarige viering van de bevrijding. In ons district waren er in dat verband mooie initiatieven, zoals de fietstocht van Auschwitz naar Westerbork. In het Magazine wordt daar wel aandacht aan besteed, omdat iedereen vurig hoopt op een herkansing. In het aprilnummer ook mededelingen van de zeven Nederlandse gouverneurs over de uitzonderlijke situatie waarin de clubs terecht zijn gekomen. Maar ook enkele mooie voorbeelden van hoe Rotarians daarmee weten om te gaan. Zie daarvoor ook onze eigen districtssite https://www.rotary.nl/d1590

de Discon van 2016 speelde zich ook rond Westerbork af  

 

 

Het zijn bizarre tijden; wees voorzichtig en blijf gezond.

Rebecca Siebinga-Bookelmann
gouverneur 2019-2020

mei 2020

 

 

 

 

ALLES IS ANDERS DAN ANDERS

 

Covid-19 is nog lang niet uit ons leven verdwenen.

Maar als ik om me heen kijk dan zie ik dat er ondanks alles veel mooie dingen gebeuren in het district. Veel clubs hebben manieren gevonden om verbonden te blijven met elkaar; via onlinebijeenkomsten (waar ook nieuwe leden worden geïnstalleerd), appgroepen, of speciale nieuwsbrieven.

En er zijn veel acties ontstaan om mensen te steunen, variërend van het uitdelen van bloemen tot het organiseren van muzikale straatvoorstellingen en kleurwedstrijden.

 

Ook zijn er clubs die hun maaltijdbudget dat nu niet besteed wordt schenken aan goede doelen. Prachtige initiatieven allemaal. Als je als club nog een activiteit wilt delen, stuur je reactie dan naar redacteur@rotary-d1590.nl en blijf ook verbonden door onze website. Want de laatste nieuwtjes zijn daar te vinden.

 

 

 

 

ROTARY, HET NIEUWE JAAR EN COVID-19

 

Ik heb van een aantal clubs de vraag gekregen hoe ze moeten omgaan met de bestuurswisseling op 1 juli, wanneer het nieuwe Rotaryjaar weer begint.

Er zijn besturen die aangegeven hebben dat ze nog even door willen, totdat er een geschikt moment is om een overdracht te hebben.

Zoals ik bij het clubbezoek heb verteld, zijn de clubs autonoom in het bepalen van hun koers (natuurlijk wel binnen RI-kaders), en dat geldt in dit geval ook.

Als een huidig bestuur nog even wil doorgaan, dan kan dat; uiteraard in goed overleg met het inkomende bestuur én de club.

Wat ik nadrukkelijk wil meegeven, is te zorgen dat de oorspronkelijke bestuurssamenstelling voor ’20-’21 wél tijdig in LeAd wordt vermeld (vooral functies voorzitter, secretaris en penningmeester), vanwege de correspondentie vanuit het district, de RAN en RI. Ook als het huidige bestuur nog een volledig jaar wil doorgaan, dan kan dat, zolang de goede bestuursgegevens per 1 juli maar op tijd in LeAd staan. Het voorkomt een hoop administratieve rompslomp.

Hoe? Bekijk de korte instructievideo …

 

 

 

 

CLUBBEZOEKEN DOOR GOUVERNEUR ’20-’21 CLEMENS GROPPE

 

Niet alleen de afsluiting van dit Rotaryjaar is anders dan anders, maar dat geldt ook voor de start van het nieuwe jaar ’20-’21. Daar waar een gouverneur zijn of haar jaar begint met het bezoeken van de clubs, zal dat voor Clemens anders zijn.

Zijn plan is om te starten met digitale bijeenkomsten met de clubbesturen om hopelijk later in het jaar de bezoeken te kunnen afleggen. Hij zal binnenkort hierover met alle inkomend-voorzitters contact opnemen.

Clemens, nu alvast heel veel succes gewenst het komende jaar met deze aanpak.

 

 

 

 

$ 10.000,- VOOR ROTARY'S DISASTER RESPONSE FUND

 

 

De Rotary Foundation heeft een oproep gedaan om een storting te doen in het Rotary Disaster Response Fund. Dit fonds biedt financiële ondersteuning bij projecten die gerelateerd zijn aan Covid-19. Ons district heeft $ 10.000,- bijgedragen. Ook kunnen clubs nu al een districtsgrant aanvragen voor een Covid-19-gerelateerd project. Wil je hier meer over weten, vraag het aan Kor Doornbos, voorzitter van de DRFC (districts-Rotary Foundationcommissie) of Joop Burbach (DRFC-coördinator districtsgrants). En mocht je club door de huidige omstandigheden nog wat geld in kas hebben, dan is een storting in dit fonds of aan de Rotary Foundation misschien het overwegen waard.

klik hier voor meer info en doneren …

 

 

 

 

EVEN VOORSTELLEN: ANGéLIQUE KLOOSTERMAN

 

In de vorige nieuwsflitsen heb ik gevraagd of er iemand belangstelling had voor de functie van districtspenningmeester.

We zijn als bestuur heel blij dat we Angélique Kloosterman (RC Harlingen) kunnen voordragen tijdens de (digitale) ALV voor deze functie.

En alvast vooruitlopend op het besluit, Angélique welkom in het districtsteam!

 

 

 

 

EN VERDER….

 

Uit: weekbericht RC Hoogeveen

·

De Discon ’19-’20 is definitief afgelast
 

·

De algemene ledenvergadering wordt d.m.v. “stemming-per-mail” gehouden.
In mei ontvangt elk clubbestuur de stukken.
 

·

Als Rotarylid ontvang je 20% korting op een Zoom-abonnement:
https://zoom.us/account/billing/buy?plan=pro&subPlan=allSubPlan&type=basic2pro&cartid=aho9ipZnQ
 

·

De afgelaste internationale conventie (6-10 juni in Honolulu) wordt virtueel georganiseerd. Meer informatie op https://www.riconvention.org/
Een mooie gelegenheid om deel te nemen.

 

 

Wees voorzichtig, blijf gezond.

Rebecca Siebinga-Bookelmann
gouverneur 2019-2020

juni 2020

 

 

 

 

COVID-19-RICHTLIJNEN

 

De COVID-19-richtlijnen houden ons allemaal bezig. Waar het de afgelopen periode vooral ging om wat niet mocht in groepsverband, zijn er vanaf 1 juni weer wat meer mogelijkheden om elkaar te kunnen ontmoeten. En daarmee komen gelijk lastige afwegingen naar voren wat te gaan doen met de clubbijeenkomsten en -activiteiten; weer fysiek bij elkaar komen, misschien tóch nog even wachten met geplande activiteiten, wel of geen zomerstop inlassen….

Het district volgt de landelijke COVID-19-richtlijnen. Als daarin een versoepeling optreedt dan is het aan het clubbestuur, de club en de uitbater om gezamenlijk te bepalen wat mogelijk en wenselijk is. De lokale omstandigheden en mogelijkheden zijn immers heel verschillend. Als een club weer bij elkaar wil komen, dan moet de horecagelegenheid bijv. kunnen garanderen dat de geldende corona-maatregelen in acht worden genomen, zoals aantal mensen, 1,5 meter afstand e.d.. Als je benieuwd bent hoe de clubs in jouw regio met dit alles omgaan, informeer dan bij elkaar. Of vraag de assistent-gouverneur (AG), want die heeft de contacten met de clubs.

En dan blijft er natuurlijk ook nog de individuele afweging en verantwoordelijkheid van een ieder om wel of niet deel te nemen.
Het zijn lastige kwesties in lastige tijden en ik wens jullie veel wijsheid en sterkte toe bij de te nemen besluiten.

 

 

 

 

DE STAND IN ROTARYLAND

 

Vorige maand is er door de assistent-gouverneurs aan de clubs gevraagd op welke manier ze de contacten met de leden onderhielden. Hoewel de uitkomsten van een paar weken geleden zijn en de situatie nu alweer anders is, wil ik ze graag met jullie delen.

Ongeveer 55% van de clubs hield toen onlinebijeenkomsten, al dan niet met een spreker en agenda. Daarnaast waren er nog vele andere manieren om de “fellowship” vast te houden; aparte appgroepen, coronanieuwsbrieven, speciale weekberichten en telefoonbomen om elkaar te spreken en te vragen of er hulp nodig was.

Mooie initiatieven waaruit blijkt dat Rotarians in staat zijn om zich aan te passen en onderling contact te blijven houden.

 

 

 

 

ROTARY INTERNATIONAL CONVENTIE 20-26 JUNI ONLINE

 

De jaarlijkse RI-conventie, waar elke Rotarian aan kan deelnemen zou dit jaar in Honolulu zijn geweest. Maar door COVID-19 is besloten dit niet fysiek maar online te gaan organiseren. Dat biedt zeker weer nieuwe kansen, want hierdoor is de drempel enorm verlaagd; er zijn bijvoorbeeld geen inschrijvingskosten en geen reis- en verblijfkosten.

Een mooie kans om deel te nemen:

 

Rotary connects the world – sluit je aan, denk mee, doe mee!

 

voor meer informatie klik hier …

 

 

 

 

END POLIO NOW

 

De Rotaryinspanningen om polio als ziekte uit te roeien blijven onverminderd doorgaan en ook Bill Gates blijft End Polio Now financieel ondersteunen de komende jaren. De afgelopen maand kwam de fleur van duizenden tulpen ons mooi van pas. In het komende nummer van Rotarymagazine zul je zien dat we een waar tulpenvirus over ons land hebben laten gaan. In het volgende Rotaryjaar ’20-’21 gaat de ons welbekende poliotulpenactie weer van start.

 

 

In augustus krijgen de besturen hierover een brief en ook nu kunnen er XXL-verpakkingen (2500 bollen) worden besteld. Dus ga vast op zoek naar een mooie rotonde of grasveld, zoek een koper voor de bollen en biedt als club aan om ze te planten. En dan natuurlijk niet vergeten de hesjes aan te doen, waarvoor RC Hardenberg hierbij het voorbeeld geeft!

klik hier voor meer info: …

 

 

 

 

EN VERDER….

 

Als Rotarylid ontvang je 20% korting op een Zoom-abonnement.
De te gebruiken kortingscode is "ZOOMROTARY".

(klik op het logo voor meer info) …

 

 

Dit was mijn NieuwsFlits nummer 12 en de laatste in de rij. Met veel plezier geschreven en met dank aan onze webredacteur Martin en webmaster Koos, die er elke keer weer een mooi geheel van hebben gemaakt. Het was mij oprecht een genoegen en ik hoop dat de nieuwtjes, informatie en tips jullie hebben kunnen inspireren, enthousiasmeren en hopelijk ervoor hebben gezorgd dat we samen Rotary op onderdelen hebben kunnen vernieuwen.

Ik zie als lezer uit naar de volgende reeks in ’20-’21.

 

 

We spreken elkaar!

 

Samen Rotary Vernieuwen

Rebecca Siebinga-Bookelmann

gouverneur 2019-2020 

 

 

© 2020 ROTARY IN NEDERLAND