© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Clemens Groppe

2020-2021

 
nieuwsbrieven

Clemens Groppe
2020-2021

 

 

juli 2020

Rotary in bijzondere tijden

 

Beste Rotarians,

Een nieuw Rotaryjaar is begonnen. Sinds 1 juli heeft ons district een aantal nieuwe clubvoorzitters, districtsfunctionarissen, nieuwe assistent-gouverneurs, nieuwe commissievoorzitters, een nieuwe penningmeester, een nieuwe gouverneur voor 2022-2023 en – ook ik heb het stokje als nieuwe gouverneur voor 2020-2021 van Rebecca overgenomen.

 

 

 

Als ik het goed begrijp is het voor ons district de eerste keer dat een Rotarian met buitenlandse roots gouverneur wordt, maar dat komt in zo’n internationale gemeenschap als Rotary wel vaker voor. Als Europeaan met de Nederlandse én de Duitse nationaliteit probeer ik te zien wat mensen verbindt en niet wat hen scheidt – ook bij Rotary International. Ik ben de geschiedenis van de laatste eeuw niet vergeten, maar ik leef sinds tientallen jaren (in) een Europa zonder grenzen.

bekijk hier het nieuwe districtsteam …

 

we zoeken een districtssecretaris

 

Het dagelijks bestuur van ons district is helaas nog niet compleet: Wij zijn nog op zoek naar een nieuwe districtssecretaris.

De voorkeur gaat uit naar iemand uit regio III (Drenthe), of regio IV (Noordwest-Overijssel/Noord-Flevoland), i.v.m. de samenstelling van het districtsbestuur.

klik hier als je belangstelling hebt …

 

nieuw jaarthema

 

De nieuwe president van Rotary International, Holger Knaack, koos als zijn nieuwe jaarthema: “Rotary Opens Opportunities”.

Deze opportunities mag je naar believen als kansen, mogelijkheden of gelegenheden vertalen – zie maar wat je kunt gebruiken!

Bijzonder belangrijk vind ik de open deuren die je in het logo kunt zien.

lees verder …

 

Rotary in tijden van corona

 

De afgelopen maand hebben de AG’s (assistent-gouverneurs) in hun regio de clubs opgebeld en gevraagd hoe zij in deze bijzondere tijd hun acties hebben voortgezet en hoe zij contact hielden binnen hun clubs, en ik moet alle clubs een groot compliment geven! Ze hebben tal van acties in hun omgeving doorgevoerd en nieuwe wegen voor het contact binnen de club verzonnen.

meer: …

 

nieuwe leden

 

Eén club heeft tijdens de bestuurswisseling maar liefst vijf nieuwe leden geïnstalleerd!.

lees verder over dit trotse vijftal van Coevorden …

Om de clubs te ondersteunen bij het vinden van nieuwe leden, wordt de “nieuweledenregeling” ook in 2020-2021 voortgezet:

 

Elk nieuw lid jonger dan 45 jaar krijgt het eerste jaar een reductie op de contributie van € 200,-.

 

meer info …

 

tenslotte…

 

 

Tot slot nogmaals het thema corona: ik wacht met de clubbezoeken van de gouverneur eerst even af. Ik kan (ook als oud-huisarts) het risico op besmetting van clubleden en mijzelf niet exact inschatten. Misschien lukt het later wel, of we zien elkaar alleen tijdens een onlinebijeenkomst. Daarom heb ik alle clubbesturen gevraagd om met mij contact op te nemen daarmee we even door middel van een onlinegesprek elkaar op de hoogte kunnen brengen. Gedeeltelijk is dit al gebeurd.

 

Blijf allen gezond, en een fijne zomer toegewenst!

Clemens Groppe, gouverneur 2020-2021

 

augustus 2020

 

Augustus - ledenmaand

 

Beste Rotarians,

 

Sinds vele jaren wordt in Rotary in de maand augustus aan ledenwerving en ledenbehoud bijzondere aandacht besteed. In de laatste tien jaren is het aantal Rotaryleden in ons district met bijna 16% gedaald! Ik hoor vaak clubbesturen zeggen: "Kwaliteit voor kwantiteit!" Dat is natuurlijk een goede instelling bij de ledenwerving. Maar ik ga er niet van uit dat de kwaliteit van potentiële Rotarians in de laatste tien jaren met gemiddeld 16% is gedaald.

Ik had vorige week overleg met oud-gouverneur Jaap Bos, voorzitter van onze districtsledencommissie. Wij willen met de clubbesturen contact opnemen om de ondersteuning van het district aan te bieden.

infographics ledenbestand per 1 juli 2020…

korting op de contributie voor jonge nieuwe leden…

 

nieuw focusgebied

 

 

 

Met begin van het nieuwe clubjaar heeft Rotary een zevende focusgebied: "supporting the environment" – in het Nederlands: ondersteunen van het milieu. In het augustusnummer van Rotary Magazine wordt hieraan veel aandacht besteed. Er is al een eerste grote actie voor dit focusgebied: de club Winschoten biedt een puzzel aan:

meer over deze actie …

 

Rotary jonger en vrouwelijker

 

 

De president van Rotary International, Holger Knaack, zei tijdens zijn speech tijdens de assembly in San Diego: “Rotary moet jonger en vrouwelijker worden.” Jonger – daar zijn wij met z’n allen verantwoordelijk voor; vrouwelijker - daar laat Rotary International een voorbeeld zien: de eerste vrouwelijke president RI is op komst. Voor het jaar 2022-2023 is de Canadese Jennifer Jones genomineerd.

Ook ons district streeft er naar om vrouwen in leidende functies te installeren: in 2022-2023 is weer een vrouw gouverneur: Gerda Breeuwsma van RC Bolsward.

lees verder over de nominatie van Jennifer Jones …

 

districtsgrants aanvragen tot 30 september

 

Districtsgrants moeten tot 30 september worden aangevraagd.
Informatie bij de districts-Rotary Foundationcommissie onder leiding van Kor Doornbos.

bekijk de volledige procedure …

 

clubbezoeken

 

In de vorige nieuwsflits was het nog niet duidelijk hoe het met de clubbezoeken wordt.

Er is nu meer duidelijkheid: Ik ga elke club apart bezoeken en heb een nieuw schema clubbezoeken samengesteld. Bovendien kan ik nu ook elk clubbezoek hybride aanbieden, dus persoonlijk én online.

Als een clublid thuis wil of moet blijven kan hij het gouverneursbezoek ook via zoom volgen. Ook als de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt worden kan de hele bijeenkomst online gebeuren. Zo staan alle mogelijkheden open.

bekijk het schema …

 

Blijf gezond,

Clemens Groppe, gouverneur 2020-2021

 

 

september 2020

 

September: maand van basisonderwijs en analfabetisme

 

Beste Rotarians,

In de maand september besteedt Rotary International bijzondere aandacht aan basisonderwijs en analfabetisme/laaggeletterdheid wereldwijd.

Een mooi voorbeeld van hoe voor deze doelen actie kan worden gevoerd, hebben we in mei vorig jaar bij de uitreiking van de Rotarystimuleringsprijs kunnen zien: de jonge lerares Vera Linn Harthoorn, voorzitter van de stichting Kabira uit Dokkum, mocht de eerste prijs van 6.000 euro voor haar project in ontvangst nemen.

Inmiddels konden door het geld twee nieuwe klasruimtes voor de basisschool Kabira in Oeganda worden gebouwd.

 

De planning voor de Rotarystimuleringsprijs 2021 is alweer begonnen…

 

 

 

meer over deze actie…

 

end polio now

 

Op 25 augustus j.l. is het hele continent Afrika door de WHO poliovrij verklaard, nadat sinds 2016 in Nigeria geen poliobesmettingen meer zijn vastgesteld. Nu zijn er nog twee landen in de wereld met endemische kinderverlamming: Afghanistan en Pakistan. Rotary International heeft in 1985 de kinderen van de wereld beloofd het poliovirus uit te roeien, dus we gaan door.

In deze maand is onze poliotulpenbollenactie weer begonnen.

Adri Uildriks van de club Drachten, onze vertegenwoordiger in de landelijke poliocommissie heeft de clubs hierover reeds geschreven. De doosjes en XXL-dozen zijn in prijs onveranderd!

meer info en bestellen …

 

Institute Amsterdam – Rotary without borders

 

Ik wil ook nog graag het pan-Europese "Rotary Institute" aanbevelen: “Rotary without Borders”, deelname kosteloos.

Deelnemen kan aan een general session én je kunt kiezen uit acht breakout sessions.

 

meer info en inschrijven …

 

RLI - Rotaryleerinstituut

 

Het Rotaryleerinstituut heeft op zaterdag 12 september de derde en laatste sessie van de eerste cursus in overeenstemming met de coronamaatregelen gehouden.

Ik kon op zaterdag 12 september aan 16 cursisten het certificaat uitreiken. Dank aan districtscoördinator, oud-gouverneur Jaap Bos, en de trainers, waaronder mede-coördinator Cees Smit Sibinga.

meer info over de volgende cursussen …

 

waarschuwing

 

Nog even een waarschuwing: Ook in ons district probeert een man uit Nigeria, die zich voordoet als Rotarian, contact met clubs te leggen.

Er is via de aangegeven club evenwel vastgesteld, dat de man geen Rotarian is!

 

blijf allen gezond,

 

Clemens Groppe, gouverneur 2020-2021

 

 

oktober 2020

  

advies: online vergaderen

 

Beste Rotarians,

In de maand oktober besteedt Rotary International bijzondere aandacht aan economische en sociale ontwikkeling wereldwijd.

Maar zoals jullie weten is dit jaar in verband met corona alles anders. Daarom wil ik jullie op een advies van Rotary International attent maken:

"Vergader online of stel de vergaderingen uit!"

Dezelfde lijn wordt door Rotary in Nederland gevolgd. Daarom en ook uit eigen overwegingen heb ik vanaf 30 september geen clubs meer fysiek bezocht. Enerzijds mis ik het directe contact natuurlijk zeer, anderzijds wil ik koste wat kost voorkomen dat ik met bijna dagelijkse bezoeken aan verschillende clubs een soort superverspreider zou worden…

De meeste clubs ontmoeten elkaar inmiddels online, dat kan goed door middel van TEAMS, ZOOM en andere online-diensten. Voor Zoom bestaat trouwens voor Rotary een prijsreductie van 20% op een jaarabonnement door het codewoord: "zoomrotary".

Al met al mijn complimenten aan de clubbesturen hoe zij op de moeilijke situatie reageren en proberen het contact tussen de clubleden te behouden.

zie hier het coronabeleid van Rotary International…

en van Rotary NL …

 

Rotaryleerinstituut (RLI)

 

In verband met de coronapandemie heeft districtscoördinator
Jaap Bos medegedeeld dat de tweede dag van de tweede reeks
RLI-workshops (gepland voor 17 oktober)
voorlopig uitgesteld is...

 

Nieuwe districtssecretaris

 

Op 15 oktober maakte het dagelijks bestuur (DB) van ons district kennis met Claudia Hopman, lid van de club Raalte. Zij had zich kandidaat gesteld voor de functie van districtssecretaris.

Na een vriendelijk en intens gesprek stond vast dat het DB graag met Claudia wil samenwerken. Omdat ons district een vereniging is moet deze benoeming volgens het huishoudelijk reglement nog formeel door de leden (= de clubs!) worden bevestigd.

De clubsecretarissen ontvangen eerstdaags een stemformulier.

Graag gauw invullen en terugmailen!

 

 

Jeugduitwisseling

 

Nadat in het voorjaar alle uitwisselingsstudenten naar hun vaderland werden teruggestuurd, heeft in het lopend Rotaryjaar nog geen jeugduitwisseling plaatsgevonden.

In januari wil één student voor een half jaar naar Italië vertrekken, en voor augustus staat het vertrek van misschien 53 uitwisselingskinderen naar een Europees land gepland.

Een uitwisseling naar overzee vindt vermoedelijk niet plaats.

 

tenslotte…

 

puzzel mee voor een schone zee met Rotary Winschoten …

 

koop een kaartje voor de 28ste (online) Belcampolezing …

 

Vanuit mijn thuiskantoor,

met vriendelijke groeten,

blijf allen gezond,

 

Clemens Groppe
gouverneur 2020-2021

 

 

november 2020

 

maand van de Rotary Foundation

 

Beste Rotarians,

In de maand november besteedt Rotary International bijzondere aandacht aan de Rotary Foundation. “Onze” stichting is enorm succesvol: al twaalf jaar op rij scoort de Rotary Foundation in de Charity Navigator, een groot internationaal platform voor de beoordeling van grote charitatieve stichtingen, met vier sterren op het hoogst mogelijke niveau!

Rotary International vraagt alle leden om per jaar 100 $ te doneren, dat is per maand rond 7,20 €, dus de waarde van een koffie en een wijntje in het clublokaal. Vanuit de Foundation stroomt na drie jaar de helft van het vanuit de districten gegeven geld weer terug voor ondersteuning van lokale en internationale projecten, de districtsgrants en de global grants.

 

Zo nodig kan elke club informatie aanvragen via de districts-Rotary Foundationcommissie (DRFC).

 

meer info over de Rotary Foundation op onze districtssite …

… en op de site van Rotary International …

 

Rotary online

 

Het Rotaryleven gaat momenteel in bijna alle clubs van ons district online door, gedeeltelijk met een frequentie van eens in de twee weken, maar ook in “normale” frequentie. En al is het ook voor een kleiner gedeelte van de clubs, ga gewoon door, ik schrijf deze maandbrieven ook voor minder dan de helft van onze leden!

Tijdens mijn clubbezoeken heb ik ook gezien en gehoord: verjaardagsliedjes, online-installatie van nieuwe leden, -spreekbeurten, -discussies, niets wat niet kan!

Ook vond een eerste onlinebijeenkomst van Rotarians van de districten 1590 en 1850, ons Duitse buurdistrict, plaats met als thema: "De essentie van het verschil".

 

discon

 

Intussen gaat de planning voor onze gemeenschappelijke multidistrictconferentie door, die op 19 juni 2021 in Papenburg zal plaatsvinden.

Mijn collega-gouverneur van district 1850, Marja Ritterfeld, van oorsprong Nederlandse, en ik, hopen op een inspirerende conferentie met veel ontmoetingen en gesprekken onder Rotarian fellows van beide kanten van de grens.

 

puzzel mee voor een schone zee

 

Deze week is de distributie van de Rotarypuzzels t.b.v. “End Plastic Soup” begonnen. De puzzels worden in grote aantallen naar Nederland, maar ook naar Duitsland, Australië, Amerika, Oostenrijk, en een aantal andere landen verstuurd.

 

Wat een succes!

 

Hoe het idee voor de puzzel ontstond …

 

 

 

Blijf allen gezond,

Clemens Groppe
gouverneur 2020-2021

 

december 2020

 

maandthema: preventie en behandeling van ziekten

 

Beste Rotarians,

In de maand december besteedt Rotary International bijzondere aandacht aan het focusgebied “preventie en behandeling van ziekten”.

De in totaal zeven aandachtsgebieden van Rotary zijn een belangrijk thema in mijn presentatie tijdens de clubbezoeken.

In de jaren 2011, 2013 en 2016 heb ik zelf als Rotarydoctor in Nepal kunnen helpen.

Daarom wil ik graag de Rotarydoctors Nederland “RDN” onder jullie aandacht brengen:

 

Rotarydoctors Nederland

 

filmpje: Rotarydoctors Nederland is in 2015 door lokale missiezusters gevraagd om een Oral Health Care (OHC) programma op te zetten in Dembi Dolo, Ethiopië.


 

ga naar de nieuwsbrief van Rotarydoctors Nederland …


 

geen jeugduitwisseling, wel een interessante lezing

 

Via een e-mail van RI-president 2020-2021 Holger Knaack vernamen alle jeugdcommissarissen en gouverneurs over de hele wereld dat in dit Rotaryjaar tot 30 juni 2021 geen jeugduitwisselingen zullen plaatsvinden.

Toch biedt de districtsjeugdcommissie onder leiding van
Marga Oosterveld (van de club Oosterwolde) een onlinelezing aan over het onderwerp jongerenuitwisselingen:

 

klik hier voor meer info …

 

mededelingen uit ons district

 

DISTRICTSSECRETARIS

Inmiddels is onze nieuwe districtssecretaris Claudia Hopman (van de club Raalte) door de clubs die gestemd hebben unaniem gekozen. Welkom, Claudia en bedankt voor je steun in de laatste maanden!

RBC'S

In november en december jl. hadden wij de RBC’s (regionaal besturencontact) van de vier regio’s – uiteraard online – en daar werd natuurlijk over Rotary in coronatijd gesproken.

De clubvoorzitters lieten hun “best practices” zien, maar het was natuurlijk niet altijd eenvoudig. Leden die de hele dag al onlinebijeenkomsten hadden zijn “zoom-moe” en willen graag iets anders zien dan een computerscherm. Maar nu zijn alle clubs overgestapt op virtuele bijeenkomsten.

PRE-PETS

Ook vond in alle regio's in november/december een pre-PETS (president-elect training seminar) plaats, onder leiding van inkomend gouverneur Steven Helfrich. De toekomstige voorzitters leerden de inkomend gouverneur, de assistent-gouverneurs en elkaar kennen en berichtten over hun doelen voor 2021-2022.

CLUBBEZOEKEN

Ik hoop eind februari de clubbezoeken te kunnen afronden. Daarna, maar misschien ook al in februari, zal ik tijd hebben om aan acties van clubs in ons district mee te doen. Laat het me maar weten!

 

tulpenbollenactie

 

Nadat de nieuwsbrief klaar was kwam nog het uitstekende resultaat van de tulpenbollenactie: € 160.934,75, dat is in US dollars:

 

$ 196.420 + $ 392.840 = $ 589.260

(de Bill en Melinda Gates Stichting verdrievoudigt het bedrag!)

 

Dit alles door Rotary in Nederland voor de grote internationale Rotaryactie "End Polio Now". Wat een mooi resultaat!

 

 

een kerstgroet uit ons buurdistrict

 

Marja Ritterfeld, gouverneur van ons Duitse buurdistrict,
heeft ons een hartelijke kerstgroet gestuurd.

Ze hoopt dat er veel grensoverschrijdende initiatieven tussen onze clubs en districten zullen ontstaan…

lees verder: …

 

 

Tot slot wil ik nog alle leden en hun families prettige kerstdagen en een gelukkig en succesvol 2021 toewensen,
maar vooral: blijf allen gezond!

met vriendelijke groeten,

Clemens Groppe
gouverneur 2020-2021

 

januari 2021

   

januari: vocational servicemaand

 

Beste Rotarians,

In de maand januari besteedt Rotary International bijzondere aandacht aan de vocational service. Niet alleen in de clubs, maar ook in het district hebben we een commissie “vocational service”.

Deze commissie stond meerdere jaren onder leiding van mijn opvolger, onze inkomende gouverneur Steven Helfrich. Vocational service biedt onder andere workshops met het thema “Ethische Dilemma’s” aan, die ook online kunnen worden georganiseerd.

klik hier voor meer info…

 

The Rotary Foundation

 

Het dertiende jaar op rij scoort onze grote stichting, de Rotary Foundation, met vier sterren in de Charity Navigator – hoger kan niet. Beoordeeld worden de effectiviteit en de transparantie van de stichting.

klik hier voor meer info …

 

 

ShelterBox

 

En we hebben in een van de door Rotary gesteunde organisaties een lustrum: ShelterBox bestaat nu 20 jaar!

meer informatie …

 

 

 

 

 

 

President-elect training seminar

 

De PETS – president-elect training seminar – voor de inkomende clubvoorzitters zal online plaatsvinden en wordt waarschijnlijk landelijk georganiseerd.

Nadere informatie ontvangen de inkomende voorzitters tijdig van inkomend Gouverneur Steven Helfrich.


 

 

 

stimuleringsprijs

 

Ook de RSP - Rotarystimuleringsprijs 2021 - zal niet fysiek plaatsvinden.

De stuurgroep onder leiding van gouverneur 2022-2023 Gerda Breeuwsma heeft daarom een leuk concept samengesteld dat met de bestaande mogelijkheden rekening houdt. De inschrijving is inmiddels gestart!

klik hier …

 

social media

 

Een aantal van onze clubs laat zich via social media zien, bijvoorbeeld bij Instagram of Facebook.

Ook op districtsniveau zal nu een team de start van “social media” voorbereiden.

In een der volgende maandbrieven zal een link worden gepubliceerd.

 

 

ledenbeleid

 

In dit jaar van Corona is het lastiger om nieuwe leden te winnen of om te voorkomen dat leden vertrekken. Zo hebben we vanaf juli 2020 tot nu in het district een netto verlies van 17 leden. Er zijn clubs met een netto winst van maximaal zes leden, maar ook clubs met een verlies van maximaal zeven leden. Vooral voor deze clubs biedt de nieuweledencommissie onder leiding van oud-gouverneur Jaap Bos een gesprek en ondersteuning aan.

klik hier om contact op te nemen met Jaap Bos …

 

contactgegevens

 

De mailadressen van het districtsteam zijn gedeeltelijk aangepast.

klik hier …

 

 

Blijf allen gezond!

Met vriendelijke groeten,

 

Clemens Groppe
gouverneur 2020-2021

 

 

februari 2021

  

februari: vrede en conflictbeheersing

 

Beste Rotarians,

In de maand februari besteedt Rotary International bijzondere aandacht aan het aandachtsgebied vrede en conflictbeheersing. Elk jaar kent Rotary International tot 130 volledig gefinancierde fellowships toe aan toegewijde leiders van over de hele wereld om te studeren in een van onze vredescentra.

In het kader van Water and Sanitation steunt Rotary in Nederland het IHE Delft Institute for Water Education (het kennis- en opleidingscentrum voor water van UNESCO) en Water and Peace scholarship programma’s.

klik hier voor meer info…

 

serve to change lives

 

Voor 7 t/m 11 februari was in Orlando/Florida de Rotary International Assembly gepland, met ca. 530 inkomende gouverneurs onder wie onze ink. gouverneur Steven Helfrich. Vanwege corona vindt deze Assembly alleen online plaats. Traditioneel wordt op de eerste dag van de Assembly het thema van het komend Rotaryjaar aangekondigd. Dit luidt: “Serve to Change Lives”. Wat een mooi thema!

meer info …

 

RI-conventie

 

Ook de Rotary International Convention in Taipei/Taiwan van 12 tot 16 juni 2021 zal helaas uitsluitend online plaatsvinden.

Hierover volgt later nog een aankondiging.

klik hier voor meer info…


 

een bijzonder jubileum

 

Donderdag 4 februari vierde Rotaryclub Kampen in een zoombijeenkomst met grote belangstelling een vrij zeldzaam lustrum: Piet Hanekamp is sinds vijftig jaar Rotarian. Hij was tijdens zijn installatie in februari 1971 maar zevenentwintig jaar jong!


 

 

 

Nederlandse contactclub gezocht

 

Een Duitse Rotaryclub in de omgeving van Bremen is op zoek naar een Nederlandse contactclub.

Bij interesse graag contact opnemen met de commissie international service van het district.

kijk hier voor het e-mailadres …

 

 

stimuleringsprijs

 

Onze mooie Rotarystimuleringsprijs 2021 is van start gegaan. Het is in deze tijd wat lastig communiceren. Daarom verwachten wij van alle clubs dat zij jongeren met leuke projecten enthousiasmeren om mee te doen.

De procedure is - zoals elk jaar - veranderd. Daarom is het raadzaam om de digitale flyer te lezen, en daar gegadigden naar te verwijzen.

 

Ook zal voor het eerst via een advertentie in veel bladen in ons district de aandacht worden gevestigd op het feit dat Rotary veelbelovende jongereninitiatieven op deze wijze gaat ondersteunen.

Zie: …

 

social media

 

 

Een nieuw gevormd team “Social Media” met Jannet Westebring (RC Emmen-Monarch) en Esselien de Groot (RC Coevorden) is begonnen met het beheer van een nieuwe Facebookpagina en de bestaande Instagrampagina.

Massaal delen (kan ook vanuit de website) helpt om de bekendheid van Rotary in het algemeen - en van ons district in het bijzonder - in de maatschappelijke omgeving te verhogen.

 

 

 

Blijf gezond,

 

Clemens Groppe
gouverneur 2020-2021

 

 

maart 2021

 

maart: water, sanitatie en hygiëne

 

Beste Rotarians,

In de maand maart legt Rotary International een bijzondere focus op het aandachtsgebied water, sanitatie en hygiëne. In februari hoorde ik als gast van Rotaryclub Coevorden een leuke spreekbeurt van Frans Jan Verdoold, die met zijn stichting in Nepal heel nuttige waterprojecten uitvoert.

Hoe belangrijk het zorgen voor schoon water in ontwikkelingslanden is, kon ik tijdens mijn drie missies via de Duitse Rotarydoctors naar Nepal persoonlijk zien. Frans Jan heeft toegezegd om zo’n spreekbeurt ook in andere clubs te presenteren. Een ideale mogelijkheid voor onze clubs om een interessante externe spreker uit te nodigen. Ik mag op aanvraag het mailadres van Frans Jan doorgeven.

 

 

 

clubbezoeken

 

De clubbezoeken door de gouverneur zijn nagenoeg afgerond. Op één club na heb ik alle clubs die mij wilden ontvangen bezocht – waaronder helaas maar veertien clubs fysiek. Vanaf 30 september heb ik de clubs alleen nog online kunnen treffen. Ik heb nu vaardigheden ontwikkeld om met zoom, teams, ji-tsi enz. om te gaan; het is maar een klein voordeel.

Het was wel mogelijk om ook tijdens online bezoeken de verschillen te proeven: verschillen in stemming, fellowship en gedrevenheid. Iedere club heeft een eigen sfeer.

Mijn presentatie over de aandachtsgebieden van Rotary, geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit mijn tijd in Nepal, werd grotendeels positief ontvangen en er werd over gediscussieerd. Mijn dank aan de voorzitters en clubs voor hun gastvrijheid!

 

 

website

 

Rotary in Nederland en ook ons district heeft een schitterende nieuwe website die laat zien wat we Rotarians zijn – people of action! Ook de ledenadministratie Lead is vernieuwd. Interessant!

 

 

 

 

ledenbeleid

 

Doe de check-up voor Rotaryclubs…

 

 

 

ledenvergadering en PETS

 

Zaterdag 20 maart a.s. 9.00 hebben we onze jaarlijkse districtsassembly, tevens algemene ledenvergadering van onze vereniging. De uitnodiging is op 20 februari aan alle voorzitters en secretarissen verstuurd. Per club graag niet meer dan één afgevaardigde.

Aansluitend, om 10 uur, ontvangt mijn opvolger DGE Steven Helfrich de inkomend voorzitters voor het PETS (president-elect training seminar). Natuurlijk ook dit alles online, maar met een interessant programma met keuzemogelijkheden tussen meerdere outbreak rooms.

 

 

stimuleringsprijs

 

Vergeet niet onze Rotarystimuleringsprijs 2021 onder de aandacht te brengen bij verenigingen die zich voor jongeren van 1 tot 27 jaar inzetten. Het is de moeite waard!

 

 

 

Blijf allen gezond,

Clemens Groppe, gouverneur 2020-2021

 

april 2021

 

 

april: gezondheid van moeder en kind

 

Beste Rotarians,

In de maand april besteedt Rotary International bijzondere aandacht aan de focus gezondheid van moeder en kind. De betekenis van dit thema heb ik tijdens mijn missies naar Nepal kunnen zien, maar ook hoe moeilijk het is om in dat soort arme landen een zekere mate van gezondheid van moeder en kind te waarborgen. Gelukkig is ook een aantal clubs uit ons district ermee bezig om in Afrika en Azië de bevolking op dit vlak hulp aan te bieden.

Eén belangrijk onderdeel van de gezondheid van kinderen wordt gewaarborgd door de grootschalige vaccinatie tegen kinderverlamming. Wij kennen allen ons Rotaryproject End Polio Now. Een mooi bijkomstig actueel feit is, dat de infrastructuur van ons polio-vaccinatieprogramma ook voor een vaccinatieprogramma tegen Covid-19 kan worden ingezet.


 

 

nieuwe districtssecretaris

 

Het doet mij plezier te kunnen melden, dat wij onlangs onze nieuwe districtssecretaris hebben gevonden:
André Bergsma van Rotaractclub Groningen.

De afgevaardigden van de clubs hebben het voorstel van het dagelijks bestuur om André te benoemen, onlangs tijdens de algemene ledenvergadering unaniem bekrachtigd.

Welkom, André!

 

 

 

Rotarystimuleringsprijs

 

Eind maart liep de inzendtermijn voor deze mooie prijs af. We hebben in totaal vijfendertig aanmeldingen kunnen ontvangen. De procedure van de verkiezingen is op de website beschreven.

De clubs kunnen binnenkort per mail een uitnodiging verwachten voor een regionale online-verkiezingsbijeenkomst. Alle projecten die meedingen zijn op de website te bekijken.


 

 

weekberichten

 

De weekberichten van de clubs worden door sommige secretarissen ook aan de gouverneur en de inkomend gouverneur doorgestuurd. Daardoor blijven we op de hoogte van wat in de clubs speelt. Een mooie gewoonte!

Van een deel van de clubs weet ik dat ze hun weekberichten ook aan hun buitenlandse zusterclubs doorsturen of ook met buurclubs delen.

 

 

 

discon

 

Onze districtsconferentie samen met het Duitse buurdistrict 1850 kan helaas NIET zoals gepland in Papenburg plaatsvinden.

De gemeenschappelijke organisatiecommissie heeft het besluit genomen om een online-DisCon te organiseren:

 

 

 

save the date: 19 juni 2021 11.00 uur
(informatie, link enz. volgen later)

 

 

vacature

 

En nu nog een vacature: gezocht wordt een hoofdredacteur voor de Nederlandse editie van het magazine “Rotary”. Bijzonderheden staan in de aprileditie van het blad.

De naam van een mogelijke kandidaat stuur ik graag door.

 

 

met vriendelijke groeten,

Clemens Groppe, gouverneur 2020-2021

 

 

 

mei 2021

 

 

thema: jeugd

 

Beste Rotarians,

De maand mei is voor heel Rotary de maand van de YOUTHSERVICE. Daarom staat het  APRILNUMMER VAN ONS MAGAZINE ook helemaal in het teken van het thema jeugd: zeker de moeite waard om er nog eens in te gaan snuffelen!

zie ook: JEUGDPAGINA DISTRICTSSITE

 

 

RYLA

 

RYLA (Rotary Youth Leadership Awards)  werd in 1971, dus vijftig jaar geleden, een officieel Rotaryprogramma.

Het is een managementtraining voor jonge mensen van 18 tot 25 jaar, georganiseerd door Rotary, vaak i.s.m. Rotaract. Duur 1 weekend.

zie ook: RYLA's IN ONS DISTRICT

 

 

jeugduitwisseling

 

Rotary Youth Exchange is in 1927 vanuit Denemarken begonnen en al tientallen jaren een onmisbaar deel van onze Rotarycultuur. Vanwege corona konden in het lopend Rotaryjaar geen RYLA's en ook geen jeugduitwisseling plaatsvinden, erger nog - Rotary International heeft ook voor het komend jaar 2021-2022 de jeugduitwisseling helemaal stopgezet!

We hopen dat de zo waardevolle uitwisselingen in 2022-2023 weer met veel enthousiasme kunnen worden voortgezet.

 

 

puzzel mee voor een schone zee

 

Na een enorm succes met de eerste puzzel voor de actie End Plastic Soup (60.000 EURO!) heeft Rotaryclub Winschoten nu een tweede puzzel uitgegeven. Bij de distributie in het Duitse buurland helpt zusterclub Leer mee – een mooie gemeenschappelijke actie.

MEER INFO

 

 

Stolpersteine

 

Maar ook andere acties van clubs uit ons district hebben onze aandacht verdiend, zoals het poetsen van 'struikelstenen' ter gelegenheid van herdenking/bevrijding.   

zie: STRUIKELSTENEN

 

 

 

virtueel museumbezoek met onze oosterburen

 

Ons Duitse buurdistrict 1850 bezoekt op zaterdag 22 mei a.s. 
van 14.00 tot 16.00 uur online het Landesmuseum Oldenburg.

Belangstellenden uit ons district zijn van harte uitgenodigd om mee te doen met de virtuele rondleiding (vrij entree). 

 

KLIK HIER.

 

 

online, fysiek of hybride?

 

Onze clubs gaan ondertussen door met (meestal) onlinebijeenkomsten, maar meer en meer zien we ook acties met fysieke deelname, terrasbijeenkomsten of wandelingen met twee leden.

We hebben tijdens de coronacrisis veel moeten en kunnen leren, wat we niet weer willen vergeten – bijvoorbeeld hybride bijeenkomsten zodat ook immobiele leden aan de clubavonden kunnen deelnemen.

Nog even volhouden dus!

 

 

meevaller voor een goed doel

 

Omdat zowel de RAN als ons district door de coronacrisis aanzienlijk minder geld heeft uitgegeven, wordt binnen enkele weken een deel van de contributie naar de clubs teruggestort.

 

Het dagelijks bestuur van het district beveelt aan om dit geld te gebruiken voor een goed doel, en wel de masteropleiding van een buitenlandse student aan het IHE Delft Institute for Water Education. Details volgen.

zie ook: DEEL ONZE WATERKENNIS

 

 

Blijf allen gezond en een vriendelijke groet,

Clemens Groppe, gouverneur 2020-2021

 

juni 2021

Beste Rotarians,

Wat héb ik geleerd van jullie in de laatste twaalf maanden! Tijdens de ondanks alles toch succesvolle districtsconferentie in Papenburg werd mij gevraagd mijn jaar in drie woorden samen te vatten. Ik heb geantwoord: Learn, help, celebrate.

 

learn

Thema van de maand juni is voor heel Rotary: Fellowship(s). Fellowship in tijden van Corona – op het eerste gezicht lijkt het moeilijk! Maar een overgroot aantal van clubs in ons district deed helemaal niet moeilijk, en vond met veel fantasie en vindingrijkheid steeds nieuwe mogelijkheden uit om de fellowship gaande te houden. Zó indrukwekkend!

Daarom heb ik eind mei aan alle clubvoorzitters een klein cadeautje gestuurd. Van velen van hen kreeg ik bedankjes per telefoon, app of mail: graag gedaan!

 

celebrate

We hebben in de laatste weken twee grote onlinebijeenkomsten kunnen beleven: De International Convention en onze districtsconferentie. Veel liever uiteraard hadden we de grote events fysiek georganiseerd, in Taipei en Papenburg. Maar toch heb ik ervan genoten. Dank aan alle online deelnemers, ook voor de talrijke complimenten!

Bijzonder dank voor de organisatie van de discon 2021 aan mijn clubvrienden van Rotaryclub Franeker Maarten, Wessel, Peter en Wigle en aan Peters zoon Simon, student mediavormgever aan de Cibap in Zwolle, die op voortreffelijke manier voor ons de filmpjes had opgenomen en ondertiteld.   

DISCON gemist? Een groot deel ervan kan men sinds de dag van het event gewoon op onze website terugzien. Bij deze gelegenheid dank voor onze altijd alerte webmaster Koos en onze redacteur Martin voor het bewerken van mijn maandbrieven op een professionele manier!

 

help

Überhaupt: zonder team kan ook een enthousiaste en geëngageerde gouverneur niet veel: Dank aan alle leden van het districtsteam: jullie hebben me door het jaar gedragen! Vooral geldt het voor mijn voorganger Rebecca: zij was altijd mijn steun, ook in moeilijke tijd.

 

 

Nog één dankwoord aan jullie allen: Ik heb geprobeerd veel voor het district te doen, maar nog veel meer heb ik van jullie mogen ontvangen, ik voel me ongelooflijk bevoorrecht, het was een eer jullie gouverneur te zijn.

Tenslotte alle succes aan mijn opvolger Steven Helfrich die vanaf 1 juli het stokje gaat overnemen, ik heb het volste vertrouwen dat 2021-2022 een succesvol Rotaryjaar voor ons district wordt.  

 

Blijf allen gezond en een vriendelijke groet,
Clemens Groppe, gouverneur 2020-2021