© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

april 2022

nummer 4

 

Rotary helpt Oekraïne

 

Het Rotaryjaar 2021-2022 nadert alweer het einde. Een bijzonder jaar met een pandemie en een verschrikkelijke humanitaire ramp voor de mensen in Oekraïne. Rotarians trekken zich de gebeurtenissen in Oekraïne aan en willen helpen.

Dat blijkt ook uit de vele acties en initiatieven die door verschillende clubs op de website RotaryHelptOekraine.nl zijn geplaatst. En dan te bedenken dat niet iedere club haar actie op de website zet. Indrukwekkend hoe wij als Rotary kunnen acteren naar aanleiding van deze humanitaire ramp. De actie Rotary Helpt Oekraïne heeft inmiddels al meer dan €310.000 opgeleverd; donaties vanuit de clubs, maar ook van individuele leden.

De gouverneurs van de zeven Nederlandse districten hebben daarom besloten om een deel van het gedoneerde geld te besteden aan acties en initiatieven van clubs die voor de uitvoering financiële ondersteuning nodig hebben. De ondersteuning bedraagt minimaal €1000 en maximaal €5000. Indien je club hiervoor in aanmerking wil komen, nodigen wij je uit om dit kenbaar te maken.

GA DAARVOOR NAAR DIT AANVRAAGFORMULIER...


 

PETS

Het PETS is alweer geweest. De nieuwe voorzitters zijn voorbereid op hun mooie taak om als voorzitter de club bij de hand te nemen naar het volgende clubjaar.

 
 

LEES VERDER...

 


de laatste clubbezoeken…

Voor april en mei staan de volgende bezoeken nog gepland:  woensdag 20 april: RC Hardenberg, vrijdag 29 april: Rotaract Groningen International en maandag 16 mei: Rotaract Groningen, terwijl de volgende clubs door omstandigheden (corona) nog gepland moeten worden: RC Assen, RC Drachten – de Wouden, RC Sneek, RC Steenwijk – Regio, RC Lelystad – Batavia en Rotaract Zwolle.



gouverneur 2024-2025


We zijn erg blij dat we voor het Rotaryjaar 2024-2025 een nieuwe gouverneur hebben. Francie Kaaijk, van de club Uithuizen-Het Hogeland is unaniem voorgedragen door de benoemingscommissie.

Zij zal zichzelf tijdens de ALV presenteren aan de leden en uiteraard zal ze zich in een volgende nieuwsbrief nader voorstellen.


 

 

Nogmaals een oproep:


Met ingang van 01-07-2022 zoeken we een assistent-gouverneur in regio II-a en regio III-a.

assistent-
gouverneurs
gezocht

Regio II-a: Appingedam-Delfzijl, Eems-Dollard, Groningen, Groningen-Belcampo, Groningen-Noord, Groningen-West, Uithuizen-het Hogeland, Rotaract Groningen-International en Rotaract Groningen.

Regio III-a: Assen-Noord, Coevorden, Emmen, Emmen-’t Loo, Emmen Monarch en Westerwolde-Hondsrug.

De assistent-gouverneur ondersteunt zo veel mogelijk de gouverneur en is medeverantwoordelijk voor het organiseren van o.a. de RBC-’s en Pre-Pets. De huidige functionarissen van regio III-a en II-a, Lex Spiegelaar en Francie Kaayk, worden volgend jaar namelijk zelf voorzitter van hun clubs.

Je bent als assistent-gouverneur mede-vertegenwoordiger in het districtsbestuur. Voor informatie kun je contact opnemen met Lex, Francie, de gouverneur en/of de inkomend gouverneur.

 


districtsassembly/algemene ledenvergadering

 

De algemene ledenvergadering/districtsassembly van district 1590 vindt online plaats op zaterdag 14 mei van 10.00 - 11.30 uur.  


AGENDA MET ZOOM-LINK...

 


COL – council on legislation

 

Namens ons district is Bert Vroon (oud-gouverneur en lid van de RC Ommen-Dedemsvaart) naar de algemene wetgevende ledenvergadering van R.I. geweest.

Hij schrijft ons een brief...


LEES VERDER...


HOE STEMDE DE COL?


 



week van de open clubbijeenkomsten

 


In de week van 4 t/m 9 april werd landelijk de eerste week van de open clubbijeenkomsten georganiseerd. Veel Rotary- en Rotaractclubs in Nederland organiseerden een open clubbijeenkomst voor potentiële leden en andere geïnteresseerden. Iedereen kan hiermee laagdrempelig kennis komen maken met Rotary. Deze actieweek werd landelijk onder de aandacht gebracht via persberichten, social mediaposts, advertenties en een speciale website. We kunnen terugzien op een zeer geslaagde actie.


 

Rotaryjeugdstimuleringsprijs 2022


De verkiezing van de winnaar van de Rotaryjeugdstimuleringsprijs vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 mei in Appelscha. Er doen ruim 20 projecten mee, dus er valt werkelijk iets te kiezen.

 

ALLE INFO VIND JE HIER...

 

 

schrijf je nu in voor het Rotaryfestival


Onze festivalvoorzitter Rob Klerkx vertelt je op onderstaande video in geuren en kleuren wat je kunt verwachten:  

All rise: ‘Doing Good in the World’ kan je op 15 mei flinke handen en voeten geven door ver over je clubgrenzen heen te kijken. Nu is het ook mogelijk op individuele basis in te schrijven, voor jezelf of eventueel ook voor gasten en/of familieleden. Wij naderen het maximum aan gasten. En natuurlijk willen wij iedereen een kans gunnen te kunnen deelnemen aan dit fantastische Rotaryfestival. Zorg dus dat je op tijd toegangskaarten bestelt.


MEER INFO EN INSCHRIJVEN...

 


tenslotte...


Beste changemakers

 

We hebben de afgelopen twee jaar ontzettend veel uitdagingen overwonnen en mensen geholpen. Het doet me ook veel plezier dat het Each One, Bring One-initiatief geresulteerd heeft in een mooie groei van ons ledenbestand. Laten we de vaart erin houden. Ik ben blij dat jullie de schijnwerpers hebben gezet op alles wat we doen door Rotary-servicedagen te organiseren. De toekomst ziet er rooskleuriger dan ooit uit voor Rotary en onze 1,4 miljoen leden...


LEES VERDER...

WASH-uitdagingen

 

In het midden van de 18e eeuw schreef Benjamin Franklin: ‘Als de bron droog staat, weten we pas wat water waard is.’ Vandaag beschouwen velen van ons water als vanzelfsprekend, omdat we het geluk hebben op plaatsen te wonen waar zuiver water in overvloed aanwezig is. Maar dat is niet het geval voor miljoenen anderen over de hele wereld...
 
  


LEES VERDER...

het groene Houston

 

Hoewel de skyline wordt gedomineerd door glas en staal, beschikt Houston over meer dan 500 parken en groene ruimten, goed voor zo’n 160 km2. Tijdens de RI-conventie, van 4 tot 8 juni, zijn er dus mogelijkheden te over als je in vorm wilt blijven – of gewoon van de frisse lucht wilt genieten...
 
  


LEES VERDER...



met vriendelijke groeten,
Steven Helfrich, gouverneur 2021-2022

 dg2021-2022@rotary-d1590.nl

+31 6 51 27 62 96