© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.
xx

vrede & conflictbeheersing

nummer 8 - februari 2023

 

Maandthema RI: vrede en conflictbeheersing


Tegenwoordig zijn meer dan 70 miljoen mensen ontheemd als gevolg van conflicten, geweld, vervolging en mensenrechtenschendingen. De helft van hen zijn kinderen. Als humanitaire organisatie is vrede een hoeksteen van onze missie.

Wij geloven dat wanneer mensen werken aan het creëren van vrede in hun gemeenschappen, die verandering een wereldwijd effect kan hebben.


MEER INFO...

 
Het is deze maand een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne in begon. De inmiddels afgesloten landelijke actie 'Rotary Helpt Oekraïne' heeft vorig jaar meer dan €350.000 opgeleverd met donaties vanuit de clubs, maar ook van individuele leden. Rotarians trekken zich de gebeurtenissen in Oekraïne aan en willen helpen. Het ingezamelde geld is vorig jaar uitgekeerd aan 89 geweldige hulpprojecten die diverse Nederlandse Rotaryclubs hebben opgezet. Dit is Rotary op z'n sterkst!



Succesvolle respons op noodoproep voor aggregaat 


Nog steeds blijven clubs zich waar het kan inzetten voor o.a. de mensen in Oekraïne. 6 januari j.l. is een noodoproep via het districtsbestuur vanuit Rotaryclub Zwolle gedaan aan alle Rotaryclubs en Rotaractclubs in ons district om financieel bij te dragen aan een poweraggregaat voor het ziekenhuis in Cherkasy.

Dit ziekenhuis speelt een belangrijke regionale rol bij onder andere oncologische behandelingen. Als gevolg van de oorlog valt het bestaande elektriciteitsnetwerk regelmatig uit, hierdoor moeten operaties worden stilgelegd en uitgesteld. 

Een noodstroomvoorziening zou een zeer belangrijke rol kunnen spelen bij het in stand houden van de gezondheidszorg. Het is fantastisch om te kunnen melden dat het met bijdragen van heel veel clubs in ons district is gelukt om het nog ontbrekende bedrag van € 10.500,- bij elkaar te krijgen.

De reactie van Gerrit van Bruggen,
voorzitter van Rotaryclub Zwolle-IJsselland:

"De inzamelingsactie voor een noodstroomaggregaat in Cherkasy is gelukt. Ons doel was 21.000 euro op te halen om het ziekenhuis in Cherkasy te voorzien van een noodstroomaggregaat. Op 28 januari stond de teller op meer dan 21.000 euro en is dus succesvol afgerond. In nauwe samenwerking met stichting Humane uit Zwolle en dankzij een groot aantal Rotaryclubs in ons district zijn wij erin geslaagd om op heel korte termijn dit bedrag in te zamelen. Er is al intensief contact met leveranciers en met de Rotaryafdelingen in Cherkasy om de bestelling en het transport te organiseren.

Wij willen allen die een bijdrage hebben geleverd aan dit succes van harte bedanken voor hun steun. Zodra de levering heeft plaats gevonden zullen wij via deze nieuwsbrief u verder op de hoogte houden."




Carillons voor vrede in Oekraïne


Op 24 februari 2023 is het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Tot op de dag van vandaag wordt er gevochten. De impact van deze oorlog is enorm, vooral natuurlijk voor de Oekraïense burgerbevolking van wie velen vluchtten, ook naar Nederland. Om de Oekraïense vluchtelingen voor wie de oorlog elke dag in hun leven is, juist ook op 24 februari te laten weten dat we met hen meeleven, hebben de stadsbeiaardier van Voorburg, Gerda Peters, en Rotary Voorburg een plan bedacht. 


LEES VERDER...




Aanmelden voor nieuweledenbijeenkomst kan tot 10 februari a.s.

 

Er zijn al bijna 40 aanmeldingen binnen voor de nieuweledenbijeenkomst op zaterdag 18 februari a.s. Dat is een prachtige opkomst! Doelstelling van de bijeenkomst is om meer te leren over Rotary, verwachtingen, ervaringen en behoeften uit te wisselen en kennis te maken met andere nieuwe leden in het district. We doen dat op een informele en interactieve manier. Inspiratie, verbinding en gezelligheid staan centraal tijdens deze bijeenkomst.

programma:

9.30 – 10.00 uur inloop met koffie/thee
10.00 – 12.00 uur eerste deel bijeenkomst
12.00 – 12.30 uur lunch
12.30 – 14.00 uur tweede deel bijeenkomst
14.00 uur afronding programma

De bijeenkomst vindt plaats in Hotel Heidehof in Heerenveen. 

Deelname is gratis.

Ben je nieuw Rotarylid en wil je ook meedoen meld je dan aan bij Victor Sterk, onze districtssecretaris. Na aanmelding ontvang je een mail met aanvullende informatie.




Rotaryjeugdstimuleringsprijs 2023

Nog 28 dagen om je in te schrijven...

Door Francie Kaaijk (gouverneur '24-'25)


De inschrijving voor de Rotaryjeugdstimuleringsprijs van 2023 is in volle gang! Nog tot eind van deze maand, 28 februari is de deadline, kan er worden aangemeld. Ga naar de informatiepagina van de Rotaryjeugdstimuleringsprijs, waar alles wordt uitgelegd. Of ga rechtstreeks naar het aanmeldformulier. Daar kunnen projecten zich aanmelden door het volledig in te vullen en de link naar een filmpje van maximaal 3 minuten over het project bij te voegen. 


NAAR DE INFORMATIEPAGINA...


GA NAAR HET AANMELDFORMULIER...


Er is in totaal € 12.500 aan prijzengeld beschikbaar.


Bijzonder aardig om te melden is, dat sommige Rotaryclubs projecten die niet in de prijzen waren gevallen, zelf zijn gaan ondersteunen door te doneren. Laat dat een mooi voorbeeld zijn.

Graag tot ziens in Oranjewoud op 15 april, waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden


PERSBERICHT DOWNLOADEN DAT DOOR DE CLUBS KAN WORDEN VERSPREID...




PETS (president-elect training seminar)

Training voor inkomend voorzitters op 18 maart 2023 in Heerenveen

Door: Marijke Inklaar (Gouverneur '23-'24)


Op zaterdag 18 maart 2023 is het weer zover. 

De inkomend voorzitters van de clubs krijgen hun training. Het PETS zal dit jaar plaatsvinden bij Tjaarda in het mooie Oranjewoud. Het zal een dag zijn met veel informatie over Rotary en tegelijk biedt het de gelegenheid om elkaar als inkomend voorzitters te ontmoeten. Het geeft ook de mogelijkheid om afspraken te maken met elkaar voor een gezamenlijke bijeenkomst of voor een project.

Natuurlijk krijgen de inkomend voorzitters binnenkort een individuele uitnodiging voor deze dag.

 



GETS (governor-elect training seminar)

Training voor inkomend gouverneurs in Orlando

Door: Marijke Inklaar (gouverneur '23-'24)

 

Net als de inkomend voorzitters krijgen ook de inkomend gouverneurs hun training. Voor deze training was ik in Orlando van 8 t/m 12 januari j.l. Het onderdeel waar we allemaal het meest nieuwsgierig naar waren, was de bekendmaking van het thema van onze inkomend president van Rotary International, Gordon McInally.

Gordon vertelde ons het verhaal over een ontmoeting die hij had met een vrouw in Thailand. Zij had bij de tsunami in 2004 haar echtgenoot, dochter en zoon verloren. Daarnaast ook haar levensonderhoud. Het enige wat ze nog over had was een schelp die ze had gekregen van een geliefd familielid. Deze schelp gaf ze nu aan Gordon. Zoals velen van ons zouden doen, wilde hij de schelp eigenlijk niet aannemen. Ze stond er echter op omdat Rotary zoveel voor haar had gedaan. Rotary had haar weer hoop gegeven. Rotary had ervoor gezorgd dat ze weer optimistisch kon zijn omdat Rotary had geholpen met het weer opbouwen van de huizen, ziekenhuizen en onderkomens voor kinderopvang. Dit is de manier waarop Rotary zorgt voor een blijvende verandering in de wereld.

Deze ontmoeting bracht hem ertoe om te kiezen voor het thema: “Create hope in the world


LEES VERDER...




Nieuw op website: sprekerspool 


De sprekerspool van het district is bedoeld om de Rotaryclubs te ondersteunen met een afwisselend en boeiend jaarprogramma. Bij de invulling van clubbijeenkomsten kunnen de programmacommissarissen gebruik maken van deze sprekerspool voor ideeën en contacten. 

Binnen de clubs in ons district zijn leden die een interessante lezing / presentatie / muziekoptreden kunnen en willen verzorgen voor andere clubs. Dat kan vanaf nu worden kenbaar gemaakt via de website. 

GA NAAR DE SPREKERSPOOL...

 

Daar kun je kijken welke sprekers al op de lijst staan. Of je kunt jezelf aanmelden als spreker door het invullen van het formulier.




Belangrijke datums in 2023

 

 

  • 1 januari tot 1 maart: aanmeldingen mogelijk voor Rotaryjeugdstimuleringsprijs
  • 18 februari: nieuweledenbijeenkomst in Fletcher Hotel Heidehof, Heerenveen
  • 18 maart:  PETS verplichte training voor inkomend voorzitters in hotel Tjaarda Oranjewoud bij Heerenveen
  • 20-31 maart: 2 weken open clubbijeenkomsten
  • 15 april: ALV/DA én districtsverkiezing Rotaryjeugdstimuleringsprijs in Tjaarda Oranjewoud bij Heerenveen
  • 22 april: de landelijke estafette komt ons district binnen in Lelystad
  • 13 mei 2023: districtsconferentie (DISCON) in Harlingen van 12.00-18.00 uur. Hét feestelijke event voor alle leden van het district om het huidige Rotaryjaar met elkaar te vieren
  • 8 juli: vertrek landelijke estafette uit ons district vanuit Raalte



Honderd jaar Rotary, dat is honderd jaar lang gezellig goede dingen doen...

deel deze pagina: